Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dünyanın kuklası İstanbul’da


marti_name

Önerilen İletiler

22995910pr.jpg

 

Dünyanın kuklası İstanbul’da

Kukla sanatı, 9.İstanbul Uluslararası Ülker Kukla Festivali ile yeniden hayat buluyor. Festival, dünyanın önde gelen kuklacılarının katılımıyla 3-10 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşiyor...

 

İSTANBUL - Dünyada bin yılı aşkın süredir var olan kukla sanatı, Türkiye’de de, son senelerde düzenlenen çeşitli festival ve etkinliklerle tekrar gündeme geliyor. Kuklanın bir sanat olarak hak ettiği yere gelmesi ve Türk Tiyatrosu’nda kuklanın öneminin verilmesi amacına hizmet veren etkinliklere en büyük destek, Ülker’den geliyor.

 

İstanbul Uluslararası Ülker Kukla Festivali, 9’uncu yılında dünyanın en seçkin kukla tiyatrolarını sanatseverlerle buluşturuyor. Cengiz Özek’in sanat yönetmenliğinde dokuz yıldır aralıksız devam eden festival her sene daha fazla ilgi görüyor.

 

22994319tg.jpg

 

 

Dünyanın en iyi kuklacılarının festivale katılmak için başvuruda bulunmalarının yanında festival yeni grupların oluşumuna da vesile oluyor. Ayrıca kukla sanatını farklı bir perspektifle yeniden canlandırmayı amaçlayan “Ahşap Çerçeve” gibi Türk grupların festivale katılıyor olması da ayrı bir önem taşıyor.

 

12 ülkenin katılımı ile düzenlenen 9. İstanbul Uluslararası Ülker Kukla Festivali, 11 yabancı ve 5 yerli gruba ev sahipliği yapıyor.

 

22995012ph.jpg

 

8 gün sürecek bu yılki festivalde Fransa, Tayvan, Bulgaristan, Portekiz, İspanya, Romanya, Rusya, Norveç, Slovenya, Macaristan ve Türkiye’den gelen kuklalar sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

 

GÖSTERİ MEKANLARI

Fransız Kültür Merkezi, Maya Sanat, Profilo Kültür Merkezi ve Özel Sezin, Bilfen ve Enka gibi çeşitli Özel Okul sahnelerinde yer alacak gösterilerde birçok tekniğin yanı sıra siyah tiyatro, ipli kukla, el animasyonları ve gölge oyunu tekniğinin en iyi örnekleri sergileniyor.

 

Kukla Festivali’nde Türkiye’yi İstanbul Devlet Tiyatrosu’ndan “Don Kişot”, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkent Tiyatrosu’ndan “Ormanların Efendisi Gırrip Canavarına Karşı”, Yıldız Teknik Üniversitesi Oyuncuları’ndan “Denizde Karaltı Var”, Cengiz Özek Gölge Tiyatrosu’ndan “Büyülü Ağaç” ve Ahşap Çerçeve Kukla Atölyesi’nden “ARAF’TA” adlı eserler temsil ediyor.

 

Festivalde dikkat çeken bir diğer grup ise Türkiye’de ilk defa gösteri yapacak olan “Hands Theatre”. Rus grubun kendi içinde kısa bölümlerden oluşan oyunu “Fantasy”, daha ziyade ellerle yapılan ilginç bir gösteri. Bu değişik gösteri, izleyiciye insan bedeninin bir kukla gibi ya da bir kuklanın uzantısı gibi algılanabileceğini anlatıyor. “Fantasy” insanlara kendi bedenleri ile neler yapabileceklerini göstererek kendi yeteneklerini fark etmelerini sağlıyor ve yeni ufuklar açıyor.

 

Jordi Bertran hem büyükler hem de küçükler için tasarladığı gösterileriyle her yaştan izleyicin kalbini fethetmesini biliyor. Uluslararası platformda birçok ünlü sanatçıyla ortak projeler geliştiren Bertran bugün İspanya’nın en önemli kukla sanatçıları arasında gösteriliyor.

 

Dünyada ipli kuklanın en önemli ustalarından biri olarak saygı gören sanatçının festivalde sergileyeceği ‘Antologia’ adlı oyunu 7 bölümden oluşuyor. Müzikli teatral monologlar olarak tanımlanabilecek bölümleriyle ‘Antologia’, her yaştan izleyici için eğlence vaat ediyor.

 

NORVEÇ’TEN BİR TOPLULUK İLK KEZ KATILIYOR

İstanbul Uluslararası Kukla Festivali bu yıl ilk kez Norveç’ten bir grubu ağırlıyor. Festivale Jazzfigur adlı oyunlarıyla katılan Levende Dukker özellikle küçüklere müzik ve eğlence dolu bir gösteri sunacak. Bir grup caz müzisyeninin neşeli ezgileri eşliğinde keyifli, eğlenceli ve heyecan verici bir kukla gösterisi olan Jazzfigur tam bir caz-kabare. Bir yandan çocuklara müzik sevgisini aşılayan, bir yandan da onları çok farklı bir eğlenceye ortak eden Levende Dukker, Norveç’in önde gelen kukla tiyatrolarından biri.

 

22996111dc.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.