Φ HİMYATA Gönderi tarihi: 16 Eylül , 2006 Gönderi tarihi: 16 Eylül , 2006 şöle: allahın olacakları bilmesiyle olayalr vücuda geliyor. kürşat şimdi sen şu yazdığın cümlede bir şeye dikkat ettin mi bilmiyorum. sen burda ; 1_ Allahın ilim sıfatını kabul etmişsin. 2_ilm sıfatının içine dilemek sıfatını ilave etmiş yani bu iki sıfatı bir kabul ederek cevap vermişsin. buna karşı verilecek cevabın nedir? Alıntı
Φ kursatotcu Gönderi tarihi: 16 Eylül , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 16 Eylül , 2006 ben ilmini kabul ettim ve iradesine ezeli ilim dolayısıyla yer kalmaz dedim Alıntı
Φ HİMYATA Gönderi tarihi: 16 Eylül , 2006 Gönderi tarihi: 16 Eylül , 2006 ben ilmini kabul ettim ve iradesine ezeli ilim dolayısıyla yer kalmaz dedim şimdi senin iradesine ezeli ilminden dolayı yer kalmaz dediğin irade ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ne tür bir irade oluyor...yani sen bana dileyeceğini ezelden zaten dilemiş dolayısıyla yeni bir şey dileyemez demek mi istiyorsun... Alıntı
Φ kursatotcu Gönderi tarihi: 16 Eylül , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 16 Eylül , 2006 hayır. o değil. ben diyorum ki mesela sorayım: allah ezeli olarak olacağını bildiği bir olayı isteseydi meydana getirmeyebilirmiydi söle bi Alıntı
Φ HİMYATA Gönderi tarihi: 16 Eylül , 2006 Gönderi tarihi: 16 Eylül , 2006 hayır. o değil. ben diyorum ki mesela sorayım: allah ezeli olarak olacağını bildiği bir olayı isteseydi meydana getirmeyebilirmiydi söle bi Allah demişsin ezel demişsin olayın meydana gelme keyfiyetinden dem vurmuşsun vurmuşsunda sen...sen Allahı sorgularken yaşadığın ve gördüğün şeylerle hareket ederek bu kıyası yapıyorsun... Allahı maddeyle kıyaslıyorsun ondan oluyor bu çıkarımların...şimdi sence evet veya hayırdan ibaretmiş gibi görünen bir çok sorunun bu iki seçenekten başka cevabıda olabilir .yani hem ezelden herşeyi biliyor ilminde vardır yani...hemde istediği an istediği herşeye müdahale edebilir...zira böyle olmazsa acziyet söz konusu olur ki sencede kabul görmek zorunda olunulan bir durumdurki , acziyet Allah için muhaldır(olanaksız).aksi halde zatında acziyet gibi bir eksiklik olan zat uluhiyet sıfatlarından yoksun olacağından İLAH OLAMAZ... dolayısıyla sen bu konuya dar bakma . bana ; biri varsa diğeri olmaz falan deme . çünkü şuanki kıyaslamamız varlık aleminde (yaratılmış olan alem) olduğu için mutlak manada ki varlığı kavramaya yönelik çabada yetersiz kalacaktır. Alıntı
Φ kursatotcu Gönderi tarihi: 16 Eylül , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 16 Eylül , 2006 bak kendini kasma açık bi soru bu allahın olacağını ezeli olarak bildiği olayın meydana gelmesi zorunlu mu yoksa meydana gelmese de olurmu buna bi yanıt ver Alıntı
Φ HİMYATA Gönderi tarihi: 16 Eylül , 2006 Gönderi tarihi: 16 Eylül , 2006 bak kendini kasma açık bi soru bu allahın olacağını ezeli olarak bildiği olayın meydana gelmesi zorunlu mu yoksa meydana gelmese de olurmubuna bi yanıt ver sen burada ezel derken ; varlığın vucuda geldiği noktayımı alıyorsun? sen cevap ver bakalım... Alıntı
Φ HİMYATA Gönderi tarihi: 16 Eylül , 2006 Gönderi tarihi: 16 Eylül , 2006 şimdi sen burda bariz bir hataya düşüyorsun...ezelden olacağını bildiği birşeyi istese yaratmayabilirmiydi? demekle sen '' Allahı ( haşa) zamana dahil etmiş oluyorsun''. yani Allahta zamanın içindedir demiş oluyorsun... Bu sözümü kavramaya çalış.Allah zamana dahil (içinde) değil________zamana müdahildir(zamanı yaratır , ona tesiri hakiki ile müdahale eder). bu sözüm ağırdır sakın hemen ne diyor diyip redde kalkma...anlamaya çalış kürşatcım... ALLAH ( xxxxxx ) şu parantez içindeki x leri mevcudat olarak düşün.Buna varlıkta zamanda herşeyde dahildir. ALLAH ise tüm bunları yaratan idare edendir ve fakat bunlara dahil değildir. müdahildir... doğal olarak anlaman lazımki Allahı karıştırmadan bakarsak olaya şu çıkıyor;ALLAH için sadece ZATI HAKİKİSİ vardır. kendi dışında olan olayların hepsi onun dilemesiyle olmaktadır. aslanım eğer şu yazdığımı kavrarsan sende kapasite olayı tamamdır derim.cidden kavraması zor bir meseledir. Alıntı
Φ kursatotcu Gönderi tarihi: 16 Eylül , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 16 Eylül , 2006 zamanı allahmı yarattı? o halde cevap ver allah zamanı ne zaman yarattı? kendi varlıkta olduğu anda mı? evet dersen zamana ezeli dedin demektir. kendinden sonra mı? "kendisinden sonra zamanı yarattı" dersen. soru: sonlu bir zaman sonra mı yoksa sonsuz bir zaman sonra mı zamanı yarattı? Alıntı
Φ HİMYATA Gönderi tarihi: 17 Eylül , 2006 Gönderi tarihi: 17 Eylül , 2006 zamanı allahmı yarattı? o halde cevap ver allah zamanı ne zaman yarattı?kendi varlıkta olduğu anda mı? evet dersen zamana ezeli dedin demektir. kendinden sonra mı? "kendisinden sonra zamanı yarattı" dersen. soru: sonlu bir zaman sonra mı yoksa sonsuz bir zaman sonra mı zamanı yarattı? 1_ zamanı Allah mı yarattı demişsin cevap: elbette Allah her şeyin rabbidir.yaratıcısıdır. 2_ Allah zamanı ne zaman yarattı sözüne gelince... * Bu soru tamamen mantıksız , zira zamandan bahsederken zaman ne zaman yaratıldı sorusu sorulamaz.zaman yaratıldığı zaman , zamana milat olmuştur yani....evvela sorunu düzelt kürşatcım. not: Allah zamanı ve mekanı kendisi onlara ve onların kanunlarına girmeden ki Allah bundan münezzehtir yoksa acizlik atfedilmiş olur(haşa) yaratmıştır.düşünmene yardımcı olsun . konuyu fazla dağıtmadan kürşat unutma... Alıntı
Φ kursatotcu Gönderi tarihi: 17 Eylül , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 17 Eylül , 2006 zaman yaratılmadan önce ortada zaman var mıydı yokmuydu Alıntı
Φ HİMYATA Gönderi tarihi: 17 Eylül , 2006 Gönderi tarihi: 17 Eylül , 2006 zaman yaratılmadan önce ortada zaman var mıydı yokmuydu buyur burdan yak............ kürşat ne sorduğunu okuyor musun arkadaşım... ne demek zaman yaratılmadan önce zaman varmıydı yokmuydu.... zamanı Allah yarattı ve tüm aleminde yaratıcısı odur ve O zamanı yaratmıştır zaman ve mekan vucuda gelmiştir. ve O tüm bunları yaratırken kendisi hem ezeli hem ebediyeti kuşatmıştır zaten...dolayısıyla yarattığı hiç birşey ona değmedi dokunamadı o hepsinin çok yücesinde yücelerin de yücesinde.. zaten kıyaslarken hataya düştüğün nokta burda sen kıyasını kendi çapında yapmaktan öte yol bulamıyorsun ve bunda da seni kınamıyorum çünkü elinde olan bu kadar yani...seninde bizimde ... Alıntı
Φ HİMYATA Gönderi tarihi: 17 Eylül , 2006 Gönderi tarihi: 17 Eylül , 2006 Amma ....şimdi ben sana soracam kürşatcım sıra bende... sende sorularıma sırasıyla ve kısaca cevap ver fazla tafsilata girişme... 1-sana göre Allah maddeyle ve zamanla yani tüm varlık alemiyle ezelden aynı andamı oldu...sudur etti...sana göre maddi alem ezelimi olmuş oluyor.Allah ile beraber yani( haşa) 2_sen ezel derken ne anlıyorsun başlangıcı olmayan mı .... bunlara kısa ve net cevap verirmisin... Alıntı
Φ kursatotcu Gönderi tarihi: 17 Eylül , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 17 Eylül , 2006 dedi:-sana göre Allah maddeyle ve zamanla yani tüm varlık alemiyle ezelden aynı andamı oldu...sudur etti...sana göre maddi alem ezelimi olmuş oluyor.Allah ile beraber yani( haşa) cevap: allah nası başangıçsızsa alemde ölece başlangızsızdır. allahın bilmesiyle alem sudur etti. ancak bu mecazi bir anlatım. allahın bilgisinin başlangıcı yok, dolayısıya bilmesiyle meydana gelen olaylarınde bu yönüyle başlangıcı yok. dedi: sen ezel derken ne anlıyorsun başlangıcı olmayan mı .... cevap: evet Alıntı
Φ HİMYATA Gönderi tarihi: 17 Eylül , 2006 Gönderi tarihi: 17 Eylül , 2006 dedi:-sana göre Allah maddeyle ve zamanla yani tüm varlık alemiyle ezelden aynı andamı oldu...sudur etti...sana göre maddi alem ezelimi olmuş oluyor.Allah ile beraber yani( haşa)cevap: allah nası başangıçsızsa alemde ölece başlangızsızdır. allahın bilmesiyle alem sudur etti. ancak bu mecazi bir anlatım. allahın bilgisinin başlangıcı yok, dolayısıya bilmesiyle meydana gelen olaylarınde bu yönüyle başlangıcı yok. dedi: sen ezel derken ne anlıyorsun başlangıcı olmayan mı .... cevap: evet diyorsun ... böylece sana göre ; Allahın başlangıcı olmadığı için ilmininde başlangıcı olmuyor ve yaratacağı herşey ondan sudur etmiş oluyor(haşa) hemde ezelde...ve Allah bunun önüne geçemiyor diyorsun... peki ortada senin mantığına göre bariz bir acizlik olmuyormu...ve zatında acziyet olana(haşa) sen tutupta İlah nasıl diyebiliyorsun... cevaben derimki; Allah evet herşeyi ezelden ebede kadar kuşatmıştır.tüm başlangıcı olmayanı ve sonu olmayanı kuşatmıştır.ilmide dilemeside böyledir.ve kendi ZATI akdesinde bir değişiklik olmadan da zamana karışmadan da (zamana tabi olmadanda) varlığı vucuda getirmeye güç yetirendir.ve bunu ezelden bilir ama varlığında sudur olmasına gerek yoktur , bunu yapması için yani...gerek yoktur diyorum çünkü ilahtır herşeye güç yetirendir.hem yarattığı alem zatında bir değişiklik meydana getirmek değildir ki... yarattığı eşyaya, zatını karıştırmıyorki sudur olsun!!!zaman onunla değil ...dikkat et buraya...onun yaratmasıyla vucuda geliyor... Alıntı
Φ kursatotcu Gönderi tarihi: 17 Eylül , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 17 Eylül , 2006 yani madde , alem ( allahtan başka herşey) sonradanmı yaaratıldı diyorsun Alıntı
Φ HİMYATA Gönderi tarihi: 17 Eylül , 2006 Gönderi tarihi: 17 Eylül , 2006 yani madde , alem ( allahtan başka herşey) sonradanmı yaaratıldı diyorsun sonradan sözümü çarpıtıpta...zamanın içine Allahı kattığımı idda etmeye sakın yeltenme... Allah , her şeyi (ısrarla söylüyorum )zamanda buna dahildir yani ... yaratmış böylece zamanda ve diğer herşey de vucuda gelmiştir... ve Allah bunları yataratacığını ilminde zaman O 'na bulaşmadan (hem ezeli hem ebedi kuşatmış olduğu halde) biliyordu ve biliyor... ***yani onun Zatında değişiklik söz konusu olmadı...olmazda...zaten onun haricinde ( haricinde derken zatından başka demek anlamında) herşey zamana tabi oldu...ve onun dilemesiylede değiştirebilir oldu...ve fakat o bunların tümünden çok yücedir yücelerinde yücesinde... Alıntı
Φ kursatotcu Gönderi tarihi: 17 Eylül , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 17 Eylül , 2006 zamanın yokluğu sözkonusu muydu Alıntı
Φ HİMYATA Gönderi tarihi: 17 Eylül , 2006 Gönderi tarihi: 17 Eylül , 2006 zamanın yokluğu sözkonusu muydu tabiki ............... Allah varken ki (ezel ve ebed herşeyi kuşatmışken) ondan başka hiç birşey yoktu.zamanda maddeye tabidir.veya iç içedir.maddenin olmadığı yerde zaman nasıl var olabilirki...bu ne kadar manalı bir sözdür sence... ....ve Allah , kıyam binefsihi ,yani varlığı kendisinden vardır...diledi ama hem ezeli hem ebedi kuşatmış olduğu ve her zamanda kuşatır olduğu bir halde...evet diledi , sonsuz ilminde var olanı dilemesiyle ortaya koydu ve bunu ezeli ve ebedi kuşatır halde yaptı...böylece zaman ona bulaşamaz diyorum... şanı yücedir O' nun ve yücelerin yücesidir. Alıntı
Φ kursatotcu Gönderi tarihi: 18 Eylül , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 18 Eylül , 2006 dedi:tabiki ............... cevap: allahtan sonra mı zaman yaratıldı yani yada şöle diyim: zamanın varlığından "önce mi" zamanın yokluğu söz konusuydu? ya ne önce si dersen soru: o halde önce demiyeceksen nasıl zamanın yokluğu söz konusuydu dicen ki Alıntı
Φ HİMYATA Gönderi tarihi: 18 Eylül , 2006 Gönderi tarihi: 18 Eylül , 2006 dedi:tabiki ...............cevap: allahtan sonra mı zaman yaratıldı yani demişsin .... Allahtan sonra demiyorum ben...zira senin bu ifaden de Allahtan sonra demekle Allahı (haşa)zamanın içine katmak anlaşılıyor ...dikkat et ben bunu ifade etmiyorum kürşat.anlamaya çalış... ifade ettiğim Allah ezel ve ebedi kuşatmıştır.ve varlığı ezeli ve ebedi kuşattığı bir haldeyken ki her zaman öyledir...yine ezel ve ebedi kuşatan ilmiyle irade edip varlığı yaratmıştır...ve zamanda mekanda herşeyde yani böylece başlamış ve Allah bunlardan beridir hiçbiri Allaha bulaşmamıştır... kürşat cevab verdikten sonra ben bir şey soracağım... Alıntı
Φ kursatotcu Gönderi tarihi: 18 Eylül , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 18 Eylül , 2006 ya neyine cevap veriyim bunun. hep aynı şeyi diyon sen bi yanıt vermiyon Alıntı
Φ HİMYATA Gönderi tarihi: 18 Eylül , 2006 Gönderi tarihi: 18 Eylül , 2006 ya neyine cevap veriyim bunun. hep aynı şeyi diyon sen bi yanıt vermiyon aslanım Allahtan sonramı zaman yaratıldı demişsin bende hem senin sürçtüğün yeri ve hem cevabını net vermişim okursan göreceksin... Alıntı
Φ kursatotcu Gönderi tarihi: 18 Eylül , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 18 Eylül , 2006 ya zamanı yarattı demedin mi sen Alıntı
Φ HİMYATA Gönderi tarihi: 18 Eylül , 2006 Gönderi tarihi: 18 Eylül , 2006 evet zamanıda herşey gibi Allah yarattı. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.