Φ gloria Gönderi tarihi: 25 Eylül , 2012 Paylaş Gönderi tarihi: 25 Eylül , 2012 Öncelikle şöyle güzel bir bilgi paylaşımı: Deniz balıkları siyah etli-beyaz etli, yerli ve göçmen olarak sınıflara ayrılırlar. Beyaz etli balıklar jelatin içerdiklerinden haşlamak için uygundur. Tava yapılır ve yağlı oldukları mevsimlerde ızgarası da yapılır. Sindirimi siyah etli balıklara göre daha kolaydır. Barbunya, tekir, levrek, kefali lüfer, kalkan, mercan, çipura, dil, pisi, kırlangıç beyaz etli balıklardandır. Siyah etli balıklar, beyaz etlilere nazaran daha yağlıdırlar ama daha az jelatin içerirler. Haşlamaya uygun değildirler ve hazımları beyaz etlilere göre daha azdır. Torik, palamut, uskumru, kolyoz, kılıç, hamsi, sardalya, gümüş vb. balıklar siyah etli balıklardır. Ocak Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini korur. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Çinekop, kofana ve mezgit boldur. Tekir ve kırlangıç bolca avlanır. Şubat Bu ay başlayan kalkan mevsimi, mayıs ayı sonuna kadar devam eder. Tekir bolca çıkar. Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlar. Gürnüşbalığı ve kefal lezzetlidir. Mezgit için en iyi ay bu aydır. Mart Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır ama kefal kirli ve bulanık suları çok sevdiği için, alınırken ve temizlenirken dikkat edilmelidir. Uskumru çiroz olmaya yüz tutmuştur, bunların tavası ve pilakisi yapılabilir. Gürnüşbalığı fazlaca çıkmaya başlar. Lüfer ve palamut yağını kaybettiğinden, sadece tava ve pilaki yapılmaya elverişlidir. Kofananın ise ızgarası olur. Tekir lezzetlidir. Nisan Kalkanın en bol zamanıdır. Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç bolca çıkmaya baslar. Ancak kılıç çok lezzetli değildir. Gürnüşbalığı, kefal, mezgit, tekir ve barbunya çok tutulur. Eşkina bu ayda görülür. Mayıs Levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç ve iskorpit zevkle yenir. Uskumru, torik, palamut, hamsi ve istavrit yağlarını kaybetmişlerdir. Kefal ise lezzetlidir. Haziran Haziranda balık az tutulur. Dip balıkları, yumurtalarını dökmüş olduklarından dağınık gezerler. Bu nedenle balıkçılık açısından verimsiz bir aydır. Tekir, barbunya, mercan, levrek ve eşkina bulunur Temmuz Mevsimi başlayan sardalya, ekim ortasına kadar lezzetini sürdürür, istavrit ile uskumru kızartmaya ve haşlamaya elverişlidir. Tekir ve barbunya lezzetli, kefal ise lezzetsizdir. Ağustos Çingene palamutu mevsimi açılır. Boyu uskumru kadar ya da biraz daha iridir. Sardalyanın en lezzetli zamanıdır. Ağustos ayında kılıcın tadına doyum olmaz, izmarit lezzetini bulmuştur. Kefal tavsiye edilmez. Çipura için en ideal mevsimdir. Eylül Av mevsimi başladığından balık bollaşır, fiyatlar düşmeye başlar. Sardalya ve kılıç lezzetlidir. Palamut irileşir ve en lezzetli olduğu dönemi başlar, her türlü pişirmeye elverişlidir. istavrit ve kırlangıç bolca çıkar. Uskumru bu aydan itibaren ocak ayına göre en lezzetli olduğu döneme girmiştir. Ekim Balığın her türünün bolca olduğu dönemdir, ayrıca göç eden balıklar bu ayda Karadeniz'den beslenmişler ve Marmara'ya doğru göçe başlamışlardır. Bolluktan kaynaklı balık fiyatları keseye uygundur Lüfer tam lezzetini kazanmıştır, istavrit yağlanmıştır. Palamut bolca çıkar. Tekir, barbunya, kılıç, levrek, mercan, sardunya, eşkina, torik, izmarit de bolca bulunur. Kasım Uskumrunun en iyi zamanı, pisi balığının ise en lezzetli olduğu aydır. Torik akışı başlamıştır, hadi bakalım yapılsın lakerdalar Ekim ayında çıkan balıklar bu ayda da çıkmaya devam eder ve lezzetleri hala yerindedir. Aralık Sonunda hamsinin en lezzetli olduğu Aralık ayı da geldi Uskumru, lüfer, palamut ve torik yağlı olduklarından her türlü pişirilebilirler. Tekir ise bol bulunur. Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Φ gloria Gönderi tarihi: 16 Ekim , 2012 Yazar Paylaş Gönderi tarihi: 16 Ekim , 2012 EkimBalığın her türünün bolca olduğu dönemdir, ayrıca göç eden balıklar bu ayda Karadeniz'den beslenmişler ve Marmara'ya doğru göçe başlamışlardır. Bolluktan kaynaklı balık fiyatları keseye uygundur. Lüfer tam lezzetini kazanmıştır, istavrit yağlanmıştır. Palamut bolca çıkar. Tekir, barbunya, kılıç, levrek, mercan, sardunya, eşkina, torik, izmarit de bolca bulunur.Demek ki bu akşam levrek yiyeceğiz Hımmmmmm, demek ki bu akşam levrek yiyeceğim. Lüfer olsaydı iyiydi ama şimdi onu da bulamam ben pazarda... Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Φ simin Gönderi tarihi: 16 Ekim , 2012 Paylaş Gönderi tarihi: 16 Ekim , 2012 şöleee içini limonla soğanla doldurup üzerini folyo ile kapayıp.. pişmesine 5 dakika kalıp folyoyu çıkartıp üzerine 1 çay kaşığı azcık tereyağ ekleyip... ımm ımm ımmm Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Φ simin Gönderi tarihi: 16 Ekim , 2012 Paylaş Gönderi tarihi: 16 Ekim , 2012 Bak cidden 2 akşam önce yaptıydık biz çok güzeldiiiii 1 Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Φ gloria Gönderi tarihi: 2 Kasım , 2012 Yazar Paylaş Gönderi tarihi: 2 Kasım , 2012 Denizin padişahı olarak da bilinen lüfer en sevdiğim balıklardan birisidir. Özellikle ekim, kasım ayları lüferin en yağlı doğal olarak da en lezzetli olduğu dönemdir... Ama lüfer az çıktığından maalesef çok pahalı olur. Neyse ki güzel bir haberim var; bu sene lüfer akını varmış, balıkçı tezgahları bolca lüfer dolu yani geçen sene tanesi 40 tl olan lüferi bu sene şu aralar tanesi 10-15 Tl'den bulabiliyoruz. Daha da güzeli bu ayın ortalarına doğru fiyatların 5 TL ye kadar düşeceği söyleniyor. Bu arada unutmadan lüferin en yağlı olduğu dönem olması nedeniyle lezzet uzmanları lüferi ızgara yapmanızı, ızgara yoksa da fırında pişirmenizi tavsiye ediyorlar. Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.