Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

MASA / SOFRA HAZIRLAMA DÜZENİ


gloria

Önerilen İletiler

MASA / SOFRA HAZIRLAMA DÜZENİ

 

Yemeğe özel misafirleriniz mi gelecek, yoksa "Yemekteyiz" programına mı katılıyorsunuz, işte özel bir yemek için adım adım masa / sofra hazırlama düzeni :)

 

 

1) Masanın üzerine temiz, ütülenmiş güzel bir örtü örtün.

 

Masa örtünüzü seçerken, yemek tabaklarınızla uyumlu olmasına dikkat edin. Eğer tabaklarınız çok renkliyse masa örtüsü daha sade bir örtü olmalıdır. Eğer masanız ahşaptan ya da camdan yapılmaysa masa örtüsü yerine Amerikan servisi de kullanabilirsiniz.

 

 

2) Tabakları misafir sayınıza göre, iki tabak arasında aynı mesafe kalacak şekilde masanızın üzerine yerleştirin.

 

En altta servis tabağı (düz ve büyük olan tabak), onun üzerine ana yemek tabağı, daha sonra ara sıcak tabağı ve en üste de çorba kasesi yerleştirilir. Ekmek tabağını da servis tabağınızın yanına saat 11:00 hizasında yerleştirebilirsiniz. Çorbanızı içtikten sonra, salata tabağınızla çorba tabağınızın yerini değiştirebilirsiniz. Soğuk yenilecek yemeklerin tabakları soğuk olur ve sıcak yemeklerin tabakları da sıcak olursa yemeklerin ısısını daha iyi korursunuz.

 

 

3) Peçeteleri yerleştirin.

Peçeteler servis tabağının sol tarafına yerleştirilir. Eğer yer sıkıntınız varsa çatalları peçetenin üzerine koyabilirsiniz.

 

 

4) Çatal, bıçak ve kaşıkları yerleştirin.

 

Servis tabağının sol tarafında salata çatalı ve ana yemek çatalı dışarıdan içeriye doğru dizilir. Servis tabağının sağ tarafında ise çorba kaşığı, salata bıçağı ve ana yemek bıçağı yine dışarıdan içe doğru dizilir. Ekmek tabağının üzerine yatay bir biçimde tereyağ bıçağını bırakabilirsiniz. Servis tabağının hemen üst tarafına ise tatlı kaşığını yerleştirin. Eğer çatalla yenilen bir tatlı var ise kaşığın yanına tatlı için çatal da koyabilirsiniz. Bıçakların keskin tarafı tabağa dönük olmalıdır. Kaşıkların ise oyuk kısmı yukarı bakacak şekilde olmalıdır.

 

 

5) Bardakları yerleştirin.

 

Bardaklar her zaman servis tabağına göre sağ tarafta durmalıdırlar. Sağ tarafta çorba kaşığının hizasında ve üst tarafında beyaz şarap bardağı başta olmak üzere sırasıyla kırmızı şarap bardağı ve su bardağı sağdan sola doğru yerleştirilir.

 

 

6) Tuzluk, biberlik, şamdan ve çiçeğinizi yerleştirin.

 

Masanın ortasına yakın, bütün misafirlerinizin erişeceği bir noktaya tuzluk ve biberliklerinizi yerleştirin. Çiçeğinizi seçerken sohbeti kesmeyecek, kişilerin göz hizasının altında bir çiçek seçin. Şamdan ve çiçekler misafirlerin birbirini görmesini engellemeyecek şekilde yerleştirilmelidir.

 

 

Kirli tabaklar misafirin sağ tarafından alınmalı ve temizleri yine sağ taraftan masaya konulmalıdır. Garnitür ve soslar ise misafirin sol tarafından servis edilir. Hardal, ketçap ve mayonez önceden sofraya konmaz, eğer bunlarla servis edilecek yemek varsa, o yemek sırasında sofraya getirilir. Her iki kişiye bir sigara tablası konulur.

 

masa-duzeni-3.gif

 

A= Peçete

B= Ana yemek tabağı

C=Çorba kasesi

D=Ekmek ve tereyağı tabağı,tereyağı bıçağıyla

E=Su bardağı

F=Şarap bardağı

G=Şarap bardağı

H=Salata çatalı

I= Ana yemek çatalı

J= Tatlı çatalı

K=Bıçak

L=Tatlı yada çay kaşığı

M=Çorba kaşığı

 

 

Oturma düzenine gelince;

 

Ev sahibinin masaya hakimiyeti açısından masa başiında oturması gerekir. Yaşça daha büyük olanlar ev sahibinin iki yanına oturtulmalıdır. Ayrıca bir masada sadece bir çift onur konuğu olur. Ev sahibi iki yanına onur konuklarını da alabilir. Yanyana oturan misafirler bir kadın bir erkek şeklinde otururlarsa bu sohbetin dağılmasını kolaylaştırır.

 

Ev sahipleriyle birlikte misafir sayısı toplamda çift sayı ise ev sahipleri masaların başlarına karşılıklı oturur ve masanın yan kısmında da bir kadın bir erkek şeklinde sıralama sağlanır. Eğer tek sayı ise ev sahibi ve sahibesi masa başlarına oturmazlar. Ev sahibi ile onur konuğu yanyana, ev sahibesi ile onur konuğunun eşi de onların karşısında ve yanyana otururlar. Geri kalanlar yine bir erkek bir kadın şeklinde sıralanır.

 

Son olarak evin sahibesi yemek servisini, ev sahibi de içki servisini yapar. Eğer yemekte çorba varsa içki servisi çorbalar içildikten sonra yapılır.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 ay sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.