Φ Efendi Türkler Gönderi tarihi: 13 Nisan , 2008 Gönderi tarihi: 13 Nisan , 2008 Enerji içeceği fetvası ortalığı karıştırdı Mısırlı din adamı Yusuf Kardavi’nin “İçinde çok az miktarda alkol bulunan enerji içeceklerinin tüketilmesinde sakınca yoktur” sözleri tartışma yarattı ILIMLI İslam’ın sesi olarak görülen ve EL Cezire TV’sinde “Şeriat ve Hayat” isimli programla bütün Arap dünyasında saygı gören İslam aleminin önde gelen din adamlarından Yusuf Kardavi’nin, Müslümanlığın az miktarda alkole izin verdiği yönündeki fetvası büyük tartışma başlattı. Enerji içecekleriyle ilgili yayınladığı fetvasında fermantasyonla doğal yoldan oluşması halinde içinde çok az miktarda alkol bulunan içeceklerin tüketilmesine yönelik dini bir yasak bulunmadığına dikkat çeken Kardavi, “Binde 0.5 seviyesine alkol tüketilmesinde İslam açısından bir sakınca yok” dedi. Hz. Muhammed’in “Sizi sarhoş eden alkolün az miktarda olanı da haramdır” hadisinden yola çıktığını ifade eden Kardavi, “Enerji içecekleri çok tüketildiğinde bile insan sarhoş olmuyor. Ama içinde alkol bulunuyor. Demek ki; az miktarda doğal alkol almaya dinimiz izin veriyor” dedi. Ancak Mısırlı din adamının fetvası muhafazakar Müslümanları ayağa kaldırdı. Katar’da yayınlanan El Şark gazetesinin başyazarı Abdüllatif El Mahmud, fetvanın alkole izin verilmesi olarak anlaşılacağına işaret ederek, “Kardavi sadece sorun çıkarıyor. Kuran’da hiçbir oran belirtilmemiştir. Fermantasyonda da alkol seviyesi değişkendir” yorumunda bulundu. Katar Üniversitesi eski dekanı Abdül Hamid de Kardavi’nin fetvasının yanlış anlaşılmalara sebep olabileceği uyarısında bulundu.DIŞ HABERLER Türkiye'de durum ne * Türkiye’de enerji içecekleri ile ilgili olarak Tarım Bakanlığı’nın hazırladığı 2006/5 nolu tebliğinde şu ifade yer alıyor. Alkol miktarı hacmen binde beş’ten fazla olmamalıdır. * 2007 yılında çıkartılan 26 sayılı Alkolsüz içecekler tebliğinde ise “Üretimin doğasından kaynaklanabilecek etil alkol miktarı en çok 3.0 gram/litre olmalıdır” ifadesi yer alıyor. * İlahiyat Profesörü Hayrettin Karaman ise geçen Yıl Kardavi’ye benzer bir yorumla, “Gazlı içecekler alkol kokmuyorsa dinimiz açısından içilmesinde bir mahsur yoktur” iddiasında bulunmuştu. Alıntı
Misafir demirefe Gönderi tarihi: 13 Nisan , 2008 Gönderi tarihi: 13 Nisan , 2008 Ekmek mayalanırken bile alkol ortaya çıkar, ancak pişirme sırasında buharlaşır. Bu durum, "içki değmemiş bardak sipariş etme" komedisini iyice gülünç hale getiriyor. Ayrıca bir çok meyvenin olgunlaşması sırasında alkol fermente olmaktadır. Bazı Afrika meyvelerinde bu, sıcak etkisiyle ciddi sarhoşluk yapacak düzeydedir, daha meyve dalındayken! Az miktar şarabın kalbe yararlı etkisi ve psikolojik rahatlatıcı etkisi, artı iştah açıcı etkisi bilinmektedir. Alıntı
Φ ftoyd Gönderi tarihi: 13 Nisan , 2008 Gönderi tarihi: 13 Nisan , 2008 Bu konu ,bu tartışmaların başlaması güzel olmuş..Ülkemizde içinde alkol var diye kolonyaya bile ilginç yaklaşımlar varken Rabbimiz ayetinde ne demiş?? Nisâ(*) Sûresinin 43 . Ayetinde Ey iman edenler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar, bir de -yolcu olmanız durumu müstesna- cünüp iken yıkanıncaya kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hasta olur veya yolculukta bulunursanız, veyahut biriniz abdest bozmaktan gelince ya da eşlerinizle cinsel ilişkide bulunup, su da bulamazsanız o zaman temiz bir toprağa yönelip, (niyet ederek onunla) yüzlerinizi ve ellerinizi meshedin. Şüphesiz Allah çok affedicidir, çok bağışlayıcıdır. Mâide(*) Sûresinin 90 . Ayetinde Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz. 91. Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz? Olay sadece içkide aşırılıkken,sarhoşlukken tüm kutsal kitaplarımızda hoş karşılanmadığı gibi,adamlar eline sürdüğü kolonyaya bile haramlık yakıştırıyor,abdeste kadar bozuyor.Bıraksan ameliyatada sokamazsın belki ama can tatlı geliyor demekki dinleri karşısında..Allah herşeyi dengesinde güzel kılmıştır.Herşeyde nice fayda olduğu gibi zararda vardır.Alkolde de elbet nice faydalar vardır.Ama zayıfların kendilerini malesef küçük düşürdüğü,aklın yittiği ,kusmaların,ayılmaların,bayılmaların hat safhaya ulaştığı birşeye elbet farklı bakmak lazım.Yani durumları bir ayırmak lazım. Alıntı
Φ TARAFSIZ Gönderi tarihi: 14 Nisan , 2008 Gönderi tarihi: 14 Nisan , 2008 Ey iman edenler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar, bir de -yolcu olmanız durumu müstesna- cünüp iken yıkanıncaya kadar namaza yaklaşmayın. sarhoş olmak, içmek yasak değil mi, neden iman edenlere sarhoşluğunuz geçince namaz kılın diyor ? Alkolde de elbet nice faydalar vardır.Ama zayıfların kendilerini malesef küçük düşürdüğü,aklın yittiği ,kusmaların,ayılmaların,bayılmaların hat safhaya ulaştığı birşeye elbet farklı bakmak lazım.Yani durumları bir ayırmak lazım. bir kaç kendini bilmez içince sapıtıyor diye, bütün aleme yasak koyuyor yani ! ILIMLI İslam’ın sesi olarak görülen ve EL Cezire TV’sinde “Şeriat ve Hayat” isimli programla bütün Arap dünyasında saygı gören İslam aleminin önde gelen din adamlarından Yusuf Kardavi’nin, Müslümanlığın az miktarda alkole izin verdiği yönündeki fetvası büyük tartışma başlattı. Yusuf Kardavi, bir kadehten birşey olmaz diye, yasağı delmek için şiş arıyor anlaşılan. Zaten bu içki bütün toplumlarda had safhada var, insanlar sanki inadına içiyor gibi geliyor bana. Ama Yusuf Kardavi'inin bu çalışmasını takdirle karşılıyorum çok iyi bir hizmet yapmış olur, evirip çevirmeyi becerebilirse, ama dinler o kadar kati kurallardan oluşmuşki değiştirme ne mümkün ! saygılar Alıntı
Φ ftoyd Gönderi tarihi: 14 Nisan , 2008 Gönderi tarihi: 14 Nisan , 2008 sarhoş olmak, içmek yasak değil mi, neden iman edenlere sarhoşluğunuz geçince namaz kılın diyor ? bir kaç kendini bilmez içince sapıtıyor diye, bütün aleme yasak koyuyor yani ! Yusuf Kardavi, bir kadehten birşey olmaz diye, yasağı delmek için şiş arıyor anlaşılan. Zaten bu içki bütün toplumlarda had safhada var, insanlar sanki inadına içiyor gibi geliyor bana. Ama Yusuf Kardavi'inin bu çalışmasını takdirle karşılıyorum çok iyi bir hizmet yapmış olur, evirip çevirmeyi becerebilirse, ama dinler o kadar kati kurallardan oluşmuşki değiştirme ne mümkün ! saygılar Bütün aleme yasak diye kural yok sevgili Tarafsız,bi kaç kendini bilmez uyarı var sadece ama anlayana tabii..Ayetlerde anlaşılmayacak bir durum yok.. Bir mümin içki içti bir kadeh diye haklısınız dinden çıkmaz,ama mümin olan şeytan işi sözünü düşünür,yani o söz o kadar önemlidirki gerçek mümin için,ayarını kaçırıp sarhoş olacak kadar yani aklı bilinci yitecek kadar içmekten aklı çıkar onun..Bu yüzden de ne gerek var hesabı hiç içmemeyi benimseyebilir.Yukarda arkadaşımızın dediği gibi,atıyorum bir kadeh şarabı yemekte faydalarını düşünerek içmek ayrı,bir diskoya gidip iyice bi kafa olup dans edeceğim alem yapacağım diye olayı sarhoşluklara taşımak ayrı,ya da bunalımlı tiplerin can sıkıntısı için bunu bahane edinmeleri ayrı,ya da illa içki olmadan eğlenemeyeceğini düşünen yine psikolojik sıkıntıları olan kişiler ayrı.. dinler hem bu dünya hem diğer dünya için birer dengedir,sadece ve sadece herşeyden kopup ahirlik katı kurallar değildir onlar.Dinler ,ibadetiyle çalışmasıyla ticaretiyle zikriyle paylaşımcılığıyla her yönüyle hem bu dünyayı cennete hem de diğer dünyamızı cennete çevirme kurallarıdır.Bu kurallar ise ancak inanmayan kullara ağır ve zor gelir.İnançlı için onu hayattan dünyadan bezdirecek bir zorluk bir sıkıntı yoktur asla..İnançlının her konuda,hayatta başına gelebilecek en ağır olgularda bile desteği ve ümidi vardır.. Alıntı
Misafir demirefe Gönderi tarihi: 14 Nisan , 2008 Gönderi tarihi: 14 Nisan , 2008 Her zaman söylüyorum, din bu konularda hiç bir zaman yeterli ve geçerli bir yanıt veremez. Yanıtlar bilimdedir. Güncel konularda ben alkol ile ilgili bir başlık açmıştım. Fakat bizim toplum her şeyi din bazında tartışmayı seviyor. Ayakkabısının bağını düz mü bağlasa çapraz mı daha sevap olur, bunu bile müftüye danışan bir toplumuz. Atatürk'ün bu toplumdan laik bir toplum çıkarması tam bir mucize! Hayran olmamak elde değil, bunu nasıl başardığı tam bir muamma! Alıntı
Φ ftoyd Gönderi tarihi: 14 Nisan , 2008 Gönderi tarihi: 14 Nisan , 2008 Her zaman söylüyorum, din bu konularda hiç bir zaman yeterli ve geçerli bir yanıt veremez. Yanıtlar bilimdedir. Güncel konularda ben alkol ile ilgili bir başlık açmıştım. Fakat bizim toplum her şeyi din bazında tartışmayı seviyor. Ayakkabısının bağını düz mü bağlasa çapraz mı daha sevap olur, bunu bile müftüye danışan bir toplumuz. Atatürk'ün bu toplumdan laik bir toplum çıkarması tam bir mucize! Hayran olmamak elde değil, bunu nasıl başardığı tam bir muamma! Muamma olan birşey yok sayın Demirefe,bu her geçen gün daha da gerilediğimizin resmi ve kanıtıdır.Eğer benim cami yaptıran dedem ve eskiler Atatürk ü severken ,şimdi bir dindar Atatürk ü seviyor diye hop oturup kalkanlar türediyse,gidişatımıza dair iyi bir düşünmek lazım derim. Din ile bilimi ısrarla ayrı empoze etmenizi de malesef istesemde istemesemde anlayamıyorum.Ayetler açık ve net,bilimsel olarakta alkolün faydaları zararları açık olduğu kadar.Din dindir,bilim bilimdir.Niye illa biri varsa diğeri yok sayılıyor anlamıyorum.Din geçerli yanıtını vermiş,araya hadisler ekler cilt cilt ansiklopediler ekleyenler var diye ,insanların kafası karışıyorsa bunda asıl dinin suçu ne anlamadım.İnsanoğlu,evir çevir insan oğlu işte.. Alıntı
Misafir demirefe Gönderi tarihi: 14 Nisan , 2008 Gönderi tarihi: 14 Nisan , 2008 Sayın ftoyd, cami yaptıran dedeniz pek fazla bir bilgiye sahip olmasa da, içi dışı bir, samimi insanlardı. Takiyye nedir bilmezlerdi. Şimdi görünürde seviyor gibi yapıp arkadan fırıldak çeviren düzenbazlar türeyince, mecburen hop oturup hop kalkmak gerekiyor. Dogmatik din ile pozitif bilime nasıl aynıdır diyeceğiz, bunun artık üzerinde duramayacağım. Alıntı
Φ Efendi Türkler Gönderi tarihi: 14 Nisan , 2008 Yazar Gönderi tarihi: 14 Nisan , 2008 sarhoş olmak, içmek yasak değil mi, neden iman edenlere sarhoşluğunuz geçince namaz kılın diyor ?bir kaç kendini bilmez içince sapıtıyor diye, bütün aleme yasak koyuyor yani ! Yusuf Kardavi, bir kadehten birşey olmaz diye, yasağı delmek için şiş arıyor anlaşılan. Zaten bu içki bütün toplumlarda had safhada var, insanlar sanki inadına içiyor gibi geliyor bana. Ama Yusuf Kardavi'inin bu çalışmasını takdirle karşılıyorum çok iyi bir hizmet yapmış olur, evirip çevirmeyi becerebilirse, ama dinler o kadar kati kurallardan oluşmuşki değiştirme ne mümkün ! saygılar Arkadasim Yusuf Kardavi'inin bu çalışmasını bende takdirle karşılıyorum.. iste laik bir dindar ayakda alkisliyorum helal olsun emdigi bütün sütler helal olsun.. dinler o kadar kati kurallardan oluşmuşki değiştirme ne mümkün ! degistirmeye gerek yok! önemli olan bilimsel bir sey mis gibi! harekete gecirmeyeceksin!!! bati, bunun güzel örnegi... bati sadece bilimsel olmayan seyleri bizim üzerimizde dener.. yani bizim dinimizi bize karsi kullanirlar ! bizde trene bakar gibi bakariz onun icindirki? Yusuf Kardavi'i ayakda alkisliyorum! yoksa zevkim icin ayakda alkislamiyorum??? Alıntı
Φ TARAFSIZ Gönderi tarihi: 18 Nisan , 2008 Gönderi tarihi: 18 Nisan , 2008 Bütün aleme yasak diye kural yok sevgili Tarafsız,bi kaç kendini bilmez uyarı var sadece ama anlayana tabii..Ayetlerde anlaşılmayacak bir durum yok.. Bir mümin içki içti bir kadeh diye haklısınız dinden çıkmaz,ama mümin olan şeytan işi sözünü düşünür,yani o söz o kadar önemlidirki gerçek mümin için,ayarını kaçırıp sarhoş olacak kadar yani aklı bilinci yitecek kadar içmekten aklı çıkar onun.. Dinde, "sarhoş olmak" yasaklansa daha iyi olurdu, ama öyle bir hale getirilmişki şişesini bile görmeye yasak gelmiş neredeyse ! saygılar Arkadasim Yusuf Kardavi'inin bu çalışmasını bende takdirle karşılıyorum.. iste laik bir dindar ayakda alkisliyorum helal olsun emdigi bütün sütler helal olsun.. Ama dindarlar açısından pek bir hoş karşılanmamış, sıkıntı burada, laik olacam diye dindarlıktan ödün vermek dindarların işine gelmiyorki itirazlar oluşmuş. Yani zor bir durum, kolay gelsin derim hocaya yani bizim dinimizi bize karsi kullanirlar ! bizde trene bakar gibi bakariz onun icindirki? Yusuf Kardavi'i ayakda alkisliyorum! yoksa zevkim icin ayakda alkislamiyorum??? Bende ayakta alkışlıyorum, umarım başarılı olur, her nekadar imkansız görünsede ! saygılar Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.