Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

TİYATRO YAPMA HAKKINA ENGEL


egmont

Önerilen İletiler

" İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NDE TİYATRO YAPMA HAKKINA ENGEL

 

Bizler, İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi’nde (ÖKM) tiyatro çalışmaları yürüten öğrencileriz. Bu yazıyı tiyatro yapma hakkımızın elimizden alınması ve çalışmalarımızın engellenmesi üzerine kamuoyunu bilgilendirmek ve destek çağrısında bulunmak için kaleme alıyoruz.

Günümüzde her yerde karşımıza çıkan insan hakları ihlali, ÖKM EAT sahnesinin karşısına da tiyatro alanında çıkmıştır. Bir insanın ya da bir grubun tiyatro yapma hakkı elinden alınabilir mi? Bizler hiçbir nedenin bu hakkımızı engelleyemeyeceğini düşünüyor ve bu hakkımıza sahip çıkıyoruz.

ÖKM Sahnesi Eğitim Araştırma Topluluğu (EAT) 2000- 2001 tiyatro sezonunda, üniversite yıllarında İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi’nde tiyatro yapmış mezun ya da son sınıfta okuyan öğrencilerle, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü’nün son sınıf öğrencilerinin girişimleriyle kurulmuştur. Bugüne kadar, Lorca’ dan “Don Cristobita ile Dona Rosita’nın Acıklı Güldürüsü” "Eskicinin Tazesi.” Sermet Çağan’dan “Ayak Bacak Fabrikası”- Dario Fo-Franca Rame’den ”Üç Tanıdık Hikaye” Bertolt Brecht’den “Kafkas Tebeşir Dairesi” adlı oyunları sahnelemiş ve Bertolt Brecht’in “Sezuan’ın İyi İnsanı” adlı oyunun atölye çalışmasını üstlenmiştir.

ÖKM-EAT sahnesinde “mezun tiyatrosu nasıl olmalıdır?” konusunda yaptığımız tartışmalar sonucu ortak bir noktada uzlaşılamadı ve tartışmalar bitmeden bir grup ayrıldı. Bu grup ayrıldığını deklare ederek İstanbul Tiyatro Atölyesi (İSTAT) adı altında yeni bir oluşuma gitti. Bizler ÖKM-EAT olarak çalışmalarımıza devam ettik. İstanbul Üniversitesi Dramaturji ve Tiyatro eleştirmenliği bölümünde öğretim görevlisi olan ve halen Öğrenci Kültür Merkezi Tiyatro kulübünün danışmanlığını yapan Yrd. Doç. Kerem Karaboğa hiçbir somut gerekçe bildirmeden sahne kullanımımızı engellemiştir. Bu tavrını Ökm sahnesindeki öğrencilere dayatmıştır. Bu anti demokratik bir uygulamadan rahatsız olan öğrenciler ise ÖKM sahnesinden Kerem Karaboğa tarafından tasfiye edilmiştir. Tasfiye edilen bu arkadaşlar ve ÖKM-EAT üyeleri sahneyi – boş olduğu günlerde bile – kullanamamaktadır. Danışman hocanın bu yaklaşımı ÖKM yönetimi tarafından da sahiplenilmiştir. ÖKM’ye girişimiz yasaklanmış ve görevliler bize anahtar verilmeme konusunda uyarılmıştır. Üye olduğumuz halde adımız ÖKM sahnesinin anahtarını alabilecekler listesinden çıkarılmıştır.

Her şeyden önce belirtilmesi gereken şudur; ÖKM tüm İ.Ü öğrencilerine ait olan kamusal bir alandır. İsteyen her İ.Ü öğrencisi üye olarak kültür-sanat faaliyetlerine katılma ve faaliyet örgütleme hakkına sahiptir. Farklı sanatsal görüşlere sahip öğrenciler bu mekânı kullanarak farklı çalışmalar yapabilirler. İ.Ü. öğrencileri olarak Öğrenci Kültür Merkezi sahnesine girişimiz yasaklanmıştır. İmkânlarımızı zorlayarak her yerde tiyatro yapmaya çalışan bizler, mağduriyetimizi açıklayarak bir kamuoyu oluşturmayı doğru bulduk. Hakkımızı sonuna kadar arayarak tiyatro yapmaya zor koşullarda da olsa devam edeceğiz.

Yaşanan bu hak ihlalini protesto eden imza kampanyasına desteğinizi bekliyoruz. Toplanan imzalar İ.Ü. ÖKM yönetimine ve Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Anabilim Dalına ulaştırılacaktır.

 

ÖKM EAT

 

Dilekçeyi imzalamak için: www.okm-eat.org

 

Görüşleriniz için: [email protected]

 

Erişim Numarası: 0536 726 2265

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 ay sonra...

Tiyatro oyuncuları derneğine şikayet edin. Eğer arkanızda bir vakıf veya birlik olursa daha olumlu sonuçlar çıkartabilirsiniz. Ayrıca gazetelere de konunun içeriğini kısaca anlatan basın bültenleri yollayın, özellikle de Hürriyet gazetezi yazarlarından Doğan Hızlan'a ulaştırın. Zaten devlet tiyatroya fazla önem vermediği için ve tiyatro sever yazarlar, insanlar olduğu için elbet birileri ilgilenir. Eğer gazetelerin haber merkezlerine ulaşamazsanız eğer ben size faks ve tel. numaralarını veririm. Tiyatro yolculuğunuza başarılar...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

Sokakta oynayın!

Öncelikle size destek verdiğimi belirterek söze girmek isterim tiyatro illa ki bir yere bağlı kalamaz hiç olmadı gidin sokakta oynayın boş olan her alan tiyatro sahnesidir imza vermek için siteye girmeyi denedim fakat giremedim msj yollanalı da epey olmuşa benziyor umuyorum bir sonuç vermiştir imza kampanyası fakat benim bildiğim madalyonun sadece bu yüzü bir de kerem karaboğanın ağzından dinlemek isterdim açıkçası adamın hakkında öyle çok bilgi vermişsin ki ve bu bilgilerle öyle bir kötülemişsin ki bende bir merak uyandırdı ne olursa olsun birinin adını böylesine kirletmen son derece yanlış

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.