Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Sessizce katledilen karikatürist: Naci El Ali


Önerilen İletiler

11804_6.jpg

 

Fransa'daki karikatürislerin ölümünden sonra dünyanın gösterdiği tepki, akla  Filistinli çizer Naci El Ali'yi getirdi. El Ali, Londra'da 27 yıl önce İsrail ajanları tarafından sessiz sedasız bir şekilde öldürülmüştü. El Ali'nin tek amacı, işgal altındaki topraklarında yaşanan İsrail zulmünü kalemiyle dünyaya anlatmaktı. Bunun için dünyaca tanınan Hanzala karakterini üretmişti. 

 

Naci El Ali, İsrail işgali sebebiyle ailesiyle beraber küçük yaşta Filistin'den göç etmek zorunda kaldı. Bir süre Lübnan'daki mülteci kamplarında yaşadı. Sabra ve Şatilla Katliamı'na bizzat tanıklık etti.

 

Küçük yaşta yaşadıkları kendisini derinden etkiledi ve gençlik döneminde Arap milliyetçilik hareketlerine katıldı. 1960 yılında Lübnan Güzel Sanatlar Akademisi'nden mezun oldu. Özellikle Filistin davasına vurgu yapan karikatürleriyle kısa zamanda fark edildi. Çeşitli yayınlarda yer alan çizimleriyle ilgi gördü.

 

Naci el-Ali Hanzala'yı, insanlığın Filistin'de yaşananlara sessiz kalmasından ötürü bir küskünlüğün ifadesi olarak sürekli sırtı dönük halde resmetmişti.

 

Filistin'in en ünlü sanatçılarından biri olarak kabul edilen Naci el-Ali, 40 binin üzerinde karikatür çizdi. En önemli çizgi karakteri olan Hanzala, Filistin'in verdiği özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri oldu.

 

22 Temmuz 1987'de Londra'da uğradığı bir suikast sonucu vefat etti. Suikastin Mossad tarafından işlendiği bilindiği halde dünya genelinden hiçbir ülkeden bir tepki gelmedi. 

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bu mesajda yazacaklarim hic bir sekilde basligi acan yazar arkadasa ve de actigi konuya yonelik degildir.
 
Aksine kendisine boyle bir baslik actigi icin de tesekkur ediyorum.
 
Benim deginercegim konu ise bu haberin tamamen su an diktatorun yardakcisi olan "yeniakit" in bir haberi olmasidir.
 
Bilindigi gibi yeni akit cumhuriyeti de hedef gostermistir.
 
yeni_akit_cumhuriyeti_acikca_hedef_goste
 
Aklinca yeni akit burda politika yapmakta ve "C.Hebdo katliamlarina sahip ciktinizda, neden Filistin'li karikaturiste sahip cikmiyorsunuz?" cunku siz de Israil'i savunuyorsunuz" gibi ustelik katledilen bir karikaturisti alet ederek bu haberi yapmaktadir.
 
Etik olarak evrensel hukuk, insan haklari ve hak ve ozgurlukler olarak ayni insanlik bilincindeki bir beyin zaten bu katliamdan haberi oldugunda bunu kinamis ve dile getirmistir. Cunku katledilme konusunda politik cikar olarak degil; etik olarak davranmistir.
 
Gonul isterdi ki yeni akit bu katliami aninda haber etsin ve politik cikar olarak kendince bir misilleme somurusu ile ilgili olarak kullanmasaydi.
 
Iste politik ve cikarci yanasimin ic yuzu budur, kullandigi haberler bile insanlik Adina degil; bir politik cikar misillemesidir.
 
Naci el ali'nin mossad tarafindan katledildigi dogrudur. Yalniz N.E.Ali, dendigi gibi sadece Israil ile ilgili karikaturler cizmemekteydi.
 
Kendisi otarihlerde O.Dogu'daki tum arap yonetimlerinin de karsisindaydi.
 
Asagida cizimleri ile ozdeslesmis "Hanzala gorunmektedir.
 
150px-Hanzala.gif
 
Naci el-Ali Hanzala'yı, insanlığın Filistin'de yaşananlara sessiz kalmasından ötürü bir küskünlüğün ifadesi olarak sürekli sırtı dönük halde resmetmiştir ve Hanzala hep 10 yasinda yani N.E.Ali'nin Filistin'i terk ettigi yasta kalmistir.
 
Filistin'in en ünlü sanatçılarından biri olarak kabul edilen Naci el-Ali, 40.000'in üzerinde karikatür çizdi. En önemli çizgi karakteri olan Hanzala, Filistin'in verdiği özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri oldu.
22 Temmuz 1987'de Londra'da uğradığı bir suikast sonucu vefat etti. Suikastten Mossad sorumlu tutuldu. Ölümünden sonra Dünya Gazeteler Birliğince 'Golden Pen of Freedom' ödülüne layık bulundu.
 
Ustelik bugun C.Hebdo katliamini lanetleyen T24 bundan iki sene once bu konuyu soyle islemistir.
 
Hanzala ne zaman yüzünü dönecek?
 
Tam 25 yıl önce (22 Temmuz 1987) dünyanın en değerli karikatür sanatçılarından biri, Filistinli Naci el Ali, çalıştığı Al Qabas gazetesinin Londra bürosuna doğru yürürken “kimliği belirsiz” bir saldırgan tarafından yüzünden vurularak ölümcül bir yara aldı. 5 hafta kadar hastanede bilinci kapalı biçimde sürdürdüğü yaşam mücadelesini 29 Ağustos’ta kaybetti. Hanzala yetim kaldı.
 
Yani haber tam da katliamin oldugu tarihte yayinlanmistir.
 
Hanzala ile ilgili olarak:

 

Hanzala'nin sadece bir filistinliyi temsil etmedigi su cumlede yer almaktadir.
 
"Hiç kimseye benzemez, fakat milyonların yüreklerine benzer. Çünkü o sade fakat mucizevidir, tıpkı bir somun ekmek gibi. (...) Ona yol gösteren insanî boyutundaki zenginliktir. Gerçekten de temiz bir insan, en komplike radardan bile daha yoğun bir hassasiyete sahiptir. Her türlü ihlali ve saldırganlık teşebbüsünü açık ve net bir biçimde kaydeder. Çünkü olağanüstü bir ferasete ve engin bir trajedi tecrübesine sahiptir. Gönlü geniş, mekânı dar, ağlaması kolay ve darbelere doymuş bir Filistinli. (...) Naci'nin Filistinlisi, sırf veraset yoluyla Filistinli olanlar değildir. Naci'nin bakışında tüm yoksullar Filistinlidir. Tüm mazlumlar, ezilenler, kuşatılanlar, gelecek ve devrim... Hepsi Filistinlidir."
 
 Yani hanzala tum hak ve ozgurlukleri dunyanin hangi cografya ve toplumunda olursa olsun, onlari temsil etmektedir.

 

Konu ile ilgili olarak N.E.Ali sadece israil'i degil; araplari da karikaturize etmistir.

 

Tersten-Yorumlamak.jpg

505_1.jpg

 

nacielali2.gif

Evet ayni C.Hebdo katliaminda yasamlarini kaybedenler gibi, mosad katliaminda yasamini kaybeden N.E.Ali'yi de ayni insani duygularla aniyor onu katledenler ile C.Hebdo'yu katledenler farkli etik degerlere sahip olsa bile, hak ve ozgurlukleri katlettigi icin de her ikisini de kiniyoruz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.