Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Ocak Üstünü Nasıl Temizlersiniz: Yağ ve Sıçramadan Kurtulmak İçin İpuçları


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Ocak Üstünü Nasıl Temizlersiniz: Yağ ve Sıçramadan Kurtulmak İçin İpuçları

Hepimiz daha önce oradaydık. Sobanın üzerinde yemek pişiriyoruz ve birdenbire her yere bir şey kaynıyor veya sıçrıyor. Mutfakta bunun gibi karışıklıklar olur, ancak bunlar düzgün bir şekilde halledilmezse, ocağınızın üst kısmında sağlıksız (ve utanç verici) birikmelere neden olabilir. Mikrodalga, fırın ve ocak gibi ev aletlerinin nasıl temizleneceğini bilmek çok önemlidir çünkü onları çok sık kullanıyorsun. Set üstü ocak özellikle önemlidir, çünkü temizlemeyi ihmal etmek bazı ciddi sorunlara neden olabilir ve insanlar kirli olup olmadığını da kesinlikle fark edeceklerdir. Durağınızı etkili bir şekilde nasıl temizleyeceğiniz ve bu çirkin pisliklerden hızla nasıl kurtulacağınız.

BB1eQCQN.img?h=745&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Sobanızı temizlemek neden önemlidir?
Sobanızı temizlemelisiniz çünkü burası çok fazla trafik gören ve sıçrayan bir alandır. De La Rosa House Cleaning'in sahibi Johnny Palleras, "Sobanızın üstünü temizlemek önemlidir, çünkü mutfağınızın yağa, yemek kirine ve bakteri oluşumuna en yatkın bir alanıdır" diyor.

Ayrıca, özellikle çiğ tavuk gibi yiyeceklerle pişiriyorsanız, ocağınızın üstünü dezenfekte etmek önemlidir. Sobanızın üstünü temizlemezseniz, pişirdiğiniz malzemelerden gelen bakteri ve mikropları yayabilirsiniz. Sobanızın üstünü temizlemek mutfağınızı daha temiz hale getirecek ve birinin hastalanma olasılığını azaltacaktır. Şirketinizin beklenmedik bir şekilde ortaya çıkması ve dağınık soba üstünüzü görmesi utanç verici, bu yüzden çabucak fırçalamaya hazır olun ve mutfağınızı nasıl hızlı bir şekilde temizleyeceğinizi öğrenin.

Ocağın üstünü temizlemezsen ne olur?
Ocağın üstünü temizlemezseniz, yüzeyinde yiyecek ve yağ birikecektir. Yapı ne kadar uzun süre oturursa, yolu temizlemek o kadar zor olacaktır. Ayrıca bu birikme, ocağınızın tepesinde hoş olmayan lekeler bırakabilir. Fantastic Services'ta bir fırın temizleme uzmanı olan Cyrus Bedwyr, "Sobanızı pişirmek için her kullandığınızda, az miktarda yemek, yağ, kir ve kir, üzerinde birikmeye ve lekeler oluşturmaya başlar" diyor. "Zamanla bu lekeler oldukça belirgin hale gelecektir." Bunun gibi lekeleri nasıl çıkaracağınızı bilmiyorsanız, kolayca göze çarpan hale gelebilir.

Ayrıca ocağınızın üst kısmına zarar verebilir ve temizlemeyerek kullanım ömrünü kısaltabilirsiniz. Temizlik Otoritesi Baş Operasyon Sorumlusu Leanna Staph, "Ne tür bir sobanız olduğuna bağlı olarak, sobanızın üstünü sık sık temizlemezseniz, bobinlerin ve brülörlerin etrafında yağ birikebilir ve cihazınızın ömrünü etkileyebilir," , açıklıyor. Ev aletlerinin ortalama ömrü değişir, ancak kesin olan bir şey var: Soba üstünüzün olabildiğince uzun süre düzgün çalışmasını istiyorsunuz ve temizlenmesi, daha uzun süre dayanmasına yardımcı olacaktır.

Palleras, ocağınızı temizlememenin de yangın tehlikesi olabileceğini ekliyor. "Çok miktarda yiyecek ve yağ birikimi olan bir ocak üstü, kalan yiyeceklerin yanmasına ve mutfakta yangına neden olabilir."

Soba üstünüzü ne sıklıkla temizlemelisiniz?
Soba üstünüzü ne sıklıkla temizlemeniz gerektiği, ne sıklıkta kullandığınıza bağlıdır. Palleras, "Haftada bir kez yemek yapan birinin onu ayda yalnızca bir kez temizlemesi gerekebilir," diye açıklıyor. "Ancak, haftada beş ila yedi gün yemek yapan dört kişilik bir ailenin ocaklarını haftada en az bir kez temizlemesi gerekiyor."

Soba üzerinde yağ ve yiyecek birikmesinden endişeleniyorsanız, her kullanımdan sonra her zaman hızlı bir temizlik yapabilirsiniz. Silmeden önce ocağın üstünün soğuduğundan emin olun. Gres diğer mutfak yüzeylerine de bulaşabilir, bu nedenle genel mutfak yüzeylerindeki yağı nasıl temizleyeceğinizi bildiğinizden emin olun.

Cam soba üstü nasıl temizlenir
Özellikle cam bir soba üstünüz varsa, ocağınızın üstünü nasıl temizleyeceğinizi bilmek çok önemlidir. Bedwyr, aşağıdaki prosedürün cam sobanın üstünü parlatmanın harika bir yolu olduğunu söylüyor.

Neye ihtiyacınız olacak:

Bir kase
Mikrofiber havlu (tüm soba için yeterince büyük)
Aşındırıcı olmayan ovma pedi
Bulaşık sabunu
Karbonat
Bu malzemeleri aldıktan sonra yapmanız gerekenler:

Cam ocağınız soğuyana kadar bekleyin - asla sıcak bir ocak üzerinde temizlemeyin.
Bir kaseyi ılık ve sıcak suyla doldurun ve birkaç damla bulaşık deterjanı ekleyin. Köpüklü bir karışım kalana kadar iyice karıştırın.
Mikrofiber havluyu karışıma batırın; doyana kadar bekleyin.
Cam sobanın üzerine kalın bir tabaka karbonat ekleyin.
Havluyu sabunlu sudan çıkarın ve sıkın. Ardından kabartma tozu üzerine koyun ve yaklaşık 30 dakika bekletin.
Süre dolduğunda, aşındırıcı olmayan ovma pedini kullanarak ocağın üstünü dairesel hareketlerle fırçalayın.
Kalan suyu veya kabartma tozu kalıntısını ocağın üstünden çıkarmak için temiz, kuru bir mikrofiber havlu kullanın.
Cam üzerinde çizik bırakmak istemediğiniz için aşındırıcı olmayan ovma pedini kullanırken çok dikkatli olun.

BB1eQPay.img?h=748&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Bir gaz sobası üstü nasıl temizlenir
Bir gaz sobası üstünüz varsa, Staph düzgün bir şekilde temizlemek için aşağıdaki işlemi önerir.

Neye ihtiyacınız olacak:

Kumaş
Aşındırıcı olmayan sünger
Bulaşık sabunu
Karbonat
Sirke
Her şeye sahip olduğunuzda yapmanız gerekenler:

Temizlemeden önce ocağın soğuk ve kapalı olduğundan emin olun.
Ocağın üstünü nemli bir bezle silin.
Tüm yüzey alanını aşındırıcı olmayan bir sünger ve bulaşık sabunu ile yıkayın.
Yüzey çok yağlıysa 1: 2 karbonat ve sirke karışımı kullanın ve silmeden önce bekletin. Aynı taktiği brülörlerde de kullanabilirsiniz.
Soba üstünü temiz bir bezle kurulayın ve brülör kafalarını değiştirin.
Siz farkına bile varmadan tüm bu kir ve yağ gitmiş olacak!

Elektrikli soba üstü nasıl temizlenir
Elektrikli soba üstünüzün iyi bir fırçalamaya ihtiyacı varsa (bobinleri unutmayın!), Bedwyr, aşağıdaki temizlik rutininin ocağınızın yeni kadar güzel görünmesini sağlayacağını söylüyor.

Neye ihtiyacınız olacak:

Temizlik bezi
Bulaşık sabunu
Karbonat
Malzemeleri aldıktan sonra yapmanız gerekenler:

Temizlemeye başlamadan önce ocağın tamamen soğuduğundan ve kapatıldığından emin olun.
Nemli bir temizleme bezinin üzerine biraz bulaşık deterjanı koyun ve bobinlerin üzerindeki kiri silmek için kullanın.
İnatçı kir ve kir için, karbonat ve ılık sudan bir temizlik macunu yapın.
Kalıcı lekelerin üzerine karbonat macunu sürün ve yaklaşık 30 dakika bekletin.
Macunu ve kiri temizlemek için ıslak bir bez kullanın.
Ocağın üstünü temiz ve kuru bir bezle kurulayın.
Tekrar açmadan önce ocağın üstünü tamamen kurumaya bırakın.
Sobanızı temizlemek için kullanmamanız gereken şeyler
Temizlik uzmanları, ocağınızın üstünü temizlerken çok miktarda kimyasal içeren temizlik ürünlerinden uzak durmanızı önerir. Palleras, "Çamaşır suyu, Pine-Sol gibi temizlik ürünlerini veya soba üstlerine yönelik olmayan kimyasalları kullanmaktan kaçının" diyor.

Staph, Palleras'ın bu ürünlerden uzak durma noktasını yansıtıyor. "Doğal ürünlere bağlı kalın" diyor. "Kabartma tozu, yapışmış yiyecekleri ve lekeleri yok etmede etkilidir." Günü kurtarabilecek başka kabartma tozu kullanımları da vardır, ancak bu özellikle temizlik için faydalıdır.

Bedwyr, camın yüzeyinde çizikler ve derin çatlaklar bırakabileceğinden, cam sobayı temizlerken sert süngerler ve çelik yünü kullanmaktan kaçınılması gerektiğini söylüyor.

Sobanızın üstünü nasıl temiz tutabilirsiniz?
Soba üstünü temiz tutmak söz konusu olduğunda tutarlılık anahtardır. Palleras, "Hızlı bir günlük temizlik, mutlu ve sağlıklı bir mutfağı korumada uzun bir yol kat ediyor" diyor. "Ayrıca ocağınızın kenarlarını kontrol etmenizi ve orayı temizlemenizi de tavsiye ederim. Bu alan sık sık gözden kaçıyor ve eski yiyecekler ve yağlar içinde kolayca birikebiliyor." Ayrıca, dezenfekte olmasını ve sorunsuz çalışmasını sağlamak için fırınınızı üç ayda bir temizlemenizi önerir.

Sobanızın üstünde bir dağınıklık görürseniz, yapabiliyorsanız çabucak silin. Sizi bazı temizlik güçlüklerinden kurtaracak ve mutfağınızın düzenli görünmesini sağlayacaktır.

Kaynak: Rd Reader's Digest

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.