Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Aşırı Aktif Beyninizin İyi Bir Uyku Çekmesi İçin İhtiyacı Olan Şey


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Aşırı Aktif Beyninizin İyi Bir Uyku Çekmesi İçin İhtiyacı Olan Şey

p-1-this-is-what-your-overactive-brain-n

İyi bir gece uykusundan sonra ne kadar iyi hissettiğini zaten biliyorsun, ama iyi uyumak beynine ertesi gün çok fazla olmamaya yardımcı olur. Aslında, her gece yedi ila dokuz saat uyku almak bilişsel sağlığınızı korumaya yardımcı olabilir.

Kısa vadede, beyninize, protein plakaları ve beta amiloid düğümleri gibi biriken çöp maddelerini, olimpik sistem olarak adlandırılan bir tür atık oluğu yoluyla boşaltması için zaman verir. Ve uzun vadede, bu Alzheimer gibi hastalıkların ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir. Bu yüzden başa çıkmak için kendinize yardımcı olmak için birkaç püf noktası ve alışkanlığı bilmek gerekir.

Yeni başlayanlar için kaçınmanız gerekenler:

Artık Gece İçkisi Yok

Her akşam bir bardak ya da iki şarabın içilmesi rutinine girmek çok kolay ve bunun gevşemenize ve daha iyi uyumanıza yardımcı olacağını düşünmek yalnız olmaz. Ancak farkına varamayacağınız şey, içtiğinizde uykunuzun kalitesinin ne kadar önemli ölçüde bozulduğudur.

Alkol depresan ve nörotoksindir, yani beyindeki elektrik iletkenliğini azaltarak merkezi sinir sisteminin süreçlerini yavaşlatır. Bu, nörotransmitterlerin salınmasına neden olan elektrik sinyallerini gönderen ve alan nöronların daha yavaş çalıştığı anlamına gelir. Aslında, akşam içmeyi geçirdikten sonra kalp atış hızı değişkenlik monitörü giyerek uyuduysanız, uyurken vücudunuz için önemli ölçüde artan stres seviyeleri gösterecektir.

Bu, bir toksini parçalamaya çalışırken vücudun fizyolojik tepkisi sayesinde, karaciğer dinlenmesi gerektiğinde daha fazla çalışır ve yorgunluktan uyanacağınız stresli bir duruma yol açar. Gece boyunca, karaciğer vücudun enerjisinin normalden daha yüksek bir oranını kullandığından, beyin her zamanki kaynaklarından yoksun kalır ve ertesi gün için etkili bir şekilde iyileşmek için mücadele eder.

i-3-this-is-what-your-overactive-brain-n

Netflix ve Chill'i Yapmayın

Birçok insan uzun bir iş gününden sonra dinlenmek için TV izlemeyi sever ve bu sizi günlük endişelerinizden uzaklaştırmanıza yardımcı olabilirken, beyninizi iyi bir gece dinlenmesine hazırlamaz. Uykuyu düzenlemeye yardımcı olan hormon olan melatonin, epifiz bezi tarafından kan dolaşımına salınır. Ancak karanlık, bezin çalışmaya başlamasını tetikler ve çoğu ekranın yaydığı mavi ışıkla karışır.

Akıllı telefon söz konusu olduğunda birçok kişi bu sorunu duydu, ancak başkalarını değil sadece o cihazı bir kenara koymak yeterli olmayabilir. Bir tablette veya belirli e-okuyucu türlerinde bir e-kitap okumak veya sadece sıradan televizyon izlemek bile potansiyel olarak sorunlu olabilir. Kağıt kitap okumayı deneyin ve samanlara çarpmadan en az bir saat önce tüm cihazlarınızın ekranlarına bakmayı bıraktığınızdan emin olun.

(Bunun yerine ne yapacağınızdan emin değil misiniz? Değeri ne olursa olsun, cinsel yakınlık, sizi rahat hissettiren ve koruyucunuzu düşüren bağlanma hormonu oksitosinin salınmasına yol açar - sizi iyi bir gece uykusunda rahatlamaya yardımcı olur.)

Gece Geç Saat Abur Cuburu Yapmayın

Büyük, ağır bir yemek yemek de, beyni aktif olarak uyarabilen asidik, baharatlı veya yağlı yiyecekler olmak üzere kötü bir fikirdir. Pastırma ve korunmuş etler, soya sosu, bazı peynirler, fındık, domates ve kırmızı şarap gibi bazı gıdalar, beyin aktivitesini artıran bir beyin uyarıcısı olan norepinefrin salınmasına neden olan tiramin adı verilen bir kimyasal içerir. Birçoğunun uykuyu tetiklediğine inandığı bazı sütlü içecekler bile sizi de tutabilen yüksek miktarda şeker içerir. Bu yüzden etiketi kontrol ettiğinizden ve akşam yemeğinizi dikkatlice seçtiğinizden emin olun.

Artık bu alışkanlıkları akşam rutininizden azalttığınıza göre, buna ne eklemelisiniz?

İşte hem uykunuzun kalitesini artırmak hem de beyninizin gece boyunca kapanması için geçen süreyi azaltmak için birkaç iyi seçenek.

i-1-this-is-what-your-overactive-brain-n

Biraz Lavanta Kokusu

Lavanta, güçlü bir nöromodülatördür, bu da kan basıncınızı, kalp atış hızınızı ve cilt sıcaklığınızı düşürerek sizi daha rahat ve uykuya dalmaya hazır hale getirdiği anlamına gelir. Koku, koku alma sinirinin (kokuyla ilgili duyusal sinir liflerini içeren) beyne yakın olmasından dolayı duygu ve ruh hali üzerinde güçlü ve acil bir etkiye sahiptir.

Ayrıca uyumadan önce düzenli olarak lavanta kokusu ile ilişkili bir kalite vardır. Bunu bir alışkanlık haline getirirseniz, beyninize yavaşlama zamanının geldiğini bildirir (bu ilişkiyi kurduktan sonra, yolda da dokunabilirsiniz; sadece seyahat çantanıza biraz lavanta atın). Lavantadan hoşlanmıyorsanız, yasemin iyi bir alternatiftir ve benzer etkiler üretebilir.

Zerdeçallı Fındıklı Süt

Şekeri yüksek bir toz sütlü içecek almak yerine, magnezyum dolu badem gibi fındık sütü kullanarak kendi rahatlatıcı yatmadan içeceğinizi yapabilirsiniz. Magnezyum, stres hormonu kortizol seviyelerini azaltmaya yardımcı olur ve sinir sistemini sakinleştirir.

Gizli bir bileşen olarak, güçlü antienflamatuar özellikleri uykunuzu kesintiye uğratabilecek (ve demansı önlemede rol oynayan) gece mide problemlerini önleyebilen zerdeçal ekleyin. İçeceğinizi tatlandırmak istiyorsanız, bağışıklığınızı arttırmak için şeker yerine Manuka balı kullanın.

i-2-this-is-what-your-overactive-brain-n

Sıcak Bir Banyo Yapın

Sirkadiyen ritimler vücudumuzun fiziksel, zihinsel ve davranışsal değişiklikler serisidir. Kabaca 24 saatlik bir döngüyü takip ederler ve öncelikle ortamımızın ne kadar parlak olduğuna bağlıdırlar. Bu ritimler nedeniyle, vücut sıcaklığımız geceleri otomatik olarak birkaç derece düşer ve uykulu hissetmemize neden olur.

Böylece, sıcak bir banyo yaptığınızda - ideal olarak yatmadan 60-90 dakika önce - vücut sıcaklığınız artar, ancak hemen sonrasında daha hızlı ve daha soğuk soğuma süresi sizi rahatlatır. Magnezyum seviyenizi artırmanın en iyi yolu aslında cildiniz olduğundan, kortizol seviyelerini azaltmak için banyonuza magnezyum tuzları eklemeyi deneyebilirsiniz. Banyodan çıktıktan sonra yatak odanızın çok sıcak ve havasız olmadığından da emin olmalısınız. Daha serin bir oda, vücut ısınızı kaçmak için gereken birkaç derece azaltmaya yardımcı olabilir.

Uykuya dalmak pasif bir süreç gibi görünse de, histamin, dopamin, norepinefrin, serotonin, glutamat ve asetilkolin dahil bir bütün nörotransmitter kokteyli vardır. Ancak bu, daha iyi bir gece uykusuna giderken kullanabileceğiniz birçok fizyolojik “kaldıraç” olduğu anlamına gelir. Akşam rutininizi doğru yapın ve onunla birlikte gelen ganimetlerin tadını çıkarabilirsiniz - daha iyi konsantrasyon, hafıza ve ruh halleri, gelişmiş yaratıcılık ve azaltılmış iltihap ve stres.

Kaynak: Pocket

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.