Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çorum yemekleri


_asi_

Önerilen İletiler

KEŞKEK....

 

Malzemeler: (6 kişilik)

 

500 gr yarma (gendirme)

 

500 gr koyun eti

 

2 adet soğan

 

3 yemek kaşığı tereyağı

 

1 yemek kaşığı tuz

 

1 çay kaşığı kırmızı biber

 

11 su bardağı su

 

Hazırlanışı: Yarmalar akşamdan ıslatılır. Güveç tencereye (Toprak tencere) 2 kaşık yağ konulur. Soğanlar ince ince kıyılır. Et, biber, salça, tuz 1 su bardağı sıcak su ilave edilerek 15 dakika kaynatılır. Yarma yıkandıktan sonra 10 su bardağı sıcak ile birlikte tencereye ilave edilir.

 

Kaynamaya başladıktan sonra ateş kısılır. Tencerenin kapağı kapatılıp hamurla kapağın etrafı kapatılır. Bir parmak sığacak kadar delik bırakılır, buhar çıkması için kısık ateşte 2 saat pişirilir.

 

Not: Geleneksel bir çorum yemeğidir. İl merkezinde ve ilçelerde de yapılmaktadır. Genellikle ramazan aylarında sabah erken saatlerde güveç tencerede hazırlanıp fırına verilir. Turşu ve salata ile birlikte servis yapılır.

 

 

 

İSKİLİP DOLMASI....

 

Malzemeler: (8 kişilik)

 

2 kg pirinç

 

1,5 kg et

 

500 gr tereyağı

 

5 yemek kaşığı tuz

 

1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber

 

15 su bardağı su

 

5 adet kuru soğan

 

Hazırlanışı: Pirinçler tuzlu suda yarım saat bekletildikten sonra yıkanıp süzülür, Tencereye 300 gr tereyağı konulur. 3 yemek kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiberle birlikte pirinçler ilave edilir. Tencerede 5 dakika kavrulur. Üzerine bir su bardağı su eklenip tencerenin kapağı kapatılıp dinlenmeye bırakılır. (30 dk) Et yağ ile kızartılır. Soğanlar ince kıyılarak tencereye atılır. Birkaç kez karıştırıldıktan sonra tuz ve karabiber ilave edilir. Kalan sıcak su ilave edilir. Et kaynamaya başladıktan sonra üzerine sacıyak yerleştirilir. Üstüne temiz bir tepsi yerleştirilir. Pirinçler temiz bir bez torbaya konularak tepsinin üstüne yerleştirilir. Tencerenin kapağı kapatılarak kapak kenarları hamurla sıvanır. Bir parmak sığacak kadar delik bırakılır. (Buhar çıkması için) kısık ateşte 4 saat pişirilir. Sıcak servis yapılır. Yanında turşu, ayran, komposto, salata ile servis yapılabilir.

 

Not: Çorum’un İskilip ilçesinde yapılmaktadır. Düğünlerde dolmacı adı verilen aşçılar tarafından hazırlanır. Halen bu gelenek devam etmektedir

 

 

 

ÇATAL AŞI....

 

Malzemeler: (6 kişilik)

 

1 su bardağı yeşil mercimek

 

1 su bardağı yarma (kırık)

 

1 adet soğan (kuru)

 

2 yemek kaşığı tereyağı

 

1 yemek kaşığı tuz

 

1 çay kaşığı biber (kırmızı toz)

 

1 çay kaşığı nane

 

6 su bardağı su

 

Hazırlanışı: Tencereye yağ konulur. Soğanlar ince ince kıyılır. Pempeleşinceye kadar kavrulur. Nane, biber ilave edilir. 3 su bardağı su konulup, kaynamaya başlayınca mercimek ilave edilir. 20 dakika kaynayınca 3 bardak sıcak su ilave edilip, yarma eklenir. 20 dakika kadar kaynatıldıktan sonra tuzu eklenir. Ateşi kısılır. 10 dakika kadar kaynadıktan sonra servise hazırdır.

 

Not: Geleneksel Çorum yemeğidir. Çorum ve çevre ilçelerde de yapılır.Yanında turşu ve yeşil soğanla servis yapılır.

 

 

 

MANTI....

 

Malzeme (4 kişilik )

1 kg un

1 kg kıyma

1 demet maydanoz

1 yemek kaşığı salça veya varsa domates

150 gr margarin

2 yemek kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kırmızı biber

2 su bardağı su

2 su bardağı yoğurt

1 adet yumurta

4 diş sarmısak

1 adet kuru soğan

 

Hazırlanışı :

 

Mantı 2 çeşittir. 1-Kuru Mantı

2-Sulu Mantı

 

Kuru Mantı :

Un, tuz, yumurta, su ile beraber kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır. Üzerine ıslak bez örtülerek yarım saat dinlendirilir. 2 yumak yapılır. Yufkadan kalın olacak şekilde hamur açılır. Kıymanın içine soğan rendelenir. Tuz karabiber, maydanoz karıştırılır. Yufka bardak ağzıyla kesilir. İçine kıyma konulup, 6 kulaklı olacak şekilde bükülür. Yağlanmış tepsiye dizilip kızartılır.

Margarin, tuz, salça, kırmızı biber, karabiberle birlikte 2 su bardağı su ilave edilerek sos hazırlanır. Tepsinin üzerine dökülüp 10 dakika pişirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılır.

Sulu Mantı:

Hamur aynı ölçülerde hazırlanır. Hamur kare şeklinde kesilir. 4 kulaklı olacak şekilde bükülüp kızartılır. İçine kıyma konulmaz. Kaynamakta olan suya atılarak sulu olacak şekilde pişirilir. (15 su bardağı kadar su kaynatılır. İçine 1 yemek kaşığı tuz atılır.) Tencereye margarin konulur. Eridikten sonra kıyma ilave edilir. Suyunu çekinceye kadar kavrulur. Soğan rendelenir. Tuz, karabiber, kırmızı biber, salça ilave edilerek 5 dakika kavrulup pişen mantıların üzerine dökülür. Sarımsaklı yoğurt hazırlanır. Tabakların üzerine dökülür.

 

Not: Geleneksel Çorum yemeklerindendir. Özellikle ramazan ayları gelmeden önce çok miktarda mantı kızartılıp hazırlanır. Özel günlerde ve isteğe göre her zaman yapılabilir. Hazırlanıp servise sunulması 1 saat kadar sürebilir.

 

 

 

YUMURTALI PATLICAN KÖZLEMESİ.....

 

MALZEMESİ:

1 kg. patlıcan

2 soğan

2 domates

5-6 sivribiber

katıyağ

5 yumurta

karabiber

tuz

 

Patlıcanları közleyin, kabuklarını soyun ve ince kıyın. Kızgın yağda kıyılmış soğanları pembeleştirin ve kıyılmış biberleri ekleyip, kavurun. Doğranmış domatesleri de ekleyip suyunu çektirin. Patlıcan, tuz ve karabiberi katarak 2 dakika pişmeye bırakın. Patlıcanların üzerinde oyuklar açıp yumurtaları bütün olarak üzerine kırın ve akını beyazlaştırın.

 

 

 

YANGIÇ.....

 

300 gr kıyma

1 soğan

1 çorba kaşığı margarin

Tuz, karabiber

 

Hamur için:

 

3 su bardağı un

1 su bardağı su

1 yumurta

1 çorba kaşığı yoğurt, tuz

 

1. Unu hamur yoğurma kabına alın. Ortasını havuz gibi açıp yoğurt, yumurta, tuz ve su ekleyerek yoğurun. Yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp bezeler hazırlayın. Üzerine un serperek oklavayla kalın yufkalar halinde açın.

2. Soğanı soyup rendeleyin. Derin bir kapta, kıyma, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiberi karıştırın. Hamurların ortasına kıymalı iç malzemeyi yayıp katlayın.

3. Sacta veya teflon tavada gözleme gibi pişirin. Margarin sürüp servis yapın.

 

 

 

MANTARLİ BORANİ.....

 

Yarım kg mantar

Yarım limon

4 çorba kaşığı sıvıyağ

Yarım kg süzme yoğurt

1 tatlı kaşığı nane

1 çorba kaşığı tereyağı

Tuz

 

1. Mantarları yıkayıp kararmamaları için limonlu suda bekletin. Süzgece alıp suyunu süzün. İnce ince dilimleyin.

2. Tavada sıvıyağı kızdırıp mantarları kavurun. Tuz ekleyip suyunu salıncaya kadar pişirin. Mantarları süzgece alıp yağını süzdürün. Süzme yoğurdu derin bir kaba alıp biraz çırpın. Mantarları ekleyip karıştırın.

3. Başka bir tavada tereyağını kızdırıp naneyi ekleyin. Yoğurtlu mantarın üzerine naneli sıcak tereyağını gezdirin. Sıcak olarak servis yapın

 

 

 

KARAÇUVAL HELVASI....

 

1.5 su bardağı un

250 gr margarin

1 çay bardağı pekmez

1 çay bardağı su

1 çorba kaşığı leblebi tozu

 

1. Unu geniş bir tavaya alın. Tahta kaşıkla sürekli karıştırarak kısık ateşte unun rengi değişinceye kadar kavurun. Margarini ekleyip una yedirerek kavurmaya devam edin.

2. Pekmezle suyu karıştırın. Kavrulmakta olan una azar azar ekleyin. Hızlıca karıştırın. Helva kıvamını alınca ateşten alıp ılınmaya bırakın.

3. Helvadan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp top şeklinde yuvarlayın. Servis tabağına dizip soğumaya bırakın. Üzerine leblebi tozu serpip servis yapın.

 

 

 

ÇORUM BAKLAVASI.....

 

Hamur için:

4 su bardağı un

3 yumurta

1 çay bardağı süt

1 çay bardağı sıvıyağ

3 çorba kaşığı yoğurt

Bir tutam tuz

İç malzeme:

2 su bardağı ince çekilmiş ceviziçi

1 paket (250 gr) margarin

Şurup için:

7 su bardağı tozşeker

8 su bardağı su

 

1. Tozşekeri suyla kaynatıp şerbeti hazırlayın ve soğumaya bırakın.

2. Unu hamur yoğurma kabına alıp ortasını açın. Yumurta, süt, sıvıyağ, yoğurt ve bir tutam tuz ekleyip yoğurun. Hamuru eşit büyüklükte 20 parçaya ayırıp yuvarlayarak 20 beze yapın. Bezeleri hafif un serperek ince yufkalar halinde açın.

3. Margarini eritip 1 çay bardağı kadarını ayırın. Kalan margarini yufkaların üzerine sürüp ceviz içini serpiştirin. Her bir yufkayı oklavaya sarıp iki ucundan ortaya doğru toplayarak büzün ve oklavadan çıkarın. 3-4 cm'lik parçalar halinde kesip yağlanmış tepsiye aralıksız olarak dizin. Ayırdığınız margarini kızdırıp sıcak olarak yufkaların üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında kızarıncaya kadar pişirin.

4. Tepsiyi fırından alıp üzerine soğuk şurubu gezdirerek dökün. Şurubu çektikten sonra servis yapın .

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.