Misafir efatalit35 Gönderi tarihi: 7 Eylül , 2005 Gönderi tarihi: 7 Eylül , 2005 Üstüne alınmışsın kardeşim önümde açık dört beş site var biriside bu sana özel bir şey değil yani...Ama maaşallah ne zaman elim kayıp bu site penceresine gitse senin cevabın hazır oluyor... Osmanlının kemikleri sızlamıştır o doğru ama sizin Osmanlıyı başımıza tac etmeniz yüzünden de nice Türkmen atamın kemikleri sızladı.Benim için bu daha önemli... saygılar kardeşim... 14084[/snapback] Arkadaşım bazı düşüncelerine katılmasamda yazılarını büyük bir zevkle okuduğumu belirtmek isterim... Eğer bu konularda tartışmadan çok araştırmalarından kaynaklanan bize pek anlatılmayan bilgilere sahipsen burada yazmanı çok isterim... Tekrar teşekkürler... Saygılar... 14097[/snapback] Hakkımdaki iyi niyetli ve samimi düşüncelerin için teşekkürler arkadaşım. Yazılarım hakkındaki görüşlerin bana gurur verdi.Tabi ki birbirimizin her fikrine katılmak zorunda değiliz.Bence bu forumda Türkiye'nin her yerinden ve her kesiminden farklı hayat görüşlerine sahip bir çok insan fikirlerini ve düşüncelerini birbiriyle tartışmak,görüş alışverişinde bulunmak ve bu sayede kendi kişisel ve politik duruşlarından kaynaklanan sivri uçlar varsa bunları uzlaşı çerçevesi içinde törpülemek ve ortak payda da buluşmak amacıyla bulunuyor.Bu forumda empoze ve sabit fikri savunmayı kendi için övünç kaynağı gören küçük bir azınlık dışında sizin ve birçok arkadaşımız gibi araştırma ve bilimin ışığını kendine ilke edinmiş olaylara tarafsız gözlerle bakabilen birçok arkadaşamızla paylaşım içinde olmak beni de mutlu ediyor.... Desteğin bana güç verdi.teşekkürler.... Alıntı
Misafir ali0_1 Gönderi tarihi: 7 Eylül , 2005 Gönderi tarihi: 7 Eylül , 2005 Adam sana biraz bilgi ver diyor sen ne diyorsun... Verdiğin örnek hakkında ben bile senden daha çok bilgi vermişimdir... Ama ne yazık ki bir paylaşımcılar arasına almıyorsun beni... Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 7 Eylül , 2005 Gönderi tarihi: 7 Eylül , 2005 Karakurt geçenlerde sen bana iyiki efetalit35 ve sen varsın dememişmiydin.?? Oysa siz kavga ediyorsunuz. Üstelik fikirlerinizi de sunmuyorsunuz. O sana kafası karışmış diyor, sen ona kafası karışmış diyorsun. Şimdi benim kafam karıştı...)) Saygılar... Alıntı
Φ KaRaKuRt Gönderi tarihi: 7 Eylül , 2005 Gönderi tarihi: 7 Eylül , 2005 Yok ya öyle dememişimdir.Dediysemde görüyorsun yanıldım.Salt doğruluk Allaha mahsus.Ben açıkça,osmanlı böyle yapmadı zaman zaman olan olayların tüm osmanlı tarihine mal edilemeyeceğini vurgulamak istedim ama işe yaramıyor çünki tek yönlü görüşleri kendileri haricindeki fikirleri kabul etmiyor.Şimdi beni anlayabildiysen sevinirim... Alıntı
Φ hasan17 Gönderi tarihi: 10 Eylül , 2005 Yazar Gönderi tarihi: 10 Eylül , 2005 Osmanlı Türk düşmanıymış (Allahım sen bunlara aklı fikir ver) nerden çıkarıyorsunuz bunları Neden Bütün dünya Osmanlılardan Türkler diye bahsediyor Osmanlı Türk düşmanı olsaydı kendi halkını keserdi eskiden düşmanlık böyleymiş... Osmanlıyı ozaman uzaylılar kurdu (AMİN) Alıntı
Φ ..::uslu_cocuk::.. Gönderi tarihi: 11 Eylül , 2005 Gönderi tarihi: 11 Eylül , 2005 Osmanlı Türk düşmanıymış (Allahım sen bunlara aklı fikir ver) nerden çıkarıyorsunuz bunları Neden Bütün dünya Osmanlılardan Türkler diye bahsediyor Osmanlı Türk düşmanı olsaydı kendi halkını keserdi eskiden düşmanlık böyleymiş... Osmanlıyı ozaman uzaylılar kurdu (AMİN) 15562[/snapback] OLAY ŞU HASAN KARDEŞ; -BUNU DİYENLER TÜRK -AYNI ZAMANDA ATE -OSMANLI DA İSLAM DEVLETİ OSMANLIYI SAVUNMAK İSLAMI SAVUNMAK OLACAĞINDAN=> 'OSMANLI TÜRK DÜŞMANI' DEYİP BUNU SAVUNMAK İŞLERİNE GELİYOR. YANİ ; OSMANLI TÜRK DÜŞMANI MI, DEĞİL Mİ? ABDÜLHAMİT KIZILSULTAN MI DEĞİL Mİ? ALLAH VAR MI YOK MU? EVRİM GERÇEK Mİ DEĞİL Mİ? GİBİ TARTIŞMALAR ARASINDA İDEOLOJİK AÇIDAN PEK BİR FARK YOK OLAY BU VE BU İDEOLOJİLER UĞRUNA BAZI ŞEYLERİ KÖRÜ KÖRÜNE SAVUNMAK OLDUKÇA BU TARTIŞMALAR HİÇ BİTMEZ... Alıntı
Φ hasan17 Gönderi tarihi: 11 Eylül , 2005 Yazar Gönderi tarihi: 11 Eylül , 2005 Osmanlı Türk düşmanıymış (Allahım sen bunlara aklı fikir ver) nerden çıkarıyorsunuz bunları Neden Bütün dünya Osmanlılardan Türkler diye bahsediyor Osmanlı Türk düşmanı olsaydı kendi halkını keserdi eskiden düşmanlık böyleymiş... Osmanlıyı ozaman uzaylılar kurdu (AMİN) 15562[/snapback] OLAY ŞU HASAN KARDEŞ; -BUNU DİYENLER TÜRK -AYNI ZAMANDA ATE -OSMANLI DA İSLAM DEVLETİ OSMANLIYI SAVUNMAK İSLAMI SAVUNMAK OLACAĞINDAN=> 'OSMANLI TÜRK DÜŞMANI' DEYİP BUNU SAVUNMAK İŞLERİNE GELİYOR. YANİ ; OSMANLI TÜRK DÜŞMANI MI, DEĞİL Mİ? ABDÜLHAMİT KIZILSULTAN MI DEĞİL Mİ? ALLAH VAR MI YOK MU? EVRİM GERÇEK Mİ DEĞİL Mİ? GİBİ TARTIŞMALAR ARASINDA İDEOLOJİK AÇIDAN PEK BİR FARK YOK OLAY BU VE BU İDEOLOJİLER UĞRUNA BAZI ŞEYLERİ KÖRÜ KÖRÜNE SAVUNMAK OLDUKÇA BU TARTIŞMALAR HİÇ BİTMEZ... 15730[/snapback] haklısın kardeş; bana bir Türk gösterki kendi atalarını düşman görsün (cevabı sende kalsın) yazık çok yazık bunlar kendi tarihlerini karalıyorlar... bugün Osmanlıyı karalayan yarın cumhuriyet tarihini karalar gelecektede torunlarına anlatacak bir tarihleri kalacak mı merak ediyorum artık torunlarına Amerika ve Avrupa tarilerini anlatırlar...... Alıntı
Φ hasan17 Gönderi tarihi: 11 Eylül , 2005 Yazar Gönderi tarihi: 11 Eylül , 2005 Ceddin deden, neslin baban Hep kahraman Türk milleti Orduların, pekçok zaman Vermiştiler dünyaya şan. Türk milleti, Türk milleti Aşk ile sev milliyeti Kahret vatan düşmanını Çeksin o mel’un zilleti. DEVLET MARŞI Askerlerin hâzır silah Kuvvetlenir sûlh u salâh Devlet bulur feyz ü felah Meşhur olur bu istilâh. Askerlerin kişver-küşâ TÜRK DEVLETİ SEN ÇOK YAŞA Orduların etse sefer Yol gösterir avn ü zafer Mansûr olur her bir nefer Düşman kalır bî-tâb-fer. Alıntı
Misafir efatalit35 Gönderi tarihi: 11 Eylül , 2005 Gönderi tarihi: 11 Eylül , 2005 Osmanlı Türk düşmanıymış (Allahım sen bunlara aklı fikir ver) nerden çıkarıyorsunuz bunları Neden Bütün dünya Osmanlılardan Türkler diye bahsediyor Osmanlı Türk düşmanı olsaydı kendi halkını keserdi eskiden düşmanlık böyleymiş... Osmanlıyı ozamanuzaylılar kurdu (AMİN) 15562[/snapback] OLAY ŞU HASAN KARDEŞ; -BUNU DİYENLER TÜRK -AYNI ZAMANDA ATE -OSMANLI DA İSLAM DEVLETİ OSMANLIYI SAVUNMAK İSLAMI SAVUNMAK OLACAĞINDAN=> 'OSMANLI TÜRK DÜŞMANI' DEYİP BUNU SAVUNMAK İŞLERİNE GELİYOR. YANİ ; OSMANLI TÜRK DÜŞMANI MI, DEĞİL Mİ? ABDÜLHAMİT KIZILSULTAN MI DEĞİL Mİ? ALLAH VAR MI YOK MU? EVRİM GERÇEK Mİ DEĞİL Mİ? GİBİ TARTIŞMALAR ARASINDA İDEOLOJİK AÇIDAN PEK BİR FARK YOK OLAY BU VE BU İDEOLOJİLER UĞRUNA BAZI ŞEYLERİ KÖRÜ KÖRÜNE SAVUNMAK OLDUKÇA BU TARTIŞMALAR HİÇ BİTMEZ... 15730[/snapback] BAK USLU ÇOCUK ARKADAŞIM,BAŞLATTIĞIM FORUMU DA ÖRNEK GÖSTEREREK BENİM VE BAZI ARKADAŞLARIMIZIN ATEİST OLDUĞUNU VE BU YÜZDEN DE OSMANLI İSLAM DEVLETİ OLDUĞUNDAN OSMANLIYI TÜRK DÜŞMANI İLAN ETTİĞİMİZİ YAZMIŞSIN.DİĞER ARKADAŞLARIN DİNİ TERCİHLERİNİ,KONUYA İDEOLOJİK YAKLAŞIP YAKLAŞMADIKLARI HAKKINDA FİKİR YÜRÜTMEK HUSUSUNDA SENİNLE AYNI GÖRÜŞTE DEĞİLİM.ÇÜNKÜ BEN NİYET OKUYUCULUĞUNA SENİN GİBİ SOYUMMAM VE HADDİMİ BİLİRİM.AMA EN AZINDAN KENDİM HAKKINDA ÖRNEK FİKİR BEYAN EDECEK OLURSAM ELHAMDÜLİLLAH MÜSLÜMANIM. BU AÇIDAN SENİN DİNİM KONUSUNDA BANA YAPMIŞ OLDUĞUN HAKARET VE EN HAFİF İFADEYLE DENSİZLİĞİ SANA İADE EDİYORUM.BUNU KONUYA OLAN UZAKLIĞINA VE BİZİ SUÇLADIĞIN O İDEOLOJİ BATAĞINA KENDİN DÜŞTÜĞÜN İÇİN İNSANLARI BELLİ FİKİRLERİ SAVUNDUKLARI İÇİN BELLİ KATEGORİLERE SOKMA ALIŞKANLIĞINI DA ANLAYIŞLA KARŞILAYIP,SENİN DE MÜSLÜMAN OLDUĞUNA İNANARAK(tabi samimi bir Müslümansan)BENİM HAKKIMDA YAPMIŞ OLDUĞUN BU TALİHSİZ AÇIKLAMANI BİR ÖZÜRLE KAPATMANI SENDEN RİCA EDİYORUM. Gelelim Hasan kardeşimin yazdıklarının cevaplarını vermeye... Osmanlıyı Türk kökenli bir ailenin kurduğu ve Osmanlının zaten Türk tarihi içnde yer aldığı hususuna karşı bir görüşüm daha önce zaten hiç olmadı.Benim değerlendirmem Osmanlının özellikle Fatih devri İstanbul'un fethi ile başlayan süreçte belki de imparatorluk düzenine geçiş bahanesi ile de kendi öz halkından uzaklaşması ve hanedenı tehdit edecek diğer soylu Türk ailelerinin ve Anadolu Beyliklerinin önünü kesmek için özellikle askeri ve üst düzey devlet yöneticiliklerinde Türklerin önünü kesip devşirmeleri yönetime katmalarıydı.Burada imparatorluk düzeni ile kendi aidiyetleri arasında bir denge tutturamadılar ve kendilerine yabancılaştılar.Daha önce yazdığım cevapları da inceleme zahmetine girersen zaten bu hususta örnek vermiş olduğum belgeleri ve osmanlı siyaset tavrını da göreceksin. Tüm dünyanın Osmanlıyı türk olarak görme hususuna gelince; O zamanın,özellikle Avrupa'nın Türk kavramı hususunda değerlendirmesi ile şimdi ki değerlendirmesi arasında bir paralellik yoktur.Türk sözcüğünün anlamı her zaman osmanlı için ozaman da bu zamanda aynı olmuştur ama bu Avrupa için böyle değildir.Avrupa için bundan 400-500 yıl önce Türk sadece bir ırkı değil ayrıca belirli bir dine inanan(İslam) etnik kökeni ne olursa olsun tüm halkların ortak ismiydi.Bunu günümüz de Bosna'da Sırp ve Hırvatların Boşnakları Türk,İspanya'da ise İspanyolların Arapları Türk olarak tanımlamalarından da görebilirsin. Ayrıca sosyoloji de halkların kendi kimliği ve başkalarının onları nasıl gördüğü hakkında iki farklı bakış açısı vardır. Emik bakış bir grubun kendi kimliği ile ilgili kendi tanımıdır,kendini ''ne'' ''kim olarak gördüğüdür.Emik bakışta etnikliğin ölçütü tamamen grubun kendi kabuludur. Yani kişi veya grup etnik kökenini hangi ırktan gelirse gelsin özgür iradesiyle kendi tanımlar.Bu noktada Osmanlı Hanedanı kendini özelikle osmanlının çöküş dönemi başlangıcına kadar itina ve özen göstererek Türk olarak tanımlamayı red etmiştir ve Türk kavramına kötü imgeler yükleme yoluna gitmiştir.Osmanlının kendi hakkında emik yorumu bu olmuştur. Etik bakış ise dışarıdaki grubun bir başka grubu tanımlamasıdır.Günümüzden örnek verecek olursak Türkiye'de halkın büyük çoğunluğu çok yanlış olarak,bütün Karadenizlileri Laz,doğuluların büyük bölümünü Kürt,Nusayrileri Arap olarak tanımlar.Avrupalıların o çağda İslami doğu ve Müslüman inancına sahip halklar için genel görüşü hepsinin Türk olduğu yönündedir.Türk kavramı bu yüzyıl için Avrupalılar açısından bir ırkı temsil ettiği için geçmişle şimdi arasında bir anlam kargaşası yaşanır.Bu yüzden bu bakış açısı bilimsel temelden uzak,genelleme şeklinde,kaba bir görüştür. Olayın izahı budur.... Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 11 Eylül , 2005 Gönderi tarihi: 11 Eylül , 2005 Bütün bunlar, cumhuriyetten sonra, milletin yada gelecek aydınların geriye dönük kırılımlarını önlemek için uydurulmuş tarih senorlayarıdır. Ellerindeki belge diye nitelendirdikleri şeyler tamamen uydurmadır. Bir zamanlar incil ve tevratın kasıtlı değiştirildiği, eklemeler yapıldığı gibi.. Osmanlı nasıl Türk düşmanı olur aklım fikrim almıyor. 600 yıllık koskoca inparatorluğu iki dakikada yerle bir ettiniz tebrikler... Yani Türkler, yani dedelerimiz yıllarca Osmanlı esaretinde kalmışlar öylemi.. Kargalarıda güldürdük ya.. Saygılar... Alıntı
Misafir efatalit35 Gönderi tarihi: 11 Eylül , 2005 Gönderi tarihi: 11 Eylül , 2005 Bütün bunlar, cumhuriyetten sonra, milletin yada gelecek aydınların geriye dönük kırılımlarını önlemek için uydurulmuş tarih senorlayarıdır. Ellerindeki belge diye nitelendirdikleri şeyler tamamen uydurmadır. Bir zamanlar incil ve tevratın kasıtlı değiştirildiği, eklemeler yapıldığı gibi..Osmanlı nasıl Türk düşmanı olur aklım fikrim almıyor. 600 yıllık koskoca inparatorluğu iki dakikada yerle bir ettiniz tebrikler... Yani Türkler, yani dedelerimiz yıllarca Osmanlı esaretinde kalmışlar öylemi.. Kargalarıda güldürdük ya.. Saygılar... 15758[/snapback] Daha önce de açıkladığım gibi iyi niyetli olmana rağmen sen sana empoze edilen fikirlerin kölesi olmuşsun ve bundan kurtulman çok zor.Haşa öyle bir gücüm olup da sana geçmişten Osmanlı padişahlarından birini getirip de ağzından yeminli beyan alsam sen yine de uydurma diyeceksin. Bu yüzden seninle bu konuda kapsamlı bir tartışmaya girmem. Ama verdiğim belgelerin hepsi tasnif edilmiş tarihi osmanlı belgeleri.Çoğunu eğer bir araştırmacıysan Bayazid kütüphanesindeki osmanlı arşivinden bulabilirsin... Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 11 Eylül , 2005 Gönderi tarihi: 11 Eylül , 2005 Arkadaşım, dinle bak. Bayazid kütüpanesi kaynaklı bir çok yazılar okudum. Onlarda senin söylemlerinin tam tersi var. İlk defa burada bu forumda böyle şeyler gördüm. Bayazid kütüpanesi diyip işin içinden sıyrılıyorsunuz. Tabi bizim tetkik imkanımız yokya güya.. Oysa bugün internet ortamı var, herşeye 1sn gibi bir sürede ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca bana birileri bu fikirleri kazımadı, o senin görüşün. Genellikle bu tip konularda bu tip söylemler, tartışmadan kaçışın ifadesidir. Ben sana diyormuyum, sanada birileri bu fikirleri kazımış, oysa diyebilirim. Buralara birşeyler yazıyorsun madem.. Bayazid kütüpanesi diyip işin içinden sıyrılma. Arşiv numarasını, belge numarasını, paragrafına kadar numaralarını ver... Saygılar.. Alıntı
Misafir efatalit35 Gönderi tarihi: 11 Eylül , 2005 Gönderi tarihi: 11 Eylül , 2005 Arkadaşım, dinle bak. Bayazid kütüpanesi kaynaklı bir çok yazılar okudum. Onlarda senin söylemlerinin tam tersi var. İlk defa burada bu forumda böyle şeyler gördüm. Bayazid kütüpanesi diyip işin içinden sıyrılıyorsunuz. Tabi bizim tetkik imkanımız yokya güya.. Oysa bugün internet ortamı var, herşeye 1sn gibi bir sürede ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca bana birileri bu fikirleri kazımadı, o senin görüşün. Genellikle bu tip konularda bu tip söylemler, tartışmadan kaçışın ifadesidir. Ben sana diyormuyum, sanada birileri bu fikirleri kazımış, oysa diyebilirim. Buralara birşeyler yazıyorsun madem.. Bayazid kütüpanesi diyip işin içinden sıyrılma. Arşiv numarasını, belge numarasını, paragrafına kadar numaralarını ver... Saygılar.. 15768[/snapback] Bayazid Kütüphanesi arşivi ''İdris'i Bitlis'i;Selim Şah-name'' Topkapı Sarayı Müzesi Arşivi''E 11960 Osmanlı Hükmi Şerifi Belgesi'' Topkapı Sarayı Müzesi C cilt D'ye 11/730 Yavuz Sultan Selim,Kanuni Sultan Süleyman Fermaneleri'' Topkapı Sarayı müzesi Arşivi''C cilt D'ye 14/745 8740-8784'e kadar Ebussuud Efendi şeyhul-İslam fetvaları'' Ayrıva istersen pek çok üniversitenin Edebiyat Fakültesinin yayınında ''ben İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınlarını Öneririm'' takip edebilirsin... Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 11 Eylül , 2005 Gönderi tarihi: 11 Eylül , 2005 Teşekkürler. İnceleyeceğim.. Saygılar.. Alıntı
Φ EXSTREME Gönderi tarihi: 12 Eylül , 2005 Gönderi tarihi: 12 Eylül , 2005 Şaçmala lütfen Osmanlının Türk düşmanlığından bahsediyorsun gerileme ve yıkılma sürecünde bazı aksaklıklar oldu tamam... ama yükselme dönemini görmezden gelemezsin Dünyada Türk ismi tarihe altın harflerle yazılmıştır... anadolu için; oğuzlar-b.selçuklular-a.selçuklular-os.im.-Türkiye ***. bunların hepsi bir süreçtir 10737[/snapback] yükselme dönemi fetih dönemidir arkadasim. ben anadoluyla yetinmeyip koca avrupaa göz diken ganimetci osmanlidan bahsediyorum. Isgal edilmis yerlerdenalinan zoraki vergilerle övünmüyorum. Kendi ic dinamigi ile ne yapti osmanli? hic. koca bir hic. Eger dogru bir seyler yapsaydi, cökmezdi degil mi. Bizans ta benzer bir büyüme sendromu ile sonunda koca bir cinar gibi cöktü. saygilar 10810[/snapback] cuncur eğer doğru bir şey yapsaydi çökmezdi diye akıl yüklü bir cümle kurmuşsunya heman çürüteyim tezini osmanlı haricinde 700 yıl hükümranlık sürmüş bir devlet var mı ki bitmeyecek bir senfoniden bahsediyorsun.türkiye cumhuriyeti daha 82 yıllık konuşmak için biraz erken yani varsayımlarla bir yerlere varmak istiyorsan eğer onu bilemem ama ortada bir gerçek var ki osmanlının 2.bir alternatifi yok haaa bir de kendi iç dinamiği felan diyorsun ya sen böyle bir şeyin varlığına inanıyorsan çok safsın derim.bu kadar kötülediğin osmanlı hiçbir zaman zülm etmedi fethettiği yerlerden vergi almasıda elbette gayet doğal bun da şaşacak şey yok sana bir sır vereyim cuncur.biryerlerde birileri saltanat sürüyorsa birilerinin rızkını da yiyiyor demektir.burdaki kastım kesinlikle osmanlı değil osmanlının sistemi değerleri bellidir sanırım sen bütün bunları benim kadar biliyor ama çarpıtıyorsun oda senin ahlak sorunun şunu demek istiyorum ki dünya yüzeyinde rehah içinde olan devletlerin tamamı bir şekilde bir yerleri sömürüyor birilerinin hakkını yiyiyor halböyleyekn sen sanki başak örnekler varmış gibi kendi dinamiği felan diyorsun.ve ayrıca günümüz şartlarıyla o günkü şartları kıyaslamak hiç te olası bir şey değil................................... Alıntı
Φ canugur Gönderi tarihi: 12 Eylül , 2005 Gönderi tarihi: 12 Eylül , 2005 Şaçmala lütfen Osmanlının Türk düşmanlığından bahsediyorsun gerileme ve yıkılma sürecünde bazı aksaklıklar oldu tamam... ama yükselme dönemini görmezden gelemezsin Dünyada Türk ismi tarihe altın harflerle yazılmıştır... anadolu için; oğuzlar-b.selçuklular-a.selçuklular-os.im.-Türkiye ***. bunların hepsi bir süreçtir 10737[/snapback] yükselme dönemi fetih dönemidir arkadasim. ben anadoluyla yetinmeyip koca avrupaa göz diken ganimetci osmanlidan bahsediyorum. Isgal edilmis yerlerdenalinan zoraki vergilerle övünmüyorum. Kendi ic dinamigi ile ne yapti osmanli? hic. koca bir hic. Eger dogru bir seyler yapsaydi, cökmezdi degil mi. Bizans ta benzer bir büyüme sendromu ile sonunda koca bir cinar gibi cöktü. saygilar 10810[/snapback] cuncur eğer doğru bir şey yapsaydi çökmezdi diye akıl yüklü bir cümle kurmuşsunya heman çürüteyim tezini osmanlı haricinde 700 yıl hükümranlık sürmüş bir devlet var mı ki bitmeyecek bir senfoniden bahsediyorsun.türkiye cumhuriyeti daha 82 yıllık konuşmak için biraz erken yani varsayımlarla bir yerlere varmak istiyorsan eğer onu bilemem ama ortada bir gerçek var ki osmanlının 2.bir alternatifi yok haaa bir de kendi iç dinamiği felan diyorsun ya sen böyle bir şeyin varlığına inanıyorsan çok safsın derim.bu kadar kötülediğin osmanlı hiçbir zaman zülm etmedi fethettiği yerlerden vergi almasıda elbette gayet doğal bun da şaşacak şey yok sana bir sır vereyim cuncur.biryerlerde birileri saltanat sürüyorsa birilerinin rızkını da yiyiyor demektir.burdaki kastım kesinlikle osmanlı değil osmanlının sistemi değerleri bellidir sanırım sen bütün bunları benim kadar biliyor ama çarpıtıyorsun oda senin ahlak sorunun şunu demek istiyorum ki dünya yüzeyinde rehah içinde olan devletlerin tamamı bir şekilde bir yerleri sömürüyor birilerinin hakkını yiyiyor halböyleyekn sen sanki başak örnekler varmış gibi kendi dinamiği felan diyorsun.ve ayrıca günümüz şartlarıyla o günkü şartları kıyaslamak hiç te olası bir şey değil................................... 16215[/snapback] EXANTRIK arkadasin ne dedigi pek acik olmamis ama kendisine yardimci olabilirim. Ahlak sorunu filan demis, 700 yil demis, 82 yillik konusmak filan corbalamis sagolsun . Anlasilmasi icin cok kisa ve öz: Osmanli denen güruh, insanlik arenasinda, demokratik, bilim ve teknik alanda dünya tarihine maglup olmustur. Tek nedeni ise, din ugruna dünyaya ayak uyduramamasi. Bilimsellikten fersah fersah uzak kalmasi. Iste exraxie arkadasin zoruna giden bu. Osmanlinin iflasi degil zoruna giden. elbette her imparatorlugun sonu vardir. Ama bu adamlar, 700 yil boyunca, harem sefasi ile mesgul olurken, avupa denen namuzsuz kafir devletletler(!) matbayi aldilar, bilim ve sanati gelistirdiler, dinlerinin boyunduruklarini kisaltip din adamlarini mabetlerine tiktilar. ve cag degisti, bir de fath cag degistirdi diye övünelim cag degistirdi de ne yapti, Osmanli bunlarin hangisini yapti hizaya gelmek icin. sayin exratkte, BIR DEVLET KENDI SANATCISINA KIYIP, ITALYA DAN SANATCI GETIRTIP PORTRESINI YAPTIRAN PADISAHIN KENDI TOPLUMUNA VE INSANLIGA KATKISI NE OLABILIR KI? Cünkü nasil savunursaniz savunun, kendi halkina ve etniklere, tanri adina bu denli zulüm yapmis bir imparatorluk daha gösteremezsiniz. Bunu kabul edemdiginiz icin, halihe koruma yöntemine girdiniz. Yaptigi ufak tefek iyilikler de, böylece devede kulak kalmisitir. Daha acik anlatan varsa buyursun gelsin foruma.. saygilar Alıntı
Φ EXSTREME Gönderi tarihi: 12 Eylül , 2005 Gönderi tarihi: 12 Eylül , 2005 Şaçmala lütfen Osmanlının Türk düşmanlığından bahsediyorsun gerileme ve yıkılma sürecünde bazı aksaklıklar oldu tamam... ama yükselme dönemini görmezden gelemezsin Dünyada Türk ismi tarihe altın harflerle yazılmıştır... anadolu için; oğuzlar-b.selçuklular-a.selçuklular-os.im.-Türkiye ***. bunların hepsi bir süreçtir 10737[/snapback] yükselme dönemi fetih dönemidir arkadasim. ben anadoluyla yetinmeyip koca avrupaa göz diken ganimetci osmanlidan bahsediyorum. Isgal edilmis yerlerdenalinan zoraki vergilerle övünmüyorum. Kendi ic dinamigi ile ne yapti osmanli? hic. koca bir hic. Eger dogru bir seyler yapsaydi, cökmezdi degil mi. Bizans ta benzer bir büyüme sendromu ile sonunda koca bir cinar gibi cöktü. saygilar 10810[/snapback] cuncur eğer doğru bir şey yapsaydi çökmezdi diye akıl yüklü bir cümle kurmuşsunya heman çürüteyim tezini osmanlı haricinde 700 yıl hükümranlık sürmüş bir devlet var mı ki bitmeyecek bir senfoniden bahsediyorsun.türkiye cumhuriyeti daha 82 yıllık konuşmak için biraz erken yani varsayımlarla bir yerlere varmak istiyorsan eğer onu bilemem ama ortada bir gerçek var ki osmanlının 2.bir alternatifi yok haaa bir de kendi iç dinamiği felan diyorsun ya sen böyle bir şeyin varlığına inanıyorsan çok safsın derim.bu kadar kötülediğin osmanlı hiçbir zaman zülm etmedi fethettiği yerlerden vergi almasıda elbette gayet doğal bun da şaşacak şey yok sana bir sır vereyim cuncur.biryerlerde birileri saltanat sürüyorsa birilerinin rızkını da yiyiyor demektir.burdaki kastım kesinlikle osmanlı değil osmanlının sistemi değerleri bellidir sanırım sen bütün bunları benim kadar biliyor ama çarpıtıyorsun oda senin ahlak sorunun şunu demek istiyorum ki dünya yüzeyinde rehah içinde olan devletlerin tamamı bir şekilde bir yerleri sömürüyor birilerinin hakkını yiyiyor halböyleyekn sen sanki başak örnekler varmış gibi kendi dinamiği felan diyorsun.ve ayrıca günümüz şartlarıyla o günkü şartları kıyaslamak hiç te olası bir şey değil................................... 16215[/snapback] EXANTRIK arkadasin ne dedigi pek acik olmamis ama kendisine yardimci olabilirim. Ahlak sorunu filan demis, 700 yil demis, 82 yillik konusmak filan corbalamis sagolsun . Anlasilmasi icin cok kisa ve öz: Osmanli denen güruh, insanlik arenasinda, demokratik, bilim ve teknik alanda dünya tarihine maglup olmustur. Tek nedeni ise, din ugruna dünyaya ayak uyduramamasi. Bilimsellikten fersah fersah uzak kalmasi. Iste exraxie arkadasin zoruna giden bu. Osmanlinin iflasi degil zoruna giden. elbette her imparatorlugun sonu vardir. Ama bu adamlar, 700 yil boyunca, harem sefasi ile mesgul olurken, avupa denen namuzsuz kafir devletletler(!) matbayi aldilar, bilim ve sanati gelistirdiler, dinlerinin boyunduruklarini kisaltip din adamlarini mabetlerine tiktilar. ve cag degisti, bir de fath cag degistirdi diye övünelim cag degistirdi de ne yapti, Osmanli bunlarin hangisini yapti hizaya gelmek icin. sayin exratkte, BIR DEVLET KENDI SANATCISINA KIYIP, ITALYA DAN SANATCI GETIRTIP PORTRESINI YAPTIRAN PADISAHIN KENDI TOPLUMUNA VE INSANLIGA KATKISI NE OLABILIR KI? Cünkü nasil savunursaniz savunun, kendi halkina ve etniklere, tanri adina bu denli zulüm yapmis bir imparatorluk daha gösteremezsiniz. Bunu kabul edemdiginiz icin, halihe koruma yöntemine girdiniz. Yaptigi ufak tefek iyilikler de, böylece devede kulak kalmisitir. Daha acik anlatan varsa buyursun gelsin foruma.. saygilar 16242[/snapback] cuncur seni biraz asabi gördüm ipini koparmış gibisin heryere saldırdığına göre durumun pek iyi değil Osmanlı İmpratorluğuna ve şahsıma yaptığın hakaretleri sana iade ediyorum.guruh diye bahsettiğin senin tabi olduğun soydur tahmin ederim.eğer osmanlı bazı kararlar almış ve bunu uygulamışsa hakettikleri için o cezaları almışlardır.elbetteki osmanlıda ırkçılık yoktu türkçülük yoktu insanlığı eşit gören hiç bir düzende de bunun yeri olamaz ne yani şimdi cuncur farz-ı misal senin orjinini bilmiyorum ya diyelim ki türklükle bir alakan var ama bozuk bir insansın ve bir başkası var ki türk değil ama düzgün bir insan türk diye sana kıyak mı yapacağız.sen türklüğü herşeyin üstünü örten bir değer olarak görüyorsun.bu tür bir sapkınlık adil olmaktan insan haklarından uzaklaşmaktan başka sonuç doğurmaz.türkte birdir.almanda.çekte v.s. yeterki insan olsun müsveddesi değil demek ki ırkçılık bir yerde tıkanıp kalıyor.ama senin bunları anlamanı beklemiyorum yanlış anlama. Alıntı
Φ canugur Gönderi tarihi: 12 Eylül , 2005 Gönderi tarihi: 12 Eylül , 2005 Gercegi kabullenmemek isani böyle komik duruma getirebiliyor nedense. Ama cabamiz, tabi ki yalnizca sizin anlamaniz icin degil, tüm arkadaslara yöneliktir. benim soyum tabi ki OSMANLI GÜRUHUNDAN degil. Ben Türk soyundanim arkadasim, arapcilar, osmanlicilar disari, film bittiiii Bana irkcilik dersi de verdiniz, sagolun arap osmanli ümmetine karsi Türk olmayi referans göstermem moralinizi bozduysa, özür dilerim ayriya komünist fikrleri savundugumu da pek iyi biliyordunuz ama, hafizanizi osmanli saplantisi yemise, bu sorun bana ait degildir. saygilar Alıntı
Φ EXSTREME Gönderi tarihi: 12 Eylül , 2005 Gönderi tarihi: 12 Eylül , 2005 Gercegi kabullenmemek isani böyle komik duruma getirebiliyor nedense.Ama cabamiz, tabi ki yalnizca sizin anlamaniz icin degil, tüm arkadaslara yöneliktir. benim soyum tabi ki OSMANLI GÜRUHUNDAN degil. Ben Türk soyundanim arkadasim, arapcilar, osmanlicilar disari, film bittiiii Bana irkcilik dersi de verdiniz, sagolun arap osmanli ümmetine karsi Türk olmayi referans göstermem moralinizi bozduysa, özür dilerim ayriya komünist fikrleri savundugumu da pek iyi biliyordunuz ama, hafizanizi osmanli saplantisi yemise, bu sorun bana ait degildir. saygilar 16263[/snapback] türk olduğunu düşünelim bu senin iyi bir insan olduğun manasınamı geliyor.üsütn bir yaratık olduğun mamasına mı yada daha kötü bir şey olduğun anlamına mı manası ne türklük sana ne gibi bir ayrıcalık katıyor.cuncur. Alıntı
Φ canugur Gönderi tarihi: 12 Eylül , 2005 Gönderi tarihi: 12 Eylül , 2005 Gercegi kabullenmemek isani böyle komik duruma getirebiliyor nedense.Ama cabamiz, tabi ki yalnizca sizin anlamaniz icin degil, tüm arkadaslara yöneliktir. benim soyum tabi ki OSMANLI GÜRUHUNDAN degil. Ben Türk soyundanim arkadasim, arapcilar, osmanlicilar disari, film bittiiii Bana irkcilik dersi de verdiniz, sagolun arap osmanli ümmetine karsi Türk olmayi referans göstermem moralinizi bozduysa, özür dilerim ayriya komünist fikrleri savundugumu da pek iyi biliyordunuz ama, hafizanizi osmanli saplantisi yemise, bu sorun bana ait degildir. saygilar 16263[/snapback] türk olduğunu düşünelim bu senin iyi bir insan olduğun manasınamı geliyor.üsütn bir yaratık olduğun mamasına mı yada daha kötü bir şey olduğun anlamına mı manası ne türklük sana ne gibi bir ayrıcalık katıyor.cuncur. 16281[/snapback] Evet; neden olmasin? kendini bilmeyenlerin azraili, düskünlerin yardimcisi. Ha bakin, yobazlar icin kötü bir yaratik da olabilirim haaa üstünlük konusunda ise; avare avare tekke tekke gezen, sokakta dolasan; (alinlari kizarmis)alelade insanlardan(?) gercekten üstün oldugum icin onur duyuyorum? saygilar Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 15 Eylül , 2005 Gönderi tarihi: 15 Eylül , 2005 Tarihin kırılma noktaları vardır. Gerçeği kabullenmemek ne demek. Senin söylediklerin gerçekmiki kabullenelim. Senin söylemine ters yüzlerce eser var. O halde bende aynını söylüyorum.. Asıl siz gerçeği kabul edemiyorsunuz.. Saygılar... Alıntı
Φ canugur Gönderi tarihi: 15 Eylül , 2005 Gönderi tarihi: 15 Eylül , 2005 Anlasilmasi icin cok kisa ve öz: Osmanli denen güruh, insanlik arenasinda, demokratik, bilim ve teknik alanda dünya tarihine maglup olmustur. Tek nedeni ise, din ugruna dünyaya ayak uyduramamasi. Bilimsellikten fersah fersah uzak kalmasi. Iste kimilerinin zoruna giden bu. Osmanlinin iflasi degil zoruna giden. elbette her imparatorlugun sonu vardir. Ama bu adamlar, 700 yil boyunca, harem sefasi ile mesgul olurken, avupa denen namuzsuz kafir devletletler(!) matbayi aldilar, bilim ve sanati gelistirdiler, dinlerinin boyunduruklarini kisaltip din adamlarini mabetlerine tiktilar. ve cag degisti. biz de fatih cag degistirdi diye övünelim cag degistirdi de ne yapti? Osmanli bunlarin hangisini yapti hizaya gelmek icin. BIR DEVLET KENDI SANATCISINA KIYIP, ITALYA DAN SANATCI GETIRTIP PORTRESINI YAPTIRAN PADISAHIN KENDI TOPLUMUNA, SNATINA, BILIMINE VE INSANLIGA KATKISI NE OLABILIR KI? Cünkü nasil savunursaniz savunun, kendi halkina ve etniklere, tanri adina bu denli zulüm yapmis bir imparatorluk daha gösteremezsiniz. Yaptigi ufak tefek iyilikler de, böylece devede kulak kalmisitir. BUNLAR; YASANAN GERCEKLER. KABULLENMEMEK GIBI BIR LÜXÜNÜZ YOK BUNLARA KARSIT YAYINLAR DA BILIM DISI HAYAL ÜRÜNLERDIR. saygilar Alıntı
Φ KaRaKuRt Gönderi tarihi: 15 Eylül , 2005 Gönderi tarihi: 15 Eylül , 2005 Anlasilmasi icin cok kisa ve öz: Osmanli denen güruh, insanlik arenasinda, demokratik, bilim ve teknik alanda dünya tarihine maglup olmustur. Tek nedeni ise, din ugruna dünyaya ayak uyduramamasi. Bilimsellikten fersah fersah uzak kalmasi. Iste kimilerinin zoruna giden bu. Osmanlinin iflasi degil zoruna giden. elbette her imparatorlugun sonu vardir. Ama bu adamlar, 700 yil boyunca, harem sefasi ile mesgul olurken, avupa denen namuzsuz kafir devletletler(!) matbayi aldilar, bilim ve sanati gelistirdiler, dinlerinin boyunduruklarini kisaltip din adamlarini mabetlerine tiktilar. ve cag degisti. biz de fatih cag degistirdi diye övünelim cag degistirdi de ne yapti? Osmanli bunlarin hangisini yapti hizaya gelmek icin. BIR DEVLET KENDI SANATCISINA KIYIP, ITALYA DAN SANATCI GETIRTIP PORTRESINI YAPTIRAN PADISAHIN KENDI TOPLUMUNA, SNATINA, BILIMINE VE INSANLIGA KATKISI NE OLABILIR KI? Cünkü nasil savunursaniz savunun, kendi halkina ve etniklere, tanri adina bu denli zulüm yapmis bir imparatorluk daha gösteremezsiniz. Yaptigi ufak tefek iyilikler de, böylece devede kulak kalmisitir. BUNLAR; YASANAN GERCEKLER. KABULLENMEMEK GIBI BIR LÜXÜNÜZ YOK BUNLARA KARSIT YAYINLAR DA BILIM DISI HAYAL ÜRÜNLERDIR. saygilar 18169[/snapback] Can kardeş bana tarihin o evresinde öyle bir imparatorluk göster ki osmanlı kaadar hür ve refah içinde olsun.. Bak güzel kardeşim tarihte bir olgu vardır trih senin yaşadıgın zamana göre degil olayın geçtiği zamana göre ele alınır... Sen şimdiki hak ve özgürlükleri ararsan orta çağda zor bulursun.. Ne roma ne mısır ne pers ne bir başkası tarihte osmanlı kadar insana değer vermedi... Bana aksii savunmadan önce iyi bir araştır... Bu osmanlı düşmanlığının sebebini çok merak ettim.. Sol görüşe önem veren tüm insanlar neden osmanlı düşmanı... Bunu da anlamış degilim.. Ama şunu da çaktım ki burda ideoloji önmi ortada... Aksini hiç savunma Çevremdende örnekleri var... Alıntı
Misafir ali0_1 Gönderi tarihi: 3 Kasım , 2005 Gönderi tarihi: 3 Kasım , 2005 Osmanlı da yerleşmiş bir düzen vardı... Rehavet ve ardından düzenin bozulması Osmanlı nın sonunu getirdi... Osmanlı düşmanları hiç düşünmüyor mu??? Osmanlı olmasa bugün Türkler ne halde olurdu??? Moğollardan kaçanlar şimdi hangi milletin içinde erimiş halde olurdu??? Yavaş yavaş anlaşılacak bazı şeyler... Bizim dileğimiz ise gerçekler anlaşıldığında çok geç kalınmamış olması... Alıntı
Φ kralx Gönderi tarihi: 4 Kasım , 2005 Gönderi tarihi: 4 Kasım , 2005 Dünyanın ilk Standartlar ve Tüketiciyi Koruma Kanunları II. Bâyezid döneminde dünyanın ilk Standartlar Kanunu, ilk Belediye Kanunları, ilk Tüketiciyi Koruma Kanunları ve ilk Gıda Nizâmnameleri hazırlandığı söylenmektedir. Bu kanunlardan bazı örnek maddeler zikrederek anlatabilir misiniz? Prof Dr. Ahmed Akgündüz Evet doğrudur. II. Bâyezid devrine ait en mühim kanunlardan birisi şüphesiz ki, Bursa, İstanbul ve Edirne İhtisâb Kanunnâmeleridir. Bu kanunnâme, dünyanın en mükemmel ve en geniş belediye kanunu olmakla kalmamakta, aynı zamanda dünyada ilk tüketici haklarını koruyan kanun, ilk gıda maddeleri nizâmnâmesi, ilk standartlar kanunu, ilk çevre nizâmnâmesi ve kısaca asrına göre çok hârika bir hukuk kodudur. Bu kanun, hem Osmanlı örf âdetlerini ve hem de İslâm hukukunu çok iyi bilen Mevlânâ Yaraluca Muhyiddin tarafından hazırlanmıştır. Hazırlanış tarihi 1502 ila 1507 tarihleri arasındadır. Biz, her biri 100 küsur maddeyi bulan bu üç kanunnameden sadece bazı maddelerini, tüketici hakları açısından arz ediyoruz (Maddenin başındaki rakamlar Kanun maddelerine ve harflerden B, Bursa, E Edirne ve İ İstanbul Kanununa işaret etmektedir): “İ-45. Ve mahkeme kararıyla yiyecek ve içecek ve giyecek ve hubûbât ki; çarşıda ve pazarda vardır, gözedilüb her meslek sahibi teftiş oluna. Eğer terâzûda ve kilede ve arşunda eksük bulunursa, muhtesib (belediye başkanı) haklarından gele. İ-21. Etmekçiler, standart olarak alınan ekmeği narh üzere pâk işleyeler, eksik ve çiğ olmaya. Etmek içinde kara bulunursa ve çiğ olursa, tabanına let uralar; eksük olursa tahta külâh uralar veyahud para cezası alalar. Ve her etmekçinin elinde iki aylık, en az bir aylık un buluna. Tâ ki, aniden bazara un gelmeyüb Müslümanlara darlık göstermeyeler. Eğer muhâlefet edecek olurlarsa, cezalandırıla. İ-4. Eyle olıcak ekmek gâyet eyü ve arı olmak gerekdir. E-7. Aşcılar bişürdükleri aşı pâk bişüreler ve çanakların pâk su ile yuyalar ve tezgâhlarında kâfir olmaya. Ve iç yağiyle nesne bişürmeyeler. Ve bir akçelik eti her ne narh üzerine alurlar ise beş pare olur. Bir akçelik aş alanın aşına bir pâre koyalar. İki pulluk dahi etmek vereler. Bir akçelikden artuk alsalar ya eksük alsalar, bu hisâb üzerine vereler. Cemî‘ Edirne'nin aşcıları ittifakiyle teftiş olundı. İ-38. Ve kile ve arşun ve dirhem gözlenile; eksüği bulunanın hakkından geleler. İ-5. Un kapanında olan kapan taşlarını, mahkeme kararıyla muhtesib (belediye başkanı) dâim görüb gözede. Tâ ki, hile ve telbîs olub un alan ve satan kimesnelere zarar ve ziyân olmaya. B-74. Ve hamallar na‘lsuz at istihdâm etmeyüb ve dağ yükünün iki yükünden ziyâde götürmeye. E-58. Ve ayağı yaramaz bârgiri işletmeyeler. Ve at ve katır ve eşek ayağını gözedeler ve semerin göreler. Ve ağır yük urmayalar; zira dilsüz canavardır. Her kangısında eksük bulunursa, sâhibine tamam etdüre. Eslemeyeni gereği gibi hakkından gele. Ve hammâllar ağır yük urmayalar, ma’kul üzerine ola[1]. İ-40. Ve sirke ve yoğurda su koymayalar. Su katılmış olub bulunursa, teşhir edeler veyahud tahta külâh uralar, gezdireler. İ-29. Kuyumcular, sâde işi dirhemine bir akçe; minekârî işde dirhemine iki akçe ve altun sâde ise miskâline üç akçe; müşebbek işde miskâline beş akçe ve gümüş düğmeler iriyi ve hurdayı gâyet eyü hâlis işleyeler, bakır koyub işlemeyeler. İşleyenin muhtesib (belediye başkanı) gereği gibi haklarından gele. İ-33. Ve boyacıları dahi gözedeler, kalb boyamayalar; boyarlarsa gereği gibi hakkından geleler. İ-42. Ve iplikçilerin ipliği tire ipliğine berâber ola. Ve astar ki, şehirde işlene, sekiz arşun ola, eksük olmaya. Olursa hakkından geleler. İ-46. Hammâmcılar, hâmmâmları gözedeler, yunmuş ola, ıssı ve sovuk su ile ârâste ve dellâkleri cest ve çâlâk ola. Usturası keskin ola. Şöyle ki, usturası altında kimesne zahmet çekmeye ve nâzır olan fotaları pâk duta; Müslümana verdüği fotayı kâfire vermeye. İ-66. Ve dahi hekîmlere ve attârlara ve cerrâhlara, muhtesib (belediye başkanı)in hükmi vardır; görse ve gözetse gerekdir. İ-24. Bakkallar ve attârlar ve bezzâzlar ve takyeciler, onun on bire satalar, ziyâdeye satmayalar. Ziyâdeye satarlarsa, muhtesib (belediye başkanı) dutub te'dîb ede. Ammâ bu bâbda ve gayride mahkeme kararı bile ola. E-194. Berber gözlene; kâfir başın tıraş etdükleri ustura ile Müslüman başın tıraş etmeyeler. Kâfir yüzin sildikleri fota ile Müslüman yüzin silmeyeler. Usturaları keskün ola. E-195. Tabibler dahi gözlene; bîmârhâne (hastahane) tabiblerine göstereler, imtihân edeler, kabul etmedikleri kimesneleri men` edeler. Cerrâhlar dahi gözlene; san`atlarında kâmil olalar. E-196. Değirmenciler gözlene; değirmende tavuk beslemeyeler ki, halkın ununa ve buğdayına zarar etmeye. Ve âdetlerinden artuk almayalar ve iri öğütmeyeler ve kesmüklü buğdayı değiştirmeyeler ve illâ muhkem ve müntehî hakkından geleler. E-198. Ve câmilerde dilenci tâifesin yürütmeyeler. İ-70. Ve her san‘atı aydan aya kadı ile teftiş ede ve dahi göre ve gözede. Her kangısı kim ta‘yin olunan narhdan eksük sata, muhtesib (belediye başkanı) hakkından gelüb teşhîr ede. İ-73. Fil-cümle bu zikr olunanlardan gayrı her ne kim Allâh ü Te‘âlâ yaratmışdır, hepsini de muhtesib (belediye başkanı) görüb gözetse gerekdir, hükmi vardır. Şöyle bileler, her kim muhâlefet ve inâd ederse, itâba ve ikâba müstahak olur”[2] [1] Hayvan haklarının 20. yüzyılın başında savunulmaya başlandığı düşünülürse, bu maddenin çok ileri bir hukuk anlayışının mahsulü olduğu daha iyi anlaşılır. [2] Akgündüz, Osmanlı Kanunnâmeleri, c. II, sh. 188-230, 286-304, 387-402. -YORUMSUZ- Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.