Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

  • Admin--
Gönderi tarihi:

Yaz geldi, eğer balkonunuzda terasınızda saksı içinde bitki yetiştirmek istiyorsanız bilmeniz gereken bazı püf noktaları var. Bunlar nelerdir peki;

 

  • Öncelikle kullanacağınız topraklar mutlaka kumlu ve geçirgen olmalıdır.

 

  • Saksınızı toprakla doldurmadan önce saksının alt kısmına koyacağınız taşlar toprağın geçirgen olmasını sağlayacak ve toprağın fazla su çekmesini engelleyecektir.
     
  • Saksılarınızı bitkilerin kök sistemine göre seçmeniz gerekir. Kökler enine veya boyuna gelişir. Buna göre saksınızı enine veya boyuna göre seçebilirsiniz.

  • Çiçekçinize mutlaka aldığınız çiçeklerin ısı, ışık vb. gereksinim duyacakları koşullar konusunda danışın. Saksılarınızı çiçeğiniz gereksinimlerine göre balkon veya terasınızda konumlandırın.

  • Saksıda yetiştirdiğiniz bitkiler topraktaki besin maddelerini hızla tüketeceklerinden bitkinizi diktikten sonraki ikinci aydan itibaren toprağa mutlaka besin vermelisiniz. Kalıcı bitkiler için uzun etkili granül veya çubuk besinler; mevsimlik bitkiler içinse 2 haftada bir suda eriyebilen gübreler işinize yarayacaktır.

  • Saksıya diktiğiniz bitki eğer kalıcı bir bitkiyse ve bir sonraki sene saksısı değiştirilmeyecekse, ilkbahar ayında bitkinin toprağına gübre ilave etmeniz bitkinizin daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

 

cicek-334.jpg

Gönderi tarihi:

Bahçesi ve çiçekleri dillere destan olan bir dedenin torunu olarak utanç duyuyorum kendimden....:blushing: Ne zaman çiçek yetiştirmeye kalksam sonu hüsranla bitiyor.

 

Eski evimde güneş yüzü göremiyordu çiçeklerim, bu evimde de güneşten kaçacak yerleri yok...Küçükken alp eşeliyordu topraklarını, şimdi suşi diye bir çiçek canavarı kedim var...:D

 

Geçenlerde birinci katta oturan komşumun elinde çok güzel bir maviş gördüm...Görünce içim burkuldu...Dedem ölmeden evvel mavişi çok sevdiğim için iki saksıda yetiştirip bana vermişti...İkisini de kuruttum :( Komşuma anlattım "al öyleyse bunu ben yazlıktayken sen bak "dedi.Sevinçle alıp çıktım eve, mutfakta masamın üzerine koydum, yarım saat sonra mavişin yarısı gitmişti...(suşi yolmuş!) Masanın üzerinden üzüntüyle alıp cadının erişemeyeceği bir yere koydum saksıyı, şimdi kalan mavişin resmen gözünün içine bakıyorum...Forumun çiçekseverleri bana yardım edin emanet mavişimi eski haline getirmeliyim, aksi taktirde komşum geldiğinde kaçacak delik aramak zorunda kalacağım...:unsure:

Gönderi tarihi:

Ben de istiyorum Maviş çiçeği çoook güzeller... Baksana şunların resmine, sendeki beyaz çiçekli mi, mavi çiçekli mi?

 

aimg2053.jpg

 

Maviş çiçeği sıcağa çok tahammülü olmayan bir çiçektir, aydınlık ama serin yerleri severler. O yüzden de genelde balkonda yetiştirilir. Sabah güneşini görse yeterli olur o yüzden azıcık sabah güneşi alan ama öğleden sonra güneş almayan bir yerde tut Mavişi. Suyunu ihmal etmemeye çalış çünkü suyu çok sever. Yapraklarına da arada su serpiştir smile.gif Ve tabii en önemlisi sevgini belli etmeyi ihmal etme, o kadar güzel bir çiçek sahibi tarafından hep çok sevilir, emin ol o da sahibi tarafından sevilmeye alışkındır smile.gif Yap bunların hepsini göreceksin bak komşun geri gelince kendi bıraktığından daha güzel bir maviş bulacak karşısında smile.gif

 

Ha bir de Mavişler, kış ve bahar aylarında köklerinden yeni sürgün veriyorlar. Sürgünleri ayrılıp ayrı saksılara dikilerek çoğaltılabiliyor, komşuna söyleyiver smile.gif Bir tane sana, bir tane de bana diksinnnnn ne olur... Sonra ben senden alırım smile.gif Maviş çiçeğini bulmak çok kolay değil...

Gönderi tarihi:

O zaman benim mavişimin bulunduğu yer iyi, her gün de çok olmamak kaydıyla suluyorum...Doğru yoldayım yani...:wub: Benim mavişim mavi...tıpkı resimde ki gibi yani...:)

 

tamam söz ikimiz içinde yetiştiririm canım :) gerçekten çiçekçilerde ben hiç maviş görmüyorum...:unsure:

Gönderi tarihi:

Mavişim küçük küçük yapraklar çıkardı...wub.gif

 

 

dsc05883k.jpg

Gönderi tarihi:

Ayyy bu daha bebişmişşşşş smile.gifwub.gif

 

 

Evet yaaa...smile.gif Bu bebişi büyüteyim seninki gibi bir orkide alıcam...Sen bana yardım edersin demi?

Gönderi tarihi:

Tabii bildiğim herşeyi paylaşırım. smile.gif

 

 

 

 

kiss.gifclover.gif

Gönderi tarihi:

Selam kızlar araya girdim kusura bakmayın. :) Saksıda 2 tane gül var ve bunlar minik minik böcekleniyor .Bu sorunu nasıl halledebilirim.Bilginiz var mı

Gönderi tarihi:

Güller gölgeyi hiç sevmezler, tam bir güneş aşığıdırlar. Bu yüzden güllerinizi kesinlikle gölgede bırakmayın.

 

Ayrıca çok fazla sudan hoşlanmazlar eğer çok su veriyorsunuz, biraz azaltın. Her gün toprağını ıslatacak kadar su yeterlidir.

 

Bunlar güllerin daha sağlıklı olması için almanız gereken önlemler :)

 

Bitlenme meselesine gelince;

 

Bit ilacı kullanabilirsiniz, bir çiçekçiye danışın, onlar sizi yönlendirecekler ve ilacı size temin edeceklerdir. İlaç kullandığınızda bu ilaçlar gül e zarar veriyor mu evet, bazen o yaz bir daha gül de açmıyor ama gül ağacınızı koruyor. :)

 

Fakat yine de ilaç son çare olsun, ondan önce daha doğal başka yöntemler kullanılabilir tabii.. Mesela;

 

1lt suyun içerisine 1 demet ince kıyılmış ısırgan otu eklenir ve bu karışım bir akşam soğuk suda bekletilerek süzülür. Elde edilen bu su yapraklara püskürtülür :)

 

Denedim mi? Hayır henüz değil, ama ilk fırsatta deneyeceğim bir yöntem bu. Eğer siz denerseniz ve olumlu sonuç alırsanız buraya yazarsınız. Isırganın bitsavar özelliği hakkında epey olumlu şeyler duydum :)

Gönderi tarihi:

aktarlara bakın ama orada taze ısırgan bulabileceğinizi sanmıyorum. Onun yerine bir pikniğe vs. gittiğinizde toplayın derim smile.gif Elinize bir eldiven geçirmeyi de unutmayın tabii smile.gif

 

Benim saksılarımda kendi kendisine yetişiyor bir 3 yıldır smile.gif

Gönderi tarihi:

Önce pikniğe gideyim,eldiven de alayım.Bu iş biraz masraflı gibi Glorya .İyisi mi ben yeni bir gül alayım. biggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gif

 

 

Eeee boşuna dememişler: "gül'ü seven dikenine katlanır" diye...masrafına da katlanıver artık...biggrin.gif

Gönderi tarihi:

Yuka da çok tutarlı bir bitkidir, sulama konusunda :)

 

Hep aynı sulama ister, aynı ölçüde, aynı zamanda... Kış aylarında oda sıcaklığında su ister. Soğuk veya sıcak havalardan hoşlanmaz. Eğer alttaki yaprakalrını döküyorsa da anlayın ki güneş ışığından yeteri kadar yararlanamıyordur. Eğer birkaç dal veya gövdesi varsa bir tanesini gövdeye yakın bir yeden keserek belli bir süre kadar suyun içinde köklendirin, böylece birden fazla yukanız olmuş olur :D

  • 8 ay sonra...
Gönderi tarihi:

Benim maviş sizlere ömür tabi ki de...hadi onu geçtik fakat şimdiler de saksıda bir orkidem var onu da öldürmeden ben biraz bilgi rica etsem...:sweatingbullets:

Gönderi tarihi:

Benim maviş sizlere ömür tabi ki de...hadi onu geçtik fakat şimdiler de saksıda bir orkidem var onu da öldürmeden ben biraz bilgi rica etsem...:sweatingbullets:

 

Benim de bir orkidem var biliyorsun 4 yıldan fazladır birlikte yaşıyoruz :) Gayet sağlıklı kendisi :) Özel olarak ne yapıyorum diye sorarsan, vallahi hiçbir şey yapmıyorum. Yerini seviyor sanırım bir de tabii ki benim ilgimi :)

 

Güneş ışığına ihtiyaç hissediyor ama ışığı süzdürülmeden direkt olarak almayı sevmiyor. Mutlaka cam kenarında olmalı ama güneşle arasında bir tül falan olursa iyi olur. Bir de sabah güneşi alan yerleri daha çok seviyor zannımca :) Hiçbir şekilde yeri değiştirilsin de istemiyor.

 

Orkidenin orjinal saksısını da değiştirmemek gerekiyor. Genelde şeffaf minik saksılardadırlar. Kökleri güneş alsın diye özellikle böyle saksılara yerleştirilirler. Köklerinin bir kısmı da gövdesinden çıkar. Bunlar da güneşten nasiplerini alsınlar, zarar görmesinler diye orkidenin saksısı yine camdan derin bir kasenin içine yerleştirilmelidir. Bu kökleri ne olursa olsun kesilmemelidir.

 

Su verme işine gelince, susuzluğa dayanıklıdır (hani ben kimi zaman su vermeyi unuttuğumdan biliyorum, kendisine su verileceği günü sabırla beklemeyi bilir, naz, kapris yapmaz, "aman ben bi solayım da sen de gör" şeklinde kısaslara gitmez .) ama sen yine de suyunu ihmal etme. Suyu direkt saksısından verebilirsin, istersen saksıya değil de cam kasenin içine de ekleyebilirsin, farketmiyor yani...

 

Böyle işte :) Hadi kolay gelsin.

Gönderi tarihi:

Hem güzel hem kaprissiz bi çiçek yani.Erkeklerin ideal bulduğu kadın tipi gibi...:D

sorun çıkarmıyacak, öyyyle kenarda konuşmasan da , sulamasan da pırıl pırıl duracak...iyimiş valla...:unsure:

 

Teşekkür ederim...:D

  • 1 yıl sonra...
Gönderi tarihi:

Daha yeşil ve parlak bitkiler için yumurta!

 

Evlerimizin havasını yumuşatan ve güzellik katan yeşil yapraklı ev bitkilerimizin yapraklarının canlanması için yapmanız gereken şey mutfakta gizli...

 

Yumurta haşladıktan sonra suyunu sakın lavaboya dökmeyin. Çünkü bu su ev bitkilerinize can katacak! Yaprakların canlılığını arttıran ve çiçeklerin solmasını geciktiren bu yöntemi mutlaka deneyin. Kabukları da doğal gübre olarak kullanabileceğinizi unutmayın.

 

Gönderi tarihi:

Çiçeksiz bir ev ve balkon düşünemiyorum... Her yer çiçek olmalı, rengarenk... smile.png

 

 

balkon-cicekleri-2.jpg

 

 

eba03e404214t.jpg

 

e991b9b8a48at.jpg

 

b1e33584728at.jpg

 

80660f69c085t.jpg

 

07199cc583ebt.jpg

 

0327b8ade6e0t.jpg

 

7a095536c198t.jpg

 

ede673830a49t.jpg

 

db84ac473d1dt.jpg

 

b4fd0782295bt.jpg

 

ac082f1f6418.jpg

 

a6cecb62a87dt.jpg

 

57e7dcfb10b2t.jpg

 

32ea1467b369t.jpg

 

6a1d9dd49c3dt.jpg

 

c43217ef0203t.jpg

  • 2 yıl sonra...
Gönderi tarihi:

Bahçesi ve çiçekleri dillere destan olan bir dedenin torunu olarak utanç duyuyorum kendimden.... blushing.gif Ne zaman çiçek yetiştirmeye kalksam sonu hüsranla bitiyor.

 

Eski evimde güneş yüzü göremiyordu çiçeklerim, bu evimde de güneşten kaçacak yerleri yok...Küçükken alp eşeliyordu topraklarını, şimdi suşi diye bir çiçek canavarı kedim var... biggrin.gif

 

Geçenlerde birinci katta oturan komşumun elinde çok güzel bir maviş gördüm...Görünce içim burkuldu...Dedem ölmeden evvel mavişi çok sevdiğim için iki saksıda yetiştirip bana vermişti...İkisini de kuruttum

:)

Gönderi tarihi:

Bahçesi ve çiçekleri dillere destan olan bir dedenin torunu olarak utanç duyuyorum kendimden.... blushing.gif Ne zaman çiçek yetiştirmeye kalksam sonu hüsranla bitiyor.

 

Eski evimde güneş yüzü göremiyordu çiçeklerim, bu evimde de güneşten kaçacak yerleri yok...Küçükken alp eşeliyordu topraklarını, şimdi suşi diye bir çiçek canavarı kedim var... biggrin.gif

 

Geçenlerde birinci katta oturan komşumun elinde çok güzel bir maviş gördüm...Görünce içim burkuldu...Dedem ölmeden evvel mavişi çok sevdiğim için iki saksıda yetiştirip bana vermişti...İkisini de kuruttum

 

 

Gizli gizli çiçeklere arabesk müzik mi dinletiyorsun ne yapıyorsun şekerim :D

Bugünkü gazetede okudum, şöyle ilginç bir haber vardı, paylaşayım yeri gelmişken...

 

 

Muğla Milas'ta Semiha Altunkan Ortaokulu'nda öğrenim gören öğrenciler tarafından hazırlanan projeler, TÜBİTAK'ın desteğiyle düzenlenen Bilim Fuarı'nda sunuldu. Okul öğrencilerinden Fatma Akkılıç, Kuran-ı Kerim ve arabesk müzik dinleterek büyüttüğü bitkileri sergiledi. TÜBİTAK'ın desteğiyle Milas Semiha Altunkan Ortaokulu'nda kasım ayında başlayan çalışmalar kapsamında hazırlanan projeler Bilim Fuarı'nda beğeniye sunuldu.Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü Arslan Ersoy, şube müdürleri, okul yöneticileri, öğretmen, öğrenci ve öğrenci velilerinin katıldığı fuarda en çok dikkati 8 - D sınıfı öğrencisi Fatma Akkılıç tarafından hazırlanan 'Canlıların gıdası Kuran-ı Kerim' adlı proje çekti.'Çiçeklerin büyümesinde Kuran-ı Kerim etkili midir?', 'Ne yaparsak bitkiler daha hızlı büyür?' sorularına yanıt bulmaya çalıştığını belirten Fatma Akkılıç, projesi hakkında bilgi vererek "3 adet kap aldım ve her kaba biber diktim. Aynı miktarda gübre ve toprak kullandım. Hepsi aynı ortam şartlarında bekletildi. Fakat bitkilerden birine arabesk müzik dinlettim, birine ise 5 saatte bir Kuran-ı Kerim dinlettim. Üçüncü saksı isesessiz bir ortamda kaldı. 20 gün sonra Kuran-ı Kerim okunan saksı içerisinde bulunan biberin daha çok büyüdüğünü gördük" diye konuştu. Kuran-ı Kerim dinletilen biberin 20 gün içinde 20 santimetre büyürken, sessiz bir ortamda 20 gün bekletilen biberin 13 santimetre büyüdüğünü söyleyen Fatma Akkılıç, arabesk müzik dinletilen biberin ise hiç büyümediğine dikkat çekti. Deneyi sayesinde insanlara huzur veren Kuran-ı Kerim'in bitkilere de huzur verdiğini anladığını kaydeden Akkılıç, "Çiftçiler GDO yerine ürünlerine Kuran-ı Kerim dinletebilirler" dedi. haber3.com

 

Dindar çiçekler :D 

 

bitki.jpg

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.