Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Genel Sağlık Sigortası'nda yapılan değişiklikler


Odris

Önerilen İletiler

Seve Seve GSS’de tezatlar dizboyunu da aştı

 

 

Akparti kendi ayağına sıkar gibi uygulamaları içeren ve 3,5 yıldan beridir defalarca ertelediği “Zorunlu Genel Sağlık Sigortası”nı 1 Ocak 2012 günü devreye soktu. Ortada bilgi karmaşası olduğu gibi tezatlar da can yakmaya başlayacak….

 

 

1 Ocak 2012 günü 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 1 Ekim 2008 gününden beridir ertelenen seve seve GSS devreye girdi. Artık hiç kimse ben de GSS’li olmak istemiyorum deme hakkına sahip değil. Bu arada SGK bu yazının hazırlandığı anlarda daha genelgesini çıkarabilmiş değildi ve SGK önlerinden karmaşa had safhalardaydı.

 

***GSS’DE TEZATLAR

 

1-18 yaşından sonra çocuğuna baktıramazsın ama primini ödemek zorundasın

18 yaşından sonra kendi üzerinden çocuğuna sağlık yardımı veremezsin artık o özgür bir birey oldu deniyor ama çocuğun için gelir testi yaparken ana-baba-dede-ninenin harcamalarına göre gelirlerine bakarım diyorlar... Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu, madem 18 yaşından büyük çocuğuma baktıramıyorum git sadece çocuğun gelirine bak... o zaman...

 

2-Borçluysan sağlık yardımı vermem ama borcunu da icra ile alırım

Zorunlu GSS'ye bir kuruş bile borcun olsa sağlık yardımı vermem ama prim borçlarını her ay sana borç olarak yazar üstüne bir de gecikme zammı ilave ederim, icraya verir alırım diyor. Madem borcu zorla alacaksın o zaman borcu olsa da sağlık yardımını ver.

3-Gelirin yok ama harcaman var

Hiç gelirim yok deme şansın yok. Kira veriyorsun, kredi kartıyla market alışverişi yapmışsın, demek gelirin var denecek. Anamdan borç aldım öyle yaşıyorum desen de anandan aldığın borç da gelirindir denecek, ödediğin kira veya ödeyemedin kira da gelirindir denecek senden zorla GSS primi istenecek.

Bu arada babanın emekli aylığı var, annenin evde bakım parası var, sana devlet öğrenci bursu veriyor bunlar da senin gelirindir denecek.

4-Eş evde oturursa prim yok ama çalışırsa GSS primi ödeyeceksin

Çalışan veya emekli eşler kadın erkek fark etmez birbirlerine hiç GSS primi ödemeden baktırma hakkına sahipler. Bu arada siz ayda 30 gün çalışıyorsunuz ve bu durumda eşiniz evde oturuyorsa eşinize sağlık yardımını GSS primi ödemeden aldırabilirsiniz. Ancak, eşiniz derse ki ben de ayda 10-15 gün çalışayım eve katkıda bulunayım işte o zaman eşiniz 30 günden eksik çalıştığından 30 günden eksik olan çalışmaları için SGK’ya her ay GSS primi ödemek zorunda. Kısaca eş çalışmazsa bedava, çalışırsa para ödeyerek GSS’li olacak.

Ayrıca, eşlerden her ikisi de ayda 30 günden az çalışıyorsa her ikisi de GSS primi ödeyecek.

 

5-Yeşil kart vizesi almak zor

Haberlerde görmüşsünüzdür yeşil kartlılar yılda bir defa vize yani gelir testi yaptırmak zorundadır. Ancak, 1 Ocak 2012 günü gelir testi değişti eskiden olduğu gibi gelire göre gelir testi yok, harcamaya göre gelir testi var. Bu sebeple vize tarihleri 1 Ocak 2012 gününden sonra Kaymakamlıklara gidenlere bugün git 15 gün sonra gel diyorlar, peki bu süre boyunca sağlık yardımı ne olacak sorusuna ise cevap veren yok.

 

6-Zorla GSS özel sağlık sigortacılığını da öldürüyor

Artık, ben SGK’nın sağlık yardımını istemiyorum kendi cebimden ödeyerek sağlık yardımı alacağım veya özel bir sigorta şirketine sağlık sigortası yaptırıp poliçe satın alacağım deseniz de bir anlamı yok. SGK diyor ki, ister cebinden sağlık yardımı al ister özel sağlık sigortası satın al fark etmez bana da her GSS primi ödeyeceksin.

 

7-Emekliye de GSS primi ödetecekler

Başlığa bakıp yanlış anlamayın, emekliler kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları için prim ödemeden sağlık yardımı alırlar. Ancak, 18 yaşından büyük çocukları varsa bunlara sağlık yardımı verdiremezler ve zorla GSS primi ödeyecekler. Yani, emeklinin aldığı aylık gelir sayılacak ve baktıramadığı 18 yaşından büyük çocuk için emekliden zorla GSS primi alınacak. Öte yandan, devletin verdiği özürlü aylığı, 65 yaş aylığı, sosyal yardımlar, evde bakım paraları, öğrencilere verilen burslar gelir sayılacak.

 

(Ali Tezel)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Dikkat! Akıllara durgunluk verecek kadar ilginç bir yasa yürürlüğe giriyor. Haberiniz var mı?

 

 

Sigortalı Değilseniz, Cebiniz Yanabilir!

 

 

Türkiye’de 11 milyon kişiyi ilgilendiren, hem sağlığımıza hem de cebimize dokunacak önemli bir konuyu paylaşmak istiyorum. Anımsanırsa; Sosyal Güvenlik Reformu ile tüm vatandaşların sağlık güvencesi kapsamına alınması çalışmalarında 1 Ocak 2012 tarihi, bir milat kabul ediliyor.

 

Çünkü bu tarihten itibaren, hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan yaklaşık 1 milyon 800 bin kişi, ay sonuna kadar Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri ya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na “gelir testi” yaptırmak için başvurmazlarsa 213 lirayı bulan sağlık primi ödemek zorunda kalacaklar.

 

Halen SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sigortalısı olarak çalışanlar ile bunların bakmakla yükümlü oldukları eş ve çocukları ile anne-babaları genel sağlık sigortasından yararlanabiliyorlar. Bunların dışında ise Türkiye’de 9 milyon 200 bin kişi ise yeşil kartlı olarak sağlık güvencesi kapsamında. Bu anlamda yasaya göre yeşil kartlıların da vize süreleri dolduğunda gelir testi yaptırmaları gerekiyor. İşte bu teste girecek kişi sayısı hiçbir sosyal güvencesi olmayanlarla birlikte 11 milyon kişiyi buluyor.

Sigortasız tarım işçileri, part-time ya da ev işlerinde çalışanlar, kayıt dışı olanlar vb. gibi 18 yaşın üzerinde olup sosyal güvencesi olmayanları yakından ilgilendiren bu düzenlemede sistemin işleyişini iyi takip etmek gerekiyor. İşte size detaylı bir kılavuz.

 

Yeşil kartlılar ne yapacak?

Yeşil kartlılar, vize süreleri doluncaya kadar sağlık yardımlarından yararlanabilirler. Vizenin dolduğu tarihten sonraki 1 ay içinde ikamet ettikleri sosyal yardımlaşma vakfına başvurarak gelir testi yaptıracaklar. Gelir testinde, ailenin kişi başına düşen geliri 295,50 TL'nin altında ise herhangi bir ödenmeyecek, ancak üstünde çıkarsa 35,46 TL ile 212,76 TL arasındaki bir tutarı ödemek zorunda kalacak. Vizesi dolduğunda başvurmayanlar ise SGK tarafından "zengin" kabul edilecek ve asgari ücretin iki katının yüzde 12’si oranında yani net 212,76 TL arasında prim ödeyecekler.

 

Sosyal güvencesizler ne yapacak?

Hiçbir sosyal güvencesi olmayan kişiler 31 Ocak 2012 tarihine kadar sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurarak gelir testi yaptıracaklar. Test sonucuna göre primleri ya devlet tarafından ödenecek, ya da 35,46 TL ile 212,76 TL’yi kendileri ödeyecekler. Bu kişiler ay sonuna kadar başvurmazlarsa resen yani kendiliğinden SGK tarafından tescil edilerek asgari ücretin iki katının yüzde 12’si oranında, 212,76 TL arasında prim ödeme yükümlüsü olacaklar.

 

Part-Time çalışanlar ne yapacak?

Kısmi süreli yani part-time veya çağrı üzerine çalışanlar ile ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışan sigortalıların yine bu ay sonuna kadar eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerini tamamlamaları gerekiyor.

 

Tabi burada ince bir nokta da var. Eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerini 30 güne tamamlamak istemeyen sigortalıların kayıt dışı çalışmaya yönelecekleri ihtimali yüksek. Yaklaşık 100 bin kişinin part-time çalıştığı ise bir veri.

 

Emekli olup sosyal güvenlik destek primi ile part-time çalışan ya da birden fazla işyerinde part-time olarak çalışıp ay için 30 günü tamamlayan kişiler ise genel sağlık sigortası primini 30 güne tamamlamak zorunda kalmayacak.

 

Bu arada kısmi süreli part-time veya çağrı üzerine çalışan sigortalılar için iki farklı uygulama olması mümkün.

 

Birincisi; hem emeklilik hem de sağlık primlerini ödeyerek isteğe bağlı sigorta ile eksik günlerini 30 güne tamamlayabilmeleri olup, prim ödeyenler isteğe bağlı sigorta ile hem emeklilikle ilgili malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primlerini ve hem de sağlıkla ilgili genel sağlık sigortası primlerini ödemiş olacaklar. Bu kapsamda ödenen primler ise emeklilik açısından SSK sigortalılığına sayılacak. İsteğe bağlı sigortanın bir günlük primi aylık 283,68 TL olup bu bağlamda da her bir eksik gün için 9,46 TL ödenmesi ve hem emeklilik hem de sağlık hakkından yararlanılması mümkün.

 

İkincisi ise, kısmi süreli part-time veya çağrı üzerine çalışan sigortalılardan emeklilik ve sağlık primini kapsayacak şekilde isteğe bağlı sigorta primi ödemeyenlerin, sadece eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerini 30 güne tamamlamaları. Bu yol tercih edilirse genel sağlık sigortası primi asgari ücret üzerinden oluşturulmuş olup aile içindeki kişi başına düşen gelir dikkate alınarak prim ödenecek.

 

Başvurular ve genel işleyiş nasıl olacak?

Kısmi süreli part-time veya çağrı üzerine çalışan sigortalıların genel sağlık sigortası prim ödemeleri ile ilgili olarak tescil işlemleri, işverenlerin 31 Ocak tarihine kadar sigortalı işe giriş bildirgelerini güncellemesi ile otomatik olarak yapılacak.

 

Re’sen genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilenlere, gelir testi işlemleri için kayıtlı ikametlerinin bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurmaları gerektiği, “Gelir Testine Müracaat Bildirimi” ile iadeli taahhütlü posta yoluyla tebliğ edilecek.

 

Tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde bu kişilerin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurmaları gerekiyor. Başvurmayanların aylık prime esas kazancı asgari ücretin iki katı esas alınarak primleri tahakkuk ettirilecek. Ve ödemesi gereken prim miktarı, 7201 sayılı Kanuna göre iadeli taahhütlü posta yoluyla tebliğ edilecek.

 

Gelir tespitinde MERNİS baz alınarak; aile olarak, aynı hane içinde yaşayan eş, yaşlarına bakılmaksızın evli olmayan çocuk ve genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilecek kişinin ana ve babası esas alınacak. Genel sağlık sigortalısı ya da bakmakla yükümlü olunan kişiler de gelir tespiti işleminde dikkate alınacak.

(SMMM Yahya Arıkan)

 

 

 

söz konusu yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte yeşil kart ortadan kalkmış olacak. eğer 18 yaşından büyük iseniz devletin sosyal güvenlik kurumuna isteseniz de istemeseniz de para ödemek zorunda kalacaksınız. benim özel sigortam zaten var ödemek istemiyorum diyemeyeceksiniz. eğer gelir testi yaptırmazsanız, en üst gelir basamağından gelirinizin olduğu varsayılacak ve devlete her ay 213 tl borçlanacaksınız. yine eğer bu parayı ödemezseniz devlet bu parayı haciz yoluyla sizden alacak. -"ben şu an çalışmıyorum, geçimimi sağlamak için annemden babamdan nenemden ya da dedemden borç alıyorum" derseniz, 40 yaşında bile olsanız, sizin geçiminizi sağlayan kişinin geliri sizin de geliriniz sayılacak ve bu rakam üzerinden devlete borçlanacaksınız. -"ama ben reşidim o kişiler bana bakmak zorunda değil, o yüzden onların geliri benim gelriim sayılamaz" diyemeyeceksiniz!

Part-Time (yarı zamanlı) olarak çalışıyorsanız ve sigortanız örneğin 13 gün üzerinden ödeniyorsa geriye kalan 17 günlük (30 gün üzerinden) ödenmemiş sigortanızı devlete bizzat ödemek zorunda kalacaksınız! yarı zamanlı çalışan, bu durumda, işverenden aldığı maaşının neredeyse tamamına yakınını devlete ödemek zorunda kalacak! yine eğer ödemezse, ben bu parayla ancak karnımı doyruyorum derse, devlet ödenmemiş borcu haciz yoluyla vatandaştan alacak!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Tam olarak bu değişiklikten yararlanacak olanlar Sağlık Sigorta Şirketleri yani Sağlık Endüstrisi... Zenginleri daha zengin yapalım...

aslında tam olarak öyle de değil. 5510 sayılı yasayla ortaya çıkan ve 1 ocak 2012 de yürürlüğe giren bu değişikliğin vardığı hiçbir yer yok gibi. özel sektörde faaliyet gösteren sigorta şirketlerinin bu düzenlemeden olumsuz etkileneceklerini söyleyebiliriz. çünkü değişiklik bireylerin devlete zorunlu olarak borçlanmalarını öngörüyor. özel bir sağlık sigortanız varsa bile devlet sizi kendine borçlandırıyor. 5510 sayılı yasa çıktığı günden beri çok fazla tartışma yaratmış ve belirsizliklere neden olmuştu. yasalar aceleyle ve çıkarılıp meclisten geçiriliyor. bence asıl sorun irdelenmeden ve düünülmeden yasa çıkarılmasındadır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Vekillerinin intibakı harika oldu, emeklilerin intibakı ortada yok

 

Cumhurbaşkanı, başbakan, meclis başkanı ve vekillerin emekli aylıkları HARİKA bir şekilde intibakla yükseltildi-eşitlendi ama yıllardır bas bas bağıran SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerinin intibakında ses yok. Ses gelirse de tıkırtı şeklinde olacak…

 

 

 

Milletvekilleri, başbakanlar, bakanlar, meclis başkanlarının emekli aylıkları konusunda yeni düzenlemeler yapılmıştı ama kamuoyundan gelen tepkiler sonrasında Cumhurbaşkanı yasayı veto etti. Veto edilen yasa TBMM tarafından yeniden ele alındı ve eskisinden daha güzel düzenlemelerle hepsinin emekli aylığı yükseltildi.

Bu arada vekiller, bakanlar, başbakanlar kendi belirledikleri Cumhurbaşkanı aylığına göre kendi emekli aylıklarını da her yıl belirleyecekler. Yani kendileri çalıp kendileri oynayacaklar…

 

***Cumhurbaşkanı aylığı ve emekli aylığı

 

Cumhurbaşkanının alacağı aylık her yıl Bütçe Kanunu ile TBMM tarafından belirleniyor ve 2012 Bütçe Kanunu gereğince bu yıl Cumhurbaşkanı maaşı, 33500- liradır. Yeni (5510 sayılı) yasa gereğince Cumhurbaşkanının emekli aylığı da normal maaşının yüzde 40’ı yani 13400 lira olacak.

 

***Meclis başkanlarının aylığı ve emekli aylığı harika oldu

 

TBMM eski ve yeni başkanları normal milletvekili maaşı olarak 11800 lira maaş alırlar. Yeni yasa ile emekli aylıkları ise epey arttırılmış ve Cumhurbaşkanı emekli maaşına endekslenmiştir. Unutmayalım Cumhurbaşkanı aylığını kendileri belirliyorlar, kendi belirledikleri aylığa göre de alacakları emekli aylığını belli ediyorlar. Yeni yasa ile TBMM eski ve yeni başkanlarının emekli aylığı cumhurbaşkanı emekli aylığının (13400) yüzde 80’i (11500 lira) olacak. Halen vekilliği devam eden eski-yeni meclis başkanları 11800 lira vekil aylığı, 11500 lira emekli aylığı ile birlikte toplam 23300 lira alacaklar.

 

***Başbakanların da durumu güzelleşti

Eski yeni fark etmez tüm başbakanların emekli aylığı da Cumhurbaşkanı emekli aylığına endekslendi. Artık başbakanlar da Cumhurbaşkanı emekli aylığının yüzde 80’ini (11500 lira) alacaklar. Halen vekilliği de devam eden başbakanlar da ayda 23300 lira maaş alacaklar.

 

***Vekillerin durumu da harika oldu

Önce eski vekil yeni vekil ayrımı kaldırıldı ve eski yeni fark etmez tüm emekli vekillerin emekli aylığı Cumhurbaşkanının emekli aylığının yüzde 45’i kadar (6030 lira) emekli aylığı alacaklar. Vekillikleri de devam ediyorsa 11800 lira vekil aylığı 6030 lira emekli aylığı ile birlikte her ay 17830 lira alacaklar.

 

***Memurken vekil seçilenler 2 yıl beklemeyecek

 

1 Ekim 2008 gününden önce memuriyet yapmış olan sonrasında da vekil seçilecek olanlar artık vekil emekli aylığına yükselmek için 2 yıl beklemeyecekler. Halen TBMM’de 77 vekil artık 2 yılı tamamlamayı beklemeden hemen milletvekili emeklisi olup emekli vekil maaşı da alacak.

 

 

***Memur olmadan vekil seçilenler 2 yıl bekleyecek

1 Ekim 2008 gününden önce hiç memuriyeti olmadan vekil seçilenler ve seçilecek olanlar ise 2 yıl vekillik yaptıktan sonra vekil emekli aylığı almaya başlayacaklar. Halen Meclisteki 200 civarındaki genç milletvekili ise, 2 yıl sonra emekli olacak. Bu milletvekilleri 2 yıl süreyle sadece milletvekili maaşı alacak. İki yıl sonra ise emekli maaşları da mevcut maaşlarına eklenecek. Ayrıca, bu yasa çıkmasaydı ayda 1200 lira emekli aylıkları olacakken yeni yasa ile 6030 lira emekli aylığı alacaklar.

(Ali Tezel)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

Geçtiğimiz hafta kamuoyunun gündemini oluşturan konulardan biri de 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren genel sağlık sigortası kapsamına alınanların gelir tespiti başvurularına ilişkin oluşan uzun kuyruklardı... Yazılı basının ve televizyonların haberi veriş şekli, kamuoyunda, gelir tespiti için sanki 31 Ocak son günmüş algısı yarattı. Ardından yetkililer tarafından yapılan karmaşık açıklamalar da bu algıyı güçlendirdi. Oysa paniğe gerek yok, zira 31 Ocak gelir tespitinde son gün değil. Ancak fazla gevşememek de gerekiyor.

SÜRE TEBLİĞDEN İTİBAREN BİR AY

Sosyal güvenlik kapsamı dışında kalanların genel sağlık sigortalılıkları, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 60/g kapsamında resen tescil edildi.

Genel sağlık sigortalılıkları tescil edilenlere ayrıca, gelir tespitini yaptırmak üzere bir ay içinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurmaları gerektiği yazılı olarak bildirilmeye başlandı.

Bir aylık başvuru süresi, 1 Ocak'tan itibaren değil, SGK tarafından gönderilen yazının tebliğ tarihinden itibaren başlıyor. Ancak SGK tarafından gönderilecek yazının alınmasını beklemeksizin de doğrudan gelir testi için başvurmak mümkün. Dolayısı ile 31 Ocak tarihi, son müracaat tarihi değil.

Yazının 15 Ocak 2012 tarihinde tebliğ edilmiş olması halinde, bu kişi 15 Şubat tarihine kadar gelir tespiti için başvurabilecek. Keza kendisine 30 Ocak 2012 tarihinde tebligat yapılacak kişinin de 28 Şubat'a kadar gelir tespiti için başvurma hakkı var.

GELİR TESTİNİN SONUCU

1 Ocak 2012 tarihi itibariyle genel sağlık sigortalılığı 60/g kapsamında tescil edilenlerin primleri, gelir testleri sonuçlanıncaya kadar asgari ücret üzerinden 106 lira olarak tahakkuk ettirilecek. Ancak gelir testi sonucuna göre gerekli düzeltme yapılacak.

Gelir testi sonucunda, aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilenlerin 60/g kapsamındaki genel sağlık sigortalıkları ile tahakkuk ettirilen prim tutarı iptal edilecek. Bunların genel sağlık sigortalılıkları 1 Ocak itibariyle 60/c-1'li olarak tescil edilip, primleri de devlet tarafından karşılanacak.

Aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte biri ile asgari ücrete kadar olanların asgari ücret üzerinden tahakkuk ettirilen primleri, asgari ücretin üçte biri üzerinden yeniden hesaplanarak 36 lira olarak düzeltilecek.

Aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretle asgari ücretin iki katına kadar olanların ise asgari ücret üzerinden tahakkuk ettirilen 106 liralık primlerinde herhangi bir değişiklik olmayacak.

Aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin iki katı ve üzerinde olanların genel sağlık sigortası primleri, asgari ücretin iki katı üzerinden hesaplanacak ve daha önce asgari ücret üzerinden 106 lira olarak tahakkuk ettirilen primleri 213 lira olarak düzeltilecek.

İlk prim ödemesi de şubat ayı sonuna kadar yapılacağından, paniğe gerek yok. Yeter ki SGK yazısının tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde başvurulmuş olsun.

Sorun, SGK yazısının tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde gelir tespiti için başvurulmaması halinde söz konusu.

Zira bu durumda aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin iki katı kabul edilecek ve asgari ücretin iki katı üzerinden 213 lira prim tahakkuk ettirilecek.

 

Eğitim için yurtdışına gidenlerin GSS durumu

2009 Eylül ayından beri Belçika'da doktora yapan 1986 doğumlu oğlum, yaş nedeniyle 2011 Kasım itibariyle benim üzerimden sağlık hizmetinden yararlanamıyor. Daha üç yıl kadar yurtdışında kalacak. Bursu yok ve çalışmıyor, bizim imkanlarımızla okuyor. Orada talebe müfettişliğine Belçika'daki ikamet adresini bildirmesine rağmen adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde hala bizim üzerimizde gözükmekte. Biz bu durumda normal olarak onun GSS kapsamında olmasını istemiyoruz. Orada zaten sigortası var. Burada da özel sağlık sigortası var. Bu durumda ne yapmalıyız? Nursun Tan

İkametgahı yurtdışında olan veya eğitim için yurtdışına giden ve sağlık sigortaları oradaki devlet veya okullar tarafından karşılananların genel sağlık sigortası kapsamında tescillerinin yapılmaması gerekiyor. Oğlunuzun da genel sağlık sigortalısı olmaması için ikametgah adresinin Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nden (ADNKS) yurtdışındaki adres olarak güncellenmesi gerekiyor. Bunun için yurtdışında ikamet ettiğine ilişkin belge ile nüfus idaresine başvurmanız halinde, oğlunuzun ikametgah adresinin yurtdışı adres olarak güncellenmesi gerekiyor.

 

AKLINIZDA BULUNSUN

Borçlu Bağ-Kur'lunun da sağlık hizmeti alması mümkün 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olanlardan 60 günden fazla prim borcu olan ve tecil veya taksitlendirmede bulunmayan sigortalılar sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorlar.

Ancak bu kişiler 4/a (SSK) kapsamında hizmet akdine tabi çalışmaya başladıklarında 4/b kapsamındaki sigortalılıkları sona eriyor.

4/a kapsamında adlarına en az 30 gün prim ödendiği tarihten itibaren de kendileri ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık yardımlarından yararlanmaya hak kazanıyorlar.

(M.Taş-S.Özcan)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

Sağlık sigortası kanununa Köşk'ten onay

 

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 6111 sayılı kanunu onayladı

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile 4749 Sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''u onayladı.

 

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Gül, söz konusu kanunu, Anayasa'nın 89'uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104'üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.

(Kaynak AA)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.