Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Şeyh Said'in torunları ikiye bölündü! İslami gruplarla BDP ayrı törenler düzenliyor. Cumhuriyet’e karşı ayaklanan ve 1925’te idam edilen Şeyh Said..


Efendi Türkler

Önerilen İletiler

85 yıl sonra ilk kez

Şeyh Said'in torunları ikiye bölündü!

14965_5473_28062010_4.jpg

Cumhuriyet’e karşı ayaklanan ve 1925’te idam edilen Şeyh Said, Diyarbakır’da anılıyor. Anma etkinlikleri ikiye bölündü. İslami gruplarla BDP ayrı törenler düzenliyor.

 

85 yıl sonra ilk kez anıldı

 

Diyarbakır’da ilk kez geniş bir katılımla yapılacak Şeyh Sait’i anma etkinlikleri, torunlarını ikiye böldü. Kendilerine Dicle- Fırat Diyalog Grubu adını veren grup tarafından düzenlenen ve BDP’li olmayanların destek verdiği etkinliklere Şeyh Said’in torunu Abdullillah Fırat ile yine Şeyh Said’in isyandaki en yakın adamı olan Cibranlı Halit Bey’in torunu Tahsin Sever katıldı. Şeyh Said’in diğer torunları Diyadin Fırat, Bedri Fırat, Samet Bilgin ve Felat Özsoy ise Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Barış ve BDP ile Nubihar Dergisi, Çıra Kültür Merkezi, DİAY- Der ve DİVES’in destek verdiği ayrı bir etkinlik düzenledi.

 

Tarihi Ulu Cami önünde, kendilerine Dicle Fırat Diyalog Grubu adını veren yaklaşık 100 kişi, restorasyona alınan tarihi caminin etrafına çekilen demir panolara Şeyh Said ve arkadaşlarının fotoğraflarını asıp, üzerinde ‘Dedelerimizin mezarları nerede?’ yazılı tişörtler giyerek anma düzenledi. Kuyumcular Çarşısı’nın girişine ise Şeyh Said’in yaşamıyla ilgili yapılacak konferansın duyurusunun yer aldığı büyük bir bez afiş astı. Cami önünde ayrıca siyah zemin üzerinde Kürtçe, ‘Kürdistan liderlerini ve mücadelecilerini unutmayacağız’ ile üzerinde Şeyh Said’in yanısıra Saidi-Nursi ile Dersim isyanının lideri Seyit Rıza’nın fotoğrafları bulunan, ‘Dedelerimizin mezarlarının yerini istiyoruz’ yazılı pankartlar açıldı.

 

Alana ayrıca Şeyh Said’in asılmadan önce söylediği, “Pişman değilim. Çünkü ben ulusum için kurban ediliyorum. Tek bir isteğim var. O da torunlarımız bizi düşmana karşı mahçup etmesinler” sözlerinin yer aldığı pankart asıldı.

 

Anma etkinliğini düzenleyen Dicle- Fırat Diyalog Grubu adına konuşan Muhittin Batmanlı, Şeyh Said ve arkadaşlarını Kürdistan özgürlük şehitleri olduğunu ileri sürerek şöyle dedi: “Dünyada liderleri idam edildikten sonra mezarları bilinmeyen tek halk Kürdistan halkıdır. Önderlerimizin, rehberlerimizin, dedelerimizin mezarlarının yerini bilmek insani, islami, demokratik hakkımızdır. Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan ve meclis başkanına çağrımız, dedelerimizin mezarlarının yerini bize göstersinler. Açılıma giden yol buradan geçer.”

 

İsyanının liderlerinden olan Cibran Halit’in torunu Tahsin Sever de, 1925 yılındaki isyanın haklı ve meşru olduğunu idia etti. Sever, “Eğer 1925’te bu mesele çözülmüş olsaydı ve Kürtlerin talepleri yerine getirilmiş olsaydı, 85 yıldır kan dökülmeyecekti” dedi.

 

Bugün Cegerxwin Kültür Merkezi’nde Şeyh Said için panel düzenlenecek. Bu etkinlik BDP, Demokratik Toplum Kongresi taraftarlarınca düzenleniyor. Panelin ardından ise Şeyh Said ve arkadaşlarının asıldığı Dağkapı Meydanı’nda basın açıklaması yapılıp mevlit okutulacak.

 

1925’teki ayaklanma

 

Şeyh Said, ayaklanmayı Elazığ’da başlattı. Halkı din adına savaşmaya çağıran Şeyh Said, taraftarlarıyla Diyarbakır’ı ele geçirmek üzere harekete geçti. Kısa sürede yayılan isyanı bastıramayan Başbakan Ali Fethi Okyar, Mustafa Kemal’in çağrısı üzerine istifa etti ve yerini İsmet İnönü’ye bıraktı. Meclis’ten ünlü Takrir-i Sükun yasasını çıkaran İnönü kabinesi olağanüstü yetkilerle donatıldı. İsyan bastırıldı ve liderleri tutuklandı. Şark İstiklal Mahkemesi Şeyh Said ve 47 arkadaşını idama mahkum etti ve bu hüküm infaz edildi.

 

BDP: Mezar yerleri bulunsun

 

BDP; Şeyh Sait, Seyit Rıza ve Saidi Nursi’nin mezar yerleri ile ilgili Meclis Araştırması açılmasını istedi. BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan önergede, “29 Haziran 1925’te idam edilen Şeyh Sait ve arkadaşları, 15 Kasım 1937’de idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşları ile 23 Mart 1960’ta vefat eden Saidi Nursi’nin mezar yerlerinin nerede olduğunun tespit edilmesi ve naaşlarının ailelerine verilmesi amacıyla” Meclis Araştırma Komisyonu kurulması talep edildi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.