Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

ÇEVRENİZİ KİRLETİN!..


Misafir bilimselci

Önerilen İletiler

thumb_555445128.gif

 

Bu yıl tüm çekirdekler toprakla buluşsun…

 

Değerli Dostlar,

 

Yeryüzünün aldığı yağmur oranı 10 yıllık aralıklarda artar. Bu sene (2010) dünyanın periyodik olarak en çok yağmur alan yıllarından biri olacak, yani toprağın bereketinin yüksek olacağı bir yıl.

 

Bu nedenle yediğiniz kayısı, şeftali, kiraz, vişne, karpuz, kavun, erik vb. meyvelerin çekirdeklerini lütfen çöpe atmayın, hele çöp poşetlerine ASLA hapsetmeyin. Mümkünse herhangi bir yerde toprağın 10 cm altına gömün. Üzerine de bir bardak su dokun.

 

Gömme imkânınız yoksa bir poşette bu çekirdekleri biriktirip yanınıza alın ( ya da arabanıza koyun) arsa, tarla, toprak yol kenarı, yamaç gibi toprağı gördüğünüz alanlara bu çekirdeklerinizi savurun, korkmayın bu çevre kirliliği değildir. Aksine çevre için yeni hayattır. Doğa hemen o yeni çekirdekleri kucaklar ve besler…

 

Yapacağınız en kötü hareket çekirdekleri poşetlere hapsetmektir! Bunu yapmayın ve yaptırmayın.

 

Yapılan çalışmalarda doğaya başıboş atılan ya da dikilen bu çekirdeklerin en az yarısının yeşerip ağaç veya bitki olduğu kanıtlanmış.

 

En büyük israflardan birisi meyve çekirdeklerinin çöpe atılması, ülkemiz adına küçümsenemeyecek büyük bir servet…

 

Daha yeşil bir ülke için, daha temiz hava için, toprak kaymasını önlemek ve yeni nesillerimize yeşil bir dünya bırakmak için hep birlikte elimizden geldiğince meyve çekirdeği gömelim, savuralım, fırlatalım…

 

Bu uygulama TEMA tarafından başlatıldı ve bilinçli toplum olarak bizlerin desteklerini bekliyor, Doğaya yardım etmek, gelecekte etrafımızı saracak beton ve gökdelenlerden alamayacağımız oksijeni karşılamak için bile bu çekirdeklerden çıkacak ağaçlara ihtiyacımız var.

 

Poşete koymadığınız her çekirdek için şimdiden teşekkürler,

 

 

Doğa Gönüllüleri

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sirf cekirdekleri degil tüm sebze ve meyve artiklarini cöpe atmayin lütfen. Tabiiki bu artiklari tarlaya veya ormanada atmayalim, ama yarayisli hale getirmemiz icin kompost yaparak sebze ve meyveleri icin gübre haline getirebiliriz. Ben bunu 12 yila yakin yapiyorum ve cöp kutum asla dolmuyor. Hem keseme hemde dogaya yararli oluyorum. Kompost yapmak cok zor bir olay degil. Hatta ben cöpe ne kagit ne de cam veya demir ataiyorum. Tümünü ayirt etme imkanim var ve bu imkani degerlendirmek bana asiri zevk veriyor ve rahatlatiyor. Ilgilenen arkadaslar googelden cok saglikli bilgiler alabilirler. Dogaya deger veren ve koruyan herkese cani gönülden saygilarimi iletirim.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Apartman yaşamı için geçersiz bir öneri ne yazık... Bazı ev tipi öğütücüler var ama, sadece çöpten kurtarmış oluyor, çıkan ürünü kanalizasyona boşaltıyor bu makinalar.

 

Çiftlik evi olsa, zaten atıkları hayvanlara yedir, inekler sebze meyve atıklardan yapılan çorbaya bayılırlar. Sütlerini de artırır. Hem yine gübren de olur...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Apartman yaşamı için geçersiz bir öneri ne yazık... Bazı ev tipi öğütücüler var ama, sadece çöpten kurtarmış oluyor, çıkan ürünü kanalizasyona boşaltıyor bu makinalar.

 

Çiftlik evi olsa, zaten atıkları hayvanlara yedir, inekler sebze meyve atıklardan yapılan çorbaya bayılırlar. Sütlerini de artırır. Hem yine gübren de olur...

Haklisiniz apartman yasami icin fazla gecerli bir öneri degil, ama ülkemizde apartmanda yasamayanlarda var, yani bahcesi olan. Bir yerden baslamamiz gerekli diye düsünüyorum. Bazi ülkelerden apartmanda yasayanlar icin dahi ayrica kompost olabilecek maddeler icin ayri kontenerlar var. Bunlari yapabilmek inaninki maddiyete dayanmiyor. Düyünce yasam tarzi cok önemli. Piknik yapanlarimiza bakarsak durumumuzun ne oldugunu cok rahat anlariz. Ormanlarimiz pilastik ve sise atiklariyla dolu. Bu insanlara isterseniz ciftlik evi verin kac yazar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.