Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dünya Birden Vejetaryen Olsaydı Ne Olurdu?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Dünya Birden Vejetaryen Olsaydı Ne Olurdu?

Diyetlerimizdeki etleri ortadan kaldırmak hem kendi sağlığımıza hem de gezegenin yararlarına bolluk getirecektir - ancak milyonlarca insana da zarar verebilir.

p0494gy5.jpg

İnsanlar çeşitli nedenlerden dolayı vejeteryan olurlar. Bazıları hayvan acılarını hafifletmek için yapar, diğerleri daha sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek isterler. Yine de diğerleri sürdürülebilirlik veya sera gazı emisyonlarını azaltmak istemektedir.

Etçil arkadaşları ne kadar inkar ederse etsinler, vejeteryanların bir anlamı vardır: etin kesilmesi birçok fayda sağlar. Ve geçişi ne kadar çok yaparsa, bu avantajlar küresel ölçekte o kadar fazla tezahür eder.

Ancak herkes kararlı bir vejeteryan olsaydı, milyarlarca olmasa da milyonlarca insan için ciddi dezavantajlar olurdu.

Kolombiya Uluslararası Tropikal Tarım Merkezi'nden Andrew Jarvis “Gerçekten iki dünyanın hikayesi” diyor. “Gelişmiş ülkelerde, vejetaryenlik her türlü çevresel ve sağlık yararını getirecektir. Ancak gelişmekte olan ülkelerde yoksulluk açısından olumsuz etkiler olacaktır. ”

p0494gk5.jpg

Jarvis ve merkezdeki diğer uzmanlar, et gece boyunca gezegenin menüsünde bırakılırsa ne olabileceğini varsaydı.

İlk olarak iklim değişikliğini incelediler. Gıda üretimi, dünya çapındaki tüm antropojenik sera gazı emisyonlarının dörtte üçte birine karşılık geliyor ve bu rakamların sorumluluğu hayvancılık endüstrisine düşüyor. Buna rağmen, diyet seçimlerimizin iklim değişikliğini nasıl etkilediği genellikle göz ardı edilmektedir. Örneğin ABD'de ortalama dört kişilik bir aile, iki araba sürmekten daha fazla yedikleri et nedeniyle daha fazla sera gazı yayar - ancak küresel ısınma ile ilgili tartışmalarda düzenli olarak ortaya çıkan biftek değil otomobildir.

Leeds Üniversitesi'nde bir gıda güvenliği uzmanı Tim Benton, “Çoğu insan gıdaların iklim değişikliği üzerindeki sonuçlarını düşünmüyor” diyor. “Ama şu anda sadece biraz daha az et yemek, çocuklarımız ve torunlarımız için işleri çok daha iyi hale getirebilir.”

Oxford Martin Okulu'nun Gıda Geleceği programında araştırma görevlisi olan Marco Springmann, ne kadar iyi olduğunu ölçmeye çalıştı: o ve meslektaşları, herkes 2050 yılına kadar vejetaryen olursa ne olacağını tahmin eden bilgisayar modelleri geliştirdi. Sonuçlar bunu gösteriyor - büyük ölçüde teşekkürler kırmızı etin ortadan kaldırılması - gıda ile ilgili emisyonların yaklaşık yüzde 60 oranında düşmesi. Dünya bunun yerine vegan olsaydı, emisyon düşüşleri yüzde 70 civarında olurdu.

“Tehlikeli iklim değişikliğinden kaçınmakla neyin uyumlu olacağına baktığımızda, yalnızca bitki bazlı bir diyet benimsemişse, gıda ile ilgili emisyonların tüm emisyonlara oranını stabilize edebileceğinizi bulduk” diyor. “Bu senaryo çok gerçekçi değil - ancak gelecekte gıda ile ilgili emisyonların oynayacağı önemi vurguluyor.”

p0494f26.jpg

Gıda, özellikle hayvancılık da çok yer kaplar - hem arazi dönüşümü hem de biyolojik çeşitlilik kaybından kaynaklanan sera gazı emisyonlarının kaynağı. Dünyanın yaklaşık beş milyar hektarı (12 milyar dönüm) tarım arazisinden yüzde 68'i hayvancılık için kullanılıyor.

Hepimiz vejeteryana gidersek, ideal olarak, o mera alanının en az yüzde 80'ini karbonu yakalayacak ve iklim değişikliğini daha da hafifletecek olan otlakların ve ormanların restorasyonuna adayacağız. Eski otlakların doğal yaşam alanlarına dönüştürülmesi, sığırlar için itilen manda gibi büyük otoburlar ve ayrıca hayvancılık saldırısına misillemede sık sık öldürülen kurtlar gibi yırtıcılar da dahil olmak üzere biyolojik çeşitliliğe de bir nimet olacaktır.

Eski mera alanlarının geri kalan yüzde 10 ila 20'si, gıda tedarikindeki boşlukları doldurmak için daha fazla ekin yetiştirmek için kullanılabilir. Tarım arazilerinde nispeten küçük bir artış olmasına rağmen, bu, et kaybını telafi etmekten daha fazlası olacaktır, çünkü şu anda mahsuller için kullanılan toprağın üçte biri, insanlar için değil, çiftlik hayvanları için gıda üretmeye adanmıştır.

Hem çevre restorasyonu hem de bitki bazlı tarıma dönüşüm, mera alanlarının yüksek oranda bozulma eğiliminde olduğundan, planlama ve yatırım gerektirecektir. Jarvis, “Sadece inekleri topraktan alıp kendi başına tekrar birincil orman olmasını bekleyemezdiniz,” diyor Jarvis.
Etçil Kariyer

Daha önce hayvancılık endüstrisine katılan insanlar, tarımda, ağaçlandırmada veya şu anda hayvancılık yemi olarak kullanılan mahsul yan ürünlerinden biyoenerji üretmede yardımcı olsunlar, yeni bir kariyere geçiş konusunda yardıma ihtiyaç duyacaklardır.

Bazı çiftçilere ayrıca hayvancılığı çevresel amaçlar için tutmaları da ödenebilir. Edinburgh Üniversitesi'nde sosyo-ekolojik sistemlerde çalışan bir araştırmacı olan Peter Alexander, “Burada Highlands ortamının çok insan yapımı olduğu ve büyük ölçüde koyun otlatmasına dayandığı İskoçya'da oturuyorum” diyor. “Tüm koyunları götürürsek, çevre farklı görünecek ve biyolojik çeşitlilik üzerinde potansiyel bir olumsuz etki olacaktır.”

Eski hayvancılıkla ilgili çalışanlar için açık kariyer alternatifleri ve sübvansiyonlar sağlayamazsak, bu arada büyük olasılıkla önemli işsizlik ve sosyal kargaşa ile karşılaşacağız - özellikle de endüstriyle yakın bağları olan kırsal topluluklarda.

p0494gw6.jpg

Cambridge Üniversitesi'nde gıda talebi ile biyolojik çeşitlilik arasındaki dengeyi araştıran Ben Phalan, “Dünyada 3,5 milyardan fazla yerli ruminant ve her yıl yiyecek için üretilen ve öldürülen on milyarlarca tavuk var” diyor. “Büyük miktarda ekonomik aksaklıktan bahsedecektik.”

Ancak en iyi planlanmış planlar bile muhtemelen herkes için alternatif geçim kaynakları sunamayacaktır. Dünyadaki arazilerin yaklaşık üçte biri, sadece hayvan tarımını destekleyebilecek kurak ve yarı kurak meralardan oluşmaktadır. Geçmişte, insanlar Sahra'nın güneyinde ve ekvatorun kuzeyinde bulunan büyük bir doğu-batı şeridi olan Sahel'in bazı kısımlarını hayvancılık meralarından ekin alanlarına dönüştürmeye çalıştıklarında çölleşme ve verimlilik kaybı yaşanmıştır. Phalan, “Hayvancılık olmadan, bazı ortamlarda yaşam muhtemelen bazı insanlar için imkansız hale gelecektir” diyor. Bu özellikle Moğollar ve Berberler gibi çiftlik hayvanlarından sıyrılarak şehirlerde veya kasabalarda kalıcı olarak yerleşmek zorunda kalacak - muhtemelen süreçte kültürel kimliklerini kaybedecek göçebe grupları da içeriyor.

Ayrıca, tüm geçim kaynakları hayvancılığa bağlı olmayanlar bile acı çekmeye devam edecektir. Et, tarihin, geleneğin ve kültürel kimliğin önemli bir parçasıdır. Dünya çapında çok sayıda grup düğünlerde hayvancılık hediyeleri, türkiye'nin etrafındaki Noel merkezi veya sığır eti gibi kutlama yemekleri ve et bazlı yemekler belirli bölgelerin ve insanların simgesidir. Phalan, “Tamamen etten vazgeçmenin kültürel etkisi çok büyük olurdu, bu nedenle et tüketimini azaltma çabaları çoğu zaman düştü” diyor.

Sağlık üzerindeki etkisi de karışıktır. Springmann’ın bilgisayar modeli çalışması, herkesin 2050 yılına kadar vejetaryenleşmesi durumunda, koroner kalp hastalığı, diyabet, inme ve bazı kanserlerin azalması sayesinde yüzde 6-10'luk bir küresel mortalite düşüşü göreceğimizi gösterdi. Kırmızı etin ortadan kaldırılması bu düşüşün yarısını oluştururken, geriye kalan faydalar, insanların tükettiği kalori miktarını azaltma ve yedikleri meyve ve sebze miktarını artırmadır. Dünya çapında bir vegan diyeti bu faydaları daha da artıracaktır: küresel vejetaryenlik yılda yaklaşık 7 milyon ölüme neden olurken, toplam veganizm bu tahmini 8 milyona kadar vuracaktı. Gıda ile ilgili kronik hastalıklardan muzdarip daha az insan, tıbbi faturalarda bir azalma anlamına gelir ve küresel gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 2-3'ünden tasarruf eder.

p0494h40.jpg

Ancak bu öngörülen faydaların gerçekleştirilmesi, etin besin açısından uygun ikamelerle değiştirilmesini gerektirecektir. Hayvansal ürünler, kalori başına tahıl ve pirinç gibi vejetaryen zımbalardan daha fazla besin içerir, bu nedenle doğru ikamenin seçilmesi, özellikle de dünyanın tahmini iki milyardan fazla yetersiz beslenen insanı için önemlidir. Benton, “Küresel olarak vejetaryen olmak gelişmekte olan ülkelerde bir sağlık krizi yaratabilir, çünkü mikrobesinler nereden gelecek?” Diyor.
Hepsi Denetleniyor

Ancak neyse ki, tüm dünyanın yankıları sınırlarken birçok faydadan yararlanmak için vejetaryenliğe veya veganizme dönüşmesi gerekmiyor.

Bunun yerine, et yemenin sıklığında ve porsiyon boyutunda ılımlılık önemlidir. Bir çalışma, Dünya Sağlık Örgütü'nün diyet tavsiyelerine uymanın İngiltere’nin sera gazı emisyonlarını yüzde 17 oranında azaltacağını buldu. Jarvis, “Bunlar, tüketicilerin neredeyse biraz daha küçük bir et parçasına sahip olmak gibi zar zor fark edeceği diyet değişiklikleri” diyor. “Ya bu, ya da, vejeteryan ya da etobur senaryo değil.”

Gıda sistemindeki bazı değişiklikler de hepimizi daha sağlıklı ve çevre dostu beslenme kararları almaya teşvik edecektir, diyor Springmann - et üzerine daha yüksek bir fiyat etiketi koymak ve taze meyve ve sebzeleri daha ucuz ve daha yaygın bir şekilde kullanılabilir hale getirmek gibi. Verimsizliğin giderilmesi de yardımcı olacaktır: gıda kaybı, atık ve aşırı yeme sayesinde, şu anda üretilen kalorilerin yüzde 50'sinden azı etkili bir şekilde kullanılmaktadır.

Benton, “Hayvan ve çevre refahı bakımından yüksek - hem de karlı - düşük verimlilik sistemlerine sahip olmanın bir yolu var, çünkü günlük bir zımba yerine bir muamele olarak et üretiyorlar” diyor. “Bu durumda, çiftçiler aynı geliri elde ediyorlar. Sadece hayvanları tamamen farklı bir şekilde büyütüyorlar. ”

Aslında, hayvancılık endüstrisinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltmak için açık çözümler mevcuttur. Eksik olan, bu değişiklikleri uygulama arzusudur.

Kaynak: BBC

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.