Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Taç Utangaçlığı (Doğanın zarafeti)


Önerilen İletiler

Orijinal adı 'Crown Shyness' olan ve Türkçeye Taç Utangaçlığı olarak çevrilen bu olay, doğanın ilginç bir mucizesi.

spacer.png

Taç utangaçlığı nedir ve nasıl oluşur?

Hayal edin, bir otobüste yolculuk ediyorsunuz. İçerisi çok kalabalık, zar zor tutunuyor, nefes almakta güçlük çekiyorsunuz. Nasıl bir his bu? Sıkışık, değil mi? Rahatsız, huzursuz, daralmış… İşte konu ağaçlar ve ormanlar olunca, çoğu zaman bu duygudan söz etmeye dahi gerek kalmıyor. Tüm ağaçlar rahat, tüm ağaçlar kendi özel alanında. Sebebi, taç utangaçlığı.

Tabii bu doğa olayının anlaşılması için önce biraz ağaçlardan ve hakkında pek az bilgiye sahip olduğumuz yaşam şekillerden söz etmek gerekiyor. Kimimiz için inanması güç olabilir, ancak günümüzde ağaçların acıyı hissedebildiği ve hafızaları olduğu bilimsel araştırmalarla desteklenen bir gerçek. Ağaçlar pek çok yönden sosyal varlıklar. Birbirlerine duydukları saygıyı ve nezaketlerini ifade etme şekillerinden biri de, taç utangaçlığı.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

spacer.png

Taç utangaçlığı; okaliptüs, sıtka ladini, Japon karaçamı, lodgepole çam, siyah mangrov, karaapaç gibi bazı uzun bitki türlerinin en tepesindeki dallarının birbirine değmekten kaçınmasına deniyor. İlk kez 1920’li yıllarda gözlemlendiği bilinen ve ağaçların birbirinin kişisel alanlarına duyduğu saygı olarak da yorumlanabilecek bu doğa olayı, bilimsel açıdan yaklaşıldığında üç temel olası sebebe bağlanıyor.

Bunlardan ilki, rüzgarlı havalarda en tepedeki dalların birbirine çarpmasının ve haliyle kırılmasının önüne geçmek. Bir diğeri, güneşe erişimi kolaylaştırmak. Ağaçların dalları üst üste geldiğinde gölge yaratıyorlar ve bu da onların güneş ışınlarıyla temasını olumsuz yönde etkiliyor. Bu neden önemli derseniz, ağaçlar fotosentez yapabilmek için yüksek seviyelerde ışık almaya ihtiyaç duyuyorlar. Son olarak, bilimsel araştırmalar taç utangaçlığının olası nedenlerinden biri olarak, ağaçlar arasındaki böcek geçişini önleme konusunu öne sürüyorlar. Çünkü ağaçlar arasında belli bir mesafe olduğunda, ağaçlara zarar verme ihtimali olan böceklerin yan ağaçlara geçişi zorlaşıyor.

spacer.png

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.