Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Gıda Zincirinin En Zayıf Halkası: Kesimhaneler - Koronavirüs


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Gıda Zincirinin En Zayıf Halkası: Kesimhaneler - Koronavirüs

BB12Q3XO.img?h=582&w=1119&m=6&q=60&u=t&o

Modern Amerikan mezbahası, Upton Sinclair'in 20. yüzyılın başlarında romanı “Orman” da tasvir ettiği yerden çok farklı bir yer.

Birçoğu, hükümet müfettişlerinin sürekli gözetimi altında, dilimlenmiş, debon ve domuz bağırsaklarını “bağırsak kapmak” olan sendikalı işçiler tarafından çalışan dev, şık, soğutulmuş montaj hatlarıdır. İşler genellikle yorucu ve bazen de tehlikelidir, ancak domuz eti ve sığır eti üreticileri herhangi bir endüstrinin en ağır temizlenmiş çalışma alanlarına sahip olmakla övünür.

Yine de, onlarca yıldır maksimum verimlilik ve kâr için honlanmış et bitkileri, koronavirüs pandemisi için büyük “sıcak noktalar” haline geldi ve bazıları işçiler arasında yaygın hastalıkların rapor edildi. Sağlık krizi, bu bitkilerin ülkenin gıda tedarik zincirindeki en zayıf halka haline geldiğini ve et üretimi için ciddi bir zorluk oluşturduğunu ortaya koydu.

Yıllarca süren konsolidasyondan sonra, Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl gıda mağazaları için milyarlarca kilo et işleyen yaklaşık 800 federal muayene mezbahası var. Ancak nispeten az sayıda üretimin büyük çoğunluğunu oluşturmaktadır. Sığır analisti Cassandra Fish'e göre, sığır endüstrisinde, Amerika Birleşik Devletleri'nde kesim ve işlemenin yüzde 98'inden 50'sinden biraz fazlası sorumlu.

Bir tesisi birkaç hafta boyunca kapatmak, havaalanı merkezini kapatmak gibidir. Ülke genelinde domuz ve sığır eti üretimini destekliyor, çiftçilere ödenen fiyatları eziyor ve sonunda aylarca et kıtlığına yol açıyor.

Syracuse Üniversitesi'nde tedarik zinciri yönetimi doçenti olan Julie Niederhoff “Mezbahalar sistemde kritik bir darboğaz” dedi. “Aşağı düştüklerinde başımız belada.”

Virüsün dalgalanma etkileri artık bakkal dondurucularına kadar tüm et tedarik zincirinde hissediliyor.

Bir düzineden fazla sığır eti, domuz eti ve tavuk işleme tesisleri pandemi nedeniyle kapandı veya çok düşük hızlarda çalışıyor. Tarım Bakanlığı'na göre, geçtiğimiz hafta, kesilen büyükbaş hayvan sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 22 azalırken, domuz kesimi yüzde 6 azaldı. Düşüş kısmen restoranların ve otellerin kapatılmasından kaynaklanıyor, ancak tesis kapanışları da büyük bir bozulmaya neden oldu ve birçok çiftlik sahibini hayvanlarını gönderecek bir yere bırakmadı.

Önemli bir et yöneticisi Paskalya'da ulusun bir et kıtlığına “tehlikeli bir şekilde yakın” olduğu konusunda uyarmış olsa da, devlet ve federal düzenleyiciler krizle nasıl başa çıkılacağı konusunda sektöre karışık sinyaller gönderiyorlar.

Güney Dakota'da Gov. Kristi Noem, Smithfield Foods'un Sioux Falls'daki dev domuz tesisini test ettikten sonra halka açık bir şekilde talep etmesini, bitkinin şehirdeki ve çevresindeki ilçedeki koronavirüs vakalarının yaklaşık yarısını oluşturduğunu ortaya koydu. Ancak federal yetkililer, şirket ve diğer et üreticilerini, iç tartışmaları anonimlik koşulu hakkında konuşan iki kişiye göre, gıda tedarikindeki önemlerinden dolayı bitkilerini çalışmaya devam ettirmenin yollarını bulmaya çağırıyorlardı.

Perşembe günü, testler domuz tesisinin ülkenin tek büyük “sıcak noktası” olduğunu ortaya çıkardı ve 3.700 çalışanın yaklaşık yüzde 16'sı virüs için pozitif test etti. Sioux Falls'daki Avera Tıp Grubu Başkan Yardımcısı Dr. David Basel, Smithfield çalışanlarının testlerine katılan çalışanlar arasında hastaneye yatış oranı nispeten düşüktü.

Basel, Smithfield'ı, çoğu Latin Amerika ve Asya'dan mülteci ve göçmen olan ve 80 farklı lehçe konuşan çalışanlarını sınamaya teşvik ettiği için övdü. Doktorlar Nepalce ve İspanyolca dillerinde eğitim videoları hazırladılar ve enfekte olmuş çalışanlarla yakın temasta bulunan işçileri izlediler ve test ettiler.

Basel, “Tesis kapatıldıktan sonra rakamlar artıyor,” dedi. “Bu hafta kendimi daha iyimser hissediyorum.”

Yine de, yüksek enfeksiyon oranı, Smithfield'in sosyal mesafeli protokolleri yürütmek ve koruyucu ekipman sağlamak için yeterli yapılıp yapılmadığı hakkında soruları gündeme getirdi. Devlete göre, en az bir işçi virüsten öldü.

Perşembe günü, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden yetkililer, Big Sioux Nehri'nin yanında günde 24 saat çalkalanan ve ülkenin domuzunun yüzde 5'ini üreten sekiz katlı bir tesis olan Sioux Falls fabrikasını gezdi. Ajansın önümüzdeki birkaç gün içinde tesis yeniden açıldığında başka bir salgının nasıl önleneceğine dair öneriler yayınlaması bekleniyor. Şirket bir tarih vermedi.

Tesis bu geçen hafta kapanmadan önce, çalışanlara yüz kalkanları ve maskeleri sağladı ve çalışanları ayırmak için belirli alanlarda pleksiglas bariyerler kurdu. Ancak gerçekte, herhangi bir et fabrikasının sosyal mesafeye uyum sağlaması ve kârlı kalması zor olabilir. “Bağırsak avcısı” gibi unvanlara sahip işler, insanların yakın çalışmalarını, açık domuzları dilimlemelerini ve bağırsakları dışarı çekmelerini gerektirir.

Vanderbilt Üniversitesi tıp fakültesinde bulaşıcı hastalık profesörü olan Dr. William Schaffner, “İşçileri altı metre arayla ayırmak kolay olmayacak” dedi. “İnsanları dışarıda bırakırsanız üretkenliği azaltırsınız.”

Et endüstrisindeki yetkililer, Güney Dakota’nın evde kalma emri vermeme kararının salgına katkıda bulunabileceğini de savundu, çünkü tesis çalışanlarının akrabalarını ve komşularını karışmaya bıraktı. Güney Dakota yetkilileri bölge sakinlerinin “kişisel sorumluluk” kullanması ve sosyal mesafeyi uygulaması gerektiğini söyledi.

“Bu çok, çok yüksek bir oran,” dedi Dr. Schaffner Smithfield fabrikasındaki enfeksiyonlardan. “Ancak, iletimin ne kadarının işyerinde veya toplumda gerçekleştiğini bilmek zor.”

Bazı et şirketleri, bu tür hedefli testlerin, et bitkilerinin virüsün yayılması için ana suçlu olduğu yönünde yanlış bir izlenim yarattığını söyleyerek işçileri test etmek konusunda isteksiz olduklarını ifade ettiler. Çalışanlar ne kadar agresif bir şekilde test edilirse, o kadar çok vaka ortaya çıkar ve tesislerin kapanması için baskı yapar.

Tyson Foods'taki taze et bölümünün başkanı Steve Stouffer, “Herkes et paketleme çalışanlarını test etmek istiyor, ancak etrafındaki toplulukları taban çizgisinin ne olduğunu göstermek için test etmiyor” dedi. “Ve taban çizgilerini tanıyana kadar, sorum her zaman şöyle oldu: Sebep miyiz yoksa sadece çevremizin kurbanı mıyız?”

Şirketin faaliyet gösterdiği bazı yerlerde, Stouffer, şirketin “ne pahasına olursa olsun kapatılması” için baskı ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

“Çok sinir bozucu” dedi. “Belirli alanlarda zaten yargılanıp mahkum olduk.”

Bir başka büyük et paketleme şirketi olan JBS, tek bir hafta sonu boyunca büyük ölçekli testler konusundaki fikrini değiştirdi.

10 Nisan'da JBS, Grev'deki Jared Polis ve diğer yetkililerle birlikte çalıştığı ve Greeley'deki vakaların arttığı bir sığır üretim tesisinde iş gücü için binlerce koronavirüs test kiti elde ettiğini açıkladı. Ancak ertesi gün teste başladıktan sonra şirket, testleri yönetmeyeceğini ve bunun yerine çalışanların karantinaya girebilmesi için tesisi 24 Nisan'a kadar kapatacağını söyleyerek rotayı değiştirdi.

JBS sözcüsü Cameron Bruett, şirket “geçici kapanmanın halk sağlığı üzerindeki potansiyel olumlu etkisini” tanıdı.

Çarşamba günü, Colorado yetkilileri JBS fabrikasındaki dört işçinin virüsden öldüğünü bildirdi. Vali sözcüsü Conor Cahill, federal hükümeti “JBS'yi gıda güvenliğindeki kritik rolleri nedeniyle mümkün olan en kısa sürede açmaya yardım etmeye” çağırdı. “JBS'nin test yapıp yapmayacağı hala belli değil.”

Bakkallar ve e-ticaret depoları gibi insanların birbirine yakın çalıştığı diğer işyerlerinde çok sayıda çalışan enfekte oldu. Ancak pandemi, onlarca yıllık konsolidasyonun nispeten az sayıda bitkiye büyük önem verdiği et endüstrisinde daha ciddi bozulmalara neden oldu.

1980'lerde ve 90'larda, şu anda bir Çinli domuz şirketine ait olan Smithfield gibi şirketler, rakipler satın aldı ve yılda bir milyondan fazla hayvanı kesebilecek devasa bitkiler tasarladı. Aynı zamanda et paketleme, Iowa ve Güney Dakota gibi hayvan yemlerinin yetiştirildiği birkaç eyalette daha yoğunlaştı.

Domuz eti sektöründe, Tarım Bakanlığı'na göre, yılda bir milyondan fazla işleyebilen bitkilerde kesilen domuzların oranı, 1977'deki yüzde 38'den 1997'de yüzde 88'e yükseldi. Daha büyük bir tesis, ilk yatırımdan daha fazla kar anlamına geliyordu.

Son yıllarda, et endüstrisinin eleştirmenleri, kuş gribi gibi hayvan hastalıklarının yayılması için hızlı konsolidasyonun yanı sıra fabrika çiftçiliği gibi çevreye zararlı uygulamaların yükselişini suçladılar. Salgın bu uzun süredir devam eden endişeleri yeniden hüküm altına aldı.

Bir çiftlik savunuculuk grubu olan Tarım ve Ticaret Politikası Enstitüsü'nü yönetmeye yardımcı olan Ben Lilliston, “Bu tür bir boyuta ulaştığınızda riski arttırıyor” dedi. “Böyle büyük bir tesiste bir şeyler ters gittiğinde, gerçekten büyük bir probleminiz var. Bunlar savunmasız sistemlerdir. ”

Kaynak: The New York Times

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.