Misafir demirefe Gönderi tarihi: 16 Şubat , 2009 Gönderi tarihi: 16 Şubat , 2009 Ben yine sorunun özü olarak gördüğüm konuya vurgu yapacağım: Üst kimlik tanımı neye göre yapılıyor? Biz burada bir toplumdan, bir toplumsal mutabakattan, kurulu bir devletten söz ediyoruz. Devletlerin kuruluş ilkeleri vardır. Bu ilkeler de anayasasında yazar. İngiltere ve İsrail gibi yazılı anayasası olmayan toplumlarda gelenek çok güçlüdür, yazmaya gerek duymamışlar. Ama Türkiye Cumhuriyeti yazmış. Üst kimlik söylemi, dışardan empoze, tuzak bir söylemdir. Türkiye Cumhuriyeti başbakanının dilinden de ifade edilmiş olması büyük bir talihsizliktir. Böyle bir tanım yoktur. Bahsinin dahi edilmemesi gerekir. "Üst kimlik var" diyenleri kanıtlamaya davet ediyorum... Alıntı
Φ dünyahepimizin Gönderi tarihi: 16 Şubat , 2009 Gönderi tarihi: 16 Şubat , 2009 Peki sizin "kürt asıllı" tanımınız neyin üstünde durmaktadır ? Kürt'ler Türkiye'de ezelden beri yasayan Kürt asilli Türk vatandaslaridir. Kürt'lerin yasadigi corafya belli, Türkiye, Iran, Itak, Suriye, Eski Sovyetlerbirligi. Bir bakin oralarda ne diyorlar Kürt'ler icin acaba? Sizin anlayisiniza göre Kuzey Irak'ta yasayan Pesmergeler de Kürt asilli Irakli olamaz. Onlar oraya zorlami göc edildi demi? O halde tümü sadece Irakli. Daha neler duyacagiz. Inkar icin her türlü entrikalara basvuruyoruz ya , o beni bayagi sasirtiyor. Alıntı
Φ Efendi Türkler Gönderi tarihi: 16 Şubat , 2009 Gönderi tarihi: 16 Şubat , 2009 Evet işte, karıştırmayalım. Türk kelimesi burada etnik bir gönderme değil. Bir üst kimlik! O yüzden, 'ben Türk ırkından değilim o zaman Türk olamam' demek, ırkçı bir bakış oluyor. Sayin Dogrucudavut Konuyu o kadar net ortaya koyuyorsun ki? iste burda durus acisi önemli..Milletini sevebiliyormu, Ülkesini seve biliyormu kendisinle barisik mi.. Şöyle dünya´ya bir uzanalim.. bundan sonra yapilmasi gerekiyor! Türkiyeden gelen Göcmenler Alman Kimligi’nin bir parcasi olabilmek icin mücadele verirken.. ayni zamanda Almanya da sonuc olarak kana, soya dayali Alman Kimligi yerine, bugünün ihtiyaclarina uygun bir Alman Kimligi´nin yaratılmasi icin büyük mücade vermesi.. Acaba diyorum? Bize neyi animsatiyor! Alıntı
Φ yazgan Gönderi tarihi: 16 Şubat , 2009 Yazar Gönderi tarihi: 16 Şubat , 2009 "Ben Kürt asıllı bir Türküm" deyip diyememekten mi geçer uzlaşmanın yolu. Ben dediğiniz sloganı beynimde oturtamadım,özümseyemedim. Sorun,birilerinin Türk olup olmaması değil,o birilerinin kendi olmasıdır. Kimsenin Türk olanla sorunu yok,benim sorunum halklarla değil dayatılanlarla. Zor mu diyorsunuz,Türk olabilmek!Değilsem zor! Sayın arkadaşım, Sözlerindeki samimiyeti görüyor ve düşüncelerinize saygı duyuyorum, her ne kadar bazılarına katılmasam da. Siz diyorsunuz ki "ben kürt asıllı bir türküm diyemem, beynimde oturtamadım, özümseyemedim." En sonunda da "Türk olmadığım için bunu söylemek zor" demek istiyorsunuz. Saygı duyuyorum. Ama asıl ayrıldığımız nokta bu değil. Sorunun temeli galiba "milli kimlik tanımlarımızın" farklı olmasında. Milli kimlik dendiğinde siz "etnik" bir ırka ve kana dayalı anlam çıkarıyorsunuz; ben ise milli kimliği ""aynı vatanda yaşamak" olarak anlıyorum. Bana göre bir ülkede yaşayan, o ülke vatandaşlarının hepsi hangi ırk, din, millet veya ülkeden gelmiş olurlarsa olsunlar TEK BİR MİLLETİ meydana getirirler. Sorun, bu milletin adını koymakta ortaya çıkyor bazen. Millet ismi olarak mesela, ABD'de yaşayanlara "amerikalı" anlamında "amerikan" deniyor. Ama genellikle başka ülkelerin büyük çoğunluğunda, yaşanılan "o ülkenin halkı" anlamında bir sözcük yok. Bir halkı , toplumu veya soyu ifade eden kelimeler seçiliyor millet ismi olarak. Grek(yunan), cermen (alman), arap, yahudi, bulgar, rus gibi. Ama bu milletlerin yaşadıkları ülkenin ismi de daha ziyade milletin ismine göre şekilleniyor.Bulgaria, Russia gibi. Diğer ülkelerde olduğu gibi bizim ülkemizde yaşayan insanların da bir ortak adı olması gerekmiyor mu? Bu da var zaten Atatürk tarafın devletin kuruluşunda verilmiş bir isim. O da "Türk" bildiğiniz gibi. Bu kelime cumhuriyetin kuruluşundan önce sizin anladığınız manada, yani etnik olarak kullanılmış. Orta Asyadan gelip Anadolu'ya yerleşen Hun kökenli Oğuzlar anlamında kullanılmış . Ama bugün artık o anlamda değil. Bu yeni anlam (TC vatandaşı=Türkiye'li= Türk) anayasa ile de tescillenmiş. Devletin kurucusu tarafından da açıkça belirtilmiş. Kimse bu ülkede "Türk değilsin" sözleriyle dışlanmasın diye. Sonra da, başta Atatürk olmak üzere bütün cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar ve ders kitapları "türk" kelimesini "öve öve" kullanmış, ülkede yaşayan herkesi kastederek, herkesi Türk sayarak. Şimdi dersek ki "ülkemizde sadece türkler yok, çerkesler de var, kürtler de var, başka milletler de var", o zaman şimdiye kadar devletimizin resmi kayıtlarında geçen ve sadece türklüğü övücü olan sözleri ne yapacağız? Tek bir seçenek kalıyor, önce Oğuz kökenli olmayan etnik gruplardan önce GÜZEL BİR ÖZÜR DİLEYİP, "millet" sayacağımız o "etnik gruplara" da bağımsızlık vermek, ülkeyi ona göre yeni sınırlarla 36 parçaya bölmek. Tabii eşit olarak değil. Türkiye'den irili ufaklı tam 36 tane bağımsız devlet çıkarmak. Yalnız bu bölme - parçalanma işlemini kardeş kardeş, barış içinde yapamayacağımıza göre BÜTÜN DÜNYAYA İBRET OLACAK BİR "iç savaş" çıkartıp, birbirimizi ÖLDÜRMEMİZ de kaçınılmaz oluyor. Hem nüfusumuz da biraz azalmış olacağına göre fert başına düşen gayri safi milli hasıla da belki 15 bin dolara çıkar, Avrupa Birliğine de bizi almaları kolaylaşır ama... Ben, diyorum ki, böyle olmaktansa, madem siz kürtlere, Türkiye'deki halkın %85'inin söylediği o kelimeyi (Türküm demeyi) söylemek çok ağır geliyor, Türkiye'de kürt olmayan herkes, yani geri kalan %85'lik kesime teklif edelim, ülkenin bölünmemesi için herkes "Ben kürdüm" desin, ülkenin adı da Türkiye yerine "Kürdistan" olsun, o zaman tek bir milli ismimiz olur ve ülkede yeni devletcikleri kurmak için birbirimize girip savaşmamız da gerekmez. Ben kendi adıma " yörük asıllı bir Kürdüm" demeye hazırım. İnanın Oğuz Türklerinden gelen biri olarak bu bana ağır gelmez, yeter ki ülkem bölünmesin. Saygılar sunuyorum. Alıntı
Φ kaplan-200 Gönderi tarihi: 16 Şubat , 2009 Gönderi tarihi: 16 Şubat , 2009 O kadar zor geliyorsa O kiliği taşımayacaksın. Taşıyorsan Kabulleneceksin. İsterseniz o slaganı uydurun kendinize''Ya sev ya terket''biz bu bayrak altında Türk'lük adı altında,ister çerkez ister laz ister kürt herkesle aynı mesafedeyiz. Nasıl anlıyorsanız öyle olsun... Alıntı
Φ mavi olmayan gökyüzü Gönderi tarihi: 16 Şubat , 2009 Gönderi tarihi: 16 Şubat , 2009 Yukarlarda anlatmıştım ama sağlam bulmamışsınız. Aslında konuyu 6-7 aydır sizle tartışıyoruz, bazen kabul ediyorsunuz bazen itiraz ediyorsunuz. Benim dediklerim ise hep aynı Türk üst kimliktir. Onun dışında alt kimlik anlamı da vardır. Bu da Türk etnik kimliğidir. Bu demek değildir ki, Kürtler inkar ediliyor yada kültürünü geliştirmesin. Çok net aslında Sağlam bulmak yada bulmamak değil,sadece yaşananlara baktığımda bana kalan şaşkınlığı yazdıklarıma yansıttım. Önce diyoruz ki,etnik bir ifade değildir Türk olmak kavramı yada içeriğinde ırk yoktur. Ne güzel diyorum ki;hemen sonrasında Türk olan kavramda bir Kürt etnik kimliğini kabul edemeyenlerin çokluğu "ne bu ya" dedirtiyor bana. Ne yaşananlar ne de dayatılanlar,bana dediğiniz anlayışı doğrulayamıyor. Rahatsızım ben bu durumdan,ya kavram kargaşasına son verilsin yada kavramın kendisinden yola çıkan bir "geçmiş" bugünden itibaren inşa edilsin. Dediğim gibi,bu etnik kimliği mi yok sayacaksa,ben bu tanımı kabul etmiyorum. öncelikle şunu önemle belirtmeliyim ki eğer Türk milliyetçiliği tanımı yapacak ve Türk milliyetçiliği üzerinden gideceksek olaya en başından bakmalıyız.zira Atatürk'ün "benim soyum Metehan'dan başlar" sözünü unutmamak gerekir. konumuza dönecek olursak eğer ABD'den örnek verilmiş.ABD, Türkiye için yanlış bir örnektir.zira adından anlaşılacağı gibi birleşik devletlerdir.oranın sistemi bize göre tamamen farklıdır.yani onlar ulus-devlet değillerdir. .... Türkiye'de kimlik sorunu yoktur.hali hazırda olan kimlikçi sorunu vardır.kürt sorunu yoktur, kürtçü sorunu vardır.çok uluslu devletlerden, ulus devlete geçiş süreci sancılı olmuştur.bunun optimum seviyede gelişmesi zaten beklenemez.ancak bazı kürtçü aydınlar ve emperyalistlerce aldatılan ve hala aldatılmakta olan kürtler bu durumu bu noktaya getirmişlerdir. .... bide Türk ermenisi nasıl oluyomuş birisi açıklasın bana..üstlerde birisi öyle bi tabir kullanmışta..sanırım eli sürçmüş..zira böyle birşey imkansızdır. Benim demek istediklerime gerçekten tercüme oluyorsunuz,hayır yanlışsınız deseniz de aynı nokta da buluşuyoruz. ABD örneğinden yola çıkalım önce; Amerika halkını,birarada tutan ulus anlayışı değil,çıkarların birlikteliğidir. Biz de ise durum çok farklıdır,ulus-devlet anlayışında,ulus kavramınızda ırk olmasa da uygulamalar bu kavram oldukça düşündürücü. Ulus-devlet olma yolunda yanlış adımlar atıldı,demokrasi de olduğu gibi,uygarlaşma da olduğu gibi. Bu hataların bedelini sadece Kürtler ödemedi,bu ülke de herkes bu adımlarla ezildi. Türkiye de ciddi anlamda bir kavram kargaşası vardır,kimlik sorunu vardır,kim olduğumuzun kafa karışıklığı vardır....Kürt sorunu vardır. İster kabul edelim,ister kabul etmeyelim;bedelini beraber ödüyoruz. Sadece mavi olmayan gökyüzü değil ibrahimevren'de kaybetmeye devam ediyor. Ben "ulus-devlet" anlayışı ile tepkiye dönüşen milliyetçiliklerden bahsediyorum.Sizin dedikleriniz işin farklı bir boyutu. O kadar zor geliyorsa O kiliği taşımayacaksın. Taşıyorsan Kabulleneceksin. İsterseniz o slaganı uydurun kendinize''Ya sev ya terket''biz bu bayrak altında Türk'lük adı altında,ister çerkez ister laz ister kürt herkesle aynı mesafedeyiz. Nasıl anlıyorsanız öyle olsun... Anladığım;"ya sev ya terk et"... Alıntı
Φ mavi olmayan gökyüzü Gönderi tarihi: 16 Şubat , 2009 Gönderi tarihi: 16 Şubat , 2009 Sayın arkadaşım, Sözlerindeki samimiyeti görüyor ve düşüncelerinize saygı duyuyorum, her ne kadar bazılarına katılmasam da. Siz diyorsunuz ki "ben kürt asıllı bir türküm diyemem, beynimde oturtamadım, özümseyemedim." En sonunda da "Türk olmadığım için bunu söylemek zor" demek istiyorsunuz. Saygı duyuyorum. ...... Ben kendi adıma " yörük asıllı bir Kürdüm" demeye hazırım. İnanın Oğuz Türklerinden gelen biri olarak bu bana ağır gelmez, yeter ki ülkem bölünmesin. Saygılar sunuyorum. Samimiyetiniz ve anlayışınız için teşekkür ederim forumdaşım. Yazdıklarınızı okuyunca aklıma hemen Genç Siviller'in sayfasında yer alan bir yazı geldi.Orada da sizin öneriniz vardı,bir farkla...siz korkularınız ile bunu yazdınız,onlar empati ile. Aslında yazılacak o kadar çok şey var ki,en azından benim söyleyeceklerim bu genellemede. Eskiden biraz iyi niyet ile derdim ki;"nedir ki bunlar,bizler insanız,aynı acılarda ortağız,herşey düzelecek" Bu aralar ise,sadece empati demekle yetiniyorum. Sığınacağım başka bir kapı olmadığından belki... Neyse,lafa kalabalığı yada duygu sömürüsü ile itham edilmeden,hemen yazdıklarınıza dönelim. Aslında genel anlamda eleştirilere cevap vermiştim,kendimi tekrarlamadan kısaca şunu diyeyim; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ben,etniğim ile farklı,amaçlarım ile ortağım bu ülkeye. Türk kavramı,ırki bir kavramdır. Siz diyorsunuz ki,Cumhuriyet sonrası Türk kavramımızda ırk kavramı yok,ben de başım üstüne diyorum ve ekliyorum; Irk kavramı yoksa da dayatılan bir ırk var(dı) Ben de alt kimlik-üst kimlik kargaşasını biraz zorlama bulanlardanım.Kimlik boş bir çuvaldır;o doldurduklarınız ile anlam kazanır. Biz de ise ciddi bir kimlik sorunu vardır. Vatandaşlarımıza vereceğimiz adları bir yana bırakın,bizler hala batılı mı doğulu mu olduğumuza bile karar veremedik.Feci bir durum bu Şunu da belirteyim ki bu ülke sizin için ne ise,benim için de odur.Ben bu ülkenin bir parçasını,canlara değiştirmem.Ama bu demek değil ki,yanlışlar yazılıp çizilmesin. Etnik kimliğim,insan olmanın ölçütü değil bende.Türk olmak yada Kürt olmak da değil sorun. Sorun dayatmalar,sorun yok saymalar,sorun insanı olması gereken yere bırakamayan beyinlerin buhranı. ve dediğiniz gibi asıl sorun;kimliklere bakış(kavramlar kargaşasına.beraber çözümler üretmeliyiz,kavramları olması gereken yerlere bırakmalıyız,yoksa...) Öneriniz için teşekkürler,samimiyetinizi ben de okudum. Umarım kendimi biraz olsun anlatabilmişimdir,saygılar benden. Alıntı
Φ mavi olmayan gökyüzü Gönderi tarihi: 16 Şubat , 2009 Gönderi tarihi: 16 Şubat , 2009 Afrika asıllı Amerika'lı ; Afrika'dan köle olarak Amerika'ya getirilen zenciler. İtalyan Asıllı Amerika'lı; 20. yy ın başlarında İtalya'dan Amerika'ya göç eden İtalyanlar İrlanda Asıllı Amerika'lı ; Aynı dönemde Amerika'ya göç eden İrlandalılar Cezayir Asıllı Fransız ; Cezayir'den Fransa'ya göç eden araplar Kısaca "Asıllı" olarak tanımlanan kimselerin, bulundukları ülke haricinde anavatanları vardır. Bu kimseler bulundukları ülkelere anavatanlarından zorla veya gönüllü olarak göç etmiş kimselerdir. Kendilerini tanımlarken "x asıllı" olarak tanımlayan kimseler "x" in yerine gelen ülkeyi anavatanları olarak kabul ederler. Türk ermenileri, anavatanları olarak, ermenistanı değilde Türkiye'yi kabul ettikleri için, "Ermeni asıllı Türk vatandaşı" tanımlamasına karşı çıkarlar. Zira bu kimselerin soyları Ermenistan'da hiç yaşamadığı gibi, Ermenistan adlı ülkenin tarihi, yüzyıllardır yaşadıkları Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti'ndeki geçmişlerine oranla daha dündür. Peki sizin "kürt asıllı" tanımınız neyin üstünde durmaktadır ? Bir fikrin ideolojinin ortaya çıkışıyla, taraftar sayısının azlığı çokluğu farklı şeylerdir. Türk milliyetçiliğide ortaya çıktığında ve hatta Kürt Milliyetçisi Teali Cemiyeti'nin kurulduğu yıllarda, Türk Milliyetçiliğininde taraftarı yok denecek kadar azdı. Önerme dediğim gibi yansıtma olmuş. Bu da gerçekçi bakıştan uzaklaştırır insanı. Ben "asıl" kavramı ile etnik kimliği kasetmiştim. Sizin bu konuya bakışınız oldukça farklı,doğruluk payınız da azımsanmayacak gibi. Tabi,sadece sizinle değil,özle verilecek bir kavram açıklaması için kendime dönmeliyim.Ama dediğiniz gibi "asıl" kavram,verdiğiniz örnekler ile açıklanıyorsa,varsa yanlış ısrar etmemekte fayda var diyerek şöyle bir düzeltme yapayım; Ben etnik kimliği Kürt olan Bir TC vatandaşıyım. Cyrano benim ifade ettiğim "Kürt Milliyetçiliğini ortaya çıkaran Türk Milliyetçiliği"dir şeklinde ki ifadem daha çok yakın tarih ile açıkladığım bir düşünce. Bakınız,Kürt Teali başta olmak üzere,yapılanan ırki ve ayrılıkçı cemiyetler,bu düşünceye hizmet eden düşünceler,bunlar yıkılışı içten içe yaşayan,milliyetçilik ve çıkar dalgasına tutulan bir imparatorlukta olağandır.Yalnız,dediğim gibi bu taraf toplamamıştır. Daha önceki iletimde demiştim ki;Said-i Nursi,Kürtleri sırf millet bilincinde olmadığı için suçlar,onlara milli hassasiyetler için bir olmayı anlatır. Osmanlı Devletine döndüğümüzde orada asli olan "osmanlı" yaklaşımı,ulus değil ulusların toplamında ki imparatorluk...bunlar zaten uzun vadede imparatorluğu birarada tutan unsurlardı. Sürekli kendini yenileyen bir imparatorluk ve değişşen dünya,bu unsurları çok kolay bertaraf etmeye yetti. Hemen sonrasında inşa edilen Cumhuriyet,öncesinde kurtuluş savaşı sonrasında devrimler ile çok sancılı süreçler yaşadı,geçişler oldukça bedel ödetti. Ulus-devlet anlayışı diyeceğim yine ısrarla,çünkü ne olduysa bu anlayış ile gelen korkularla geldi. Taraf olmayanlar taraf oldu. Bakınız,siz bana hep derdiniz.Kürt ağaları tarafından çıkarılan isyanlar bir bağımsızlığın kavgası değil,çıkarların kavgasıdır. Doğrudur da. PKK dışında ,genelde tüm isyanlar bölgesel olarak kalmış,belirli dönemlerin isyanları olarak tarihe geçmiştir. Ama PKK,basit değildi. Bakınız,bu beni de çok rahatsız ediyor,ama bir gerçeği yazmadan geçemeyceğim. Bugün PKK'ya olan katılımlar sadece birilerinin kafalarına esmelerinden kaynaklı değil,orada doktorlar da var,üniversiteyi bırakıp gidenler de var. Nedenini sorgularken,etkenlerle tepkiye dönüşen hassasiyetleri görmemezlikten gelemeyiz. Ulus-devlet anlayışı öncesinde etnik nedenlerle paramparça olan bir imparatorluk,bazı korkuları haklı olarak bugüne taşımıştır. Ama hiçbir korku,başka etnik milletleri yok saymanın gerekçesi olarak sunulamaz. Bu korku hala baştacımız,ya Kürdistan ya şeriat...komedi gibi. Dediğim gibi,yakın tarih! Bir sorunuz vardı,"asıllı" olan ifadesine olan bakışım ile ilgili; benim demek istediğim sadece "etnik kimlik"ti ve bakışımda bundan ibaretti.saygılar. Alıntı
Φ politika Gönderi tarihi: 16 Şubat , 2009 Gönderi tarihi: 16 Şubat , 2009 Kürt Manifestosu'dan bir bölüm: "********" Sayin Mavi,manifestonun birkacyerinde acikca belirtildigi gibi Kültürel haklar sadece bir aractir.Hal böyle iken ve yukarda Manifesto'dan alinmis bir bölümde de belirtildigi gibi amac Kürtistan'dir,siz bu manifesto'nun neresindesiniz.Sizi bu manifestodan ayri gösteren ne var. Cünkü sizi ta basindan beri Kürtlerin Kültürel haklari icin mücadele veriyorsunuz,bu nedenle herkesi sucluyorsunuz ve Kürtlerin baski altinda oldugunu savunuyorsunuz.PKK yukarda bahsedilen Kürtistan'in silahli askerlerimidir?DTP Kürtistan'in partisi degilmidir?Nihai hedefiniz Güney Kürdistanla birlesmek degilmidir? saygilarla Alıntı
Misafir CYRANO Gönderi tarihi: 17 Şubat , 2009 Gönderi tarihi: 17 Şubat , 2009 bide Türk ermenisi nasıl oluyomuş birisi açıklasın bana..üstlerde birisi öyle bi tabir kullanmışta..sanırım eli sürçmüş..zira böyle birşey imkansızdır. "Türk Ermenileri" tanımı Türkiye'de yaşayan Türkiye'nin yerlisi olan ermeniler için türkiye ve uluslararası literatürde kullanılan tanımdır. İngilizcede ; Turkish Armenians Ermenice'de ise ; Թուրքահայեր olarak yazılır. misal ; The present Armenian population is estimated between 40,000 and 70,000 mostly living in Istanbul and the environs. Even the small number of actual Turkish Armenians living in Turkey is diminishing further due to immigration wikipedia Birşeyi ilk defa duyduğunda insan, "eli sürçmüştür" , "imkansızdır" gibi ifadeler kullanacağına en azından küçük bir araştırma yaparak ufkunu açabilir. Alıntı
Φ Dogrucudavut Gönderi tarihi: 17 Şubat , 2009 Gönderi tarihi: 17 Şubat , 2009 Sağlam bulmak yada bulmamak değil,sadece yaşananlara baktığımda bana kalan şaşkınlığı yazdıklarıma yansıttım. Önce diyoruz ki,etnik bir ifade değildir Türk olmak kavramı yada içeriğinde ırk yoktur. Ne güzel diyorum ki;hemen sonrasında Türk olan kavramda bir Kürt etnik kimliğini kabul edemeyenlerin çokluğu "ne bu ya" dedirtiyor bana. Ne yaşananlar ne de dayatılanlar,bana dediğiniz anlayışı doğrulayamıyor. Rahatsızım ben bu durumdan,ya kavram kargaşasına son verilsin yada kavramın kendisinden yola çıkan bir "geçmiş" bugünden itibaren inşa edilsin. Dediğim gibi,bu etnik kimliği mi yok sayacaksa,ben bu tanımı kabul etmiyorum. Dediklerinizi anlıyorum. Şimdi, şöyle söyleyeyim size; benim, üst kimlik olan Türk kavramını etnik olarak algılayan ve kökeni de Türkmen olan birine tavrım nasıl ise sizin de bu dayatmayı yapana tavrınız bu olmalı diye düşünüyorum. Yani, etnik Türk milliyetçisi bir arkadaşa, benim, ' bir dakka arkadaş, sen yanlış yapıyorsun, üst kimlik olan Türk kimliğinin etnik bir yanı yoktur dolayısıyla sen bu tür bir dayatma yapamazsın ' demem gerekiyorsa sizin de aynı tavrı gösterebilmeniz gerekir. Çünkü, doğru tanım budur. Yani, 'sen dayatıyorsan o zaman ben de Kürdüm' demek üst kimlik olan Türk kimliği konusundaki yanlış bir yorumun dayatılmasına tepki değildir. Bilakis, bu yorumun kabul edilmesidir. Daha basit ifade edersem, insanların yanlış uygulama ve yorumlamalarına bakarak karar vermek yanlış olur. Tanım ortadadır( ortadadır derken yoruma açık anlamında anlamayın lütfen ). Bence, bir Kürt olarak, gösterilmesi gereken tepki budur. Yani, ' Ben Türk değilim Kürdüm' demekle, ' Ben Oğuz boyundanım dolayısıyla Türküm onlar da Türk değil Kürttür ' diyen anlayışın bölücülük açısından farkı yoktur. Anayasanın Türk tanımının ırkçılık olmadığını herkese anlatmamız gerekir. Bu durumda, bu deyimin ırkçılık olmadığını bilen sizin, benim herkesin bunu bilmeyenlere anlatması gerekir değil mi ? Bu anlaşıldığı halde bazıları yanlış anlıyor diye bunu ırkçılık olarak nitelemek, Türkiye insanlarının toplamından ibaret olan Türk milletini bölme yönünde davranmak olur. Bu durum da Türk milleti içerisinde yer alan çeşitli etnik gruplar dışındaki alt kimlik olarak Türkmen, Tatar gibi Türk etniğine sahip insanları da zorla ırkçılık yapmaya yönlendirmek anlamına gelir. Yani, önce milleti bölüp ondan sonra da halklar kardeştir deyip birleştirmeye çalışmak anlamsızdır. Eğer, bu ülkede bir çok millet var denilirse, her millet için de ayrı ayrı devletçikler kurulması teşvik ediliyor demektir. Anlaşılması gereken konu, Türklüğün etnik anlamdan bağımsız bir üst şemsiye anlamında olduğu ve Türk milletini oluşturan çeşitli unsurların da kendi kültürlerini serbestçe geliştirmesinin yanında ortak dilimiz olan Türkçeyi de öğrenmeleri, ortak tarihimizi öğrenmeleri, ortak kadere sahip olduğumuzu kabul etmeleridir. Aksi halde, düşünsenize her grubun kendi çıkarları gereği ayrı ayrı hareket ettiğini, ortak bir ülkümüz olmadığını. Bu aynı gemide yol alırken her gemi çarkını farklı yönlere çevirmeye çalışmaya benzer, neticesi de geminin parçalanması olur. Başka bir amaca hizmet etmez. Alıntı
Misafir CYRANO Gönderi tarihi: 17 Şubat , 2009 Gönderi tarihi: 17 Şubat , 2009 Kürt'ler Türkiye'de ezelden beri yasayan Kürt asilli Türk vatandaslaridir. Kürt'lerin yasadigi corafya belli, Türkiye, Iran, Itak, Suriye, Eski Sovyetlerbirligi. Bir bakin oralarda ne diyorlar Kürt'ler icin acaba? Sizin anlayisiniza göre Kuzey Irak'ta yasayan Pesmergeler de Kürt asilli Irakli olamaz. Onlar oraya zorlami göc edildi demi? O halde tümü sadece Irakli. Daha neler duyacagiz. Inkar icin her türlü entrikalara basvuruyoruz ya , o beni bayagi sasirtiyor. ? Sloganı gelenlerin, bir kaç slogan atmak için forumda yazı araması alıştığım bir durum. Alıntı
Misafir demirefe Gönderi tarihi: 17 Şubat , 2009 Gönderi tarihi: 17 Şubat , 2009 Bu ülkede etnik bölücülük ile dinsel bölücülük evlendirilmiştir, şimdi çocukların doğması bekleniyor. Olay bu. Bu olaya destek veren kimi enternasyonal(*) fikirli insanlara hayret ediyorum ben. "Düşmanımım düşmanı dostumdur" anlayışıyla, tanrıya inanmayan birinin ruhunu şeytana satmak için anlaşma yapması gibi acaip bir şey. Yahu sen tanrıya inanmıyorsun, şeytana nasıl inanıyorsun ki? Tabii bu bir teşbih, bir benzetme. Konu ateizm filan değil, Zihni sözcüklere takılı kalanlar olup başka bir şey söylediğimi sanmasınlar diye özellikle belirtiyorum. Davranışın çelişkisinin şiddetini anlatmak için böyle bir benzetmeye başvurdum. Bakmayın aralarında bazen hır gür çıktığına. Her evlilikte pazen patırtı olur. "Sen pastayı kendine niye büyük kestin?" "Ben sizin babanızım, ben ne dersem o olur" türü çekişmeler aile sofrasında yaşanacaktır... Tarafların biraz geleneksel yapıları da düşünüldüğünde pek saygılı nezaketli bir evlilik olmadığı ortada... (*) Sağ-sol demek hoşuma gitmediği için bu sözcüğü kullandım. Alıntı
Misafir demirefe Gönderi tarihi: 17 Şubat , 2009 Gönderi tarihi: 17 Şubat , 2009 Anayasanın Türk tanımının ırkçılık olmadığını herkese anlatmamız gerekir. Bütün gücümüzle bunu anlatmaya çalışıyoruz da, şu "üst-alt kimlik" tanımlamalarının anayasal dayanağını hâla bekliyorum. Anayasa hiyerarşik bir kimlik tanımlaması yapmamıştır! İsteyen "dadaşım" desin, isteyen "gakkoşum" desin, isteyen "efeyim" desin. İsteyen "Lazım" isteyen "Kürdüm" desin. Bunların denmesine bir itiraz yok. "Erzincanlıyım" denmesi ne kadar doğalsa, bunlar da doğaldır. Bunlar kültürel zenginliklerimiz ve mozaiğimizin güzel farklı renklilikleridir. Bu renklilikle gurur bile duyarız. Türk sadece bir atama ve "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tümüne verilen ad... Alıntı
Φ politika Gönderi tarihi: 17 Şubat , 2009 Gönderi tarihi: 17 Şubat , 2009 Bütün gücümüzle bunu anlatmaya çalışıyoruz da, şu "üst-alt kimlik" tanımlamalarının anayasal dayanağını hâla bekliyorum. Anayasa hiyerarşik bir kimlik tanımlaması yapmamıştır! İsteyen "dadaşım" desin, isteyen "gakkoşum" desin, isteyen "efeyim" desin. İsteyen "Lazım" isteyen "Kürdüm" desin. Bunların denmesine bir itiraz yok. "Erzincanlıyım" denmesi ne kadar doğalsa, bunlar da doğaldır. Bunlar kültürel zenginliklerimiz ve mozaiğimizin güzel farklı renklilikleridir. Bu renklilikle gurur bile duyarız. Türk sadece bir atama ve "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tümüne verilen ad... Sayin demirefe,Kürt milliyetciler,bugüne kadar her vesile ile, amaclarinin ne oldugunu gerek yazili basinda gerek görsel medyada,gerekse yapilan toplantilarda,(KÜRT KONFERANSLARI)yeterince dile getirmis ve dil,kültür gibi detaylarin sadece arac oldugunu vurgulamislardir.Ve hatta Fetullahin medyasi ZAMAN gazetesinde yazan prof.Mümtazer Türköne bile Kürtlere özerklik verilmesi gerektigini vurgulayip diger birtakim yandaslar gibi bölücülüge yesil isik yakmislardir. Ülkemizde bugüne kadar,kimse,Laz'im,Kürt'üm,Cerkez'im falanim filanim dedi diye ne asagilanmis ne de tutuklanmistir.Bunlarin hepsi bilinen bir oyunun,sahneleme calismalaridir. saygilarla Alıntı
Misafir demirefe Gönderi tarihi: 17 Şubat , 2009 Gönderi tarihi: 17 Şubat , 2009 Sayin demirefe,Kürt milliyetciler,bugüne kadar her vesile ile, amaclarinin ne oldugunu gerek yazili basinda gerek görsel medyada,gerekse yapilan toplantilarda,(KÜRT KONFERANSLARI)yeterince dile getirmis ve dil,kültür gibi detaylarin sadece arac oldugunu vurgulamislardir.Ve hatta Fetullahin medyasi ZAMAN gazetesinde yazan prof.Mümtazer Türköne bile Kürtlere özerklik verilmesi gerektigini vurgulayip diger birtakim yandaslar gibi bölücülüge yesil isik yakmislardir. Ülkemizde bugüne kadar,kimse,Laz'im,Kürt'üm,Cerkez'im falanim filanim dedi diye ne asagilanmis ne de tutuklanmistir.Bunlarin hepsi bilinen bir oyunun,sahneleme calismalaridir. Elbette, bu cümlelerin altına imzamı atıyorum... Alıntı
Φ dünyahepimizin Gönderi tarihi: 17 Şubat , 2009 Gönderi tarihi: 17 Şubat , 2009 ? Sloganı gelenlerin, bir kaç slogan atmak için forumda yazı araması alıştığım bir durum. Yorumumun neresi sloganki? Eger gerceklerle alakasi yoksa aciklarsiniz. Ama sadece slogan demeniz fazla bir sey ifade etmiyor. Alıntı
Φ Efendi Türkler Gönderi tarihi: 17 Şubat , 2009 Gönderi tarihi: 17 Şubat , 2009 Kısaca "Asıllı" olarak tanımlanan kimselerin, bulundukları ülke haricinde anavatanları vardır. Bu kimseler bulundukları ülkelere anavatanlarından zorla veya gönüllü olarak göç etmiş kimselerdir. Kendilerini tanımlarken "x asıllı" olarak tanımlayan kimseler "x" in yerine gelen ülkeyi anavatanları olarak kabul ederler. Türk ermenileri, anavatanları olarak, ermenistanı değilde Türkiye'yi kabul ettikleri için, "Ermeni asıllı Türk vatandaşı" tanımlamasına karşı çıkarlar. Zira bu kimselerin soyları Ermenistan'da hiç yaşamadığı gibi, Ermenistan adlı ülkenin tarihi, yüzyıllardır yaşadıkları Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti'ndeki geçmişlerine oranla daha dündür. Siz Türkiye'yi anavatanınız olarak görmüyor musunuz ? (suçlama , itham olarak söylemiyorum kesinlikle) Bir kimse anavatanında "asıllı" olmaz. Türkiye'de kürtlerin, Türkiye'den başka bir anavatanları mı varda "asıllı" olsunlar. Çerkesler bu ifadeyi kullanabilir. Zira onlar her ne kadar bu ülkenin parçası haline gelselerde. Neticede 150 yıl önce anavatanlarından zorla sürgüne gönderilmiş kimselerdir. Ve kafkasyayı anavatanları olarak kabul ederler. Türkiye'de yaşayan milyonlarca çerkesin, milyonlarca akrabası kafkasya'da yaşamaktadır. Bir kimse anavatanında "asıllı" olmaz. Türkiye'de kürtlerin, Türkiye'den başka bir anavatanları mı varda "asıllı" olsunlar. Almanya da yasayan cingenelere! Cingene asilli Alman denmez eger bir hitap varsa oda cok belirgin olduklari icin yani yasam tarzlarindan vazgecmedikleri icin? Onlara Alman cingene si denir.. bunu diyen bilakis Almanyadir almanlardir? ve mecbur kalmadikca böylede ifade etmezler cadir yasantisiyla önlerine cikmadiklari müddetce?.. Almandir? Aksi takdirde Alman cingenesidir. Alıntı
Misafir demirefe Gönderi tarihi: 17 Şubat , 2009 Gönderi tarihi: 17 Şubat , 2009 Bu ülkede etnik bölücülük ile dinsel bölücülük evlendirilmiştir, şimdi çocukların doğması bekleniyor. Olay bu. Tabii yeni bir olay değil. Fakat beklenen çocuk bir türlü ya doğmadı, ya prematüre doğdu, yaşamadı. Cumhuriyet tarihinde ilk denemesi Şeyh Said isyanıdır. Öncesi de var. Kürtleri din damarından yakalamanın kolay olduğunu hep bilirlerdi. Defalarca da denediler. Bir Said olmadı, başka Said, olmadı başkası... Şimdiki evliliğin öncekilerden farkı, bu kez çocuktan ümitlerinin maksimum düzeyde olması. Yalnız fikirler insanlar gibi evlense de ülkeler bakteriler gibi bölünerek çoğalırlar. Ha, umut boşuna, o ayrı. Ama en fazla ümitlendikleri gün, bu gündür. Tam bir seferberlik halindeler. Dünyada yardıma çağırmadıkları kimse kalmadı gibi bir şey. Koskoca Osmanlıyı tehdit eden güç bu kadar büyük değildi, emin olun... Alıntı
Φ mavi olmayan gökyüzü Gönderi tarihi: 18 Şubat , 2009 Gönderi tarihi: 18 Şubat , 2009 Kürt Manifestosu'dan bir bölüm: "********" Sayin Mavi,manifestonun birkacyerinde acikca belirtildigi gibi Kültürel haklar sadece bir aractir.Hal böyle iken ve yukarda Manifesto'dan alinmis bir bölümde de belirtildigi gibi amac Kürtistan'dir,siz bu manifesto'nun neresindesiniz.Sizi bu manifestodan ayri gösteren ne var. Cünkü sizi ta basindan beri Kürtlerin Kültürel haklari icin mücadele veriyorsunuz,bu nedenle herkesi sucluyorsunuz ve Kürtlerin baski altinda oldugunu savunuyorsunuz.PKK yukarda bahsedilen Kürtistan'in silahli askerlerimidir?DTP Kürtistan'in partisi degilmidir?Nihai hedefiniz Güney Kürdistanla birlesmek degilmidir? saygilarla Politika,ÖM için teşekkür ederim. Çoğu arkadşımız,içeriği bilmediğinden ne demek istediğimi anlamayabilir,ama siz farkı çok iyi okumalısınız. Sayin demirefe,Kürt milliyetciler,bugüne kadar her vesile ile, amaclarinin ne oldugunu gerek yazili basinda gerek görsel medyada,gerekse yapilan toplantilarda,(KÜRT KONFERANSLARI)yeterince dile getirmis ve dil,kültür gibi detaylarin sadece arac oldugunu vurgulamislardir.Ve hatta Fetullahin medyasi ZAMAN gazetesinde yazan prof.Mümtazer Türköne bile Kürtlere özerklik verilmesi gerektigini vurgulayip diger birtakim yandaslar gibi bölücülüge yesil isik yakmislardir. Ülkemizde bugüne kadar,kimse,Laz'im,Kürt'üm,Cerkez'im falanim filanim dedi diye ne asagilanmis ne de tutuklanmistir.Bunlarin hepsi bilinen bir oyunun,sahneleme calismalaridir. saygilarla Ve okuyamadığınız fark;Kürt Sorunun temelinde yatan,anlayamama sorunudur. Alıntı
Φ jeune Gönderi tarihi: 18 Şubat , 2009 Gönderi tarihi: 18 Şubat , 2009 ınsanlar kokenını secemez degıstırmez.ama ust kımlıgını secmek kendı elındedır.ıllakı turkıyede dogdu dıye ben turkum demek zorunda degıldır.kendısını hengı topluma hangı kulture yakın hıssedıyosa ben ıngılızım ben ıtalyanım deme hakkına sahıptır.bu kısının vıcdanen verecegı bı karardır.bızede saygı duymak duser Alıntı
Φ politika Gönderi tarihi: 18 Şubat , 2009 Gönderi tarihi: 18 Şubat , 2009 ınsanlar kokenını secemez degıstırmez.ama ust kımlıgını secmek kendı elındedır.ıllakı turkıyede dogdu dıye ben turkum demek zorunda degıldır.kendısını hengı topluma hangı kulture yakın hıssedıyosa ben ıngılızım ben ıtalyanım deme hakkına sahıptır.bu kısının vıcdanen verecegı bı karardır.bızede saygı duymak duser Bu da yeni bir sistem heralde,peki bagli oldugu yer neresi olacak? Sayin Jön kusura bakmayin ama,böyle bir uygulama örnegin nerede var.Yani Türkiye'de dogup büyüycek,kimligi Türkiye Cmhuriyeti kimligi olacak ve ben "ALMANIM"diyecek,öylemi. saygilarla Alıntı
Φ hakanaytac Gönderi tarihi: 18 Şubat , 2009 Gönderi tarihi: 18 Şubat , 2009 nedir bütün bu tartışmalar.. türkmüş, kürtmüş, çerkezmiş, aleviymiş, ermeniymiş, rummuş... kökenini belirtmek bölücülükmüş, milli bilince tersmiş.. kafamın arkasında bir çıkıntı var ve türküm, ne mutlu bana... kafatasçılar yine ortada... ermeniler, rumlar, museviler, gayrimüslimler yine eskiden olduğu gibi ötekileştirilmekteler.. türk kimliği alt-üst diye tartışılıyor.. kardeşim kime ne ben kürdüm.. ben rumum kardeşim inkar mı edeyim.. türk kelimesi bu devleti kuran milletin nitelendirilmesidir sadece fazlası değil.. ilk anayasada(veya ilk mecliste kabul olunduğu üzere) "kurtuluş savaşını veren türk ve kürt kavimleridir" diyor daha neyi tartışıyorsunuz... kürt olarak nitelendirmesi kişinin kendini bölücülük mü... bırakın artık özünde ırkçı olan bu tür tartışmaları.. kürtlerin kendi dilinde türkü söylemelerini, kendi dillerinde konuşmalarını bile yasaklamışız... çıkıp bu ülkede %90'larla cumhurbaşkanı seçilen kenan evren, "kürt yoktur, dağ kürdü vardır..bölgede karlardan çıkan kart, kurt seslerden dolayı o yöre insanına kürt denmiştir" diyor... böyle bir ülkede yaşıyoruz...farklılıkları kabul etmeyen bir bilince sahibiz..bir de bizde ırkçılığın olmadığından dem vurup bunun kanıtı olarak milli takımımızdaki siyahi oyuncuları gösteririz... hitler'in ruhuna helva dağıtanlardan tutun, "ermeniler ve yahudiler giremez, köpeklere giriş serbesttir" pankartı açanlara kadar faşizmin doruklarına çıkmış bu ülke... hala daha tartışıyoruz bir kürdün kendine kürt demesi suç mudur değil midir diye...komik sadece...! .... Alıntı
Φ politika Gönderi tarihi: 18 Şubat , 2009 Gönderi tarihi: 18 Şubat , 2009 nedir bütün bu tartışmalar..türkmüş, kürtmüş, çerkezmiş, aleviymiş, ermeniymiş, rummuş... kökenini belirtmek bölücülükmüş, milli bilince tersmiş.. kafamın arkasında bir çıkıntı var ve türküm, ne mutlu bana... kafatasçılar yine ortada... ermeniler, rumlar, museviler, gayrimüslimler yine eskiden olduğu gibi ötekileştirilmekteler.. türk kimliği alt-üst diye tartışılıyor.. kardeşim kime ne ben kürdüm.. ben rumum kardeşim inkar mı edeyim.. türk kelimesi bu devleti kuran milletin nitelendirilmesidir sadece fazlası değil.. ilk anayasada(veya ilk mecliste kabul olunduğu üzere) "kurtuluş savaşını veren türk ve kürt kavimleridir" diyor daha neyi tartışıyorsunuz... kürt olarak nitelendirmesi kişinin kendini bölücülük mü... bırakın artık özünde ırkçı olan bu tür tartışmaları.. kürtlerin kendi dilinde türkü söylemelerini, kendi dillerinde konuşmalarını bile yasaklamışız... çıkıp bu ülkede %90'larla cumhurbaşkanı seçilen kenan evren, "kürt yoktur, dağ kürdü vardır..bölgede karlardan çıkan kart, kurt seslerden dolayı o yöre insanına kürt denmiştir" diyor... böyle bir ülkede yaşıyoruz...farklılıkları kabul etmeyen bir bilince sahibiz..bir de bizde ırkçılığın olmadığından dem vurup bunun kanıtı olarak milli takımımızdaki siyahi oyuncuları gösteririz... hitler'in ruhuna helva dağıtanlardan tutun, "ermeniler ve yahudiler giremez, köpeklere giriş serbesttir" pankartı açanlara kadar faşizmin doruklarına çıkmış bu ülke... hala daha tartışıyoruz bir kürdün kendine kürt demesi suç mudur değil midir diye...komik sadece...! .... Dur bakalim arkadas ne o öyle gidiyorsun,kim Kürt'üm demenin bölücülük oldugunu söylüyor burada.Yazilanlari okudunuzmu,irkcilik kafatascilik,fasizm gibi bol keseden atip tutmussunuz.Kime ne ne olursan ol ama önce anladiktan sonra ol ne olacaksan. Ermeniler giremez demek yanlistir evet bende sizinlenim peki Türkler giremez diyenlere ve onlari yine bu forumlarda savunanlara hangi tepkiyi koydunuz. Önce neyin tartisildigini anlayip sonra ortaya firlarsaniz heralde daha yararli olur.Dereyi görmeden paca sivamaya benzemis sizin ki?Hem öyle Kürtlük Türklük diye fikir ileri sürenleri irkcilikla suclamak neyin nesi oluyor.Irkci oldugumuz icinmi hergün askerlerimiz sehit ediliyordu.Siz ne yazdiginizin farkindamisiniz? saygilarla Alıntı
Φ dünyahepimizin Gönderi tarihi: 18 Şubat , 2009 Gönderi tarihi: 18 Şubat , 2009 nedir bütün bu tartışmalar..türkmüş, kürtmüş, çerkezmiş, aleviymiş, ermeniymiş, rummuş... kökenini belirtmek bölücülükmüş, milli bilince tersmiş.. kafamın arkasında bir çıkıntı var ve türküm, ne mutlu bana... kafatasçılar yine ortada... ermeniler, rumlar, museviler, gayrimüslimler yine eskiden olduğu gibi ötekileştirilmekteler.. türk kimliği alt-üst diye tartışılıyor.. kardeşim kime ne ben kürdüm.. ben rumum kardeşim inkar mı edeyim.. türk kelimesi bu devleti kuran milletin nitelendirilmesidir sadece fazlası değil.. ilk anayasada(veya ilk mecliste kabul olunduğu üzere) "kurtuluş savaşını veren türk ve kürt kavimleridir" diyor daha neyi tartışıyorsunuz... kürt olarak nitelendirmesi kişinin kendini bölücülük mü... bırakın artık özünde ırkçı olan bu tür tartışmaları.. kürtlerin kendi dilinde türkü söylemelerini, kendi dillerinde konuşmalarını bile yasaklamışız... çıkıp bu ülkede %90'larla cumhurbaşkanı seçilen kenan evren, "kürt yoktur, dağ kürdü vardır..bölgede karlardan çıkan kart, kurt seslerden dolayı o yöre insanına kürt denmiştir" diyor... böyle bir ülkede yaşıyoruz...farklılıkları kabul etmeyen bir bilince sahibiz..bir de bizde ırkçılığın olmadığından dem vurup bunun kanıtı olarak milli takımımızdaki siyahi oyuncuları gösteririz... hitler'in ruhuna helva dağıtanlardan tutun, "ermeniler ve yahudiler giremez, köpeklere giriş serbesttir" pankartı açanlara kadar faşizmin doruklarına çıkmış bu ülke... hala daha tartışıyoruz bir kürdün kendine kürt demesi suç mudur değil midir diye...komik sadece...! .... Dogru söze ne demeli sn hakanaytac. Yüreginize ve kaleminize saglik derim ve ibret almasi gerekenlere seslenirim. 90 yili askin insanlarimiza inkarciligi ve sadece kendi dogrularimizi empoze etmeye calismisiz. Agzini acan bölücü oluyor, Lozan'i red ediyor, falan filan hikayeleri. Kürt'ler bölücü oluyor, Ermeni vatandaslarimiz düsmanimiz oluyor, üstüne üstelik Ermeni kelimesi sadece negativ ve küfür anlaminda kullaniliyor. Umarim bu anlamli yazinizi herkes okur ve biraz olsun ön yargilari hakkinda düsünürler ve hatalarini görürler. Irkci degiliz diyoruz ama devamli irkci deyimler kullaniyoruz. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.