Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Demir Eksikliğini Gösteren Önemli 6 İşaret


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Demir Eksikliğini Gösteren Önemli 6 İşaret

original-body-mind-jpg-aaeb3787.jpg?resi

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, düşük demir dünyadaki en yaygın ve yaygın beslenme bozukluğudur ve batı dünyasında önemli derecede yaygın olan tek besin eksikliğidir.

Şaşırtıcı 2 milyar insanın (dünya nüfusunun yüzde 30'undan fazlası) bir dereceye kadar demir eksikliği yaşadığı düşünülüyor. Ve özellikle kadınlarda, özellikle de doğurganlık çağındakilerde yaygındır.

Demir eksikliğini nasıl fark eder veya bilirsiniz?

1. Yorgunluktan muzdaripsiniz ve her zaman yorgun hissediyorsunuz

Vücut, kırmızı kan hücrelerinde vücuttaki oksijeni taşıyan madde olan hemoglobini yapmak için demir kullanır. Yeterince sağlıklı kırmızı kan hücrelerine sahip olmadığınız zaman, kendinizi çok yorgun hissetmeye başlarsınız.

2. Kolayca nefes nefese kalıyorsunuz (Bunun yanında kendinizi çok sıhhatli olarak görüyorsunuz)

Vücudunuz akciğerlere etkili bir şekilde oksijen taşımıyorsa, minimum efordan sonra nefes darlığı hissi oluşabilir. Ayrıca, düşük demir seviyeleri dayanıklılığınızın da acı çekmesine neden olabileceğinden, eğirme sınıflarınızın daha da zorlaşmaya başladığını da bulabilirsiniz.

3. Solgun görünüyorsun ve bazen de yüzün bembeyaz görünüyor.

İnsanlar, bir tatile ihtiyacınız var gibi göründüğünü nazikçe belirtiyorlar mı? Buna düşük demir neden olabilir. Ek olarak, dudaklarınızın içi, diş etleriniz ve alt göz kapaklarınızın içi normalden daha az kırmızı ise, bunun nedeni düşük demir olabilir.

4. Çok sık hastalanıyorsunuz

Aslında, sonsuz bir soğukla savaşıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Araştırmalar demir eksikliğinin bağışıklık sistemini etkileyebileceğini ve enfeksiyon ve virüs yakalama olasılığını artırdığını göstermiştir.

5. Kalp çarpıntınız var

Kalbiniz, sadece birkaç saniye veya birkaç dakika boyunca, çarpıyor, çırpınıyor veya düzensiz atıyor gibi hissedebilir.

6. Gıda dışı maddeler (örneğin, kir, buz, boya veya kil) için olağandışı isteklere sahip olursunuz

Kulağa çok garip gelebilir (bunu yaşamadığınız sürece!), Ancak vücudunuzun demir seviyesi düşük olduğunda ortaya çıkabilecek gerçek bir semptomdur - buna pika denir. Bu, özellikle düşük demir seviyelerinin özellikle yaygın olduğu hamilelikle ilgili olabilir.

Neden demir oranınız düşüktür?

    - Adet görmeniz çok ağır ve uzun sürüyor. Uzun ve ağır adet görme çok kan kaybına neden olabilir ve buda sizi demir eksikliğine götürebilir. 
    - Vücudunuz demiri uygun şekilde kana geçiremiyor. İnflamatuar barsak hastalığı (IBD) ve çölyak hastalığı gibi sindirim bozuklukları vücudunuzun demiri emme kabiliyetini etkileyebilir. Antasitler ve ÜFE gibi bazı ilaçlar da mide asidi üretimine müdahale ederek bunu etkileyebilir.
    - Vegan veya vejeteryansınız: Hayvansal ürün eksikliği, diyetinizden yeterince demir almayı zorlaştırabilir (ancak kesinlikle imkansız değildir).
    - Diyetiniz yeterince demir içermiyorsa.

1505913977-steak-and-chips.jpg?crop=1xw:

Demir seviyenizi nasıl arttırabilirsiniz?

İlk yaklaşımınız, demir açısından zengin gıdaları almanız olmalıdır. İki çeşit diyet demiri vardır:

Demir (Heme) demiri: bu en kolay emilen demir şeklidir ve kabuklu deniz ürünleri, kırmızı et, kümes hayvanları ve balık gibi hayvansal gıdalarda bulunur.

Demir (Heme) dışı demir: Ispanak, lahana, fasulye, mercimek, kuruyemiş, yumurta, süt ve et gibi bitkisel gıdalarda bulunan demir türüdür.

Demir (Heme) olmayan demirin emilmesi daha zordur, ancak bu kesinlikle önemsiz olduğu anlamına gelmez (vejetaryenler ve veganlar: burada not alın). Yanında C vitamini tüketerek vücudun Demir (heme) olmayan demir emilimini artırabilirsiniz. Beraber tüketildiklerinde, C vitamini, daha kolay emilebilen bir bileşik oluşturmak için demir (heme) dışı demir ile birleşir. Aslında, bir çalışmada demir (heme) dışı demir bakımından zengin bir öğüne az miktarda C vitamini eklenmesinin demir emiliminde neredeyse 3 kat artış sağladığı bildirildi. Yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, brokoli, domates ve bol miktarda limon suyu sıkmak, demir açısından zengin yiyeceklerinizle bir araya gelmek için harika bir C vitamini kaynağıdır.

gettyimages-515445182-1547480005.jpg?cro

Peki ya demir takviyeleri?

Demir oranı düşük olduğundan şüpheleniyorsanız, demir açısından zengin gıda alımınızı artırmak için tamamen güvenli (ve çok tavsiye edilir!). Bununla birlikte, vücudunuzdaki demir depolarını ölçmek için doktorunuzdan kan testi yapana kadar demir takviyesi almanızı önermiyorum, çünkü çok fazla demir vücudunuza gerçekten zarar verebilir.

NatureMadeIron-5bc656fd46e0fb0026f8cf4b.


Demir takviyesi almanız tavsiye edilirse, bu tabletleri almanın bazı kişilerde kabızlığa neden olabileceğini unutmayın. Bu durumda, daha düşük bir doz veya Floradix gibi daha yumuşak bir demir formu daha iyi bir alternatif olabilir, ancak her zaman önce doktorunuzdan tavsiye isteyin. Demir takviyelerinizi her zaman aç karnına ve limon suyuna, portakal suyuna veya C vitamini desteğine alın. Ayrıca, demir emilimini engelleyebilecek bileşikler içeren çay veya kahve almaktan daima kaçının.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.