Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Türkiye Eğitim ve Sevgi Seferberliği


BİRDÜNYAUMUT

Önerilen İletiler

Sevgili Forum Üyeleri

 

Mail veya başka yollarla; Erzurum’da başlatılan: "Soğuk Şehrin Sıcak Çocukları Eğitim ve Sevgi Seferberliği" projesi sizlere de ulaşmıştır sanırım. 2004 yılının nisan ayında Milliyet gazetesinde yayınlanan: "Şark Görevine Gitti 600 Çocuğu Kurtardı" başlıklı haber de bu çalışmanın bir yansımasıdır.

İsmim Tolga Tigin Şengür. 9 senelik polis memuruyum. Meslek hayatım boyunca Halka hizmetin hakka hizmet olduğunun bilinci içinde en küçüğünden en büyüğüne kadar her alanda içinden yetiştiğim halkıma, devletime her alanda hizmet etmek için uğraştım. 8 Senedir, Sokak Çocuğu ismiyle damgalanmış, sosyal, kültürel, psikolojik, ailevi ve ekonomik özellikleri ile suç işleme durumlarına göre en az 20 kategoriye ayrılarak incelenmesi ve her kategori için ayrı ayrı çözüm yolları üretilmesi gereken ÖZEL KORUNMAYA İHTİYACI OLAN ÇOCUKLAR hakkında Türkiye’ye örnek olabilecek projeler ürettim.

Adından da anlaşılacağı üzere çalışmamın ana fikri, bu meselenin tüm yönleriyle ele alınarak, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin ve gönüllü bütün vatandaşların el birliği ile çözüme kavuşturulabilmesidir. İstihdamdan, eğitime, imar ve iskandan, sosyal aktivite merkezlerine, sağlıktan çevre sorunlarına kadar, çocukların ve gençlerin şahsında sosyal yaşamı ilgilendiren bütün ihtiyaçlarımızın toplumsal mutabakat ile çözülebileceğini ispat ile, tarihin derinliklerine gömülmüş olan; yardımlaşma, işbirliği, dayanışma gibi dinamiklerimizin modernize edilmesi ve günümüz şartlarına uyarlanması ile büyük çaplı bir sevgi ve eğitim seferberliğinin başlatılmasıdır.

Erzurum' da bu ideale hizmet etmek ve fiilen bu seferberliği başlatmak için ilk olarak "Çocukları ve Gençleri Toplumun El Birliği İle Suçtan ve Suça İten Sebeplerden Kurtarma, Eğitme ve Topluma Kazandırma Projesi" isimli bir proje hazırladım ve 26.12.2003 tarih ve 30901 sayı ile Erzurum Emniyeti adına Valilik Makamına onaylattım. Bu ilk proje, kanun ve yönetmeliğin yanında bana bir nevi il kanunu olarak bütün kamu kurum ve kuruluşları ile bu bağlamda işbirliği yapmamı, yazışmalarda ilgi tutmamı sağladı.

Daha sonra çocukların ve gençlerle ilgili ilk proje olan "Her okul kendi öğrencisine sahip çıkmalıdır." prensibini geliştirdim. Buna göre öğrenci olup ta suç işleyenlerin, madde bağımlılığı olan ya da sokakta çalıştırılanların; ailevi, sosyal, psikolojik, ekonomik yönlerden araştırma, takip ve rehabilitesi okullarındaki rehber öğretmenler tarafından yapılacak, polis, aile ve okul işbirliği ile çocukların ihtiyaçları tespit edilerek SYDF, Sosyal Hizmetler, İl Gençlik ve Spor, İl Sağlık, İl Özel İdare Müdürlüğü ve tüm sivil toplum örgütlerinden destek talep edilecek. Erzurum Barosu düzelme gösteren öğrencilerin eskiden kalma ceza davalarına rehber öğretmenlerinin katılımı ve görüş bildirmesi yönünde mahkeme heyetinden talepte bulunacak. Bu suretle çocuğun tüm ihtiyaçları karşılanmış ve çocuklar kendi hayatları için olumlu kararlar alabilme yönünde eğitilmiş olacaktır. Bu proje kapsamında ilimizdeki 135 ilk ve orta dereceli okul ziyaret edilmiş, 2004 nisan ayında bütün okullardaki rehberlik psikolojik danışmanlar ile toplantı yapılmış ve karar alınmıştır. Yine Türkiye’de ilk olarak Erzurum Çocuk Şube Müdürlüğünde 5 tane psikolojik danışman görevlendirilmiş ve okullarla irtibat, çocuklarla ilk görüşmeyi yapma, ailelerle irtibat kurma görevini üstlenmişlerdir. Halen Erzurum Emniyet Çocuk Şube Müdürlüğünde 5 psikolojik danışman görev yapmaktadır. 2005 Şubat ayında Erzurum Barosu, Milli Eğitim Rehberlik Araştırma Merkezi ve Çocuk Şube Müdürlüğünden oluşan bir toplantı ile ikinci aşama olan düzelme gösteren öğrencinin kendi rehber öğretmeni tarafından mahkemede dinlenmesinin sağlanması yönünde prensip kararı alınmıştır.

İkinci olarak15 Yaş üzeri okulunu terk etmiş gençler için “Her iş adamına bir çocuk” projesi başlatılmış, ilimizdeki bütün meslek kuruluşları, Ticaret ve Sanayi odası, Esnaf ve Sanatkarlar odası, Organize Sanayi Müdürlüğü ile anlaşmalar yapılarak 15 yaş üzeri, okulunu terk etmiş çocukların ve gençlerin istihdam edilerek, her türlü ihtiyaçlarının karşılanması, sigortalarının yatırılması ve eğitimlerinin AİÖO ve AÖL ile tamamlanmasının sağlanması.Bu iş adamlarının da yanlarına aldıkları çocuklar sebebi ile kamu kurum ve kuruluşlar ile fikir alışverişinde bulunmaları ve taleplerini iletmeleri planlanmaktadır.

Üçüncü olarak iki sivil girişimcinin katkılarıyla, suça karışmış, bazıları madde bağımlısı çocuklar için bütün psikolojik danışmanlık, sosyal aktivite, sağlık ve iş kollarının bulunduğu komple bir tesis projesi hazırlanmıştır.

Dördüncü olarak “1000 üniversite öğrencisine 1000 çocuk” projesi geliştirilmiş, bu çerçevede özellikle öğretmen adaylarına yönelik olmak üzere üniversite öğrencilerine tez hazırlama, dönem ödevi gibi yükümlülüklerle her öğrenci bir çocuk alacak ve bu çocukların sosyal, ekonomik, psikolojik, kültürel özelliklerini inceleme, araştırma ve raporlar hazırlayacaktır. Bu raporlara göre çocukların ihtiyaçları tespit edilecek, aynı rehber öğretmenler gibi üniversite öğrencileri ve öğretim üyeleri de valilik ve sosyal hizmete yönelik kuruluşlar nezdinde çözüm yolları ve taleplerde bulunacaklardır. Öğretim görevlilerinin de katkılarıyla aileleri, öğretmenlere, çocuklara yönelik konferanslar verilecek, 4 ayda en az 25.000 kişiye ulaşılması sağlanacaktır.

Beşinci olarak “Özel Korunmaya Muhtaç Çocuklar Derneği” kurulmuş, bunun da amacı bütün bu çalışmaları bir çatı altında toplamak ve topyekün bir seferberliğin başlatılmasına katkıda bulunmaktır.

Altıncı olarak Türkiyedeki ilk çocuk derneğinin kuruluş çalışmaları tamamlanmıştır.İsmi, projenin isminden hareketle “Soğuk Şehrin Sıcak Çocukları” dır.Bu yöntemle çocukların karar alma, yönetme, seçme, seçilme, araştırma yapma, kurum ve kuruluşları tanıma, özgüvenlerinin arttırılması ve kendi yaşlarındaki fakir, eğitimini zorluklarla devam ettirebilen ya da okul yüzü görmemiş arkadaşlarını desteklemek, kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri nezdinde taleplerde bulunmak suretiyle büyük projenin tamamlayıcı ögesi olması amaçlanmaktadır.

Sonuç olarak dört bir yandan kitleler halinde çocukların ekonomik, sosyal, ailevi, kültürel, psikolojik durumlarını tespit etme, ihtiyaçlarını belirleme, özümler üretme ve bütün kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinden taleplerde bulunmak suretiyle belki de dünyanın hiçbir yerinde görülmeyecek kadar etkin bir sivil toplum hareketi oluşacak.

Bu planlamalar çerçevesinde çocuk şube müdürlüğünde bir oda açtık. Suç işleyen çocuklara suçlarının türüne göre belli günlerde şubeye gelme cezası verilmeye başlandı. Bu ceza günlerinde çocuğa kitap okuma, kompozisyon yazma vb. etkinliklerle eğitilmesi, kendinden daha aşağı seviyedeki yaşıtlarını görerek ibret alması sağlanmaya başladı. Yine suçunun türüne göre çocuğun ailesi ve okulundan çağrılan rehber öğretmen aracılığı ile çocuk hakkında karar alınıp takip eğitim ve rehabilitesine “Suç İşlendiği anda” başlanmaktadır.

Kararlı ve samimi çalışmalarım neticesi Erzurum Çocuk Şubesi , bir eğitim ve sevgi yuvası haline geldi. Aileler çocuklarını daha suç işlemeden, benim çocuğum kötü yola düşebilir. Siz şimdiden tedbir alın, suç işlemeden getirdim. Deyip bize veriyorlardı. O ocuklara da anında cezası kesiliyor ve kitap okumaya başlatılıyordu.

Internet aracılığı ile binlerce kişiye mailler gönderildi.İstanbul’da bulunan Curcuna çocuk Tiyatrosu, faaliyetlerimize destek amacıyla Erzurum’ a geldi. Yaklaşık 7000 çocuğa tiyatro sergiledi. Bu faaliyetin adını da : “İstanbul Erzurum Arası Umut Köprüsü” koyduk.

Yine aynı şekilde İstanbul’ da Sevgili Göktürk Kadıoğlu ile tanıştık. Kendisi proje koordinatörü olup, çocuklarla ilgili projelerimizi AB yetkililerine özet halinde sundu. Çalışmaları İstanbula yaymaya çalışıyor. 2004 Nisan ayında Hürriyet, Milliyet, Posta vb. Gazetelerde projelerimiz “Şark Görevine Gitti 600 ocuğu kurtardı” başlığı ile yayınlandı. Eylül Ayında Sabah Gazetesinde “Artık Onlarında Bir Geleceği Var” başlığı ile bir haber yayınlandı.Yerel Gazetelerde onlarca kere yazılar Çıktı.

2004 Yaz döneminde Valilik, Milli Eğitim, İl Gençlik Spor, Müftülük, Emniyet Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Kazım Karabekir Belediyesi, Dadaş Öğrenci Yurdu, Erzurum Dersaneleri, Doğal Afet Gönüllüleri Derneği ve gönüllü 30 eğitimcinin katkıları ile 250 çocuğa yaz okulu açıldı. Çocuklar iki ay boyunca hem derslerini tekrar ettiler, hem öğlen yemeklerini yediler, haftada iki gün yüzme havuzuna gittiler, bir gün spor salonu tahsis edildi. Yaz sonunda sertifika verildi. Bu güne kadar bu tür faaliyetlere katılan ve halen eğitim, rehabilite çalışmaları devam eden çocuk sayısı 1800 civarındadır. Buradaki ince nokta bütün faaliyetlerin aynı anda harekete geçirilmesi ve eldeki kalifiye personel ve malzemenin etkin bir şekilde kullanımıdır. Topyekün bir seferberliktir. Bundan sonra projelerin ortak ismi Türkiye Eğitim ve Sevgi Seferberliğidir.

Bu isim altında aynı faaliyetleri bulunduğu yerde faaliyete geçirmek isteyen idealist arkadaşlara yardımcı olabilirim. Yeter ki bu tablo ve hareket bütün ülkeye yayılsın. Sevgilerimle.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sevgili Arkadaşlar.

 

Güzel Yurdun dört bir yanında Türkiye Eğitim ve Sevgi Seferberliğinin tohumlarını atmak ve yeşertmek isteyen, ruhunu, kalbini, gönlünü bu anlamlı faaliyete feda etmek isteyen arkadaşlar ile iletişim bilgilerim:

 

Tolga Tigin Şengür

Erzurum Emniyet Müdürlüğü

Gürcükapı Pol.Mrk.A.

Gürcükapı / Erzurum

 

Mail: [email protected]

Tel: 0505 218 29 16

0532 393 50 76

0442 327 45 86

 

Gelin, arayın, destek olun, yardımlaşalım ve Türkiyede ağlayan çocuk kalmasın. Sevgi, samimiyet, vefa, kardeşlik, dayanışma, merhamet, yardımlaşma, sabır, azim, kararlılık gibi gönül hazinelerimizi el birliği ile modernize edelim.y

Sevgilerimle.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.