Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

• 3 hafta sonra...
  • Admin
Gönderi tarihi:

Bilim insanları, bir kimyasal reaksiyonu 100 milyar kat yavaşlatmak için kuantum mekaniğini manipüle ediyor

Bilim insanları ilk kez fotosentez gibi temel kimyasal reaksiyonlar için hayati önem taşıyan moleküler bir dansı doğrudan gözlemlediler. Ve bunu bir kuantum bilgisayarı kullanarak kimyasal bir reaksiyonu akıllara durgunluk verecek şekilde 100 milyar kez yavaşlatarak yaptılar.

Nature Chemistry dergisinde 28 Ağustos'ta yayınlanan yeni çalışma, konik kesişim olarak bilinen bir tür moleküler etkileşime odaklandı. Konik kesişmeler molekül geometrisinde iki yüzey arasındaki enerjinin eşit olduğu noktalardır. Elektronik durumlar arasında huni gibi davranarak kimyasal reaksiyonları başlatan hızlı geçişlere izin veriyorlar. Konik kesişmeler, fotosentez gibi günlük olaylar ve retinada meydana gelen ışığı algılama reaksiyonları da dahil olmak üzere birçok reaksiyonda meydana gelir.

Ancak bu reaksiyonlar çok hızlı gerçekleştiği için bilim insanları konik bir kesişimin eylem halinde olduğunu hiç gözlemlememişti. Bunu yapmak için Sidney Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, kuantum parçacıklarını elektrik alanlarına kilitleyen ve onları lazerlerle yönlendiren, tuzaklanmış iyon kuantum bilgisayarı adı verilen bir cihaz kullandılar.

Yeni araştırmanın ortak yazarlarından kimya alanında doktora öğrencisi Vanessa Olaya Agudelo yaptığı açıklamada, "Doğada tüm süreç femtosaniyeler içerisinde tamamlanıyor" dedi. "Bu, saniyenin milyonda birinin milyarda biri veya katrilyonda biri. Kuantum bilgisayarımızı kullanarak, kimyasal dinamikleri femtosaniyelerden milisaniyelere yavaşlatmamıza olanak tanıyan bir sistem kurduk."

Bu yavaşlama, araştırmacıların reaksiyonun meydana geldiği anda anlamlı ölçümler yapmasına olanak tanıdı.

Çalışmanın yazarlarından Sydney Üniversitesi'nden fizikçi Christophe Valahu şunları söyledi: "Deneyimiz sürecin dijital bir yaklaşımı değildi; bu, gözlemleyebileceğimiz bir hızda ortaya çıkan kuantum dinamiklerinin doğrudan analog bir gözlemiydi." ifade.

Araştırmacılar, bu ultra hızlı dinamikleri anlamanın, çeşitli uygulamalar için kimyasal reaksiyonlara yeni bir bakış açısı getirebileceğini söyledi.

Olaya Agudelo, "Moleküllerin içindeki ve arasındaki bu temel süreçleri anlayarak malzeme bilimi, ilaç tasarımı veya güneş enerjisi hasadında yeni bir olasılıklar dünyasının kapısını açabiliriz" dedi. "Ayrıca dumanın nasıl oluştuğu veya ozon tabakasının nasıl hasar gördüğü gibi ışıkla etkileşime giren moleküllere dayanan diğer süreçlerin iyileştirilmesine de yardımcı olabilir."

Kaynak: Live Science

• Admin
Gönderi tarihi:

Bilim İnsanları Bir 'Nüfus Düzeltmesinin' Çok Kısa Zamanda Ortaya Çıkacağını Tahmin Ediyor

1800 yılında Dünya nüfusu yaklaşık bir milyardı. Günümüze hızlı bir şekilde ilerleyince yaklaşık sekiz milyara ulaştı.

Nüfus ekolojisti William Rees'in yeni bir araştırmasına göre bu hızlı büyüme, tehlikeli derecede sürdürülemez; ekosferimizin sınırlarını zorluyor ve uygarlıkların geniş çapta çöküşüne yol açabilecek bir 'nüfus düzeltmesi' riski taşıyor.

Dünya Kaynaklarının Kritik Bir Hızda Tükenmesi

Rees, doğuştan gelen insani eğilimlerimizin, bu "ileri ekolojik sınırı aşmayı" düzeltmeyi zorlaştırdığını ileri sürüyor.

İnsanlar, doğal seçilimin ve kısa vadeli düşünmenin hâlâ bizi yönettiğini unutarak, mevcut tüm kaynakları çoğaltmak, genişletmek ve tüketmek üzere evrimleşti.

Medeniyetin Çöküşü

Rees sert bir uyarıda bulunuyor: En kötü senaryoda, yalnızca hem zengin hem de dirençli toplumlar hayatta kalabilir.

Bu tür bir çöküş, küresel nüfusta bir 'düzeltme' işlevi görecek, potansiyel olarak yüzyılın sonunda meydana gelecek ve büyük ölçüde dönüşmüş bir dünyaya yol açacaktır. Bu dönüşüm küresel manzarayı hayal edilmesi zor şekillerde değiştirecek ve geriye yalnızca en sağlam toplumlar kalacak.

İnsan Evriminden Kaynaklanan Aşırı Tüketim ve Kirlilik

Rees şunu belirtiyor: "İnsanlığın evrimsel tarihinin büyük bölümünde yayılmacı eğilimler, olumsuz geri bildirimlerle karşılanmıştır."

Bununla birlikte, bilimsel devrim ve fosil yakıtların kullanımı, üstel büyümeyi mümkün kıldı ve mevcut hedef aşımına yol açtı.

İklim Değişikliği Daha Büyük Sorunun Sadece Bir Parçası

Rees, iklim değişikliğinin gezegenimizdeki sıkıntının önemli bir göstergesi olmasına rağmen genel sorunun sadece küçük bir parçası olduğunu vurguluyor.

Ayrıca biyokütle tüketimi ve besin döngülerinin bozulması gibi Dünya'nın altıncı kitlesel yok oluşuna katkıda bulunan diğer işaretleri de göz ardı ediyoruz.

Yenilenebilir Enerjiye Geçiş Tam Çözüm Değil

Yenilenebilir enerjiye geçiş, temel nedenin üstesinden gelmiyor: patlayıcı nüfus artışı. Bu artış aşırı tüketimi yoğunlaştırıyor ve sorunu çözmek yerine daha da kötüleştiriyor.

Yenilenebilir enerji doğru yönde atılmış bir adım olsa da, sürekli artan nüfusun ve buna bağlı olarak artan tüketimin getirdiği sorunlara karşı tek başına yetersiz kalıyor ve bu da genel durumu daha da kötüleştiriyor.

Zamana Karşı Yarış

Rees, gıda üretimindeki gelişmelerin ve iklim değişikliğiyle mücadeledeki gelişmelerin artan nüfusumuzun taleplerini karşılayıp karşılayamayacağını sorguluyor.

Aksi takdirde sonuçlar vahim olabilir: Gıda kıtlığı, habitat istikrarsızlığı, savaşlar ve hastalıkların tümü nüfus sayılarının azalmasına katkıda bulunabilir.

Aşımı Doğrudan Ele Alma

Rees, ekolojik aşmanın tek bir yönüne tek başına odaklanmanın yetersiz olduğunu vurguluyor. Daha kapsamlı bir yaklaşıma ihtiyaç var.

İlgili tüm önemli semptomları aynı anda hafifletmek için, aşma sorununu doğrudan ele almalıyız. Bu bütünsel yaklaşım, ileri düzeyde ekolojik hedef aşımının mevcut durumundan kaynaklanan çok sayıda zorluğun etkili bir şekilde ele alınması açısından hayati öneme sahiptir.

Cehalet Tehlikesi

Rees, kendisinden önceki uzmanlarla birlikte, içinde bulunduğumuz tehlikeli duruma ilişkin farkındalığın kritik bir ihtiyaç olduğu konusunda ısrar ediyor. Varlığımızın al-ver dinamiklerini kabul ederek, Dünya ile ilişkimizde aktif olarak daha sağlıklı bir denge aramak zorunludur. .

Bu artan farkındalık ve değişime olan bağlılık, gezegenimizle daha uyumlu bir etkileşimin teşvik edilmesi ve sürdürülebilir bir geleceğin sağlanması açısından çok önemlidir.

Geçişi Yönetmek Gereksiz Acı Çekmeyi Önleyebilir

Rees şunu belirtiyor: "Mümkün olan en iyi durumda, tüm geçiş aslında milyonlarca (milyarlarca?) insanın gereksiz acı çekmesini önleyecek şekilde yönetilebilir."

Ancak, kendi vahim durumundan ve yaklaşmakta olan nüfus düzeltmesinden habersiz kalan bir dünyada bu geçişi yönetmek imkansız bir görev haline geliyor. Bu cehalet proaktif önlemleri engellemekte ve yaklaşan değişiklikleri kontrollü ve insani bir şekilde yönetmeyi imkansız olmasa da inanılmaz derecede zorlu hale getirmektedir.

Gerçeklik Kontrolü

Yaklaşan nüfus düzeltmesini ele almak, küresel çıkmazımızın dürüst bir şekilde tanınmasını gerektirir. Sorunu görmezden gelmek veya hiçbir şey yapmamak yalnızca acıyı artıracak ve kaçınılmaz geçişi daha kaotik ve acı verici hale getirecektir.

Gerçeklikle yüzleşmedeki başarısızlık, etkili çözümler uygulama becerimizi engeller, karşılaştığımız sorunların ciddiyetini artırır ve ileriye giden yolumuzu zorlaştırır.

Acilen Harekete Geçmemiz Gerekiyor

Zaman daralıyor ve kararlı eyleme geçmek son derece önemlidir. Durumumuzun ciddiyetini kabul ederek ve ekolojik sınırımızı düzeltmek için özenle çalışarak gereksiz sıkıntıları önleyebilir ve herkes için daha sürdürülebilir bir gelecek inşa edebiliriz.

Onaylama ve proaktif çabalar, olumsuz etkileri azaltmak ve uzun vadede gelişebilecek bir dünya yaratmak için hayati öneme sahiptir.

Kaynak: Hacks Detective

• Admin
Gönderi tarihi:

Son 300 Yıldır Önemli Bir Fizik Yasasını Yanlış Uyguluyoruz

Isaac Newton, 1687'de artık meşhur olan hareket yasalarını parşömen üzerine yazdığında, onları üç yüzyıl sonra tartışacağımızı umuyordu.

fidget-2845178.jpg

Latince yazan Newton, Evrenimizde nesnelerin hareketinin nasıl yönetildiğini açıklayan, tercüme edilmiş, yazıya geçirilmiş, tartışılmış ve uzun uzadıya tartışılmış üç evrensel ilkenin ana hatlarını çizdi.

Ancak bir dil ve matematik felsefecisine göre, Newton'un birinci hareket yasasına ilişkin kesin ifadesini başından beri biraz yanlış yorumluyor olabiliriz.

Virginia Tech filozofu Daniel Hoek, Newton'un Latince Principia'sının 1729 tarihli orijinal İngilizce çevirisinde "beceriksiz bir yanlış çeviri" olarak tanımladığı şeyi keşfettikten sonra "rekoru düzeltmek" istedi.

Bu çeviriye dayanarak sayısız akademisyen ve öğretmen, Newton'un birinci eylemsizlik yasasını, bir nesnenin dışarıdan bir kuvvet müdahale etmediği sürece düz bir çizgide hareket etmeye devam edeceği veya hareketsiz kalacağı şeklinde yorumladı.

Bu, dış güçlerin sürekli olarak iş başında olduğunu takdir edene kadar işe yarayan bir tanımdır; Newton'un kendi ifadelerinde mutlaka dikkate alacağı bir şey bu.

Arşivleri tekrar gözden geçiren Hoek, bu yaygın açıklamanın, 1999 yılına kadar gözden kaçan bir yanlış yorumlamayı içerdiğini fark etti; ta ki iki bilim adamı, gözden kaçan bir Latince kelimenin çevirisini fark ettiğinde: "o kadar" anlamına gelen quatenus.

Hoek'e göre bu çok büyük bir fark yaratıyor. Hoek, bir nesnenin üzerine herhangi bir kuvvet etki etmemesi durumunda momentumunu nasıl koruduğunu açıklamak yerine, yeni okumanın Newton'un bir cismin momentumundaki her değişimin (her sarsıntı, düşüş, sapma ve hamle) dış kuvvetlerden kaynaklandığı anlamına geldiğini gösterdiğini söylüyor.

Hoek, makalesi hakkındaki bir blog yazısında şöyle yazıyor: "Unutulmuş tek kelimeyi (şimdiye kadar) yerine geri koyarak, [bu akademisyenler] fiziğin temel ilkelerinden birini orijinal görkemine kavuşturdular."

Ancak bu çok önemli düzeltme hiçbir zaman dikkat çekmedi. Şimdi bile yüzyıllarca süren tekrarların ağırlığına karşı ilgi kazanmakta zorlanabilir.

Hoek, "Bazıları okumalarımı ciddiye alınamayacak kadar çılgın ve alışılmadık buluyor" diyor. "Diğerleri bunun o kadar açık bir şekilde doğru olduğunu ve tartışmaya bile değmeyeceğini düşünüyor."

Sıradan insanlar bunun anlambilimsel gibi göründüğü konusunda hemfikir olabilir. Ve Hoek, yeniden yorumlamanın fiziği değiştirmediğini ve değiştirmeyeceğini kabul ediyor. Ancak Newton'un kendi yazılarını dikkatle incelemek, öncü matematikçinin o sırada ne düşündüğünü netleştiriyor.

Öğrenci olarak Newton'un ne demek istediğine şaşıran Hoek, "Eylemsizlik yasasının gerçekte ne işe yaradığı sorusu üzerine çok fazla mürekkep döküldü" diye açıklıyor.

Bir kuvvet onları aksi yönde zorlayana kadar düz çizgilerde hareket eden nesnelerin geçerli çevirisini alırsak, o zaman şu soru ortaya çıkar: Evrenimizde böyle bir şey yokken Newton neden dış kuvvetlerden bağımsız cisimler hakkında bir yasa yazsın; Yerçekimi ve sürtünme ne zaman mevcut olacak?

Tufts Üniversitesi'nden filozof ve Newton'un yazılarında uzman olan George Smith, Scientific American'dan gazeteci Stephanie Pappas'a şöyle söylüyor: "Birinci yasanın tüm amacı, kuvvetin varlığını anlamaktır."

Aslında Newton, ilk hareket yasasını açıklamak için üç somut örnek verdi: Hoek'e göre en anlayışlı olanı, bildiğimiz gibi, havanın sürtünmesi nedeniyle daralan bir sarmalda yavaşlayan bir topaçtır.

Hoek, "Bu örneği vererek" diye yazıyor, "Newton bize, kendi anladığı şekliyle Birinci Yasanın, kuvvetlere tabi olan, hızlanan cisimlere, yani gerçek dünyadaki cisimlere nasıl uygulandığını açıkça gösteriyor."

Hoek, bu gözden geçirilmiş yorumun, Newton'un o zamanlar tamamen devrim niteliğinde olan en temel fikirlerinden birini ortaya çıkardığını söylüyor. Yani gezegenler, yıldızlar ve diğer gök cisimlerinin tümü, Dünya'daki nesnelerle aynı fiziksel yasalara tabidir.

Hoek, "Hızdaki her değişim ve yöndeki her eğim, atom sürülerinden dönen galaksilere kadar, Newton'un Birinci Yasasına tabidir" diye düşünüyor.

Hepimizin bir kez daha uzayın en uzak noktalarına bağlı olduğumuzu hissetmesini sağlıyor.

Kaynak: ScienceAlert

• Admin
Gönderi tarihi:

Bilim İnsanları Dünyayı Değiştirecek Yeni Manyetik Malzeme Oluşturuyor

Bilim insanları kuantum hesaplama dünyasına bir adım daha attı. ScienceAlert, Teksas Üniversitesi El Paso'daki fizikçilerden oluşan bir ekibin, kuantum bilgisayar sistemindeki en temel bilgi birimi olan manyetik spin kubitleri veya kuantum bitleri oluşturmanın anahtarını tutabilecek manyetik bir malzeme yarattığını bildirdi.

Yeni bir manyetik malzeme, oda sıcaklığında hesaplama için gerekli kuantum koşullarının elde edilmesi konusunda umut vaat ediyor.

Kuantum bilgisayarı gizemli bir bölgede faaliyet gösteriyor; Kuantum süreçlerini ve davranışlarını tam olarak ayırt etmek zordur, ancak kuantum hesaplamanın potansiyeli, mevcut bilgisayarları çok geride bırakacak karmaşık algoritmaları işleyen makinelere izin verebilir.

UT ekibi tarafından geliştirilen yeni manyetik malzeme, kuantum bilgisayarları uygulanabilir hale getirmenin kapısını açıyor. Şu anda kuantum bilgisayarlar kaynak yoğun ve kırılgan makinelerdir. Bilgisayarlarda kullanılan parçacıkların kritik kuantum durumlarını korumak için, bunların mutlak sıfıra (tam olarak -273 santigrat derece) yakın tutulması gerekir.

Böylesine aşırı bir sıcaklık durumu pratik kullanım açısından ciddi bir engeldir. Yeni bir manyetik malzeme, oda sıcaklığında hesaplama için gerekli kuantum koşullarının elde edilmesi konusunda umut vaat ediyor.

Teksas'taki manyetik malzeme, bilim camiasının yıllardır araştırdığı bir araştırma dizisinin evrimidir.

Buradaki fikir, yönsel dönüşle bağlanan elektron çiftlerinin kuantum düzeyinde birbirine bağlanmasıdır. Mevcut spintronikler bilgi yazmak için parçacıkların dönüş yönlerinden ve elektronik yüklerinden yararlanır. Spin qubit'ler de benzer şekilde çalışacak, ancak kuantum düzeyinde ilave gücün kilidi açılacak.

Manyetik malzeme süperparamanyetiktir, yani bilim adamlarının uygulayıp kontrol edebileceği harici bir manyetik alan tarafından mıknatıslanır. Artan pil ihtiyacını karşılamak için nadir toprak malzemelerine olan talebin bilincinde olan ekip, manyetik malzemenin elde edilmesi daha kolay bir şeyden dövüldüğünden emin oldu. Genellikle grafit yapmak için istiflenen karbon bazlı bir malzeme olan aminoferrosen ve grafene ulaştılar.

Oda sıcaklığında manyetik hale gelebilmesi için malzemenin belirli bir dizi adımla her seferinde bir bileşen eklenerek oluşturulması gerekiyordu. Aminoferrosenin her iki tarafındaki grafen tabakasıyla sonuç, bilim adamlarını şaşırtacak şekilde, demirden 100 kat daha manyetikti.

Bu yeni manyetik malzeme kuantum hesaplamanın gidişatını değiştirme potansiyeline sahip. Diğer ekipler bulguları tekrarlamaya çalışırken, başarı istikrarlı kübit arayışında büyük bir atılımın işareti olabilir. Böyle bir atılım, bildiğimiz şekliyle bilgisayar dünyasını değiştirebilir ve insanlığı bir dizi yeni olasılığa açabilir.

Oda sıcaklığında manyetik hale gelebilmesi için malzemenin belirli bir dizi adımla her seferinde bir bileşen eklenerek oluşturulması gerekiyordu.

Teksas'taki manyetik malzeme, bilim camiasının yıllardır araştırdığı bir araştırma dizisinin evrimidir. Dünyanın dört bir yanından başkaları da daha önce spin kübitlerin kuantum hesaplamayı uygulanabilirlik alanına getirmenin anahtarı olabileceğini belirlemişti. Bu aynı zamanda kendi türünde böyle bir vaatte bulunan ilk manyetik malzeme değil.

Yine de ilerleme ilerlemedir. Kuantum hesaplama dünyasında ileriye doğru atılan her adım büyük bir adımdır. Daha iyi pillerin geliştirilmesi, dil işleme, hava tahmini ve güvenlik olası sonuçlardan sadece birkaçı olduğundan, bu makinelerin potansiyeli sonsuzdur.

Kuantum elementleri küçüktür ancak herhangi birinin henüz kavrayamayacağı kadar büyük bir etki yaratma gücüne sahiptirler. El Paso'nun yeni manyetik malzemesi gerçeğin beklenenden daha erken ortaya çıkmasına yardımcı olabilir.

Kaynak: Giant Freakin Robot

• Admin
Gönderi tarihi:

Büyük Antimadde Keşfinde Onlarca Yıllık Çalışma Sona Erdi

1-berkeleylabs.jpg

Dünya ve diğer gezegenler maddeden yapılmıştır ve Büyük Patlama sırasında madde ve onun karşıtı olan antimadde eşit miktarlarda yaratılmıştır. Mevcut dünyamızda antimaddeyi bulmak neredeyse imkansız, bu da onun hakkında büyük bir keşif yapılmasının aynı derecede büyük bir haber olmasını sağlıyor. Bulgular, madde gibi antimaddenin de yerçekimine tepki olarak düştüğü yönünde. BBC, Albert Einstein tarafından tahmin edilen bu kararlılığın neden önemli olduğunu şöyle açıklıyor: "Büyük Patlama sırasında madde ve antimadde birleşip birbirini iptal etmeli, geriye ışıktan başka bir şey kalmamalı. Neden böyle olmadığı fiziğin en büyük sorularından biri." Gizemleri çözmek ve ikisi arasındaki farkları ortaya çıkarmak, bunu çözmenin anahtarıdır."

Büyük Patlama'dan sonraki ilk birkaç dakikada, madde bir şekilde üstünlük sağladı ve bazı bilim insanları, bunların yerçekimi ile olan ilişkilerinin temel nokta olabileceğini öne sürdüler. Henüz bilmedikleri şey, antimaddenin maddeyle aynı hızda düşüp düşmediğidir. Nature'da yayınlanan çalışma, İsviçre'deki CERN laboratuvarında gerçekleştirildi; burada bilim adamları onlarca yıldır süren çalışmalarla antiprotonlar ve pozitronlar ürettiler ve bunlar dev bir mıknatısa yönlendirilerek antimaddenin karşılığı olan antihidrojenin binlerce atomunu oluşturdular. en basit atom olan hidrojene. Mıknatıs, antihidrojeni hapseden bir alan yaratır; bu alan kapatıldığında serbest kalan antihidrojen atomları istediklerini yapar ve sensörlerin belirlediği gibi yukarıya değil aşağıya düşerler.

"Bu anti-atomu nasıl yapacağımızı öğrenmek, ona tutunmak ve onu yerçekimi kuvvetine duyarlı olacak şekilde düşürebilecek kadar iyi kontrol etmek 30 yılımızı aldı." Guardian'a göre CERN'deki Antihidrojen Lazer Fizik Cihazları işbirliğinin sözcüsü Jeffrey Hangst şöyle konuştu: "Bir sonraki adım ivmeyi olabildiğince hassas bir şekilde ölçmek." Nature dergisindeki bir makale, "maddenin ve antimaddenin çekimsel davranışındaki bir farklılığın fizik açısından büyük etkileri olacağından" bulgunun pek de şaşırtıcı olmadığını belirtiyor. Ancak Florida Üniversitesi'nden bir fizik profesörünün belirttiği gibi, "Bu gerçekten harika bir sonuç."

Kaynak: Newser

• Admin
Gönderi tarihi:

Nucor ve Helion, ABD'de 500 MW'lık nükleer füzyon santralinde güçlerini birleştiriyor

logo-pink.svg   images?q=tbn:ANd9GcSImIGJ_FfIdBuwEcylm6R

ABD'li çelik üreticisi Nucor, 500 MW'lık bir nükleer füzyon enerji santrali geliştirmek için Helion ile ortaklık kurdu.

Nucor, füzyon dağıtımını hızlandırmak için Helion'a 35 milyon dolar yatırım yapmayı taahhüt etti. İki şirket bir zaman çerçevesi belirledi ve tesisin 2030 yılına kadar faaliyete geçmesini hedefliyor.

wsj-news.jpg

Füzyon sürecinden elde edilen temiz elektrik, Nucor'un çelik üretim tesislerinden birine beslenecek.

Füzyon gücü, temel yük sıfır karbon elektriği aracılığıyla çelik üretim operasyonlarında devrim yaratabilir. Nucor, nükleer füzyonla dünyanın en temiz çelik üreticisi olmayı hedefliyor.

Nucor başkanı, başkanı ve CEO'su Leon Topalian şunları söyledi: “Nucor, endüstriyel sektörü karbondan arındırmak için temiz enerji çözümleri geliştirmede kendisini lider olarak konumlandırmaya devam ediyor. Helion ile yapılan bu anlaşma, temiz enerjiye yapılan son yatırımlarla birlikte, tüm enerji ortamını değiştirebilir ve dünyayı sonsuza kadar değiştirebilir; birkaç yıl önce hayal bile edemeyeceğimiz bir temiz enerji geleceğini benimseyebilir.

helion-coil-s.jpg

Helion'un geliştirdiği teknolojiye inanıyoruz ve bu yatırımı yapmaktan gurur duyuyoruz."

Ücretsiz, Hiçbir Yükümlülük Olmayan Fiyat Teklifi Alın - Yeni Windows'ta Büyük Tasarruflar

Helion daha önce altı çalışan füzyon prototipi oluşturmak ve 100 milyon derecelik plazma sıcaklıklarına ulaşmak gibi kilometre taşlarına ulaşmıştı.

Şu anda, füzyondan ilk elektrik üretimini göstermesi beklenen yedinci prototipini inşa ediyor.

Helion CEO'su David Kirtley şunları söyledi: “Dünyanın bol, temiz füzyon gücüne sahip karbon bazlı enerji kaynaklarına olan bağımlılığını azaltmasına yardımcı olma konusunda tutkuluyuz.

helion-energy-s.png

“Nucor'dan yatırım almaktan ve bu projede birlikte çalışma fırsatına sahip olmaktan gurur duyuyoruz. Müşterilerine mevcut en düşük gövdeli karbon çeliği ve çelik ürünlerini sunma konusundaki kararlılıkları, onları 500 MWe [megawatt elektrik] füzyon gücünün dağıtımı için mükemmel bir seçim haline getiriyor."

Nucor ve Helion, ABD'deki 500 MW'lık nükleer füzyon enerji santralinde işbirliği yapıyor, ilk olarak GlobalData'nın sahibi olduğu Power Technology tarafından yaratıldı ve yayınlandı.

Kaynak: GlobalData

• Admin
Gönderi tarihi:

Atomları bir arada tutan kuvvet her zamankinden daha hassas bir şekilde ölçüldü

0705021_01-A5-at-72-dpi.jpg

Araştırmacılar, protonları ve nötronları oluşturan parçacıkları birbirine bağlayan güçlü kuvveti şimdiye kadarki en yüksek hassasiyetle ölçtüler. Doğanın tüm temel kuvvetleri arasında en güçlüsü olmasına rağmen gücü diğerlerinden daha belirsizdir. Bunu tam olarak ölçmek, etrafımızdaki dünyanın doğasını anlamanın anahtarıdır.

Diğer temel kuvvetler (yerçekimi, elektromanyetik kuvvet ve zayıf kuvvet), etki ettikleri parçacıklar birbirinden uzaklaştıkça zayıflar. Ama güçlü olan güç daha da güçleniyor. Bu, onu nötralize eden egzotik etkilere neden olur ve doğrudan ölçülmesini zorlaştırır.

İsviçre'nin Cenevre yakınlarındaki CERN parçacık fiziği laboratuvarından Stefano Camarda, "Güçlü kuvveti dolaylı olarak gözlemleyebilmemizin tek yolu" diyor. "Bu ölçüm özellikle zor ve 80'lerin ortasından bu yana kaydettiğimiz gelişme oldukça yavaş."

Camarda ve meslektaşları, hassasiyette bir sıçrama yapmak için Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'ndaki (LHC) ATLAS deneyini kullanarak kuvvetin gücündeki göreceli belirsizliği yüzde 0,8'e düşürdü. Maryland Üniversitesi'nden Alberto Belloni, "Bu ölçüm, önceki en iyi deneysel ölçümlere göre 2 ila 3 katlık bir gelişmeyi temsil ediyor" diyor.

Nihayet standart modelin ötesinde yeni fizik bulmamızın altı yolu

Araştırmacılar, Z bozonu adı verilen bir parçacık üreten proton çiftlerini birbirine çarparak güçlü kuvveti ölçtüler. Eğer protonlar arasındaki etkileşime aracılık eden bir kuvvet olmasaydı, son Z bozonu durmuş olurdu. Ancak güçlü kuvvet bu parçacığa küçük bir “tekme” attı. Ortaya çıkan momentum, güçlü kuvvetin büyüklüğüne bağlıydı.

Bunu incelemek önemlidir çünkü güçlü kuvvetin değeri, parçacık fiziğinin standart modelinde kalan en büyük belirsizlik kaynaklarından biridir. Camarda, "LHC'de ölçtüğümüz her şey, hesapladığımız her tahmin, güçlü kuvvetin değerine bağlıdır" diyor. Güçlü kuvvetteki belirsizliği azaltmadıkça, LHC'nin standart modelin ötesinde fizik kanıtları tespit edip etmediğini söylemenin zor olacağını söylüyor.

Güçlü kuvvet aynı zamanda evrenin kaderini anlamamız açısından da çok önemlidir. Eninde sonunda evrenin, vakum bozunması adı verilen bir olguyla sona ermesi küçük bir olasılıktır; burada kuantum dalgalanması, saf vakum adı verilen olağandışı uzay-zamanın küçük bir kabarcığına yol açar ve bu daha sonra hızla büyüyüp tüm kozmosu yutacaktır. Camarda, "Evrenin bir kuantum baloncuğu içinde yok olma ihtimali çok düşük" diyor. "Ancak bu açıklamada bir belirsizlik var ve bu belirsizlik, bu gücün değerinden kaynaklanıyor."

Bu yeni ölçümle bile güçlü kuvvete ilişkin bilgimiz, diğer temel kuvvetlere ilişkin kesin hesaplamalarımıza hâlâ yetersiz kalıyor. Ve ölçümler o kadar zor ki, daha iyi verilerle bile aynı kesinliğe yakın zamanda ulaşmamız pek mümkün değil. Ancak CERN'de Z bozonunu incelemek amacıyla inşa edilecek yeni bir çarpıştırıcı için öneriler var. Eğer inşa edilirse belki de o hassasiyet seviyesine ulaşabiliriz.

Kaynak: New Scientist

• Admin
Gönderi tarihi:

Elektronlar Gerçekten Dönebilir mi?

Çoğumuz için, küçük güneş sistemleri şeklindeki atom diyagramları, parçacık fiziği dünyasına giriş görevi görür. Ne yazık ki, bu ikonik görseller doğru olduklarından daha fazla yanlış oluyor.

circle-5090539.jpg

Her şeyden önce elektronlar, topaklı bir güneşin etrafında dönen küçük gezegenler gibi değildir. Muhtemelen küçük küreler bile değiller; daha ziyade genişliği, yüksekliği veya derinliği olmayan, uzaydaki iğne batma noktalarıdırlar.

Elektronların neden döndüğünü düşünüyoruz?

Kuantum mekaniğinin ilk günlerinde bazı fizikçiler, elektronlar gibi parçacıkların gerçekten kendi etrafında dönüp dönmediği fikri üzerinde kafa yoruyordu. Fikir, elektron davranışına ilişkin mevcut teorilere tam olarak uymasa da, deneylerde bir avuç gözlem vardı ve teoride bunun aksini söyleyen önemsiz boşluklar vardı.

Birincisi, elektronun yolunun manyetik bir alanla karşılaştığında, sanki kendisi de küçük bir mıknatısmış gibi eğrilmesidir. Bu başlı başına şok edici bir şey değil; sonuçta hareketli yükler manyetik alanlar yaratıyor.

Ancak Otto Stern ve Walther Gerlach adlı iki Alman bilim adamı, 1920'lerin başında gümüş atomunun çekirdeğinin etrafında dönen elektronlardaki bu alanı ölçtüklerinde, sayıların birbirine uymadığını buldular. Bunun anlamlı olması için elektronların da aynı noktada hareket ediyor olması gerekiyordu; dönüyor olmaları gerekiyordu.

Garip bir şekilde, sonuçlar, bu tür bir dönme hareketinin, harici bir manyetik alana göre kesinlikle düz yukarı veya düz aşağı doğrultulmuş, çok özel yönelimlere sahip küçük manyetik alanlar yarattığını ima etti. Hiçbir zaman öyle ya da böyle rastgele eğilmediler.

Bu arada Wolfgang Pauli adındaki bir teorisyen, neden bazı parçacıkların (atom çekirdeğindeki elektronlar ve parçacıklar gibi) aynı alanı kaplarken birbirlerinin üzerine oturamadıklarını, diğerlerinin (fotonlar gibi) ise neden üst üste oturamadığını açıklamaya yardımcı olan bir prensip üzerinde çalışıyordu. .

Onun 'dışlama ilkesi' dört kuantum sayısından oluşan bir dizi gerektiriyordu. Biri bir parçacığın enerjisini tanımladı. Diğer iki tanesi açısal momentumla ilgiliydi. Ancak dördüncüsü bariz bir şeyle ilgili görünmüyordu.

Hollanda doğumlu Amerikalı genç bilim adamı Samuel Goudsmit yakında bu sorunun cevabını verecekti. Çiftler adı verilen manyetik alanlardaki spektral çizgiler üzerindeki formüllerin yeni yorumlarını uygulayarak, istemeden de olsa elektronlarda esrarengiz bir şekilde dönmeye benzeyen bir hareketin kanıtını ortaya çıkarmıştı. Bunu ilk başta fark etmemişti; bunu açıklığa kavuşturmak için George Uhlenbeck adlı başka bir Hollandalı-Amerikalı genç fizikçiyle uzun uzun konuşmalar yapması gerekti.

Uhlenbeck, "Fakat bunun ne anlama geldiğini görmüyor musunuz? Bu, elektron için dördüncü bir serbestlik derecesi olduğu anlamına gelir" diye cevap verdi.

"Bu, elektronun bir dönüşü olduğu ve döndüğü anlamına gelir."

Konsepti ilk düşünen onlar olmasa da, bu tür teori ve deneylerin sonuçlarıyla birlikte yapılan konuşma, diğer temel parçacıkların yanı sıra elektronların da döndüğüne dair net bir durum ortaya çıkardı.

Ancak kuantum mekaniğinin tavşan deliğinde hiçbir şey bu kadar basit olamaz.

Elektronlar neden dönemez?

Spin terimi, elektronların tuhaf manyetizmasını ve ışığın tuhaf özelliklerini tanımlamak için kullanılırken bile birkaç sorun vardı.

Elektronların gerçekten küçük küreler olduğunu varsayarsak, deneysel sonuçlara uymak için dönmeleri gereken hız, yüzeylerinin ışık hızından on kat daha hızlı dönmesi gerektiği anlamına gelir.

Elbette artık elektronların bir yüzeyinin olmadığı düşünülüyor. Ancak temel parçacıkların bir alandaki noktalar olduğunu bilmek onu daha sezgisel hale getirmez. Sıfır boyutlu bir nokta ilk etapta nasıl dönüyor?

Stern ve Gerlach'ın yürüttüğü ve yalnızca iki mutlak yöne işaret eden deneyler daha da kafa karıştırıcıydı. Bir parçacığın minik mıknatısının farklı "tamamen yukarı" ve "tamamen aşağı" yönelimleri, biraz şu tarafa, biraz şu tarafa eğilebilen veya hızlanıp yavaşlayabilen, dönen bir 3 boyutlu nesneyle kolayca açıklanamaz.

Başka bir deyişle, elektronlarda meydana gelen dönme türünün bizim dünyamızda, basketbol toplarında ve gezegenlerde bir karşılığı yoktur.

Parçacıkların sanki içsel açısal momentumları varmış gibi eğrilmesine ve onları tuhaf bir tür çubuk mıknatısa dönüştürmesine benzer sonuçlar doğurabilir. Ancak 'dönme' ne olursa olsun, bu Evrenimizin dokusuna işlemiş temel bir özelliktir.

Kaynak: Science Alert

• Admin
Gönderi tarihi:

Nükleer füzyonun yoğun kullanımı atmosferin bileşimini değiştirecek mi?

Nükleer füzyonun en büyük avantajı, sadece birkaç gram yakıttan çok büyük miktarda enerji üretilebilmesidir. Daha spesifik olarak, füzyon sürecindeki bir gram yakıt, sekiz ton petrole eşdeğer üretme potansiyeline sahiptir. Aynı şekilde Güneş de füzyon reaksiyonları yoluyla tüm Dünya gezegenine enerji sağlayabilmektedir.

Benzer bir şey, şu anda nükleer enerji santrallerinin işletilmesinde enerji üretmek için kullanılan süreç olan fisyonda da oluyor. İhtiyaç duyulan yakıt miktarı (bu durumda uranyum), kömür, gaz veya petrol yakan termik santrallerin ihtiyaç duyduğu yakıtla karşılaştırıldığında çok azdır. Gelecekte füzyon enerjisinin kullanımı ne kadar büyük olursa olsun, kullanımı (gerekli malzemelerin çıkarılması ve gazların emisyonu nedeniyle) asla atmosferimizin bileşimini değiştirecek kadar büyük olmayacaktır. Ayrıca füzyon, sera gazı yaymayan bir enerji üretim sürecidir.

Füzyon reaktörlerinin yaygınlaşması için hidrojen izotoplarının kullanılması gerekli olacaktır. İzotoplar aynı elementin (aynı sayıda elektron ve protona sahip) fakat farklı sayıda nötron içeren atomlarıdır. Bu özellik, bir elementin farklı izotoplarının aynı kimyasal özelliklere ancak farklı fiziksel özelliklere sahip olduğu anlamına gelir. En düşük sıcaklıkta meydana gelen füzyon reaksiyonları döteryum ve trityum arasında üretilen reaksiyonlardır. Döteryum deniz suyunda çok bol miktarda bulunur ve hidroliz yoluyla ekstrakte edilebilir. Ve füzyon reaksiyonlarından gelen nötronlar, diğer elementlerin yanı sıra lityumdan oluşan yenileyici bir mantoyu etkilediğinden, füzyon reaktörünün kendisinde trityum üretilecek. Bir nötron ve bir lityum atomu, plazmada yakıt olarak yeniden kullanılacak bir yan ürün olarak trityum üretir. Plazma, çekirdeklerin kaynaşmasını ve enerji üretmesini sağlayan maddedir. Sıcaklığı 11.000 Fahrenheit dereceden yüksek olan iyonize bir gazdır.

Nükleer reaksiyonlar fisyonda olduğu gibi füzyonda da meydana gelir, ancak yakıtın yakılmasından bildiğimiz işlemlerden farklıdır: kimyasal reaksiyonlara dayalı işlemler. Füzyon durumunda nükleer kuvvetlerin devreye girmesi ve birbirini güçlü bir şekilde çekmesi için çekirdekleri birbirine yakınlaştırmamız gerekir. Birleştiklerinde kütlesi ilk çekirdeklerin kütlelerinin toplamından daha az olan yeni bir element oluştururlar. Bu kütle farkı (neredeyse önemsiz olmasına rağmen) Einstein'ın ünlü E=mc² denklemiyle enerjiye dönüşebilecek kapasitededir. Sürecin çok hafif unsurlar içerdiğini belirtmek gerekir. Füzyon, doğadaki en hafif element olan hidrojenin izotoplarını kullanır. Hidrojen periyodik tablodaki ilk elementtir çünkü sadece bir protonu ve bir elektronu vardır. Sırada helyum var. İki hidrojeni nükleer füzyon reaksiyonu yoluyla birleştirerek helyum ve nötron olan bir fazlalık elde ederiz ve çok fazla enerjiye sahip olan da bu nötrondur.

Yakıt olarak ihtiyaç duyulan malzeme miktarı hakkında fikir sahibi olmak için, füzyon deneylerinde kullanılan plazma hapsetme makinelerinde, soluduğumuz havanın yoğunluğundan bir milyon kat daha az bir yoğunluk vardır. Bu, çok az parçacık olduğu anlamına gelir. Yoğunluk o kadar düşüktür ki, helyumun salınmasıyla ne kadar çok reaksiyon meydana gelirse gelsin, atmosferin bileşimini asla değiştiremeyecektir. Ne hidrojen tüketiminden ne de füzyon reaksiyonlarının ürettiği emisyonlardan kaynaklanmaktadır, çünkü bu emisyonlar

Kaynak: El País (ABD)

• Admin
Gönderi tarihi:

Bilim insanları çelikten daha güçlü ve alüminyumdan daha hafif olan 'sihirli' malzemeyi keşfettiler ve potansiyeli baş döndürücü

5637c5028b35d4c8374f82420426fdd9

LinkedIn'deki bir makaleye göre Galvorn çelikten daha güçlü, alüminyumdan daha hafif ve bakırın iletkenliğine sahip. Jüri hâlâ bunun hızlı bir mermiden daha hızlı olup olmadığı konusunda kararsız olsa da Houston merkezli DexMat'ın uzmanları, ürünlerinin yeşil teknoloji ortamında devrim yaratabileceğini öne sürüyor.

GreenBiz'in bir raporuna göre Galvorn, elektronikte önemli bir metal olan nadir ve pahalı bakıra bir alternatif olabilir. Dahası, mucitler "sihirli" malzemeleri piyasaya sürdükçe kirli malzemeleri ortadan kaldırmayı, daha temiz havaya katkıda bulunmayı ve yeşil teknolojiyi ilerletmeyi planlıyor.

GreenBiz'in raporuna göre Galvorn, ABD Hava Kuvvetleri'ndeki iki araştırma kurumu, Enerji Bakanlığı ve NASA'nın yanı sıra diğer teknoloji devlerinin 20 milyon dolardan fazla yatırımının sonucu.
Overture Climate VC'nin yönetici ortağı yatırımcı Shomik Dutta, coşkulu bir incelemenin parçası olarak GreenBiz'e "DexMat'ın potansiyel iklim etkisi başımızı döndürüyor" dedi.

Galvorn diğer formların yanı sıra bant, iplik, iplik veya ağ şeklinde yapılır. Yapımcıları J.R.R. Tolkien'in "Yüzüklerin Efendisi" bu süreçte bir ilham kaynağıydı, ancak ilk bakışta Ork kılıçlarına dayanabileceğini düşünmezsiniz.

DexMat, şirketin blogunda yaratıcıların nasıl çalıştığını açıklayarak, "Eöl adındaki yetenekli bir elf demirci, ince ve esnek olduğu kadar aynı zamanda zırh görevi görecek kadar da güçlü olarak tanımlanan, galvorn adı verilen yeni bir metal türü yaratıyor" dedi. ismiyle geldi.

Her ne kadar bir elf ocağında yapılmamış olsa da, Galvorn'un gerçek hayattaki versiyonu da aynı derecede etkileyici bir süreçten geliyor. GreenBiz'e göre bu, hidrokarbonların parçalanmasını içeren yüksek teknolojili bir teknik.

Tüketiciler açısından etkisi uygulamada hissedilecektir. GreenBiz'in raporuna göre, daha hafif ve daha hızlı araçlar, daha hafif rüzgar türbini kanatları ve yenilenebilir enerji depolamayı geliştirmek için pillerdeki daha yüksek iletkenlik, Galvorn'un gerçekleştirmeye hazır olduğu avantajlar. Zaten uçak kanatlarının buzunu çözmek için kullanılıyor.

Dutta, GreenBiz makalesinde Galvorn elyaflarını betona ve diğer malzemelere koymanın binaları ve altyapıyı güçlendirebileceğini ve daha uzun ömür sağlayabileceğini belirtti. DexMat'ın hedefi bakır gibi karbon ağırlıklı kaynakları "modası geçmiş" hale getirmektir.

Web sitesinde, "İklim krizi, temiz enerjiye geçiş ve 'her şeyi elektrikli hale getirme' hareketi, küresel olarak endüstrilerde ve altyapıda büyük bir dönüşüme yol açıyor" ifadesine yer veriliyor.

DexMat, bazen yenilenebilir enerji kaynaklarıyla desteklenen elektrik kullanan temiz bir üretim sürecini öne sürüyor. Şirket, Galvorn'un karbondan yapıldığından ısı tutucu elemanı "küresel ısınmaya katkıda bulunamayacağı uzun vadeli depolamaya" kilitlediğini iddia ediyor.

Dutta GreenBiz'e şunları söyledi: "Dokunduğumuz her şey arasında bu, çoğu yerde en fazla etkiyi yaratma potansiyeline sahip."

Kaynak: TCD

• Admin
Gönderi tarihi:

Araştırmacılar 'dünyanın en yaygın kullanılan' petrokimyasının üretiminde devrim yaratıyor: 'Bir görevdeyiz'

Plastik kirliliği gezegenimizin karşı karşıya olduğu en acil sorunlardan biri. Plastik, depolama alanlarını tıkamasına, okyanusları doldurmasına ve mikroplastikleri dünyanın her köşesine yaymasına ek olarak, üretimi sırasında büyük miktarda kirliliğe neden oluyor ve bu kirliliğe büyük ölçüde gaz ve petrol gibi kirli enerji kaynakları neden oluyor.

Bu nedenle bir şirket, plastikte kullanılan önemli bir kimyasalı kirli enerji yerine elektrik kullanarak üretmenin yeni bir yolunu bulmaya çalıştı.

Kanadalı CERT Systems Inc. şirketi, tekstil, inşaat malzemeleri, gıda ambalajı, şampuan ve daha pek çok üründe kullanılan, dünyanın en yaygın kullanılan petrokimya maddesi olan etilenin üretimi için yeni bir süreç geliştirdi. Etilen, ürünleri hafif, dayanıklı ve su geçirmez hale getirmek için kullanılır.
CERT'in kurucu ortaklarından Dr. Christine Gabardo, The Guardian'a şunları söyledi: "Her ton etilen için, geleneksel üretim süreci yoluyla bir ila iki ton karbondioksit yayılıyor."

refinery-4800320.jpg

Dr. Gabardo ve kurucu ortakları, geleneksel süreç yerine, zararlı kirlilik içermeyen ve tüm kimyasal yan ürünlerin diğer endüstriyel süreçlerde kullanılabildiği, yalnızca yenilenebilir elektrik kullanarak etilen üretmek için CO2 elektrolizi adı verilen bir süreç kullanıyor.

“Gelecek elektrikte. Bir başka kurucu ortak olan Dr. Alex Ip, The Guardian'a şöyle konuştu: "Bu on yılda yenilenebilir elektrik kapasitemizi iki katından fazla artırmamız bekleniyor." "Bu, CO2 elektrolizini kullanarak kimyasal üretimi dönüştürmemize ve fosil yakıtlara bağımlılığımızı durdurmamıza olanak tanıyacak."

Dr. Garbado, "Dünyanın en önemli kimyasallarının temiz elektrokimya kullanılarak üretilme şeklini değiştirme misyonundayız" dedi. "Ölçekte bu, gigatonlarca emisyonu önleme potansiyeline sahip."

CERT, Natural Resources Canada'dan hibe aldı ve bir sonraki hedefi, ticari ölçekte temiz etilen üreterek ölçeği büyütmek.

Çoğu kişi, yakın gelecekte çok daha az plastik ürünün ve daha az plastik kirliliğinin olduğu bir dünya hayal etse de, plastiklerde kullanılan kimyasalların ısıyı çok daha az tutan emisyonlarla üretilmesi gerekli bir adımdır.

Kaynak: TCD

• Admin
Gönderi tarihi:

Fizikçiler dünyanın en küçük parçacık hızlandırıcısını nasıl yaptı?

Madeni para büyüklüğündeki cihaz bir konsept kanıtıdır ancak gelecekteki tıbbi cihazlara ilham verebilir.

Tiny-particle-accelerator.jpg?auto=webp&

Parçacık hızlandırıcıyı düşünürseniz, aklınıza CERN'in Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) gibi bir şey gelebilir: evrenin işleyişinin kilidini açmak adına düzinelerce mil genişliğinde ve uluslararası sınırları aşan milyarlarca dolarlık bir dev.

Ancak parçacık hızlandırıcıları birçok biçime sahiptir. Bugün dünyada 30.000'den fazla hızlandırıcı var. Bunlardan bazıları (LHC dahil) evrenin sırlarını açığa çıkarmak için tasarlanmış olsa da, büyük çoğunluğunun çok daha fazla Dünyasal amacı var. Parlak ışık huzmeleri üretmekten elektronik üretimine, vücudu görüntülemeye ve kanseri tedavi etmeye kadar her şeyde kullanılıyorlar. Aslında bir hastane, oda büyüklüğünde bir tıbbi hızlandırıcıyı yalnızca birkaç yüz bin dolara satın alabilir. Ve geçen ay itibariyle bilim insanları listeye ilginç bir ekleme daha yaptı: şimdiye kadarki en küçük parçacık hızlandırıcı.

Fizikçiler madeni para büyüklüğünde bir hızlandırıcı ürettiler ve çalışmalarını 18 Ekim'de Nature'da yayınladılar. Bu cihaz yalnızca bir teknoloji demosu, ancak yaratıcıları bunun bir silikon çipe sığabilecek daha küçük hızlandırıcılara da kapı açacağını umuyor.

Araştırmada yer almayan Maryland Üniversitesi'nden fizikçi Howard Milchberg, "Bu makalenin gerçekten ilginç ve havalı bir fizik olduğunu düşünüyorum ve uzun süredir devam eden bir çabaydı" diyor. .

[İlgili: Güce aç parçacık hızlandırıcılar için yeşil devrim geliyor]

Bu mini hızlandırıcı yalnızca bir Lilliput LHC'si değil. LHC, operasyonel takvimine bağlı olarak protonları veya kurşun atomlarının çekirdeklerini büyük bir daire etrafında ateşler. Bu minyatürleştirilmiş hızlandırıcı bunun yerine elektronları düz bir çizgi boyunca ateşler.

Pek çok başka doğrusal elektron hızlandırıcısı mevcuttu; bunlardan en ünlüsü, şu anda sökülmüş olan iki mil uzunluğundaki Stanford Doğrusal Çarpıştırıcısı da dahil. Geleneksel olarak elektron hızlandırıcıları, mermilerini, genellikle bakırdan yapılmış, seğirmeli elektromanyetik alanlar içeren metalik boşluklardan vurarak güçlendirir. Böylece bölmeler parçacıkları elektrik dalgaları üzerindeki sörfçüler gibi iter.

Ancak bazı fizikçiler bu eski moda hızlandırıcıların ideal olmadığına inanıyor. Metalik boşluklar hatalara açıktır. Ayrıca hantaldırlar ve büyük ekipman gerektirirler. Araştırmacıların yeni hızlandırıcısı bunun yerine elektronları itmek için hassas lazer atışları kullanıyor.

Fizikçiler 1960'lardan beri lazer hızlandırıcılar yapmaya çalışıyorlar. Işık çalışmalarına atıfta bulunarak fotonik hızlandırıcılar olarak adlandırılan bu hızlandırıcılar, boşluk tabanlı muadillerine göre daha küçük ve daha uygun maliyetli olabilirler. Ancak yalnızca son on yılda lazerler, deneysel fotonik hızlandırıcıların bile pratik olmasını sağlayacak kadar hassas ve uygun fiyatlı hale geldi.

O halde onları küçültmek, kendi göz korkutucu engellerini de beraberinde getirdi. Mühendislerin mini hızlandırıcının küçük parçalarını yapmak için gereken gelişmiş teknolojiye sahip olmaması en büyük engeldi.

Araştırmacıların oluşturmaya çalıştığı madeni para büyüklüğündeki hızlandırıcıyı ele alalım. İlk olarak, elektron mikroskobundan alınan bir parçayı kullanarak elektron üretiyor. Daha sonra cihaz, elektronları bir sütun dizisinden aşağı doğru iter: her biri sadece 2 mikrometre yüksekliğinde, sıralar arasında daha da küçük bir boşluk bulunan birkaç yüz silikon sütundan oluşan iki sıra. Bir lazer sütunların tepesine çarparak, en azından kağıt üzerinde, içeride sıkışan elektronları güçlendiren elektrik alanları yaratıyor.

Almanya'daki Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg'den fizikçi ve makalenin yazarlarından biri olan Tomáš Chlouba, "Bu kadar küçük özellikleri yeterli hassasiyetle yapmak son derece zahmetli" diyor. "Gerçekten son teknoloji cihazlara ihtiyacınız var... bunlar ucuz cihazlar değil ve bunlar 90'larda mevcut olan cihazlar değil."

[İlgili: Bilim adamları evrenin ilk anlarına ait geçici bir parçacık buldular]

Ancak çip üretimi her zaman ilerlemektedir. Artık Chlouba ve meslektaşları, yarı iletken üretim dünyasında zaten yaygın olan tekniklere güvenebilirlerdi. Başarılı bir prototip oluşturdular. Cihaz saniyede yalnızca 1 elektron verebilir; bu, parçacık hızlandırıcı standartlarına göre çok küçük bir miktardır. (Evinizdeki ortalama bir cihazın içindeki ortalama kablo, katrilyonlarca kat daha fazla elektron taşır.) Üstelik elektronlar, eski tarz katot ışın tüplü televizyonun içindekilerle hemen hemen aynı enerjiye sahiptir: yine parçacık hızlandırıcı standartlarına göre çok az bir enerjiye sahiptir.

Sonuç olarak Milchberg, "Ne kadar pratik olabileceğini bilmiyorum" diyor. Sütun dizisine daha fazla elektron yerleştirmenin pompalı tüfekle hedef tahtasına vurmak gibi olacağını söylüyor.

Aslında Chlouba, kendisinin ve meslektaşlarının bu hızlandırıcıyı gerçek dünyadaki bir uygulamaya benzeyen herhangi bir şey için kullanmaktan çok uzakta olduklarını açıkça belirtiyor. Eğer bunu yapmak istiyorlarsa, çok daha yüksek enerjilere sahip çok daha fazla elektron üretmeleri gerekecek. Milchberg, elektron gruplarının, negatif elektrik yükleri onları birbirinden ayırmadan sütun dizisinde bir araya gelip gelemeyeceğinin de net olmadığını söylüyor.

Ancak araştırmacılar bu engellerin üstesinden gelmeyi başarırlarsa Chlouba, standart bir silikon çip üzerinde düzenlenebilecek parçacık hızlandırıcılar için bir dizi uygulama hayal edebilir. Tıp uzmanları cilt kanserini tedavi etmek için zaten elektron hızlandırıcıları kullanıyor. Bunu akılda tutarak, bazı doktorlar vücudun içine endoskop yoluyla yerleştirilebilecek kadar küçük bir hızlandırıcı hayal edebilirler. Chlouba, "Bu daha küçük, daha ucuz ve her yere sığıyor" diyor.

Kaynak: Popular Science

• Admin
Gönderi tarihi:

MIT Fizikçileri Süperiletken İçin İlk 'Zombi' Elektron Kristalini Yaptı

Bilimde bir ilk olarak araştırmacılar, minik elektronları üç boyutlu bir kristal hapishanede nasıl hapsedeceklerini buldular; bu, onların süperiletkenler üretmelerine yardımcı olabilir.

MIT-3D-Traps-01-PRESS_0.jpg?itok=E6eb03X

Kristal, MIT'deki bilim adamları tarafından, elektronları içeride tutmalarına olanak tanıyan özel bir atomik düzenlemeye sahip olacak şekilde sentezlendi.

Nature dergisindeki yeni bir makaleye göre, elektronların bu şekilde hapsedilmesi, kristal hapishanelerine özel özellikler kazandırabilir, hatta sıfır dirençle elektriği iletebilen süperiletken yeteneklere sahip olmalarını bile sağlayabilir.

Elektronları içeride tutan, Japon "kagome" dokuma sepetlerine benzeyen kristallerin atomlarının yapısı nedeniyle elektronlar kristallerin içinde sıkışıp kalabiliyor. Elektronlar daha önce de iki boyutlu yapıların içinde hapsolmuştu ancak bu, onların ilk kez üç boyutlu bir kristalin içinde hapsedildiği anlamına geliyor.

Bu elektronlar genellikle çok aktiftir, enerjiyle uğultu yapar ve birbirlerini iterler, ancak birlikte sıkışıp kaldıklarında "zombi benzeri" hale gelirler ve sanki tek bir kişiymiş gibi davranırlar. Elektronlar kristalin içindeki bu sözde "düz bant"a girerek diğer elektronların kuantum etkilerini hissetmelerine ve koordinasyon içinde hareket etmelerine olanak tanır, bu da kristallerin süperiletken gibi davranmasına olanak sağlayabilir.

MIT'de fizik doçenti ve makalenin ortak yazarı Riccardo Comin, yaptığı açıklamada, "Elektronları yakalayabilen bu atomik düzenlemenin bu özel bileşeniyle, her zaman bu düz bantları bulduğumuzu gösterdik" dedi. "Bu sadece şanslı bir vuruş değil. Bu noktadan itibaren zorluk, daha yüksek sıcaklıklarda süperiletkenliği potansiyel olarak sürdürebilecek düz bantlı malzemelerin vaadini gerçekleştirmek için optimizasyon yapmaktır."

3D-trap.gif

Bu tuzak, elektronların üstten kaçma eğiliminde olması nedeniyle, iki boyutlu olanla karşılaştırıldığında üç boyutlu bir kristal tuzakta daha iyi çalışır.

MIT'de fizik profesörü Joseph Checkelsky, "Artık bu geometriden düz bir bant oluşturabileceğimizi bildiğimize göre, yeni teknolojiler için bir platform olabilecek başka yeni fiziklere sahip olabilecek diğer yapıları incelemek için büyük bir motivasyonumuz var." Çalışmanın ortak yazarı, açıklamada şunları söyledi.

Bilim adamları bu elektron yakalayan kristalleri laboratuvarda ürettiler ve ışık kullanarak içinde depolanan elektronların enerji seviyelerini ölçerek hepsinin aynı enerji seviyelerine sahip olduğunu belirlediler ve düz bant durumuna ulaştıklarını doğruladılar.

Checkelsky, "Doğanın kristal oluşturma biçiminden farklı değil" dedi. "Belirli elementleri (bu durumda kalsiyum ve nikel) bir araya getiriyoruz, onları çok yüksek sıcaklıklarda eritiyoruz, soğutuyoruz ve atomlar kendi başlarına bu kristalin, kagome benzeri konfigürasyona dönüşecek."

Araştırmacılar, bu kristallerdeki elektronların düz bant özelliklerinin, üç boyutlu malzemelerde yeni kuantum durumlarını keşfetmelerine ve dolayısıyla süper iletkenler, süper bilgi işlem kuantum bitleri ve ultra verimli güç hatları gibi teknolojileri geliştirmelerine yardımcı olacağını umuyor.

Comin, "Bu, yeni ve ilginç kuantum malzemelerinin nasıl bulunacağı konusunda düşünmek için yeni bir paradigma sunuyor" dedi.

Kaynak: Newsweek

• Admin
Gönderi tarihi:

Nükleer Proje Başarısızlığı Sanayinin Geleceğine Darbedir

Nükleer enerji şirketi NuScale, Idaho'da türünün ilk örneği olan bir nükleer santral inşa etme planlarını iptal ettiğini ve enerji geçişinde daha büyük bir rol üstlenebilecek gibi görünen bir sektöre darbe indirdiğini duyurdu.

Portland merkezli NuScale (kod kodu: SMR) küçük modüler nükleer reaktörler üretiyor. Idaho projesi, tesislerin erken bir testiydi ve ABD'de daha küçük reaktörlerin ne kadar bir geleceğe sahip olduğunu gösterebilirdi.

XAIKFNKMGNFGFKONZMYNWNUQSE.jpg

Mevcut Amerikan reaktörleri çok daha büyüktür ve yerleştirildikleri belirli alanlar için inşa edilme eğilimindedir. İnşa edilmeleri onlarca yıl sürebiliyor, genellikle çok pahalı olabiliyor ve toplumsal muhalefetle karşı karşıya kalabiliyorlar; bu nedenle son birkaç on yılda bu kadar az sayıda inşa edildi.

Enerji Bilgi İdaresi'ne göre, bu yıl Gürcistan'da faaliyete geçen nükleer reaktör, 2016'dan bu yana ABD'de inşa edilen ilk nükleer reaktördü ve bütçeyi aştı ve yedi yıl gecikti. Nükleer enerjinin ülkenin elektrik üretimine katkısı son yıllarda giderek azalıyor ve şu anda %18 civarında.
Nükleer enerjinin bazı savunucuları, standart teknikler kullanılarak inşa edilebilecek küçük modüler reaktörler fikrini beğeniyor. Muhtemelen bu onları daha ucuz hale getirecek ve inşa edilmesini çok daha hızlı hale getirecektir. Nükleer teknoloji, güneş ve rüzgar projelerinin tüm yükü tek başına üstlenmeye hazır olmadığı bir dönemde enerji şebekelerinin karbondan arındırılmasına yardımcı olabilir.

Ancak NuScale'in geçen hafta açıklanan son gerilemesi bu varsayımlara aykırıdır ve tüm sektörü geriletebilir. Idaho reaktörünü inşa etmenin maliyeti artıyordu. 2021 yılında projenin 5,3 milyar dolara mal olacağı tahmin ediliyordu; bu yıl tahmin 9,3 milyar dolara yükseldi. Santralden elde edilen elektriğin megavatsaat başına maliyetinin 2021'de 58 dolardan 89 dolara çıkması bekleniyordu. Şirket ayrıca yeterli sayıda müşterinin kaydolmadığını da belirtti.

Bununla birlikte NuScale, geçen haftaki kazanç konferansı görüşmesinde, projeyi geliştirmenin, reaktörlerin oluşturulmasına yönelik yöntemleri mükemmelleştirmesine olanak sağladığını ve genel olarak bunun "işimiz için muazzam bir başarı" olduğunu söyledi.

Şirket, "NuScale ticari dağıtım aşamasına ulaştı ve bu başarıyı hem ABD'de hem de uluslararası alanda gelecekteki müşterilerle geliştirmeye devam edeceğiz" dedi.

Eleştirmenler projenin daha derinden sorunlu olduğunu iddia ediyor. Endişeli Bilim Adamları Birliği'nin nükleer enerji güvenliği direktörü Dr. Edwin Lyman, yaptığı açıklamada NuScale'in "reaktörünün maliyetini kontrol etmek amacıyla birçok yanlış tasarım tercihi yaptığını, ancak bunun çok sayıda güvenlik endişesine yol açtığını" söyledi.

Şirket, "Nükleer Düzenleme Komisyonu, şirket tarafından sağlanan" iki milyon sayfadan fazla destekleyici bilgiyi "içeren NuScale tasarımına ilişkin çok güçlü bir inceleme gerçekleştirdi" şeklinde yanıt verdi.

NuScale, küçük reaktör tasarımını NRC tarafından onaylayan tek şirket ancak bu işi yapmaya çalışan tek şirket değil.

Bill Gates, modüler reaktörler inşa eden TerraPower adında bir şirket de kurdu. Bu şirket ilk laboratuvarını 2012 yılında açtı ve hükümet finansmanı için onay aldı ancak hâlâ ilk reaktörünü işletmeye alma üzerinde çalışıyor.

Barron's'a yapılan açıklamada şirket ilerleme kaydettiğini söyledi.

Açıklamada, "TerraPower, kamu-özel ABD Gelişmiş Reaktör Gösterim Programının (ARDP) bir parçası olarak Wyoming'de geliştirilen Natrium Gösteri Projesine tamamen bağlı kalmaya devam ediyor" denildi.

Ancak Lyman, NuScale'in başarısızlığının modüler reaktörler üzerinde çalışan diğer şirketler için de sorun teşkil ettiğini söyledi. NuScale'in tasarımının halihazırda ABD'de faaliyet gösteren büyük reaktörlerin tasarımına benzediğini söyledi. Daha yeni tasarımların daha da büyük zorluklarla karşılaşabileceğini söyledi.

Son gerilemenin, "nükleer enerjide bir sonraki en iyi şey olarak lanse edilen, çeşitli gelişim aşamalarındaki düzinelerce diğer, daha egzotik reaktör türleri için iyiye işaret olmadığını" söyledi.

Kaynak: Barron's

• Admin
Gönderi tarihi:

Matematikçiler 32 Yıllık Arayışın Ardından Dokuzuncu Dedekind Sayısını Buldular

Otuz yıllık araştırmadan sonra kararlı olmayan matematikçiler, bir süper bilgisayarın yardımıyla nihayet Dedekind sayısı adı verilen özel bir tam sayının yeni bir örneğini keşfettiler.

Kendi kayıtlarınızı güncelliyorsanız türünün yalnızca dokuzuncusu veya D(9) 286 386 577 668 298 411 128 469 151 667 598 498 812 366'ya eşit olarak hesaplanır. Bu 42 haneli canavar, 1991'de keşfedilen 23 haneli D(8)'i takip ediyor.

Matematikçi olmayanlar için, bırakın üzerinde çalışmayı, Dedekind sayısı kavramını kavramak bile zordur. Aslında hesaplamalar o kadar karmaşık ve o kadar büyük sayılar içeriyor ki, D(9)'un keşfedilip keşfedilmeyeceği kesin değildi.

Almanya'daki Paderborn Üniversitesi'nden bilgisayar bilimcisi Lennart Van Hirtum, "32 yıl boyunca D(9)'un hesaplanması açık bir zorluktu ve bu sayıyı hesaplamanın mümkün olup olmayacağı şüpheliydi" dedi. sayının açıklandığı Haziran ayında.
Dedekind sayısının merkezinde Boolean işlevleri veya doğru ve yanlış veya 0 ve 1 gibi yalnızca iki durumdan oluşan girişlerden bir çıktı seçen bir tür mantık bulunur.

Monoton Boolean işlevleri, bir girişte 0'ın 1 ile değiştirilmesinin çıkışın 1'den 0'a değil yalnızca 0'dan 1'e değişmesine neden olacak şekilde mantığı kısıtlayan işlevlerdir.

Araştırmacılar bunu 1'ler ve 0'lar yerine kırmızı ve beyaz renkleri kullanarak tanımlıyor ancak fikir aynı.

Van Hirtum, "Temel olarak, iki, üç ve sonsuz boyutlardaki monoton bir Boole fonksiyonunu, n boyutlu bir küple oynanan bir oyun gibi düşünebilirsiniz" dedi.

"Küpü bir köşede dengede tutuyorsunuz ve ardından geri kalan köşelerin her birini beyaz veya kırmızıya renklendiriyorsunuz."

"Tek bir kural var: asla kırmızı köşenin üzerine beyaz köşe koymamalısınız. Bu bir tür dikey kırmızı-beyaz kesişim yaratır. Oyunun amacı kaç farklı kesim olduğunu saymaktır."

İlk birkaçı oldukça basittir. Matematikçiler D(1)'i sadece 2, sonra 3, 6, 20, 168 olarak sayarlar.

1991 yılında Cray-2 süper bilgisayarının (o zamanın en güçlü süper bilgisayarlarından biri) ve matematikçi Doug Wiedemann'ın D(8)'i hesaplaması 200 saat sürdü.

D(9) sonunda D(8)'in neredeyse iki katı uzunluğa ulaştı ve özel bir tür süper bilgisayar gerektiriyordu: birden fazla hesaplamayı paralel olarak gerçekleştirebilen, Alan Programlanabilir Kapı Dizileri (FPGA'ler) adı verilen özel birimleri kullanan bir bilgisayar. Bu, ekibi Paderborn Üniversitesi'ndeki Noctua 2 süper bilgisayarına yönlendirdi.

Paderborn Paralel Hesaplama Merkezi (PC2) başkanı bilgisayar bilimcisi Christian Plessl, "FPGA'lerle zorlu kombinatoryal problemleri çözmek ümit verici bir uygulama alanıdır ve Noctua 2, deneyin gerçekleştirilebileceği dünya çapındaki birkaç süper bilgisayardan biridir" diyor. ) Noctua 2'nin tutulduğu yer.

Noctua 2'ye çalışacak bir şey kazandırmak için daha fazla optimizasyon yapılması gerekiyordu. Süreci daha verimli hale getirmek için formüldeki simetrileri kullanan araştırmacılar, süper bilgisayara, 5,5*10^18 terim içeren büyük bir toplam verdi (Dünyadaki kum tanelerinin sayısı 7,5*10^ olarak tahmin ediliyor). 18, karşılaştırma için).

Beş ay sonra Noctua 2 bir cevap buldu ve artık D(9) elimizde. Araştırmacılar şimdilik D(10)'a herhangi bir atıfta bulunmadı ancak onu bulmanın 32 yıl daha sürebileceğini tahmin edebiliyoruz.

• 2 hafta sonra...
  • Admin
Gönderi tarihi:

Garip Metallerde Egzotik Sıvı Benzeri Elektrik Akışı Tespit Edildi

Herhangi bir elektrikli cihazdaki düğmeye basmak, devre voltajının ritmine göre adım atan yüklü parçacıklardan oluşan yürüyen bir bandı tetikler.

Ancak garip metaller olarak bilinen egzotik malzemelerde yapılan yeni bir keşif, elektriğin her zaman adım adım hareket etmediğini ve aslında bazen fizikçilerin parçacıkların doğası hakkında bildiklerimizi sorgulamasına neden olacak şekilde akabildiğini ortaya çıkardı.

Araştırma, iterbiyum, rodyum ve silikonun (YbRh2Si2) hassas bir dengesinden yapılmış nanoteller üzerinde gerçekleştirildi.

ABD'li ve Avusturyalı araştırmacılar, bu nanoteller üzerinde bir dizi kuantum ölçüm deneyi gerçekleştirerek, geleneksel şekilde davranmayan metallerdeki elektrik akımlarının doğası hakkındaki tartışmanın çözümlenmesine yardımcı olabilecek kanıtlar ortaya çıkardılar.
Geçtiğimiz yüzyılın sonlarında, nispeten yüksek sıcaklıklarda akımlara karşı direnci olmadığı bilinen bir bakır bazlı bileşik sınıfında keşfedilen garip metaller, tıpkı diğer metaller gibi ısındıkça elektriğe karşı daha dirençli hale geliyor.

Ancak bunu oldukça tuhaf bir şekilde yapıyorlar; her sıcaklık artışında direnci belirli bir miktarda artırıyorlar.

Normal metallerde direnç sıcaklığa bağlı olarak değişir ve malzeme yeterince ısındığında sabitlenir.

Direnç kurallarındaki bu zıtlık, garip metallerdeki akımların tamamen aynı şekilde çalışmadığını gösteriyor. Bazı nedenlerden dolayı, garip metallerdeki yük taşıyan parçacıkların çevredeki parçacıklarla etkileşime girme şekli, ortalama tel şeridinizdeki elektronların tilt slalomundan farklıdır.

Bakır atomlarından oluşan bir tüp içerisinden geçen negatif yüklü kürelerden oluşan bir akım olarak hayal edebileceğimiz şey biraz daha karmaşıktır. Sonuçta elektrik, kuasipartiküller olarak bilinen tek birimler gibi davranmak üzere uyum sağlayan bir dizi parçacığın özelliklerine sahip bir kuantum meselesidir.

Aynı tür yarı parçacıkların, garip metallerin olağandışı direnç davranışlarını açıklayıp açıklayamayacağı açık bir sorudur; bazı teoriler ve deneyler, bu tür yarı parçacıkların doğru koşullar altında bütünlüklerini kaybedebileceğini öne sürmektedir.

Garip metallerdeki elektron akışında yarı parçacıklardan oluşan düzenli bir yürüyüş olup olmadığını açıklığa kavuşturmak için araştırmacılar, atış gürültüsü adı verilen bir olgudan yararlandı.

Sürünme süresini yavaşlatabilseydiniz, en hassas lazerin bile yaydığı ışık fotonları, cızırdayan pastırma yağının öngörülebilirliğiyle patlayacak ve saçılacaktı. Bu 'gürültü' kuantum olasılığının bir özelliğidir ve bir iletken boyunca akan yüklerin tanecikliliğinin bir ölçüsünü sağlayabilir.

ABD'deki Rice Üniversitesi'nde fizikçi olan kıdemli yazar Doug Natelson, "Fikir şu ki, eğer bir akımı kullanıyorsam, bu bir grup farklı yük taşıyıcısından oluşur" diyor.

"Bunlar ortalama bir hızla geliyorlar, ancak bazen zaman içinde birbirlerine daha yakın oluyorlar, bazen de birbirlerinden daha uzaklar."

Ekip, süper ince YbRh2Si2 numunesindeki atış gürültüsü ölçümlerinin, elektronlar ve çevreleri arasındaki tipik etkileşimlerin açıklayamayacağı şekillerde oldukça bastırıldığını buldu; bu, kuasipartiküllerin muhtemelen oyunda olmadığını öne sürdü.

Bunun yerine yük, geleneksel metallerdeki akımlardan daha sıvıya benziyordu; bu bulgu, Rice Üniversitesi'nden yoğun madde fizikçisi olan yazar Qimiao Si'nin 20 yıldan fazla bir süre önce önerdiği modeli destekliyor.

Si'nin sıfır derece sıcaklıklara yaklaşan malzemelere ilişkin teorisi, seçilmiş konumlardaki elektronların artık yarı parçacıklar oluşturmalarına izin verecek özellikleri paylaşmama şeklini açıklıyor.

Geleneksel yarı parçacık davranışı geçici olarak göz ardı edilebilirken, ekip bu 'sıvı' akımın nasıl bir form aldığından veya diğer garip metal tariflerinde bulunup bulunmayacağından tam olarak emin değil.

Natelson, "Belki de bu, kuasipartiküllerin iyi tanımlanmış şeyler olmadığının veya orada olmadıklarının ve yükün daha karmaşık şekillerde hareket ettiğinin kanıtıdır. Yükün kolektif olarak nasıl hareket edebileceği hakkında konuşmak için doğru kelimeleri bulmamız gerekiyor" diyor.

• 2 hafta sonra...
  • Admin
Gönderi tarihi:

Çin, suyla değil gazla soğutulan dünyanın 'en gelişmiş' nükleer reaktörünü devreye alıyor

Çin, basınçlı su kullanan geleneksel enerji santrallerinin aksine soğutma için gaz kullanan dünyanın ilk dördüncü nesil nükleer reaktörünün faaliyetlerine başladı.

Devlet haber ajansı Xinhua'nın Çarşamba günü bildirdiğine göre, Çin'in Shandong eyaletinde inşa edilen enerji santrali, su yerine gazla soğutulan iki yüksek sıcaklık reaktöründen güç üretiyor.

Nükleer fisyon reaktörleri tipik olarak atomları parçalayarak ve açığa çıkan enerjiyi türbinleri çalıştıran buhar üretmek için kullanarak güç üretir.

Buhar daha sonra bir yoğunlaştırıcı devrede su ile soğutulur ve sıcak su daha sonra bir soğutma kulesine gider.

Şu anda su soğutmalı reaktörler dünya çapında faaliyet gösteren tüm sivil güç reaktörlerinin yüzde 95'inden fazlasını oluştururken, gaz soğutmalı reaktörler dünya çapında yaklaşık yüzde üçü oluşturuyor.

Verimli ve uygun maliyetli elektrik sağlayabildiği için gaz soğutmalı reaktörlere olan ilgi küresel olarak artıyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na (IAEA) göre, bu tür küçük modüler reaktörler aynı zamanda hidrojen üretimi, deniz suyunun tuzdan arındırılması ve bölgesel ısıtma gibi endüstriyel uygulamalar için yüksek sıcaklıkta proses ısısı da üretebilir.

Çin'in Shidao Körfezi'ndeki reaktör, ticari gösteri için inşa edilen dünyanın ilk gaz soğutmalı nükleer enerji santralidir.

Helyum ile soğutulur ve 750 santigrat dereceye kadar yüksek sıcaklıklara ulaşabilir.

AFP'nin haberine göre tesisin inşaatına 2012 yılında başlandı ve ilk reaktörü 2021 yılında ülkenin elektrik şebekesine bağlandı.

Uzmanlar, bu tür reaktörlerin, kompakt mimarileri ve inşaat süresini ve maliyetlerini azaltan modüler tasarımları nedeniyle ülkelere enerji geçişinde yardımcı olmada önemli bir rol oynayabileceğini söylüyor.

UAEA'ya göre şu anda 18 ülkede 80'den fazla SMR projesi geliştirilme aşamasındadır.

Çin, nükleer enerji üretiminde küresel bir lider olmayı hedefliyor ve ülke, bu tür enerji santrallerinin 2035 yılına kadar elektrik üretiminin yüzde 10'unu oluşturmasını planlıyor.

En son enerji santralinin faaliyete geçmesi aynı zamanda Çin'in kömür yakıtlı enerji santrallerinden uzaklaşma ve Batılı ülkelerle artan gerilimler nedeniyle yabancı teknolojilere olan bağımlılığını azaltma girişimine de işaret ediyor.

Kaynak: The Independent

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.