Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:
Kuran ilahi sözler değil, ilkel o dönem insanının sahip olduğu, olabileceği bilgi ve düşünceler çerçevesinde, insan yapısına uygun ve zayıf bir kitaptır.

ilahi soz olmasi icin ne gibi kriterlere sahip olmasi gerekiyordu ?

Gönderi tarihi:

Mitoloji ne demek bilmezseniz her toplumun mitolojisi var zannetmeniz normaldir. Mitolojiler bazı önemli olayları şifreli olarak anlatan halka kapalı fakat belli eğitim almış inisiyelere açık anlatımlardır. Mitolojiler dinlerden önceki inanış biçimini masalsı bir sembollik dille anlatır. Arapların bir mitolojisi olmuş olsaydı Kuran inmesine gerek kalmazdı. Zaten inisiyeler halkı bilgilendirirdi. Yahudilerin yani İbranilerin de bir mitolojisi yoktur. Hz. Musa ile mitoloji devri kapandı. Dinler devri başladı. Bu sebeple Kuran bir Arap Mitolojisi değil Allah kelamıdır. Mitoloji kabul etmek isteyenlerin mitoloji tarihini okumalarını tavsiye ederim.

Gönderi tarihi:

Sayın cell,

Etimolojik sözlüğe bakıyorum mitolojiyi senin gibi tanımlamıyor. Sen yeni bir tanım getiriyorsun. Hangisine inanalım?

Mit ---> Efsane,   Logic ---> Mantık,   Mitolji ----> Efsane mantık. 

Öncelikle kavramlardan aynı anlam mı çıkartyoruz? Yoksa birbirimizi anlayamayız.

Tüm dinlerdeki sosyal hükümler haricindeki tanımlar, gözlem vermez ve efsanedir. Büyük ruh, ruh, melek, şeytan, cin, cennet, cehennem vs.

Gönderi tarihi:

Kavramlara takılıp kalmak yerine mitolojilerin kutsal kitaplarla benzerliğinden yola çıkabilirsiniz.Kavramları yaratan bizleriz yani insanlar ve onlara anlam yükleyen de biziz peki gerçekte mitoloji o kavramla tanımlanamazsa sırf kavram bu diye insan aklının sınırlarında mı kalalım yoksa ilerisini araştıralım mı? Ben araştırma taraftarıyım.

Gönderi tarihi:

Mitolojisi olmayan hiç bir toplum yoktur. Din gelmesi diye bir olay yoktur, dinler insan icadıdıdr. Tıpkı mitoloji gibi. Kuran da inmiş filan değil, Araplar tarafından yazılmıştır. İbrahimi dinlerin çok tanrılı dinlerden hiç bir farkı yoktur. Çok tanrılı dinlerde de büyük bir baş tanrı vardı, onun altında küçük tanrılar vardı. İbrahimi dinler de aynısıdır. Sadece alt tanrılara tanrı demez, başka isimler verirler. Melek, şeytan, cin, ifrit, vs. vs... Değişen ne? Hiç bir şey. Çok tanrılı dinlerde de esas güçlü olan baş tanrıydı. Kuranda Cebrail için "güçlü, itibarlı, itaat edilen" sıfatlarını kullanmıyor mu? Kullanıyor. (Bkz Kuran 81/19-20-21)

Şimdi bu Cebrail'in dünyayı sırtlayan tanrı Atlas'tan ne farkı var? Orada baş tanrı Zeus, Atlas da güçlü bir alt tanrı, burada da baş tanrı Allah, Cebrail de güçlü bir melek. Alt tanrı demeyip melek deyince bir şey mi değişiyor?

Gerçek dışı ve insanların hayal gücüyle üretilmiş her türlü efsane mit olarak adlandırılır. Din adı verilmekle mit olmaktan çıkmaz.

Gönderi tarihi:

Kavramlara takılıp kalmak yerine mitolojilerin kutsal kitaplarla benzerliğinden yola çıkabilirsiniz.Kavramları yaratan bizleriz yani insanlar ve onlara anlam yükleyen de biziz peki gerçekte mitoloji o kavramla tanımlanamazsa sırf kavram bu diye insan aklının sınırlarında mı kalalım yoksa ilerisini araştıralım mı? Ben araştırma taraftarıyım.

Kavramlar insanların sağlıklı iletişim kurmaları içindir. Mesela birisi "iyilik" kavramından "kötülük" anlarsa, o insanla nasıl sağlıklı iletişim kurulabilir.

Mitoloji de öyle. Evrensel anlamı efsane mantık ise, biz de tutar gerçek olarak anlarsak, insanlarla nasıl sağlıklı iletişim kurabiliriz?

Efsanenin nesini araştırılıralım? Adı üzerinde masal ve hikaye. Araştırmaya gözlem verebilen olgularla başlanır. Diğerleri zaten bilinmeyendir.

Gönderi tarihi:

Kavramlar insanların sağlıklı iletişim kurmaları içindir. Mesela birisi "iyilik" kavramından "kötülük" anlarsa, o insanla nasıl sağlıklı iletişim kurulabilir.

Mitoloji de öyle. Evrensel anlamı efsane ise, biz de tutar gerçek olarak anlarsak, insanlarla nasıl sağlıklı iletişim kurabiliriz?

Efsanenin nesini araştırılıralım? Adı üzerinde masal ve hikaye. Araştırmaya gözlem verebilen olgularla başlanır. Diğerleri zaten bilinmeyendir.

Efsane dediğiniz mitolojiler gerçek hikayeleri sembollerle anlatır bu sebeple size masal gibi görünür. Kurt sembolünü gerçek kurt kabul ederseniz tabi ki masaldan öte gitmez. Zeus'u ateşler fırlatan bir tanrı kabul edersiniz efsane olur. Sonuçta mitolojik araştırma da bir bilimsel yollarla yapılır. Eski kitabeler, arkeolojik kazı sonucu ulaşılan yazıtlar v.s. incelenerek bu anlatımlar birleştirilmiştir. Bu özel bir ilgi alanıdır zaten herkes bu ilgiyi duymayabilir.

Gönderi tarihi:

Efsane dediğiniz mitolojiler gerçek hikayeleri sembollerle anlatır bu sebeple size masal gibi görünür. Kurt sembolünü gerçek kurt kabul ederseniz tabi ki masaldan öte gitmez. Zeus'u ateşler fırlatan bir tanrı kabul edersiniz efsane olur.

Sonuçta mitolojik araştırma da bir bilimsel yollarla yapılır. Eski kitabeler, arkeolojik kazı sonucu ulaşılan yazıtlar v.s. incelenerek bu anlatımlar birleştirilmiştir. Bu özel bir ilgi alanıdır zaten herkes bu ilgiyi duymayabilir.

Şunu kabulleniyorsak öyle devam edelim. Bilim gözlem vermeyeni araştırmaz. Yok kabullenmiyorsak, bilimin tanımını yapalım.

Gönderi tarihi:

Bilim ile Tanrı'yı bulamazsınız o zaman gözlem vermiyor çünkü herşeyi bilim ile ölçmeye kalktığınız an Kuran da bilimsel olmaz. Bilim ve din ayrı konulardır.Bilim insan aklının sınırlarını aşamaz. En zeki bilim adamı neyi bulursa o bilim için son noktadır ta ki daha zekisi gelene kadar bu durumda bilim hep geriden gider yani bir çok gerçeği öğrenemeden her an ölebiliriz de bilim her kapıyı açmaz. Bilim = insan aklı bu sebeple bilim sınırlıdır.

Gönderi tarihi:

Bilim ve din ayrı konulardır.

Evet burada haklısın. Bilim bilinen, din inanılandır. Bilinen gözlemlenen, inanılan da söylenendir. Söylenene biat edersen inanmış olursun.

"Kendin ol başkası değil" aforizması budur.

Gönderi tarihi:

Din inanılan olmakla beraber şayet bilim o noktaya erişirse bilinen de olacaktır. Bu sebeple telekinezi konusunda olduğu gibi bilim bu tip konulara ne kadar fazla eğilir ve araştırma yaparsa bir çok bilinmeyene bilimsel açıklık getirilmiş olacaktır. Bilim insanlarının her çalışması etik kurallar dahilinde desteklenmeli ve önü kesilmemelidir. İşte bizim ülkemizde en büyük yanlış bilimi sürekli dar çerçeveye hapsetmeye çalışmalarından kaynaklanmıştır. Ruh konusunu Ali Hoca, Veli Hoca ya bırakırsanız hurafeler alır başını gider fakat psikiyatrist, nörolog bu araştırmaları yaparsa sonuçlar herkes için faydalı olur.

Din konusunu da yobazların eline bırakanlar bugün boş yere şikayet ederler bana göre çünkü din gibi bir konu çok uzman alimlerin yorum yapabileceği bir konu iken bugün olmadık kişilerin çıkarlarına hizmet aracı olmuştur.

Gönderi tarihi:

din gibi bir konu çok uzman alimlerin yorum yapabileceği bir konu iken bugün olmadık kişilerin çıkarlarına hizmet aracı olmuştur.

Dindeki sosyal konuların gözlemlenebilirliğini söylemiştik. Ben mitlerden bahsediyorum. Anlaşılmadı galiba.

Gönderi tarihi:

yalnız ben tanrı meselesinde iyi düşünüp iyi analiz yapılmasının hiç bir işe yaramayacağını düşünüyorum,,tanrıyı sana ispatlayamam ama olmadığınıda ispatlayamam..asıl mesele bu,,sanırım bu mesele sonsuza dek sürecektir,,tanrıyı çözmenin tek yolu olarak yıllardır düşündüğüm aslında insanoğlunun evrenin sınırlarını aşıp aşamıyacağıydı,,sanırım anahtar kelimede bu.erndeki büyük deneyde aslında tanrıyı bulmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır,,fakat 20 yıllık çalışma sonucunda elde ettikleri sadece karşıt madde olmuştur,,bir insan sana asla doğru yolu gösteremez bunun farkına varman hoşuma gitti,,işte kastettiğimde buyduşey aslında sadece tanrının yarattığı madde boyutuyla ilgili durumlar olacaktır..

Gönderi tarihi:

bir evren var olduğu sürece ve çözülmediği sürece tanrı sonsuza dek var olacaktır..bundan emin deyilim ama aslında neden eminizki??? bir düşünsene,,bu yüzden aslında tanrı vardır,,ve olmak zorunda,,ama dinler var olduğu sürece  biz insanöğlu asa özgür olamayız asla özgür irademizi kullanıp insan olduğumuzun farkına varamayız,,aslında olması gereken yaşamı ben sana kısa bir özet halinde anlatmak istiyorum..bir gezegen düşün çok basit,, herkes aynı dili konuşuyor..herkes aynı ırktan geliyor..herkes iyide olsa kötüde olsa birbirini çok iyi anlıyor..teknoloji asa doğaya zara vermiyor ve herşey dogal yollardan yapılıyor senin böyle bir dünya istediğinde eminim.

Gönderi tarihi:

sonuç olarak yaşam yaşam TANRIYI BİLMEM AMA YAŞAM BAŞTAN SONA OFSAYT DOSTUM..öyle bir gün gelicekki dinler tamamen unutulacaktır.merak etme. .ama bizler bunu göremiyeceğiz.bunuda biliyorum..ben bu gezegende insanlarla yaşadığım sürece asıl soru benim kaderime insanlarmı? karar veriyor??yoksa tanrımı? şimdi bu soruyu cevaplamak bir insanın mantığının dışında olduğu için,,ben agnostik oldum..düşünsene bir kere koskoca tanrı koskoca bir evren yaratıyor..am hernedense yine aynı tanrı koskoca evrendeki bilgileri unutup sadece bir kitap yazmaya kara veriyor..bunun neresi mantıklı..

Gönderi tarihi:

hayat zaten bir boşluk aslında önemli olan o boşluğu farkedebilmektir.asıl mesele farkettikten sonra başlıyor aslında hayat çok acımasız..tıpkı tanrının mantığı gibi sence trilyonlarca uzaktaki galakside oluşan madde boyutu insanlık için hangi amaca hizmet etmek üzere tasarlanmıştır..yada başka basit bir soru sorayım koskoca evrende neden ? bu kadar samanyolu ve galaksiler var?insanlık için hangi amaca hizmet ediyolar sence sanırım bu bilgileri tanrı kitabında yazmayı unutmuş..onu geçtim koskoca tanrı bilmiyormuydu?zamanın dışında olduğunu..o zaman kitabında neden açık açık olarak 6 günde yer ve göklerin yaratıldıgından bahsediyor;en mantıksız olanı bu sanırım

Gönderi tarihi:

yalnız ben tanrı meselesinde iyi düşünüp iyi analiz yapılmasının hiç bir işe yaramayacağını düşünüyorum,,tanrıyı sana ispatlayamam ama olmadığınıda ispatlayamam..asıl mesele bu,,sanırım bu mesele sonsuza dek sürecektir,,tanrıyı çözmenin tek yolu olarak yıllardır düşündüğüm

..........

..........

Tanrıyı ispatlamak kimsenin asıl meselesi değil. Asıl mesele insanların geçim kaygusu. İnsanların birbirini sömürürken neler kullanılıp yapıldığı araştırılırsa, tanrının yaratılış kaynağına varırsın.

İspat görevi, bir olgunun var olduğunu iddia edenlerin görevidir.

Gönderi tarihi:

Din inanılan olmakla beraber şayet bilim o noktaya erişirse bilinen de olacaktır. 

Böyle bir durum söz konusu bile değil. Din bilimden önde mi ki bilim o noktaya gelsin? Din bir mitolojidir. Bilimin ilgi alanına ise hiç girmez. Bilim tutup kanatlı atların, alev püskürten ejderhaların, cinlerin olup olmadığını mı araştıracak? Olmayan bir şeyi araştırmakla zaman kaybedene herhalde akıllı demezler. Biz tüm güç ve enerjimizi, olan şeyleri araştırmaya harcamalıyız. Atom altı parçacıkları araştırmak için dünyanın en büyük makinesi kuruldu. Bilim budur. Bu merkez cinleri araştırmak için kurulsa ne olurdu? Tek kelimeyle rezalet. Onca paranın olmayan, mitolojik uydurmaları araştırmak için harcanması tam bir utanç olurdu.  

Tersine bilim geliştikçe din zayıflayacaktır. Hakkında somut kanıt ve veri olmayan konularda mitolojik uydurmaları değil, felsefeyi kullanırız. Dine ihtiyaç yoktur. Şu kadar var ki din incelse de kopmaz. Bir şekilde birtakım dinler sanırsam hep olacaktır. Ama hiç bir işe karışıp müdahale etmelerine asla izin verilemez. Yok etmek için uğraşmaya gerek olmadığı gibi değmez. Bir kenarda köşede varlıklarını sürdüreceklerdir ve sakıncası da yok. Boylarından büyük işlere kalkışmadıkları sürece...

Gönderi tarihi:

Tanrıyı ispatlamak kimsenin asıl meselesi değil. Asıl mesele insanların geçim kaygusu. İnsanların birbirini sömürürken neler kullanılıp yapıldığı araştırılırsa, tanrının yaratılış kaynağına varırsın.

İspat görevi, bir olgunun var olduğunu iddia edenlerin görevidir.

mesele tanrıya inanmak yada inanmama deyildir sevgli dostum.asıl mesele bir tanrı varsa yada yoksa onu tartışarak bulamıyacağımısın gerçeğidir..üzgünüm dostum senin tanrıya bakış açını bir türlü anlıyamadım gitti..İNSANLARIN BİRBİRİNİ SÖMÜRÜRKEM GÖRDÜĞÜM TEK ŞEY TANRI DEYİL  SADECE BİR İNSANDIR..tanrı olduğunu varsaysak bile sadece seni yaratmıştır farkındamısın??gerisi nedir peki?gerisini ben sana söyliyim..gerisi senin kaderinin insanoğlunun kaderinin elinde olduğu gerçeğidir..farkındamısın?KENDİ AĞZINLA SÖYLÜYORSUN..İNSNLARIN BİRBİRİNİ SÖMÜRMESİ HATIRLADINMI?

Gönderi tarihi:

Böyle bir durum söz konusu bile değil. Din bilimden önde mi ki bilim o noktaya gelsin? Din bir mitolojidir. Bilimin ilgi alanına ise hiç girmez. Bilim tutup kanatlı atların, alev püskürten ejderhaların, cinlerin olup olmadığını mı araştıracak? Olmayan bir şeyi araştırmakla zaman kaybedene herhalde akıllı demezler. Biz tüm güç ve enerjimizi, olan şeyleri araştırmaya harcamalıyız. Atom altı parçacıkları araştırmak için dünyanın en büyük makinesi kuruldu. Bilim budur. Bu merkez cinleri araştırmak için kurulsa ne olurdu? Tek kelimeyle rezalet. Onca paranın olmayan, mitolojik uydurmaları araştırmak için harcanması tam bir utanç olurdu.  

Tersine bilim geliştikçe din zayıflayacaktır. Hakkında somut kanıt ve veri olmayan konularda mitolojik uydurmaları değil, felsefeyi kullanırız. Dine ihtiyaç yoktur. Şu kadar var ki din incelse de kopmaz. Bir şekilde birtakım dinler sanırsam hep olacaktır. Ama hiç bir işe karışıp müdahale etmelerine asla izin verilemez. Yok etmek için uğraşmaya gerek olmadığı gibi değmez. Bir kenarda köşede varlıklarını sürdüreceklerdir ve sakıncası da yok. Boylarından büyük işlere kalkışmadıkları sürece...

Din bilimden öndedir tabi ki çünkü dini yollayan yaratıcı insanı da yaratandır. Bilim insanın ilerlemesi ile ilerler, din ise Allah tarafından yollanmıştır. Bilim insanın aklının sınırlarının ötesine geçemez. Din bu yüzden size masal gibi geliyor zaten çünkü aklınız almıyor. Bilim cinleri incelesin demedim fakat aslında iyi bir fikir fakat bilim bunu yapamaz. İnsan aklını aşamayacağı için ne cinleri ne de ruhu inceleyemez. Boşa para kaybı olur bu konuda haklısınız. Bu sebeple din ve bilim farklı iki alandır.

Bilim geliştikçe insanların idraki de genişleyecek ve böylece masal gibi ya da bilim dışı görünenlerin sebeplerine ulaşacaklar böylece dini daha iyi anlayacaklardır. Gün gelecek dinler görevini bitirecektir ve tüm dinlerin aynı kaynaktan geldiği anlaşılacaktır. Mitolojik anlatımların birer sembolik anlatım olduğu anlaşılınca karmaşa sona erecektir.

Bilim insan yaşamında olmazsa olmazdır. Bilimin önünü açmak her bireyin görevidir. Bilimin önünü açmak dini yok saymak değildir. Siz bu konuda fazla önyargılısınız bu sebeple zamana bırakıp, görmekte fayda var.

Gönderi tarihi:

Din bilimden öndedir 

Böyle bir durumun hiç olasılığı yok. Din insanlık kültüründe en zayıf halkadır. Aslında sözü edilirliği bile yoktur ama, aydınlanma tamamlanmadığı için sözü ediliyor, biz de etmek zorunda kalıyoruz.

Gönderi tarihi:

cell işte senin tanrın burda aç bakalım kuranı kerimi hangi ayette yazıyor bunlar,,fizyon ışık fizyonu dark enerji karanık madde kaç tane samanyolu var kaç tane galaksi var,adetlerini ve sayısını senden tam olarak istiyorum aç bakalım kuranıda bizide bilgilendir biraz bu sayılar hakkında,,karadeliklerin amaçları nelerdir,neden varoluşları hüküm sürmektedir açta şu kitaptan bizleri biraz aydınlat,bizler çok cahiliz,,onu geçtim,eğer senin iddian doğruysa gerçekten tanrı bir kitap yazdıysa,,o kitap sanırım trilyonlarca sayfadan ibaret olması gerekir,,sanırım,büyü

k bir bilgi kaybı yaşanmakta baksanıza kitapta sadece din ile ilgili durumlar mevcuttur..uyanmak isteyenlere,

Gönderi tarihi:
Müfettişlere göre, evrenin 13,8 milyar yıl önce, muhtemelen Tanrı'nın yardımı olmadan ortaya çıkmıştır.

Bu muhtemelen yoktan yaratma fikrini reddetmek için bizim içgüdüleri aykırı. Ama biz mutlaka Mandnman 150.000 yıl önce Afrika ağaçsız ovalar yaşamak için bu içgüdüsü takip etmek zorunda değilsiniz, biz kuruldu, evrenin iç işleyişini bilmek değil. Bilim adamları, yerine bizim içgüdüleri göre, onlara güvenmek zorunda fizik yasaları.
Gönderi tarihi:

Böyle bir durumun hiç olasılığı yok. Din insanlık kültüründe en zayıf halkadır. Aslında sözü edilirliği bile yoktur ama, aydınlanma tamamlanmadığı için sözü ediliyor, biz de etmek zorunda kalıyoruz.

Aydınlanma tamamlanmadı derken ne demek istiyorsunuz anlayamadım?

Din sizin için en zayıf halka olabilir fakat dinin işlevi bitene kadar dini yok sayamazsınız. İşlevinin bitmesi için de önce Nuh tufanına benzer bir felaket zinciri yaşanacaktır. Kuran'da kıyamet diye tasvir edilen işte bu tufan ve sonrasındaki süreçtir. O gün dinler işlevini yitirecektir. Tıpkı Fatiha Suresi'nde "Din günün sahibidir" ayetinde geçtiği gibi tüm dinlerin tek kaynaktan geldiği siz dahil herkes tarafından anlaşılacaktır. O günü bekleyelim ve görelim.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.