Co-Admin Ω Smyrna Gönderi tarihi: 4 Haziran , 2012 Co-Admin Gönderi tarihi: 4 Haziran , 2012 Tdk verilerine göre 2 si de doğru çünkü arslan yazdığınızda karşınıza aslan çıkıyor.Dilimizde daha çok aslan olarak tercih edilse de Türkçenin lehçesi olan Çuvaşçada arslan kelimesinin birleşik bir isim olarak kullanıldığı biliniyor. Arsıl ve an kelimelerinin birleşmesinden oluşmuş. (arsıl: vahşi, an: av hayvanı) Bu kelime bizde aslan şeklini de almış. Arsıl kelimesinden birleşme sırasında -orta hece vugusuzlğundan olsa gerek- ı ünlüsü düşmüş ve arslan şekli ortaya çımış. Daha sonra "r " ünsüzü genel düşme tamayülüne uymuş ve kelime aslan şeklini alımış. Kısacası iki kelime de sebebini anlattığım ses farklılığı dışında anlam farklılığı taşımıyor. Alıntı
Φ İNTERLOCK Gönderi tarihi: 5 Haziran , 2012 Gönderi tarihi: 5 Haziran , 2012 tartışılabilinir olarak; arslan ya da aslan: "similar quantum" Alıntı
Admin ™ Admin Gönderi tarihi: 5 Haziran , 2012 Admin Gönderi tarihi: 5 Haziran , 2012 Herzaman düşündürmüştür beni... o mu bu mu::: Alıntı
Misafir Aliye Gönderi tarihi: 5 Mayıs , 2015 Gönderi tarihi: 5 Mayıs , 2015 Arkadaşlar TDK verilerine göre ikisi de kullanılıyor. Kelimemiz arsıl kelimesinden çıkıyor ve bunun anlamı vahşi. Ardından dilimize arslan olarak geçiyor. - r düşmesi ile şu anda aslan daha çok kullanılsa da, dilimizde 2'side geçerli, 2'side kullanılmakta.. YARDIM EDEBİLDİYSEM NE MUTLU BANA BİR DOST Alıntı
Misafir İlgilendirmez Gönderi tarihi: 30 Haziran , 2015 Gönderi tarihi: 30 Haziran , 2015 Doğrusunu bilmiyorum,fakat bildiğim birşey varki oda arslanın dişi aslan,aslanın ise erkek aslan olduğudur Alıntı
Φ kselo mleko Gönderi tarihi: 30 Haziran , 2015 Gönderi tarihi: 30 Haziran , 2015 Kazak Türkçesinde arıstan, Macarcada oroszlán biçiminde bulunduğuna göre kelimenin aslı /r/lidir fakat Türk lehçelerinde /r/ ve /l/ gibi bazı seslerin düşmesi oldukça yaygın bir durumdur. Alıntı
Misafir Arslan Gönderi tarihi: 6 Aralık , 2016 Gönderi tarihi: 6 Aralık , 2016 Doğrusunu bilmiyorum,fakat bildiğim birşey varki oda arslanın dişi aslan,aslanın ise erkek aslan olduğudur tam tersi olucak. Alıntı
Misafir Rabbani-Salim Gönderi tarihi: 9 Aralık , 2018 Gönderi tarihi: 9 Aralık , 2018 Aslan ve Arslan kelime'lerinin hangi'si doğru acaba? İste biz bu soru'yu araştır'maya başla'dık. Sağ'a sol'a bak'ınca, anla'dık. Türk'çe de hayvan'a Arslan ad'ı ver'ildi. Fakat toplum akıp git'en zaman iç'inde Arslan'a Aslan der ol'du, ve tabi ki! Aslan de'ye de yaz'ar ol'du. böyle'ce Arslan mı? Aslan mı belir'siz ol'du. Fakat biz bu olay'ı şöyle çöz'dük. Çocuk'un ad'ı ASLAN ol'du. Hayvan'ın ad'ı ARSLAN ol'du. Biz bu mesele'yi Hz. Ali efendimiz için araştır'ıyorduk. Hz. Ali efendimiz'in ad'ı ELİ'NİN ARSLAN'I ŞAH'İ-MERDAN ol'du. Abraham'ın Güneş'i Rabbani-Salim Alıntı
Misafir ArslaN Efe YAZICI Gönderi tarihi: 2 Ocak , 2019 Gönderi tarihi: 2 Ocak , 2019 Bu isme sahip olarak yazıyorum :D. Bence aslan ile arslanın tek farkı arslan insan ismi olarak kullanılması aslanın ise hayvan ismi olarak kullanılması Bu Benim Nacizane Fikrim Herkesin Fikri Farklı Olabilir.! Alıntı
Φ Ozisan Gönderi tarihi: 15 Ekim , 2020 Gönderi tarihi: 15 Ekim , 2020 Dişi aslan'a (aslan), erkek arslan'a (arslan)denir. Alıntı
Misafir Gönderi tarihi: 14 Mayıs , 2022 Gönderi tarihi: 14 Mayıs , 2022 Türkçede r sesinin tarihsel süreçte düşmesi yaygın bir durumdur. Bilersük >> bilezik, berklemek > beklemek, erti >> idi gibi. Günümüzde de "geliyor" yerine "geliyo" dememiz bu düşme eğiliminin devam ettiğini gösteriyor. Alıntı
Φ Ahmet Halil Erkan Gönderi tarihi: 28 Ağustos , 2022 Gönderi tarihi: 28 Ağustos , 2022 Turkey kelimesi İngilizcede bir kümes hayvanı olduğu için vatanımıza Türkiye demelerini istediğimize göre Arslan’ı unutsak iyi olur. Ars olarak telaffuz edilen “arse” İngilizcede hindiden daha kötü bir kelime. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.