Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Siirt - Zivzik Narı


_asi_

Önerilen İletiler

ZİVZİK NARI

 

nark.jpg

 

İnsan sağlığına olan faydalarını saymakla bitirmek mümkün değil. Onun sadece meyvesi değil, çiçeği, çekirdekleri, suyu ve kabukları da çeşitli karışımlar halinde tıbbi olarak kullanılır.

 

Narın en önemli özelliklerinden biri genel damar sağlığını, özellikle de kalbi koruma özelliğidir. Narın, damar tıkanıklıklarını %44 oranında gerilettiğini söyleyen bilim adamları, narın ‘ACE’ denilen enzimi engelleyerek tansiyon düşürücü etkisinin de olduğunu ortaya çıkarmışlardır. İnsanlar üzerinde yapılan bir araştırma sonucu 2 hafta boyunca günde 50 ml nar suyunun, tansiyon artıran enzimi yüzde 36 düşürdüğünü göstermiş bu sayede tansiyonu yüzde 5 düşürdüğü belirlenmiştir. Ayrıca narın, kalp çarpıntısına iyi geldiği ve içerdiği bazı maddeler sayesinde kolesterol düzenleyici özelliği olduğu belirtilmektedir.

 

Araştırmacılar; nar çiçeğinin (Gülnar) Hindistan’da şeker hastalığında kullanıldığını ve kan şekerini dengeleyen özellikleri olduğunu tespit etmişlerdir.

 

Adeta bir ‘ilaç’, hatta antibiyotik özelliği olan nar, özellikle bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok hastalıktan korumaktadır. Latince adı ‘Punica Granatum’ olan nar, özellikle içerdiği antioksidanlar sayesinde vücudun savunma sistemini güçlendirmektedir. Narda, kansere karşı koruyucu ve kanser hücrelerinin de gelişmesini engelleyici antioksidanlar bulunmaktadır. Nar suyundaki antioksidan miktarı yeşil çay, kızılcık ve portakal suyuna göre 3 kat daha fazladır. 1 bardak nar suyu, 10 bardak yeşil çay ve 4 bardak kızılcık suyu ile aynı seviyede antioksidan madde içermektedir. Son günlerde nar suyuyla ilgili yapılan araştırmalarda, cilt kanserine ve erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu etkisi olduğunun görüldüğünü söyleyen uzmanlar, kış mevsiminde portakal, mandalina ve limonun yanı sıra narı da taze şekilde veya suyunu sıkarak tüketmenin önemli olduğuna dikkat çekmektedirler.

 

narb.jpg

 

Narın meyve kabuğu ekstresinin güçlü virüs ve mikrop öldürücü özelliği bulunmaktadır. Bu sayede Nar meyvesi kabuğu, ishale karşı (%15’lik) çay halinde kullanılabilir. Kabuğunun suyu cilt üzerinde enfeksiyon ve yara iyileştirici etki de gösterdiği belirlenmiştir. Nar meyve kabuğu tanenlerinin antioksidan ve anti tümör etkileri de bilinmektedir.

 

Nar ağacı kabuğu çok eskiden beri bilhassa bağırsak şeritlerine (tenyalara) karşı kullanılır. Yalnız zehirlenmelere yol açabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Bu amaçla yapılan ilaçlar tenya düşürmek için kullanılır.

 

Nar, potasyum ve demir açısından da çok zengindir. Aynı zamanda C vitamini deposudur. Yapılan araştırmalara göre narda, serbest radikallere karşı güçlü etkisi olan çeşitli vitaminler, minareler, enzimler mevcuttur.

 

Tatlı nar midede çabuk çözüldüğü için hazmı kolaydır. Ayrıca tatlı nar mideyi kuvvetlendirir, boğaza ve akciğerlere faydalıdır, öksürüğe iyi gelir. Ekşi nar ise mide yanmalarına karşı faydalıdır, diğer narlardan daha fazla idrar söktürür, ishali ve kusmayı keser, karaciğer hararetini söndürür, kabızlığı giderir, mide ağzındaki ağrılara iyi gelir.

 

Suyu zarıyla birlikte çıkarılıp bal ile merhem kıvamına gelinceye kadar pişirilip diş etlerine sürüldüğünden diş eti tahrişine iyi gelir. Dolama / tırnak iltihabı ve cerahatli yaraların tedavisinde nar çekirdeğinin balla birlikte karıştırılarak merhem halinde tatbik edilmesi tavsiye edilir. Nar çiçeği de yaralar için kullanılır. Nar burun poliplerine faydalı olma gibi yararları yanında kan yapıcı, enerji verici özelliği de vardır. Et kısmı ile sıkılıp içilirse, safra söker, pekliği giderir.

 

Nar yararlarıyla ilgili pek çok bilimsel çalışmanın olduğunu söyleyen bilim adamları, özellikle de enfeksiyon hastalıkları açısından risk altında olduğumuz bu kış aylarında bol bol nar tüketmeyi öneriyorlar. Ancak içerdiği bazı kimyevi maddeler yüzünden, küçük çocukların ve hamilelerin fazla kullanmamaları tavsiye edilir.

 

71646573ot7.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.