Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Hangi Turkiye'ye gitmek istersiniz?


Taner Bayram

Önerilen İletiler

(Türkiye’de) Sanat ve Muhalefet

 

 

SADIK YALSIZUÇANLAR / Türkiye’de ağır bedeller ödeyen birkaç gerçek muhalif sanatçı/aydın vardır. Bunun dışındakiler, Cumhuriyet’i kuran elitlerin ve onların ideolojisinin bağlısı ‘muhalif’lerdir ki, bu Türk usulü muhalefet, örneğin Derrida’da rastladığımız türden bir ‘merkezsiz’likten, bir muhaliflikten, bir yersiz-yurtsuzluktan tümüyle farklıdır. Bizim her şeyimiz gibi, muhalefetimiz de bize özgüdür.

 

Türkiye’de özellikle sinema, tiyatro ve mizah alanında ‘üreten’ sanatçıların (egemen sistemin nosyonlarına karşı) muhalif olduklarına ilişkin birtakım klişeler dillerde dolaşıp durur. Diğer alanlarda da bu geçerlidir ama özellikle bu alanlarda çaba gösterenlerin ‘muhalif’liği, ‘özel koşulları olan Türk(iy)e’e özgü bir muhalefet’ anlayışıdır. Örneğin geçenlerde ömrünü tiyatro ve sinemaya vakfetmiş bir sanatçı şöyle diyordu: “Siyasiler, argo kullanıyor, dikkatsiz ve özensiz biçimde konuşuyor, her şeyi, herkesi, bütün kurumları eleştiriyorlar. Yargıtay, Danıştay, Anayasa Mahkemesi, Rektörler, herkes nasibini alıyor eleştirilerinden, ama kendileri eleştirilince rahatsız oluyorlar...”

 

Siyasilerin, örneğin tiyatrocularca eleştirilmelerinden rahatsız olmaları ve bunu yapanları cezalandırmalarını yanlış bulurum. Bu, demokratik olgunluktan uzak oluşlarını gösterir. Sanat, insanın özgürleştiği bir alandır. Kişisel ve özgür bir dilin içinden konuşması gereken sanatçılar, toplumun da özgürleşmesine katkıda bulunurlar.

 

Fakat durum Türkiye açısından bakıldığında böyle işlemiyor.

 

Zaten söz ettiğim sanatçının konuşmasında da, örtük biçimde kimi kurumların eleştirilmesinin hoş karşılanmadığı görülmektedir ki, bu, sanatın muhalif doğasıyla pek uyuşmaz. Türkiye’de sanatçıların çoğu, kalemini, sözünü, enstrümanını ve fırçasını örneğin asker, yargı veya rektör söz konusu olduğunda özgür kullanmaz. Aksine, örneğin askere yaslanarak sivil topluma efelenen ‘muhalif sanatçı’larımız mebzul miktardadır.

 

Bu, bizim modern zamanlardaki siyasi geleneğimizin yapısından kaynaklanan patolojik bir durumdur. Haydi yaygın ve beylik deyişiyle, Osmanlının kültürel elitleri ‘kapıkulu’ idi. Peki Cumhuriyet’in elitleri? Ben muhalifim diyen sanatçılar, örneğin asker ya da Yargıtay söz konusu olduğunda nasıl konuşur veya davranırlar? Cumhuriyet’in ilk yıllarında, “Deniz kızı Eftalya değilim” diyerek Cumhurreisi’nin davetini geri çeviren Nâzım Hikmet’in başına neler geldiğini bu ‘muhalif’ler bilmiyor mu? Askere sırtını dayayarak ‘muhalif’ oldukları siyasal partiye dört koldan saldıran veya hukuk dışı ve militarist bir saldırıya maruz kalan bir siyasal parti düşünce bir tekme de kendisi vuran ‘sanatçı’nın neresi muhaliftir Allah aşkına?

 

Türkiye’de ağır bedeller ödeyen birkaç gerçek muhalif sanatçı/aydın vardır. Bunun dışındakiler, Cumhuriyet’i kuran elitlerin ve onların ideolojisinin bağlısı ‘muhalif’lerdir ki, bu Türk usulü muhalefet, örneğin Derrida’da rastladığımız türden bir ‘merkezsiz’likten, bir muhaliflikten, bir yersiz-yurtsuzluktan tümüyle farklıdır. Bizim her şeyimiz gibi, muhalefetimiz de bize özgüdür.

 

Sorun büyük oranda teolojik bir nitelik ve kurumsallık kazanmış resmî ideoloji bağlılığıyla ilgilidir. Türkiye’de bilinçaltımızda ‘Ermeni dölü’ imgesi uçuşup durur, kimi kurumlar kutsanır, ‘devlet’in yüce şahsiyetine saygı duyulur, bürokrasinin dokunulmazlığı vardır, ama siyasetçilere her türlü laf edilebilir, ‘fikriyatı’nı beğenmediğimiz bazı siyasal gelenek ve örgütlere ise belden aşağı vurulup durulur. Ve bunun adı, ‘muhaliflik’, eleştiri filan olur. Bu muhalefet, dediğim gibi Türk usulü bir ikiyüzlülük, bir şaklabanlıktır.

 

Varlık nedeni kendisine aidat ödeyen işçinin haklarını korumak olan bir sendikanın televizyon kurup oradan ‘sivil toplum’a saldırmasını kimse sorgulamaz.

 

Esnafın mali kaynaklarını istismar eden, bunu Atatürk heykelleri ve büstleriyle kamufle eden bir esnaf örgütünün bu yasa ve ahlakdışı tutumu yeterince tartışılmaz.

 

Gazetecilerin sırtını bürokratik elitlere dayayıp siyasi örgütlere saldırdığı bir ülkede ‘muhalif’likten söz etmek gülünçtür.

 

Foucault’nun ‘muhalefet iktidarın parçasıdır’ öngörüsü, belki de en çok bizim ülkemizin sözde ‘muhalif’leri için geçerlidir. Son soruşturma da gösterdi ki, Türkiye’de bir zamanlar ‘devlet’in gazabına en çok uğradığı sanılan pek çok sözde muhalif okuryazar, meğer ‘derin iktidar’ın sözcüsü imiş. Hem darbeci/cuntacı olup veya darbeciliği tescillenmiş kimi ‘kurum’lara dokunulmazlık atfedip veya sırtını dayayıp hem de ‘muhalif’ olmak bizim ülkemizin okuryazarlarına özgü bir durum.

 

Tevekkeli ‘ülkemizin özel koşulları var’ lafı boşuna dillerde gezinmiyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Arkadaslar,

 

Anlayamadigim nokta su: kimilerimiz kahrolsun PKK diyoruz, kimilerimiz oratada varolan bu kaos ortamindan Devlet'i sorumlu tutuyoruz. Zaman zaman her iki taraf ta Devleti'in de PKK'nin da ortada suclu konumunda oldugunu soyleyebiliyorlar. Yani ortak bir noktaya zor da olsa varabiliyoruz. O zaman neden bir araya gelip gerceklerin altini cizemiyoruz?

 

Bir araya gelip sunlar diyemiyoruz mesela:

 

- PKK siddet yanlisi politikalariyla bir cok can aldi ve bunlarin ortadan kaldirilmasi gerekiyor

- Su an mevcut olan Devlet yapisi bu olaylari yaratti ve su ya da bu sebeple bu cikmaz hale getirdi. Bu devlet yapisinin da ortadan kaldirilmasi gerekiyor.

 

Yani hakki olana hakkini ver, herkes kardesce yasasin, ama hatalar kabul edilsin ve kim ne bozukluk yapmissa hesap sorulsun ve de afedilsin. Ama ortada iki gercek var oldugunu unutmayalim:

 

Hem PKK'nin YOK OLMASI LAZIM, ve Kurtlerin dusuncelerini ve hislerini kirginliktan barisa dogru degistirmeleri gerekli

Hem de bozuk Devlet yapisinin YOK OLMASI ve yeniden duzenlenmesi gerekli (ve ben bunlar asiri milliyetci Devlet yapisindan tutun yolsuzluga kadar, adaletsizlige kadar hersey kastediyorum) ...

 

Dikkatiniz cekiyorum, Turkiye Devleti YOK OLSUN demiyoruz. Bozuk Devlet yapisi yok olsun diyoruz burada. Yoksa olaylara tek tarafli bakmis oluyoruz hangi taraftan bakarsak bakalim. Cunku ortada Devlet icindeki bozuk yapi tarafindan yapilan haksizliklar var ve bunlar malum kim ne kadar inkar ederse etsin. PKK'nin yaptiklari da ortada. Madem siddet istemiyoruz, madem kardesce yasamak isitiyoruz neden barisip herkese haklarini vermiyoruz?

l

Not: Kurtlere kendi oz haklarinin verilmesi hem Turkiye'deki teror olayini bitirir, hemde Kuzey Irak Kurtlerini, ellerinde olan tum zenginlikleriyle Turkiye'nin sathina ceker! Yani Kurtlere haklarinin verilmemesi bu ulkeyi baltalayan en buyuk seydir, ve bunu arkasinda kim olursa olsun Turkiye'nin dusmanidir ve PKK'nin varolmasinin asil nedenleridir bu insanlar bana sorarsaniz! Yoksa koca devlet PKK denen seyi coktaaaaaan bitirebilirdi.

 

Gelin barisalim, ne dersiniz?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kurtlere kendi oz haklarinin verilmesi

 

Kürtlerin yararlanamayıp diğer tüm insaların yararlanabildii bir hak söyler misiniz bana?

Yine havadan konuşuyorsuuz sanırım...

 

Gelin barisalim, ne dersiniz?

 

Kiminle barışacağım? Kimin adına konuşuyorsunuz?

Benim kürtlerle ilgili hiç bir sorunum yok ki?

Benim sorunumun muhattabı bellidir. Siz de şimdi onlar adına mı konuşuyorsunuz?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Konu basligina yanit olarak verebilecegim cevap su olur. Ben herkesin özgürce, kardesce ve baris icerisinde yasadigi bir Türkiye'ye gitmek isterim. Bunun disinda Türk veya bska uluslardan olusan milliyetciligin ve irkciligin olmadigi bir Türkiye'ye gitmek isterim. Türkiye'de yasayan herkesin kendini ifade edebilecegi, kültürünü ve dilini gelistirebilecegi, dinini uygulayabilecegi, cagdas ve modern düsünceye sahip, gericiligi red eden ve uzay cagina uygun yasamak isteyen bir insanlar toplulugu itiyorum. Ama ben isteklerimin malesef sadece hayelde kalacagini da bilen biriyim ve arzum malesef sadece bir hayel olarak kalacak, cünki malesef ülkemizde yukarida temenni ettigim isteklerime karsi geleceklerin coklugundan korkuyorum.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...
Kürtlerin yararlanamayıp diğer tüm insaların yararlanabildii bir hak söyler misiniz bana?

Yine havadan konuşuyorsuuz sanırım...

 

 

 

Kiminle barışacağım? Kimin adına konuşuyorsunuz?

Benim kürtlerle ilgili hiç bir sorunum yok ki?

Benim sorunumun muhattabı bellidir. Siz de şimdi onlar adına mı konuşuyorsunuz?

 

 

- Anadilde egitim hakki, kimligimizin, Kurt kimliginin kabul hakki...Kendi kulturmuzu yasayabilme hakki (daha 1992'ye kadar NEwroz'un yasak oldugunu unutmayin!), Anadilimde yayin ve resmi hizmet hakki, vs,vs. Yine sorun ve size bin kere daha ayni seyi tekrarliyayim isterseniz! Ben havadan sudan konusmuyorum ama maalesef size dedigim her soz ya havaya gidiyor ya da suya. Baska dilden mi izah etsem diye soruveriyorum kendi kendime! :)

 

- Sizin Kurtlerle sorununuz olamaz ki, istediginiz oluyor. Koca halk YOK sayiliyor, diliyle, tarihiyle kulturuyle. Sizin ve Milliyetci Turk zihniyetinin istedigi olay bu, ve istediginiz oluyor. Milliyetci devlet yapisi hala isler durumda. Sizin bu duruma ne itiraziniz olabilir ki?

 

Ama bizler sizlere kuskukunuz. Kalkin bir referandum yapin, Kurt halkinin Devlet'in ve Turk halkinin onlara ettigi muameleye tepkilerini arastirin. Herhalde genceceik insanlar bos yere daglara cikmadi sahalarda top oynamak barlarda kahvelerde hoyrat hoyrat gezmek yerine (ve istediginiz kadar bunu dis guclere maledin, kimse inanmaz artik boyle uydurmacalara)! Herhalde milyonlarimiz bos yere surulmedi Bati'ya? Inanin artik size ne dilden anlatacagimi sasirdim! BIZLER KUSKUNUZ DEVLETE VE SIZLERE! BIZLERI YOK SAYDIGINIZ ICIN. HAKLARIMIZI KISITLADIGINIZ ICIN! HEM KARDES DIYIP HEMDE BIZLERE SIRT CEVIRDIGINIZ ICIN. Benim bu topraklar icin kan dokmus dedelerimin kemikleri sizlamasin da kimin kemikleri sizlasin! Bosubosuna mi mucadele ettik beraberce onca savasta? YOK sayilalim diye mi, SURULELIM diye mi? DILIMIZ ve VARLIGIMIZ INKAR edilsin diye mi?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

- Anadilde egitim hakki, kimligimizin, Kurt kimliginin kabul hakki...Kendi kulturmuzu yasayabilme hakki (daha 1992'ye kadar NEwroz'un yasak oldugunu unutmayin!), Anadilimde yayin ve resmi hizmet hakki, vs,vs. Yine sorun ve size bin kere daha ayni seyi tekrarliyayim isterseniz! Ben havadan sudan konusmuyorum ama maalesef size dedigim her soz ya havaya gidiyor ya da suya. Baska dilden mi izah etsem diye soruveriyorum kendi kendime! :)

 

- Sizin Kurtlerle sorununuz olamaz ki, istediginiz oluyor. Koca halk YOK sayiliyor, diliyle, tarihiyle kulturuyle. Sizin ve Milliyetci Turk zihniyetinin istedigi olay bu, ve istediginiz oluyor. Milliyetci devlet yapisi hala isler durumda. Sizin bu duruma ne itiraziniz olabilir ki?

 

Ama bizler sizlere kuskukunuz. Kalkin bir referandum yapin, Kurt halkinin Devlet'in ve Turk halkinin onlara ettigi muameleye tepkilerini arastirin. Herhalde genceceik insanlar bos yere daglara cikmadi sahalarda top oynamak barlarda kahvelerde hoyrat hoyrat gezmek yerine (ve istediginiz kadar bunu dis guclere maledin, kimse inanmaz artik boyle uydurmacalara)! Herhalde milyonlarimiz bos yere surulmedi Bati'ya? Inanin artik size ne dilden anlatacagimi sasirdim! BIZLER KUSKUNUZ DEVLETE VE SIZLERE! BIZLERI YOK SAYDIGINIZ ICIN. HAKLARIMIZI KISITLADIGINIZ ICIN! HEM KARDES DIYIP HEMDE BIZLERE SIRT CEVIRDIGINIZ ICIN. Benim bu topraklar icin kan dokmus dedelerimin kemikleri sizlamasin da kimin kemikleri sizlasin! Bosubosuna mi mucadele ettik beraberce onca savasta? YOK sayilalim diye mi, SURULELIM diye mi? DILIMIZ ve VARLIGIMIZ INKAR edilsin diye mi?

 

Kendine farklı bir dil,farklı bir kimlik ve bir türlü söylemeye cesaret edemediği farklı bir vatan isteyen benim kardeşim değildir,olmamıştır,olamazda....

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kendine farklı bir dil,farklı bir kimlik ve bir türlü söylemeye cesaret edemediği farklı bir vatan isteyen benim kardeşim değildir,olmamıştır,olamazda....

 

- Farkli dil istemiyoruz, FARKLI DILIMIZ VAR ve HEP VAROLDU!

- Farkli kimlik istemiyoruz, FARKLI KIMLIGIMIZ HER ZAMAN VARDI SIMDI DE VAR, yani istemekten ziyade zaten var!

- Farkli vatan ise hic mi hic istemiyoruz. Biz sizlerden cok savastik bu topraklar icin, sizden cok hakkimiz var bu topraklarda. Turkiye topraklarinda! Oyle kolay kolay birakmayiz zaten merak etmeyin.

 

Ya baris icinde, haklarimiz verilir ve kardes kardes yasariz ya da herkes kendi yoluna gider! O kadar basit bir olay! Bana kardes demiyene ben de kardes demem. Madem oyle olayin adini durustce koyun ve "Kurtler bizim dusmanimiz" diyin. Ki bu soylediklerinizle tam onu kastettiniz. ****** Zira beni YOK sayan, bana ve kimligime saygi gostermeyen hic kimseye zaten ben kardes demem.

 

Diyarbakirli...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

- Farkli dil istemiyoruz, FARKLI DILIMIZ VAR ve HEP VAROLDU!

- Farkli kimlik istemiyoruz, FARKLI KIMLIGIMIZ HER ZAMAN VARDI SIMDI DE VAR, yani istemekten ziyade zaten var!

- Farkli vatan ise hic mi hic istemiyoruz. Biz sizlerden cok savastik bu topraklar icin, sizden cok hakkimiz var bu topraklarda. Turkiye topraklarinda! Oyle kolay kolay birakmayiz zaten merak etmeyin.

 

Ya baris icinde, haklarimiz verilir ve kardes kardes yasariz ya da herkes kendi yoluna gider! O kadar basit bir olay! Bana kardes demiyene ben de kardes demem. Madem oyle olayin adini durustce koyun ve "Kurtler bizim dusmanimiz" diyin. Ki bu soylediklerinizle tam onu kastettiniz. ****** Zira beni YOK sayan, bana ve kimligime saygi gostermeyen hic kimseye zaten ben kardes demem.

 

Diyarbakirli...

Evet ,

Diyarbakirli'

Senin istedigin haklarin en dogal hak oldugunu bilenlerdenim,

Ama benim bu haklari vermeye, ne etkim nede yetkim var.

Bu isler burada yazmaklada olmuyor,nihayetinde yaziyla destek olmaktan baskada yapa bilecegim bir sey yok.

Uzaktan Davulun sesi, ve silahin sesi, ve cocuklarin aglamasi ve Annelerin iniltisi,

Agitli bir melodi olmaktan baska bir anlam ifade etmiyor.

Yolumuz mesakketli yolumuz engebeli,

Ozgur ve Bagimsiz bir turkiye, haklarin hos gorusuyle, olusmus sevgi yumagi olusturmus,

Huzurun ve kardesligin, oldugu bir ulkeyi hayal etmekle gecip gidiyor omrumuz.

Ama suda bir gercekki,

nefes aliyoruz yasiyoruz.

bizi ulkemize ceken bir seyler var,

sen Amerikada yasiyor olsanda, Ben Avrupada yasiyor olsamda,

bizi oralara ceken bir seyler var,

Tatile gitmistik turkiyeye, arabayla, Hic unutmam, Turkiyenin icerisindeyiz, gidecegimiz sehre dogru yol aliyoruz,

cocugumun, Baba daha Turkiyeye gelmedikmi dedigini duydum,

Cocugumuz icin, gittigimiz sehir nasilki onun icin turkiye demekse,

Gitmesekte gormesekte, cocuklugumuzun gectigi,

Belkide ilk asklarimizi yasadigimiz, irmaklarinda yuzup selvi agaclari altinda dinlendigimiz.

O sehir,sanki, o sehirTurkiyenin bir parcasi degilde, Turkiye o sehrin bir parcasi gibi gelir hepimize,

Buda sehrimizi ve insanlarini sevdigimizi, hasretlik cekince bu sevginin,

bir kara sevdaya donustugunu goruruz,

Belki bu hissi, ayni sehirde yasayan, insanlar hissetmeye bilir,

cunku hasretlik cekmemektedir,

Ondan dolayi, dogdugum sehre, donmeyi istemem, belki sevgim azalarir,

Belki hayallerim damura ugrar diye.

Baazen hayal kurmak, insani gercegin kendisinden soyutlasada,

yinede guzel diye dusunuyorum.

Cunku Hayalimde, kan yok goz yasi yok, mutluluk var, karsilikli sevgi ve saygi var.

Silah yok barut kokusu yok,

Daglarimda Huzun yok,

Akan mutluk goz yaslarindan baska, Birde cigdem kokusu, menekse ve lale kokusu,

barut kokularii almis goturmus.

Hic kimse hic kimsenin dilinden dolayi, hic kimseye baski uygulamadigi, egitim ozgurlugunun,

dilleride kulturun bir parcasi gordugu, gunleri ,hayal etmekte guzel diye dusnuyorum.

Iyiki varsin Diyar bakirli, iyiki varim, Senin Kurt olman, Benim Turk olmam, Kulturumuzun bir parcasidir.

saygilarimla.

Evren.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Evet ,

Diyarbakirli'

.

.

.

dilleride kulturun bir parcasi gordugu, gunleri ,hayal etmekte guzel diye dusnuyorum.

Iyiki varsin Diyar bakirli, iyiki varim, Senin Kurt olman, Benim Turk olmam, Kulturumuzun bir parcasidir.

saygilarimla.

Evren.

 

 

Sayin Evren,

 

Benim elimde olsa her Turkiye Vatandasini zorla da olsa iki ayligina yurtdisina yollardim ki ufuklari acilsin. Dunya'da insanlar birbirlerine nasil saygi gosteriyor, bizde bir turlu asilamaya boylesine basit durumlar nasil coktaaaan asilmis onu gormeleri icin! Maalesef anlatamiyouz! Goreceksin, yasayacaksin ki bilesin neyin ne oldugunu! ****

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
Arkadaslar,

 

Anlayamadigim nokta su: kimilerimiz kahrolsun PKK diyoruz, kimilerimiz oratada varolan bu kaos ortamindan Devlet'i sorumlu tutuyoruz. Zaman zaman her iki taraf ta Devleti'in de PKK'nin da ortada suclu konumunda oldugunu soyleyebiliyorlar. Yani ortak bir noktaya zor da olsa varabiliyoruz. O zaman neden bir araya gelip gerceklerin altini cizemiyoruz?

.

.

.

Gelin barisalim, ne dersiniz?

 

Güzel yorum,katılıyorum.Devlet terörünün PKK teröründen bir farkı yok...Ki PKK yı var edende bu terördür.Sivas,Kahramanmaraş ,Konya.....Unutmayalım bunları.Bizi bize düşürenleri.Gelin bir olup mazlumun öcünü beraber alalım.Bunun içinde görüşe saygı gerek ,görüşe özveri gerek..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Güzel yorum,katılıyorum.Devlet terörünün PKK teröründen bir farkı yok...Ki PKK yı var edende bu terördür.Sivas,Kahramanmaraş ,Konya.....Unutmayalım bunları.Bizi bize düşürenleri.Gelin bir olup mazlumun öcünü beraber alalım.Bunun içinde görüşe saygı gerek ,görüşe özveri gerek..

 

Diger bir arkadasimiz guzel bir yorumda bulunmustu ve ben tekrarliyayim:

 

Ezilenin yaninda mi yer alacagiz yoksa ezenin mi? Iste asil mesele ve asil karar vermemiz gerekn sey bu!

 

Ben Turk, Kurt, Ermeni, Arap halklarinin tarihlerini, kulturlerini ve dinlerini gozonunde tutarsam EZILENLERIN yaninda yer almalari gerektigini dusunuyorum! Ama maalesef bunu yapmiyoruz! bilerek ya da bilmeyerek! Tekrar soruyorum! EZENIN MI YANINDA YER ALACAGIZ YOKSA EZILENIN MI?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 hafta sonra...

- Devlet tarafindan gorevlendirilen polislerin 14 yasindaki cocuklarin sebep ne olursa olsun kollarini kameralar onunde kirmaya cesaret edemeyecegi,

- Yasli ve gucsuz hanimlarimiz olesiye coplayamayacakalri,

- Gencecik ve savunmasiz bir gence yuzlerce defa, onlarca polpis tarafindan cop atilamayacagi

 

INSANCA bir Turkiye'ye gitmek isterim! Utopya ama! Buyuk bir Utopya bu!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

:) Geleneksel renklermiş..o renklerin neyi temsil ettiğini benim beş yaşındaki yeğenim bile biliyor..

Biz herşeyi benimdir dediğimiz içinmi,Bölücüler meclis koltuklarında.

.

.

.

Bunlar çok tehlikeli oyunlar, yeterince geldiniz bu oyunlara artık bir son verin....Ve bu oyunda kazanan ne Türk'ler nede kürtler olacak..

 

Hayir yanlis dediniz,

 

- O renklerin neyi temsil ettigini one suren popagandayi sizin 5 yasindaki yegeniniz bile biliyor. Hani ortada bir Kurt dusmanligi dalgasi var ya? Ondandir!

- Yok ya, Kurt degilsiniz Turksunuz dediginiz icin bizlere guru dyacagiz oyle mi? Daha neler! Iste asil zararli mantik bu..

****

- Biz kazanacagiz. Allah haklinin ve hakkin yanindadir. Sizin hangi satta oldugunu acikca ortadadir!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

- Halkin yillar sonrasi salt cogunlugunun oyunu alarak basa gelmis bir partini kapatildigi bir Turkiye'ye mi;

- Basbakanindan tutun taaa ordu komutanlarinin bile artik inkar edemedigi bir Kurt Sorun'nun varliginin hala inikar edildigi bir Turkiye'ye mi;

- Ingilizcenin, Almancanin ya da Fransizcanin hic dusunulmeden serbestce ovune ovune yayinlanip egitimdeki yarini almasina musade ederken, kendi vatandaslarindan 20 milyonunun ana dilini ******* gibi gosteren bir Turiye'ye mi;

 

Hangi Turkiye'ye gidelim? Boyle bir Turkiye'ye mi yoksa herkesin esit oldugu, ezilen ve ezen diye iki tabakanin varolmadigi, Kurduyle, Turkuyle, Dindariyla, Ateistiyle, vs, herkesin esit oldugu ve esit muamele gordugu bir Turkiye'ye mi?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

- Halkin yillar sonrasi salt cogunlugunun oyunu alarak basa gelmis bir partini kapatildigi bir Turkiye'ye mi;

- Basbakanindan tutun taaa ordu komutanlarinin bile artik inkar edemedigi bir Kurt Sorun'nun varliginin hala inikar edildigi bir Turkiye'ye mi;

- Ingilizcenin, Almancanin ya da Fransizcanin hic dusunulmeden serbestce ovune ovune yayinlanip egitimdeki yarini almasina musade ederken, kendi vatandaslarindan 20 milyonunun ana dilini ******* gibi gosteren bir Turiye'ye mi;

 

Hangi Turkiye'ye gidelim? Boyle bir Turkiye'ye mi yoksa herkesin esit oldugu, ezilen ve ezen diye iki tabakanin varolmadigi, Kurduyle, Turkuyle, Dindariyla, Ateistiyle, vs, herkesin esit oldugu ve esit muamele gordugu bir Turkiye'ye mi?

 

hangi Türkiye mi Diyarbakırlı?Senin gönlünden geçen Türkiye.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

hangi Türkiye mi Diyarbakırlı?Senin gönlünden geçen Türkiye.

 

Gungorenlerde, Guvenlerde, Menderes Sokaklarindaki patlamalrin onlarca can aldigi bir Turkiye'ye mi gitmek isterdiniz? :(

Okuyorum moralim bozuluyor, gozlerim yasariyor. Nereye kadar devam edecek cirkinlikler. Beni Turkiye insanim ne zaman REFAH'a kavusacak? :(

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Gungorenlerde, Guvenlerde, Menderes Sokaklarindaki patlamalrin onlarca can aldigi bir Turkiye'ye mi gitmek isterdiniz? :(

Okuyorum moralim bozuluyor, gozlerim yasariyor. Nereye kadar devam edecek cirkinlikler. Beni Turkiye insanim ne zaman REFAH'a kavusacak? :(

 

İnsanı sevmek yürek ister,insanı anlatmak yürek ister,gerçekleri yazmak yürek ister!Sevgili Diyarbakırlı seni çok iyi tanıyorum,işte o yürek sende var.Öfke demiştin ya sevginin en güzelini taşıyan yüreğindeki öfke sevgisizliğe isyan.İnsan denilen,insan olamamış varlıklara isyan.Güzel bir Türkiye,çok güzel bir Türkiye.Sevgiyi,emeği,saygıyı,hoşgörüyü kendine erek edinmiş bir ülke.Seninle,senin yüreğinle...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.