Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Virüs nedeniyle gelir eşitsizliği muhtemelen daha da kötüleşecektir. Hükümetlerin bu konuda yapabileceği şey bu


Önerilen İletiler

  • Admin

Virüs nedeniyle gelir eşitsizliği muhtemelen daha da kötüleşecektir. Hükümetlerin bu konuda yapabileceği şey bu

Uluslararası Para Fonu Nisan ayında, salgın sırasında eşitsizliğin artabileceği konusunda uyardı.

Kurum, 2020 yılında dünya ekonomisinin% 4,9 oranında daralmasını bekliyor; hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerdeki bazı ülkeler gayri safi yurtiçi hasılanın% 10'un üzerine düştüğünü düşünüyor.

Çoğu hükümet krizle başa çıkmak için büyük mali teşvikler başlattı. Bununla birlikte, bu önlemlerin en savunmasız kişileri destekleyecek kadar geniş olmadığına dair endişeler bulunmaktadır.

BB17gpHS.img?h=587&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

"Az önce büyük bir darbe aldım, maaşım çok iyi den sıfıra indi."

Londra merkezli bir şef olan Mo Boudreaux, on yıldan uzun bir süredir restoran işinde çalışıyor, ancak koronavirüs pandemisi onu işsiz bıraktı.

Çalıştığı büyük ikram etkinlikleri beklemeye alındı ve tüm restoranlar kapılarını kapatmak zorunda kaldı.

Boudreaux, CNBC'ye, endüstrinin tamamen yeniden açılmayacağından endişe duyan meslektaşlarından bahsetti ve bu da ek işten çıkarmaya neden olabilir.

Boudreaux şef olarak eğitildi ve birkaç yıl önce özel etkinliklerde çalışmak için serbest meslek sahibi olmadan önce Londra ve Dubai'deki farklı restoranlarda çalıştı. Virüsün getirdiği ekonomik kriz nedeniyle önemli baskı altında olanlar arasında.

Serbest meslek sahibi olanlar, işgücünün diğer bölümlerinden daha az devlet desteği alma eğiliminde oldukları için savunmasız olarak görülmektedir. İngiltere hükümeti de bir şefi eleştirilere rağmen düşük vasıflı bir iş olarak sınıflandıracak ve bu nedenle evden çalışamayacak bir grubun parçası olacaktı.

Bu iki işçi grubu için durum kötüleştikçe, uluslararası örgütler 2020'de kriz nedeniyle gelir eşitsizliğinin - en zengin hane halkları ile en fakir haneler arasındaki uçurumun - kötüleşmesini bekliyor.

"Salgın ve bu (sınırlama) önlemleri, düşük vasıflı işçileri yüksek vasıflı işçilere göre daha fazla etkiledi ve esas olarak bunun nedeni, düşük vasıflı işçilerin genellikle tele-çalışma veya video konferans yapma seçeneği olmamasıdır," Malhar Nabar, IMF'nin araştırma departmanının bölüm şefi CNBC'ye verdiği demeçte.

Nabar, "Bu bağlamda işgücü piyasasının sonuçlarının, istihdam beklentilerinin, gördüğümüz ücret dağılımının hepsinin yüksek vasıflı işçilere karşı daha fazla çarpıtılmasından endişe ediyoruz." Dedi.

Buna ek olarak, gelişmekte olan pazarlarda ve gelişmekte olan ekonomilerde krizin, "genellikle destek ağlarından (ve) genellikle büyük tasarruf havuzları olmayan) uzak çalışan göçmen işçileri de büyük ölçüde etkilediğini belirtti.

Uluslararası Para Fonu Nisan ayında, salgın sırasında eşitsizliğin artabileceği konusunda uyardı. Fonun baş ekonomisti Gita Gopinath, CNBC'ye "bu tür derin bir durgunluk olduğunda, maalesef gelir ölçeğinin alt ucundaki insanlar için her zaman muazzam bir gelir kaybı olduğunu" söyledi.

Kurum, 2020 yılında dünya ekonomisinin% 4,9 oranında küçülmesini beklerken, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerdeki bazı ülkeler gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH)% 10'un üzerine düşüyor.

Salgından önceki veriler bize Güney Afrika, Brezilya, Zambiya ve Kolombiya'nın gelir bakımından dünya çapında en eşitsiz toplumlar arasında olduğunu gösterdi. Bu arada, 1990-2015 yılları arasında Gine-Bissau, Kosta Rika, Çin ve ABD aslında gelir eşitsizliğinin kötüleştiğini gördü.

Salgının tam etkisini göstermek için henüz herhangi bir veri yok, ancak işsizlik seviyeleri arttıkça ve yoksulluk oranları arttıkça, dünyanın en zengin ve en yoksulları arasındaki boşluğun dünyanın birçok bölgesinde genişleyeceği beklentisi var.

Dünya Bankası, koronavirüs krizi nedeniyle 1998'den bu yana yoksulluk oranlarının ilk kez arttığını zaten söyledi.

Haziran ayında yapılan tahminlere göre, Covid-19'un 71 milyon insanı aşırı yoksulluğa itebileceğini gösterdi. Bu, bu kişilerin günde 1,90 ABD Doları ile veya daha az yaşayacağı anlamına gelir. En kötü senaryosu altında, Covid-19 ve ilgili kilitlenmeler 100 milyon kadar aşırı yoksulluğa yol açabilir.

Bu konuda ne yapmalı?

Çoğu hükümet krizle başa çıkmak için büyük mali teşvikler başlattı. Bununla birlikte, bu önlemlerin en savunmasız kişileri destekleyecek kadar geniş olmadığına dair endişeler bulunmaktadır.

CNBC'ye konuşan Boudreaux, "En az üç yıldır serbest meslek sahibi olduğum için hükümetten hiçbir şekilde destek almadım."

İngiltere'de hükümet, serbest çalışanlar kadar serbest meslek sahiplerini desteklemediği ve bu işçi grubuna fayda sağlamak için çok uzun zaman aldığı için eleştirildi.

İngiltere'de serbest meslek sahibi olanlar Temmuz ayında üç aylık bir toplu ödeme için başvurabildiler ve Ağustos ayında ikinci ve son ödeme için başvuruda bulunulacak. Bununla birlikte, İngiltere Hazinesi, tam zamanlı işlerde çalışanların aksine, serbest çalışanların hala çalışabilme ihtimalinin daha yüksek olduğuna işaret etti.

OECD'ye (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) göre, hükümetler bu faydaları çok hızlı bir şekilde ortadan kaldırmamalıdır.

"Bu önlemler çok erken kaldırılırsa, ilk aşamada en aza indirdikleri sorunların bazıları çok daha belirgin hale gelecektir. Çok uzun süre ve herkes için tutulursa, elbette işçiler için çok daha caydırıcı olacaktır. veya şirketlerin tam faaliyetlerini yeniden kazanmaları için, "OECD'deki istihdam, çalışma ve sosyal işler direktörü Stefano Scarpetta CNBC'ye verdiği demeçte.

Buna ek olarak Scarpetta, ekonomiler sağlık önlemlerinin bir kısmını rahatlattıkça, restoranlar ve turizm gibi en çok etkilenen sektörleri desteklemeleri gerektiğine inanmaktadır. Çeşitli sektörlerde hükümetlerin de "kolay değil" den en savunmasız grupları tanımlamaları gerekiyor.

Bu özellikle altyapısı zayıf olan ülkelerde geçerlidir. Sonuç olarak IMF, hükümetlerin nüfuslarına ulaşmak için gerekli ağları geliştirmelerini önerdi.

"Bazı ülkelerde, banka hesapları olan çoğu kişi aracılığıyla iyi kurulmuş vergi mükellefi kimlik kayıtları yoluyla zaten var olan bir altyapıya sahipsiniz, bu nedenle rahatlama bu kanallar üzerinden dağıtılabilir. Ancak, birçok insanın vergi siciline sahipler, bu kimliklere sahip değiller, banka hesapları yoklar ve bu büyük bir meydan okuma, "IMF'den Nabar, dedi.

Son olarak, hükümetlerin de işçileri yeniden eğitmeleri gerekecektir, bu yüzden hayatta kalanlar ve yeni işletmeler tarafından daha kolay istihdam edilebilirler.

Nabar, "İşçilerin yeni beceriler kazanmalarını kolaylaştırmak için farklı sektörlerde iş alabilmeleri için yeniden eğitim ve yeniden eğitim programlarının yürürlüğe konması önemli olacak" dedi.

BB17gtJn.img?h=587&w=1119&m=6&q=60&o=f&l

Kaynak: CNBC

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.