Gönderi tarihi: 25 Temmuz , 2012 13 yıl Portulaca oleracea L. Kimlik kartı Semizotugiller (Portulacaceae) familyasındandır. İşlenen tüm topraklarda yetişir. Dünyadaki sıcak ve ılıman iklimli tüm yörelerde bulunur. Çiçeklenme öncesinde toplanır. Çiğ ya da pişirilerek yenir. Türkçe: Pirpirim (Gaziantep), temizlikotu (Ankara), pinpir (Artvin), soğukluk, zolaita (Rize); İngilizce:Purslane; Almanca: Portulak; Fransızca: Pourpier Kaynatılıp böbrek, mesane ve bağırsak iltihaplarında ve sancılarında içilir. Yayılarak büyüyen semizotunun boyu çok uzamaz. Kumlu toprakları sever. Genellikle yaz aylarında yetişmekteyse de sonbahar ve ilkbaharda görülebilir. Hafif buğulu minik yaprakları vardır yabani semizotunun. Bir de yetiştirileni var ki, o daha iri yapraklı olmasına rağmen yabanisi kadar lezzetli değildir. Gövdesi kırmızıya yakın bir renktedir. Sarı çiçekleri çok da hoş olan semizotunun Türkiye’de 6 cinsi bulunmaktadır. A ve C vitaminleri, demir, fosfor, kalsiyum gibi mineraller, albümin ve yağlı maddeler içerir. Kaynatılarak böbrek, mesane ve bağırsak iltihaplarında ve sancılarında içilir. Çin’de ishale, idrar yolları iltihapları ve yüksek ateşe karşı kullanılır. Semizotunun suyu deri hastalıklarına iyi gelir. Amerikan yerlilerinin sevdikleri bitkilerden biridir. Fakat Amerika’ya ayak basan beyazlar fazla değer vermemişlerdir. 1819 yılında Amerikalı yazar Corbett “Amerikalı Bahçıvanı” adlı kitabında şöyle yazmıştır: “Semizotunu sadece Fransızlar ve domuzlar yer, o da başka bir şey bulamadıklarında.” Kıymalı Semizotu http://www.turkish-m...=ASC&entries=30 Semizotu Piyazı http://www.turkish-m...=ASC&entries=30
Gönderi tarihi: 26 Temmuz , 2012 13 yıl Aslında semizotunun en önemli özelliği; günümüze kadar pek farkında olmadığımız her derde deva Omega 3'ü, kividen sonra en çok içeren bitkisel gıda olması. E hal böyle olunca depresyon, Alzheimer, kolestrol ve buna bağlı olan damar sertliği de semizotuseverlerin yanına pek uğramazken, Mehmet Öz'ün de tavsiye ettiği üzere bolca yiyen çocuklarda zeka da tavan yapıyor...
Gönderi tarihi: 26 Temmuz , 2012 13 yıl Yazar Hafta da en az bir kere pişiriyorum yada salatasını yapıyorum. Bize eskiden annem, dedemin bahçesinde kendiliğinden çıkmış doğal semizotunu pişirirdi, şimdi pazardakilerin çoğu doğal değil..
Gönderi tarihi: 26 Temmuz , 2012 13 yıl Hafta da en az bir kere pişiriyorum yada salatasını yapıyorum. Biz eskiden annem, dedemin bahçesinde kendiliğinden çıkmış doğal semizotunu pişirirdi, şimdi pazardakilerin çoğu doğal değil.. benim de terastaki saksılardan kendiliğinden semizotu çıkıyor birkaç senedir Ben de onları salata yapıp yiyorum
Gönderi tarihi: 26 Temmuz , 2012 13 yıl mmmm olsada yesemmm acilen köye gitmeliyim... 7 saat yolculuk değer bu semiz otuna... evet ben köyümdeki tarlalarda kendiliğinden çıkan semiz otlarının tohumlarını alıyorum sonra ekiyorum saksılara..
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.