Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dünyanın bilinen en eski arkeolojik alanı hangisidir?


Önerilen İletiler

  • Admin

Dünyanın bilinen en eski arkeolojik alanı hangisidir?

AAOowXR.img?h=630&w=1119&m=6&q=60&o=f&l=

İnsan atalarımız 6 milyon yıl kadar önce Dünya'da dolaşıyordu, peki onların varlığının arkeolojik kanıtlarını içeren en eski alan nedir?

Live ile konuşan, hepsi tarih öncesi arkeoloji ve antropoloji konusunda uzman bir düzine bilim adamına göre, dünyanın en eski arkeolojik alanları için en iyi adaylar olarak kabul edilen biri Kenya'da ve diğeri Etiyopya'da olmak üzere iki nokta olduğu ortaya çıktı. Bilim.

Güney Afrika'daki Cape Town Üniversitesi'nde kıdemli bir arkeoloji öğretim görevlisi olan Yonatan Sahle, WordsSideKick.com'a bir e-postada dünyanın en eski arkeolojik alanının ne olduğu sorusunun "son zamanlarda arkeoloji camiasını ikiye bölen bir konu" olduğunu söyledi. .

Lomekwi 3 adlı ilk site, hominin kemiklerinin yanı sıra taş eserler de barındırıyor ve Kenya, Batı Turkana'da alçak bir tepede bulunuyor. Nature dergisinde 2015 yılında yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, eserlerin bulunduğu tortuyu tarihlendirerek sitenin yaşının yaklaşık 3,3 milyon yıl olduğunu tahmin ettiklerini bildirdiler. Bir bilim adamları ekibi dergi makalesinde, buluntuların "bilinen arkeolojik kayıtlara yeni bir başlangıç işareti" verdiğini yazdı. Aletler muhtemelen o zamanlar bölgede gelişen bir hominin (insan ataları ve akrabaları) olan Australopithecus afarensis tarafından yaratılmıştı.

Site, Turkana Gölü'nden çok uzak olmayan küçük bir tepede, ormanlık bir alanda yer almaktadır. Australopithecus afarensis, ekibin kağıda yazdığı fındıkları kırmak için taş eserleri kullanıyor olabilir. Herhangi bir zamanda sitede yaşayan insan sayısı net değil.

Turkana Havzası Enstitüsü müdür yardımcısı ve makalenin ortak yazarı Jason Lewis, WordsSideKick.com'a bir e-postada "Lomekwi 3, dünyanın bilinen en eski arkeolojik alanıdır" dedi.

Dartmouth Koleji'nde antropoloji doçenti olan ve çalışmaya dahil olmayan Jeremy DeSilva, Lomekwi 3'ün bilinen en eski arkeolojik alan olduğunu kabul etti, ancak tüm bilim adamlarının aynı fikirde olmadığını kaydetti. DeSilva WordsSideKick.com'a verdiği demeçte, "Lomekwi tartışmalı ve bazı meslektaşlarımız bu araçların antikliği konusunda ikna olmadılar."

Antropoloji profesörü David Braun, gerçekten de, son zamanlarda yayınlanan bazı makaleler, "bazı eserlerin, eserlerin yaşının kesin olabileceği bir bağlamda bulunmadığını öne sürerek, Lomekwi 3'teki eserlerin durumunu sorguluyor" dedi. George Washington Üniversitesi'nde, WordsSideKick.com'a anlattı. Başka bir deyişle, eserler içinde bulunduğu tortu ile aynı zamana tarihlenmeyebilir.

Sahle de o arkeologlardan biri. Sahle, "Birçoğumuz için - ben de dahil - en eski arkeolojik olaylara ilişkin kesin kanıtlar, Etiyopya'nın Afar kentinde Kada Gona nehri kıyısında bulunan Gona'dan 2,6 milyon yıllık taş aletler şeklinde geliyor" dedi. Lomekwi 3 için çıkan sonuçların tartışmalı olduğunu ve o bölgede bulunan kalıntıların 3,3 milyon yıl öncesine ait olduğuna dair ciddi şüpheleri olduğunu kaydetti.

Sahle, Lomekwi 3'teki araştırma nispeten yakın zamanda yayınlanırken, Gona'daki araştırmaların birkaç on yıl boyunca yayınlandığını ve akademik incelemeden geçtiğini söyledi. Sahle, "Gona arkeolojik buluntu topluluklarının kronolojik ve davranışsal bağlamı üzerine yapılan çıkarımlar, onlarca yıllık araştırmalardan kaynaklanmaktadır ve bu nedenle, zamanın testinden geçmiştir." Dedi.

Gona'daki taş aletler, yaklaşık 2,5 milyon yıl önce Doğu Afrika'da yaşamış bir insan atası olan Australopithecus garhi tarafından yapılmış olabilir. Türün fosilleri, taş aletlerin yanında bulundu ve bunlar, Smithsonian'ın İnsan Kökenleri projesi web sitesinde, sofistike taş aletler yapan ilk insan atalarından biri olabilir.

İnsan Evrimi Araştırma Merkezi eş direktörü Tim White, "Lomekwi iddiaları, duyurulduğunda yeterince kanıtlanmadı ve orijinal Nature duyurusuna yönelik çok sayıda iyi düşünülmüş eleştirilere rağmen yeni bir kanıt sağlanmadı" dedi. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley. White, Gona'nın en eski arkeolojik sit alanı olduğuna dair en kesin kanıtlara sahip olduğunu kabul ediyor.

Öte yandan, bazı bilim adamları Lomekwi'nin Gona'dan daha yaşlı olduğu fikrini desteklemektedir. Smithsonian'ın İnsan Kökenleri Programı'nın yöneticisi Rick Potts, Lomekwi 3'ün "taştan taşa vurmalı çalgıların sağlam kanıtlarına sahip en eski site" olduğuna inanıyor, bu da buranın insan ataları tarafından yapılmış taş eserlere sahip en eski site olduğu anlamına geliyor. Lomekwi 3'teki taş eserlerin Gona'da bulunanlardan farklı göründüğünü kaydetti; daha kabadırlar ve araç olarak hiç kullanılmamış olabilirler. Potts bir e-postada, Lomekwi 3'teki taş eserler, "taşlamanın kazara yan ürünleri olabilecek büyük, kalın, düzensiz şekilli pullar da dahil olmak üzere kayaların garip bir şekilde kırılmasını gösteriyor - şu anda kimsenin ne amaçla olduğunu bilmiyor" diye yazdı. Lomekwi 3'teki insanlar alet değil, bilinmeyen nedenlerle taşları birbirine vuruyor olabilirler. Lomekwi 3 eserleri alet olarak kullanılmasa bile, insanlar tarafından yaratılmış eserler olarak kabul edileceklerdi.

Nevada Üniversitesi'nde antropoloji doçenti olan Brian Villmoare, WordsSideKick.com'a “Australopithecus afarensis'in taş aletler yapmış olabileceğini düşünme eğilimindeyim” dedi, ancak Lomekwi 3 eserlerini incelemediğini belirtti.

Üçüncü aday mı?

Braun, gelecekte yapılacak saha çalışmasının Lomekwi 3'ün tarihlenmesiyle ilgili endişeleri gideremezse, en eski arkeolojik alan için ikinci tercihinin Etiyopya'nın Afar kentinde bulunan ve tarihi yaklaşık 2,8 milyon yıl öncesine dayanan Ledi-Geraru olacağını söyledi.

Ledi-Geraru'da araştırmacılar, 2015 yılında Science dergisinde bildirdikleri gibi, dişleri olan kısmi bir hominin çenesi buldular ve çevresindeki tortunun yaşını inceleyerek tarihlendirdiler.

Sahle, bu sitenin tarihlendirilmesiyle ilgili şüphelerini dile getirerek, 2,8 milyon yıldan çok daha genç olabileceğini ve Gona'nın en açık kanıta sahip site olduğunu söyledi.

Bu arkeolojik alanlardan hangisinin en eski olduğuna bakılmaksızın, hepsi Giza piramitlerini (yaklaşık 4.500 yaşında) ve Stonehenge'i (yaklaşık 5.000 yaşında) nispeten genç yapıyor.

Kaynak: Live Science

egypt-4796262.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.