Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Koronavirüs (Covid-19) bazı insanları öldürüyor ve bazılarını hiç etkilemiyor: Bu nasıl mümkün olabilir?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Koronavirüs (Covid-19) bazı insanları öldürüyor ve bazılarını hiç etkilemiyor: Bu nasıl mümkün olabilir?

la-photos-1staff-519344-me-0403-coronavi

Yeni koronavirüs, fırsat eşitliği sağlayan bir katil değildir.

COVID-19'un yaşlandıkça daha ölümcül olduğunu biliyoruz. Kronik akciğer hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon, zayıflamış bağışıklık sistemleri ve altta yatan diğer sağlık sorunları olanlar için de daha tehlikelidir.

Yine de haber akışlarımız, 32 yaşındaki Jéssica Beatriz Cortez veya La Quinta'dan 25 yaşındaki bir eczane teknolojisi gibi, hızla yıkılan görünüşte sağlıklı gençlerle ilgili hikayelerle doludur.

Bu trajik ölümler, koronavirüs ile enfekte olan insanların - ve muhtemelen daha fazlasının - hiçbir zaman herhangi bir semptom geliştirmediğini düşündüren yeni bilimsel çalışmaların bir telaşını düşündüğünüzde daha karıştırıcı görünmektedir.

Bu şanslı grup, virüs vücutlarında çoğalırken ve potansiyel olarak başkalarına yayılsa bile, şimdi COVID-19 ile ilişkilendirdiğimiz kuru öksürük, ateş ve vücut ağrılarından kurtuldu.

“Sessiz yayıcıların” rolüyle ilgili bu yeni anlayış Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ve diğer sağlık otoritelerinin artık insanların evden çıktıklarında maske takmalarını önerdiğidir. Tavsiye öncelikle asemptomatik kişilerin farkında olmadan bile bilmedikleri bir hastalığı yaymaktan kaçınmak için tasarlanmıştır.

Ancak aynı virüs insanları nasıl bu kadar farklı şekilde etkileyebilir - bazılarını öldürürken, diğerlerine hiçbir şekilde virüs bulaşmış olduklarından habersiz kalır?

Los Angeles Times, iki bulaşıcı hastalık uzmanı - UCLA'dan Dr. Otto Yang ve USC'den Dr. Edward Jones-Lopez - bu soruyu cevaplamak için konuştu.

Devam etmeden önce akılda tutmamız gereken bir şey var: Aşağıda okuduğunuz bilgilerin önümüzdeki haftalarda çelişmesi veya bilim adamları virüsü incelemeye devam ettikçe bugün bilgi eksikliklerinin yakında doldurulması mümkündür.

Jones-Lopez, “Bu konuda bir araştırma patlaması var ve bunun hakkında bildiklerimiz neredeyse bir saat kadar değişiyor” dedi.

Şimdiye kadar bildikleri:
Bir kişiye yeni koronavirüs bulaştığında ne olur?

OY: Koronavirüs, tüm virüsler gibi, temelde bir hücreye giren ve daha sonra makinelerini ele geçiren bir genetik bilgi parçasıdır, böylece hücre virüsün kendisinden ziyade virüsün genetik materyalini üretmeye başlar.

EJL: Tüm maruziyetlerin enfeksiyonlara yol açmayacağını unutmayın. Bir enfeksiyon meydana gelirse, virüsün bir enfeksiyon oluşturmak için ihtiyaç duyduğu hücre türünü tanımladığı anlamına gelir.

Bir enfeksiyon tespit edildiğinde, virüs çok hızlı bir şekilde çoğalır ve kan yoluyla yayılır.

Koronavirüs insanları nasıl hasta eder?

OY: İnsanları iki şekilde hasta ediyor. Başlangıçta, insanlar ateş ve öksürük ve diğer bazı semptomlar alırlar. Bu aşamada virüs, akciğerlerdeki hücrelere doğrudan hasar ve enfeksiyona neden olur.

Bazı hastalar bu noktadan sonra iyileşir, ancak diğerleri ciğerlerinde ve diğer organlarında şiddetli iltihaplanır ve bu hayatı tehdit edici olabilir. Bu, virüse ciddi tepki veren bağışıklık sistemi gibi görünmektedir.
Ancak insanların hastalığa yakalanmalarının çeşitli dereceleri vardır.

EJL: Veriler bize, enfeksiyonu alan insanların yaklaşık% 50'sinde ya hiç sahip olduklarını bilmedikleri noktaya kadar hiçbir semptom geliştirmediğini ya da çok hafif semptomlar geliştirdiğini söylüyor.

Diğer% 50 arasında tahminler, yaklaşık% 30'unun hafif ila orta derecede açık semptomlar geliştirdiğidir.

Son% 20'si şiddetli semptom geliştirenlerdir ve bunlar hastanede sona erenlerdir.
Virüs neden insanları bu kadar farklı etkiler?

OY: Basit cevap, kesin olarak bilmiyoruz. En büyük risk faktörleri diyabet, kardiyovasküler hastalık, kronik akciğer hastalığı ve yaştır.

Ancak bunların her birinin ölüm oranlarına nasıl katkıda bulunduğu tamamen açık değildir ve aynı şekilde katkıda bulunmayabilirler.

EJL: Genel sağlık kadar bir yaş sorunu olmayabilir, çünkü nispeten genç yaşlarına rağmen çok hasta olan 20-, 30- ve 50 yaşları vardır.

Yaşlı insanlar daha fazla sağlık sorunu biriktirme eğilimindedir. Muhtemelen yaşlı hastaların iyi performans göstermemesinin nedenlerinden biridir.

Ancak biliyoruz ki sağlıklı görünen bazı insanlar da hastalanıyorlar. Buna ne sebep oluyor?

EJL: Kritik hastalığa yakalananların yordayıcılarını gerçekten anlamıyoruz. Bir kişinin belirli bir bağışıklık sisteminin, onları ne kadar ciddi şekilde etkileyeceğinden sorumlu olan virüsle nasıl reaksiyona girdiği ile ilgili olabilir.

OY: Polis gibi bağışıklık sistemini ve suçlular gibi virüsleri düşünüyorum.

Suçlular kolayca kontrol altına alınırsa, polis şehre fazla miktarda hasar vermez. Ancak eşit olarak eşleşmiş taraflara sahip bir savaş varsa, çok fazla teminat hasarı vardır. En hasta hastalarda gördüğümüz şey bu.
Virüsün insanları farklı şekilde etkilemesi şaşırtıcı mı? Diğer virüsler de bunu yapıyor mu?

EJL: Aslında biraz tipik, diyebilirim. Farklı olan, koronavirüsün henüz anlamadığımız nedenlerle çocukları aynı şekilde etkilemediği.

Bu, gelecekte araştırılması gereken çok önemli bir bilimsel ipucu olabilir.
Çok fazla bilinmeyen var. Ne zaman daha fazla yanıt almayı bekliyorsunuz?

EJL: Virüs ilk olarak Çin'de sadece dört ay önce ortaya çıktı ve zaten koronavirüs hakkında 50 makalemiz yayınlandı. Bu duyulmamış. Zaten çok şey biliyoruz ve önümüzdeki altı ay içinde bilgi tabanının birçok kez çoğalması muhtemeldir.

OY: Yogi Berra'dan alıntı yapacağım - özellikle gelecekle ilgili tahminlerde bulunmak çok zor. Ancak çok sayıda yeni bilgi var ve sanırım sorularımızın çoğu önümüzdeki birkaç ay içinde ve kesinlikle önümüzdeki bir iki yıl içinde cevaplanacak.

Kaynak: New York Times - D. Netburn

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Corona virüs vakalarının sayısı bilinenin iki katı olabilir

Corona virüs vakalarının yarısında hiçbir belirti görülmüyor Bilim insanları, İzlanda, İtalya'nın karantinadaki Vò kasabası ve Japonya’daki Diamond Princess yolcu gemisinden topladıkları verileri analiz ettiler. Araştırmada yeni tip corona virüs(Covid-19) hastalarının yarısında, taşıyıcı olmalarına rağmen kuru öksürük, ateş ve benzeri hiçbir semptomun görülmediği ortaya çıktı. Uzmanlar, araştırmanın sonucundan yola çıkarak sadece belirtileri olanlara test yapılmasının corona virüsle mücadele yeterli olmadığı konusunda uyardı.

Kaynak: NTV

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.