Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bir Pandemi Sırasında Bile Mutlu Bir Yaşam İçin Üç Denklem


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bir Pandemi Sırasında Bile Mutlu Bir Yaşam İçin Üç Denklem

“Bir Yaşam Nasıl İnşa Edilir”, size bütün ve anlamlı hissettiren bir yaşam inşa etmek için ihtiyaç duyduğunuz araçları sağlamayı amaçlayan yeni bir sütundur.

original.jpg

Bir salgın sırasında mutluluk üzerine bir sütun başlatmak garip görünüyor. Zamanlama garip, değil mi?

Belki de değil. Evde sıkışıp kaldık; COVID zamanında hayatımız neredeyse durdu. Bu elbette her türlü bariz rahatsızlığı yaratır. Fakat istemsiz sessizlikte, çoğumuz yaşam hakkında biraz daha derin düşünme fırsatı da hissediyoruz. Go-go-go dünyamızda, nadiren mutluluğumuzun ve amaç duygumuzun büyük itici güçlerini durdurma ve değerlendirme şansımız olur.

İkinci düşüncede, belki de mutluluk üzerine bir sütun başlatmak için mükemmel bir zamandır.

Harvard Business School'da mutluluk dersi veriyorum. Bunu söylediğimde bazı insanları şaşırtıyor - muhasebe, finans ve diğer geleneksel MBA ücretlerinin yanı sıra mutluluk gibi bir konunun öğretilmesi. Nathaniel Hawthorne bir zamanlar ünlü bir şekilde, “Mutluluk, takip edildiğinde her zaman kavramanızın hemen ötesinde olan, ancak sessizce oturacaksanız, size ışık tutabilecek bir kelebektir” dedi. Bu tam olarak iş idaresi değil.

Ancak öğrencilerimin dışarıda bir daire (ya da görüntülü sohbet üzerindeki sanal bir daire içinde, bugünlerde) üzerimizde bir kelebek arazisi olmasını umduğunuzu hayal ediyorsanız, yanılıyorsunuz. Konularımızdan birkaçı: “Duygu ve Limbik Sistem”, “Beden Dilinin Nörobiyolojisi,” “Homeostaz ve Öznel İyi Olmanın Sebebi”, “Oksitosin ve Sevgi,” “Edinme Merkeziliği ve Olumsuz Etki,” ve “Hedonik Koşu Bandı”.

Mutluluğun bilimsel çalışması son otuz yılda patladı. Nobel Ödülü sahibi Daniel Kahneman ve Angus Deaton (her ikisi de Princeton Üniversitesi'nde) konuyla ilgili kapsamlı yayınlar yapıyorlar. Pennsylvania Üniversitesi, dünyanın en seçkin sosyal psikologlarından Martin Seligman liderliğindeki pozitif psikoloji üzerine yüksek lisans programına sahiptir. Journal of Happiness Studies adlı hakemli bir akademik dergi 2000 yılından beri faaliyettedir ve bilimsel çevrelerde yüksek prestije sahiptir.

Din, felsefe ve sanat, uzun süredir mutluluğu, çalışmaya uygun bir konu olarak görmektedir. Bilimler yakın zamanda yakalandı. “Yaşam Nasıl İnşa Edilir” dediğimiz bu sütun, mutluluğun yapı taşlarını (aile, kariyer, arkadaşlıklar, inanç vb.) Belirlemenize yardımcı olma umuduyla tüm bu bilgelik kaynaklarından yararlanacaktır. size bunları dengeli ve anlam dolu ve değerlerinize hizmet eden bir yaşam inşa etmek için kullanmanız için araçlar sağlar.

Bu sütun bir süredir çalışıyor, ama umarım pandemi sırasında başlatılması, sizin için en önemli olan şeyleri düşünmek için zamanınız varken düşünceli bir zihniyetten yararlanmanıza yardımcı olacaktır. Umarım bu sütun hayatınızı zenginleştirir ve sizi sevdiğiniz ve yönettiğiniz insanların yaşamlarını zenginleştirmek için donatır.

Bizi başlatmak için, size refah için üç denklem vermek istiyorum - bence, kendi mutluluğunuzu daha proaktif bir şekilde yönetmeye başlamanız gerektiğini bilmeniz gereken denklemler.
Denklem 1: Öznel İyi Oluş = Genler + Koşullar + Alışkanlıklar

Öznel iyi oluş, genellikle sosyal bilimciler tarafından kullanılan bir sanat terimidir. Neden mutluluk değil? Birçok bilim adamı mutluluğu çok belirsiz ve çok öznel ve çok fazla rakip fikir içeren bir terim olarak görür. Günlük dilde mutluluk, iyi bir ruh halinden yaşamda daha derin bir anlam duygusuna kadar her şeyi ifade etmek için kullanılır. Öte yandan öznel iyi oluş terimi, bu tür bir sorunun cevabını ifade eder: “Hep birlikte ele alındığında, bu günlerde olayların nasıl olduğunu söylerdiniz - çok mutlu, çok mutlu ya da değil olduğunu söyler misiniz? çok mutlu?" (Bu, konuyu ele alan en önemli anketlerden biri olan Genel Sosyal Anketin gerçek ifadesidir.)

Denklem 1, mutluluğun kalıtsallığı sorusundan başlayarak öznel iyi oluşla ilgili çok sayıda literatürü özetlemektedir. Şahsen, mutluluğun genetik olduğu fikrinden hoşlanmıyorum; Karakterim veya kişiliğim hakkında herhangi bir şeyin genetik olduğu fikrinden hoşlanmıyorum, çünkü hayatımı inşa etmekten tamamen sorumlu olmak istiyorum. Ancak araştırmalar, öznel refah için “ayar noktanızı” belirlemede büyük bir genetik bileşenin olduğu, olayların ruh halinizi etkilemesinden sonra her zaman döneceğiniz temel çizginin olduğu açıktır. Psikolojik Bilimler dergisinde yayınlanan bir makalede - birbirlerinden ayrılan ve daha sonra yetişkinler olarak öznel iyi oluşları için test edilen ikizlerin analizi de dahil olmak üzere - psikologlar David Lykken ve Auke Tellegen, bir kişinin refahının genetik bileşeninin yüzde 44 ile yüzde 52 arasında, yani yaklaşık yarısı.

Diğer iki bileşen sizin koşullarınız ve alışkanlıklarınızdır. Her bir parçanın yüzde kaçını temsil ettiğine dair araştırmalar harita üzerinde. Tüm yaşamımıza giren iyi ve kötü durumlar, öznel refahınızın yüzde 10'u veya yüzde 40'ı kadar olabilir. Ancak yine de büyük bir rol oynasa bile, asla çok uzun sürmez.

Büyük bir promosyon almanın bizi kalıcı olarak daha mutlu edemiyor veya kötü bir dağılmanın bizi kalıcı olarak kalbi kırık bırakacağını düşünebiliriz, ancak bu doğru değil, çünkü kendi hayatınıza rahat bir bakış kesinlikle doğrulayacaktır. Gerçekten de, insanların hayatta kalma özelliklerinden biri, psikolojik homeostaz veya hem iyi hem de kötü durumlara hızlı bir şekilde alışma değerlendirmesiidir. Paranın mutluluk almamasının ana nedeni budur: Çok hızlı bir şekilde satın aldıklarına alışırız ve sonra mutluluk ayar nedeni geri döneriz. Ve hastalıktan kaçınacak kadar şanslı olanlar için, COVID-19 krizinden duyulan mutsuzluk bile çok uzun zaman önce dikiz aynasında olacak.

Genler ve fotoğraflar, mutluluk arayışımda üretken bir odak noktası değildir. Ancak endişelenmeyin, uzun vadeli refahtı gereken ve bizim kontrolümüzde olan bir değişken kaldı: alışkanlıklar. Alışkanlıkları anlamak için Denklem 2'ye ihtiyacımız var.
Denklem 2: Alışkanlıklar = İnanç + Aile + Arkadaşlar + İş

Bu, binlerce akademik çalışmanın özeti ve adil olmak gerekirse, bunların bilim adamı bunu çok kaba olarak tartışacaktı. Ama bunun için doğru ikna oldum. Kalıcı mutluluk, insan yüzünden, üretken çalışma ve yaşamın aşkın unsurlarından gelir.

Burada biraz açıklama yapmak gerekiyor. Birincisi, inanç, özellikle herhangi bir inanç anlamına gelmez. Katolik inancını uyguluyorum ve herkese tavsiye etmekten mutluluk duyuyorum, ancak araştırma, birçok farklı inancın ve laik yaşam felsefesinin bu mutluluk avantajını sağlayabileceği açık. Anahtar, hayatın daha derin sorularını inceleyebileceğiniz ve başkalarına hizmet etmek için dar kişisel çıkarlarınıza odaklanabileceğiniz bir yapı bulmaktır.

Benzer şekilde, ailenizin ve arkadaşlıklarınızın nasıl bir şekil alması gerektiğine dair sihirli bir formül yoktur. Anahtar, diğer insanlarla sevgi dolu, sadık ilişkiler geliştirmek ve sürdürmektir. 75 yıllık olağanüstü bir çalışma, Harvard mezunlarını 1939'dan 1944'e 90'larına kadar takip ederek sağlıklarının ve esenliklerinin tüm yönlerini inceledi. Baş araştırmacı psikolog George Vaillant bulguları şöyle özetledi: “Mutluluk sevgidir. Tam durak. ” Aileniz ve arkadaşlarınızla sevgi dolu ilişkileri olan insanlar gelişir; yapmayanlar, yapma.

Sonunda iş var. Belki de işin bu denklemin bir parçası olması sizi şok eder; olmamalı. Mutluluk literatüründeki en sağlam bulgulardan biri, üretken insan çabasının yaşamda bir amaç duygusu yaratmadaki merkeziyetidir. Tabii ki, daha iyi işler ve daha kötü işler var, ancak çoğu araştırmacı işsizliğin sefalet dışında bir şey getirdiğini düşünmüyor.

Ne tür bir iş? Beyaz yakalı mı mavi yakalı mı? Evde ebeveynlik mi? Kolej gerektiren iş mi? Süper yüksek ücretli bir iş mi? Bir sosyal bilimci olarak kendi araştırmam bu konuya odaklandı ve size bunların yanlış sorular olduğunu söyleyebilirim. İşi anlamlı kılan şey, ne tür bir iş değil, başarınızı kazandığınız ve başkalarına hizmet ettiğiniz anlamına gelir.

Denklem 2 özellikle pandemi izolasyonumuz sırasında göz önünde bulundurulmaya değer. Kendinize sorun: Mutluluk portföyüm bu dört hesapta dengeli mi? Bazı şeyleri hareket ettirmem gerekiyor mu? Bu duraklama sırasında değiştirebileceğim alışkanlıklar var mı?

Eski iddianın üstünde “Para mutluluk satın almıyor” iddiasında bulundum. Tabii ki o kadar basit değil. Şunu söylemeliyim ki: “Para memnuniyet satın almaz.” Homeostaz bunu psikologların hedonik koşu bandı dediği şekilde görür: İnsanlar asla yeterli paraya sahip olduklarını hissetmezler, çünkü koşullarına çok çabuk alışırlar ve onları tekrar mutlu etmek için daha fazla paraya ihtiyaçları vardır. İnanmıyor musunuz? Son önemli maaş artışınızı tekrar düşünün. En büyük memnuniyeti ne zaman aldınız - patronunuz size zam aldığınızı söylediğinde? Banka hesabınıza ulaşmaya başladığı gün? Ve size altı ay sonra ne kadar tatmin oldu?

Memnuniyetin ulaşılamayacağı sonucuna varabilirsiniz. Ama bu pek doğru değil. Denklem 3, memnuniyet hakkında daha iyi bir düşünme yöntemi sağlar.
Denklem 3: Memnuniyet = Ne var ÷ Ne istiyorsun

Elbette birçok büyük manevi lider bu noktayı dile getirmiştir. Dalai Lama, Mutluluk Sanatı (psikiyatrist Howard Cutler ile yazılmıştır) adlı kitabında, “İstikrarlı ve istikrarlı bir mutluluk elde etmek için istediğimiz şeye sahip olmamızı istediğimizi nasıl öğreneceğimizi öğrenmeliyiz” dedi. İspanyol Katolik azizi Josemaría Escrivá da aynı noktayı biraz farklı bir şekilde ifade etti: “Unutma: En az ihtiyacı olanların çoğu var. Kendiniz için ihtiyaç yaratmayın. ”

Ancak bu sadece karışık bir ruhsal nostrum değil, aynı zamanda yaşamak için oldukça pratik bir formüldür. Birçoğumuz Denklem 3 payını umutsuzca artırmaya çalışarak hayatlarımıza devam ediyoruz; sahip olduğumuz şeyi artırarak, çalışarak, harcayarak, çalışarak, harcayarak ve daha sonra artırarak daha yüksek memnuniyet seviyelerine ulaşmaya çalışıyoruz. Ancak hedonik koşu bandı bu saf boşluğu yapar. Memnuniyet her zaman kavrayışımızdan kaçacaktır.

Memnuniyetin sırrı, Denklem 3'ün paydasına odaklanmaktır. Varlıklarınızı takıntı haline getirmeyin; yerine isteklerinizi yönetin. Eşyalarınızı (veya paranızı, gücünüzü, prestijinizi, romantik ortaklarınızı veya şöhretinizi) saymayın ve bunları nasıl artıracağınızı anlamaya çalışmayın; dünyevi isteklerinizin bir envanterini çıkarın ve onları azaltmaya çalışın. Bir kova listesi yapın - ancak egzotik tatiller ve pahalı şeyler değil. Yaşamınızda atmanız gereken eklerin bir listesini yapın. Ardından, bunu yapmak için bir plan yapın. Beyninizin içinde çığlık atmak ve dikkatinizi bölmek ne kadar az isterse, sahip olduğunuz şey için daha fazla barış ve memnuniyet kalır.

Belki de denklem 3'ün paydasını azaltmak, izolasyonunuz sırasında normalden biraz daha kolaydır, çünkü beklentileriniz onları karşılama yeteneğinizle birlikte azalmıştır. Maddi dünya birkaç hafta veya ay içinde tekrar çağırmaya başladıktan sonra buna devam etmenin bir yolunu bulabilir misiniz?

Bu üç denklemi bir yaşam inşa etme mekaniğinde birinci sınıf olarak düşünün. Ama her şeyin geldiği yerde çok, çok daha fazlası var. Dolayısıyla bu yeni sütun. Önümüzdeki aylarda, en parlak fikirlerin sıradan zorluklarımıza yeni çözümleri nasıl aydınlatabileceğini göstermek için mutluluk sanatı ve bilim bilimindeki perdeyi geri çekeceğim.

Bizi izlemeye devam edin. Bu arada, hala evde takılı kalırken, denklemleri incelemenizi öneriyoruz

Kaynak: T. Atlantic

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.