Zıplanacak içerik

Featured Replies

Gönderi tarihi:

POMAKLAR

 

Balkanlarda yaşayan bir Müslüman topluluğu. Konuştukları dil (Pomakça) Bulgarca'ya yakın olduğu için Bulgarlar tarafından Müslüman Bulgarlar diye tanımlanırlar. Slav ya da eski Trak ırkından geldikleri konusunda değişik rivayetler vardır. Yaşadıkları bölgeler (Filibe, Zağ-ra, Kavala, Drama, Iskeçe, Gümülcine, Makedonya) XIV. yüzyılda Osmanlıların egemenliğine girdi. XIX. yüzyıhn başlarında çoğunlukla Ro-doplar ve Doğu Makedonya bölgelerinde oturuyorlardı. 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı sırasında bir kısmı İstanbul, Edirne ve Anadolu'ya yerleştirildi. 1913'te Balkan Savaşı'ndan sonra Bulgaristan ve Yugoslavya arasında bölündüler. Sayıları 100.000 kadardır. Bunların çoğu Bulgaristan'da yaşar. Şehirlerde oturanlann çoğu Türkçe konuşur. Türk İslâm kültürü ile yetişmiş oldukları için Türklere cok yakınlık duyarlar.

Gönderi tarihi:

Benim anneanne tarafım pomak, onun için biraz pomak sayılırım.Anneannem pomakça konuşurmuş ama ben çok küçüktüm hatırlamıyorum..

 

Bilgi için teşekkürler :)

Gönderi tarihi:

Pomaklar arasında görev yaptığım 3 yıl boyunca anlaşabilecek kadar Pomakça ya da onların tabiriyle Arenski öğrenmiştim.

 

Türkçeyi andıran bazı kelimeleri vardı. Örneğin pencereye penjur diyorlardı. Oyse bu bizim pencerenin dışına taktırdığımız panjur kelimesine benziyordu. Yine giysi düğmesi için kopça diyorlarken biz kopçayı giysinin iki yanını bitiştirmekte kullandığımız metal halkayla çengel yani agraf için kullanıyoruz.

 

Ayrıca tek harfin farklı olduğu kelimeler de var. Örneğin saate sahat, otomobile otomofil, paraya pari diyorlar.

 

Top ve çanta gibi birebir kelimeler de var tabii.

 

Haa, bir de köpeğe(kuçu kuçuya) kuçe, horoza petelka, tavuğa da kadınlar gibi kokoş olduklarından mı bilinmez kokoşka derler

:D

Gönderi tarihi:
  • Yazar

Benim anneanne tarafım pomak, onun için biraz pomak sayılırım.Anneannem pomakça konuşurmuş ama ben çok küçüktüm hatırlamıyorum..

 

Bilgi için teşekkürler smile.png

 

Önemli Değil :)

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için şimdi oturum açın.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.