Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Hayir kardesim sorun sadece ekonomik degil. Ben daha 12 - 13 yasindayken, cok zengin bir aileden gelmeme ragmen siyasi olmayan kurtce bir tiyatro oyunu cikisinda kiz kardeslerimin ve babamin nasil voplandigini gordum ve kendim dahi yedim cop! Bunun ne ekonomik gerekcesi olabilir ki? Dupeduz siddet!

Baska bir ornek vereyim. Yil 1992, yer Diyarbakir Anadolu Lisesi. Bir kac ogrenci kucuk capli bir yuruyus yapiyor. Ve sonra onlarca kalesnikoflu sivil polis kucucuk cocuklarin aralarina daliyor. Ben dondum kaldim bahcesinde okulun ama korkudan, sirf korkudan ve soktan her yana kacanlar vardi. Hepsi tutuklandi, dovuldu. Siniflara bile daldilar! Bunu ekonomik durumla ne ilgisi var? Dupeduz siddet!

Ucuncu ornek: Leyla Zana yemin toreninde ne dedi biliyormusunuz? "bu yemini Turk ve Kurt halkinin kardesligi icin ediyorum" dedi. Kurtce dedi. Sonuc ne oldu malum! Kotu mu dedi? Neden TV'lerimizde ve hatta meclisimiz de dahi Almanca Ingilizce konusulabiliyorda, iki Kurtce kelimenin edilmesi, hem de baris icin edilmesi bu kelimelerin bir yasak oluyor?

Binlerce insan olduruldu JITEM ve ERGENEKON gibi ceteler tarafindan. Adini faili mechul cinayet koydular. 14 - 15 yil sonra yeni yeni desfire edilmeye basladi bu ceteler. Az mi yaptilar Kurtlere. Ve bunlar Semdinli'de kitap evini bile bombalarken, emin olun ki bir suru siyasetcinin ve ordu mensubunun haberi vardi olan bitenlerden! Ortbas edildi degil mi?

Nereye kadar saklayacagiz gercekleri? HAK istiyoruz bizler, para degil! HAK ve ADALET!

Siz o yaşlarda demekki daha olayın farkında değilmişsiniz..Yoksa polis durup duruken gelip sizi,yada oradaki milleti neden coplasın....Demekki bir durum olmuş ya sizin haberiniz yok yada söylemek istemiyorsunuz.

Bakın şimdi izinsiz gösteri yap üstelik küçük çaplı!deyin allahtan küçük çaplıymış.Görüyoruz küçük çaplı gösterileri polisleri nasıl tahrik ettiklerini Yoldaki özellikle devlete ait araçları yerleri nasıl yakıp yağmaladıklarını..

Hala kürtçe ile ingilizceyi bir görüyorsunuz..kardeşim ingilizce bir devlete ait.....kürtçe diye bir dil var devletmi var?Üstelik senin leyla zanan terörist başı öcalandan aldığı emir doğrultusunda böyle bir yemin(eylem)yapmıştır. haberin varmı?

öldürülen insanlar pkk tarafından Haince planlarla öldürüldü ve vatandaşın devlete güvenini sarsmak için bir çok eylemler yapmışlardır...bunları teslim olan itirafçılar defalarca açıkladılar gazetelerde ve haberlerde.(üstelik kendi haberlerinde)

bu olayların şahidi olan arkadaşım diyarbakırlıdır.

şemdinli olayına gelince planlanmış bir komplodur, bunu ititafçı olan eski terörist ,kitapcının kendi ifadesidir...anlaşılan bu haberleri takip etmiyorsun yada bu haberler işinize gelmiyor.

Gönderi tarihi:
sn. diyarbakırlı kardesim

evet kültürümüzü ve dilimizi yok etme cabalarındanda bahsettim ama gercek sorun ekonomidir

bunu anlayın

insanların ekonomik sorunları olmasaydı yani insanca yasamalarına olanak tanınsaydı dağa cıkmazlardı bana göre

bak bugün dil sorunu çözülmek üzere ama ekonomi baki sorun

ayrıca milliyetcilik değil bu sorun cünkü bir tarafta ezen tarafın halkı yani türkler öbür tarafta ezilen halk kürtler var o yüzden bunu karsılastıramazsınız

Ahmet Türk'ün ekonomik sorunu mu var ? Leyla Zana'nın ? var mı böyle bir sorunu? Neyin edebiyatı bu ?

Gönderi tarihi:
insanların ekonomik sorunları olmasaydı yani insanca yasamalarına olanak tanınsaydı dağa cıkmazlardı bana göre

Şu tv haberlerinde izlediğimiz beş yıldızlı otellerde yapılan dolarların ve kilolarca altının havalara uçuştuğu aşiret düğünlerini nasıl açıklayacaksınız peki...

Kardeşim bin kez söyledik siz önce bölgedeki feodaliteyi yıkın...

Ucuncu ornek: Leyla Zana yemin toreninde ne dedi biliyormusunuz? "bu yemini Turk ve Kurt halkinin kardesligi icin ediyorum" dedi. Kurtce dedi. Sonuc ne oldu malum! Kotu mu dedi? Neden TV'lerimizde ve hatta meclisimiz de dahi Almanca Ingilizce konusulabiliyorda, iki Kurtce kelimenin edilmesi, hem de baris icin edilmesi bu kelimelerin bir yasak oluyor?

Binlerce insan olduruldu JITEM ve ERGENEKON gibi ceteler tarafindan. Adini faili mechul cinayet koydular. 14 - 15 yil sonra yeni yeni desfire edilmeye basladi bu ceteler. Az mi yaptilar Kurtlere. Ve bunlar Semdinli'de kitap evini bile bombalarken, emin olun ki bir suru siyasetcinin ve ordu mensubunun haberi vardi olan bitenlerden! Ortbas edildi degil mi?

Nereye kadar saklayacagiz gercekleri? HAK istiyoruz bizler, para degil! HAK ve ADALET!

Leyla hanım neden Türkçe söylemedi kardeşlik mesajını malum bizim içimizde kürtçe bilen pek yoktur,ee kürtçe bilmediğimiz içinde annemize ****** sanmıştık...

Şu ülkede kürtçe bilen insan sayısı %5 i bile bulmaz bırakın bu işleri,farklı şehirlerde büyüyen gençleriniz bile bilmiyor kürtçeyi,üstelik kendi aranızda bile kaç lehçeye ayrıldığınızdan haberiniz yok.....

Pkk ya karşı yapılan eylemleri kürtlere yapılmış olarak kabul etmenize ne demeli peki..

Şemdinlideki kitap evi olayını ikide bir ortaya atmayın bundan zararlı çıkarsınız demiştim,ne biliyorsunuz o konudaki?Kitap evi adı altında orda dönen dolaplardan bihabersiniz anladığım kadar ile,belki sizin haberiniz yok ama biz kimin ne olduğunu iyi biliyoruz,ben olsaydım o subayların yerine bombayı kitap evine değil bizzat şahsın göbeğine bağlayıp pimi çekerdim..

Jitemin öldürdüğü binlerce insanmış!!! saysan üç-beş pkk lıdan öteye gitmez ama pkk nın öldürdüğü masumları hiç hesaba katmazsınız konuşurken neden acaba???

Gönderi tarihi:
Şu tv haberlerinde izlediğimiz beş yıldızlı otellerde yapılan dolarların ve kilolarca altının havalara uçuştuğu aşiret düğünlerini nasıl açıklayacaksınız peki...

Kardeşim bin kez söyledik siz önce bölgedeki feodaliteyi yıkın...

Leyla hanım neden Türkçe söylemedi kardeşlik mesajını malum bizim içimizde kürtçe bilen pek yoktur,ee kürtçe bilmediğimiz içinde annemize ******* sanmıştık...

Şu ülkede kürtçe bilen insan sayısı %5 i bile bulmaz bırakın bu işleri,farklı şehirlerde büyüyen gençleriniz bile bilmiyor kürtçeyi,üstelik kendi aranızda bile kaç lehçeye ayrıldığınızdan haberiniz yok.....

Pkk ya karşı yapılan eylemleri kürtlere yapılmış olarak kabul etmenize ne demeli peki..

Şemdinlideki kitap evi olayını ikide bir ortaya atmayın bundan zararlı çıkarsınız demiştim,ne biliyorsunuz o konudaki?Kitap evi adı altında orda dönen dolaplardan bihabersiniz anladığım kadar ile,belki sizin haberiniz yok ama biz kimin ne olduğunu iyi biliyoruz,ben olsaydım o subayların yerine bombayı kitap evine değil bizzat şahsın göbeğine bağlayıp pimi çekerdim..

Jitemin öldürdüğü binlerce insanmış!!! saysan üç-beş pkk lıdan öteye gitmez ama pkk nın öldürdüğü masumları hiç hesaba katmazsınız konuşurken neden acaba???

Ay işte bun yazılanlar çok güldüm;valla arkadaşlkar bir dil konuşulsada konuşulmasa da vardır;hem biz gençler de çok iii biliyoruz kendi dilimizi...Bence de girmeyelim Jitemlere felen yoksa işin içinden çıkamazsınız....

Gönderi tarihi:
Kurmanci (Kırdasi), Orta Kurmanci (Sorani), Kırmancki (Kırdki, Zazaki-Gorani),Lorani.

Türkiye’de sadece Kurmanci ve Zazaki lehçeleri var...

Hangisi sizin ortak diliniz?diğerleri kabul edecekmi?

Aşağıdaki mektup Siverek''ten geldi. Siverek Güneydoğumuzda Şanlı Urfa''ya bağlı büyük bir ilçemizdir. Herkes bu mektubu okumalı ve düşünmelidir: "Merhaba Arslan Tekin Bey, Ben sizin köşenizin sıkı takipçilerinden biriyim.

Yazılarınızda etnikçiliğe ve siyasi kürtçülüğe dair çok yerinde tespitleriniz var. Ben sizlere bu tespitlerinizi destekleyecek bir olayı ve gerçekliği anlatmak istiyorum. Size şunu öncelikle belirteyim: Ben ''Zazaca'' konuşan bir Türk vatandaşıyım. Ailem ve çevremiz terörün en yoğun olduğu dönemlerde bu memeleketin bölünmemesi için PKK ve diğer bölücü gruplara hep karşı olmuş ve mücadeleden de kaçmamıştır.

17 Aralık''tan evvel AB''ye mesaj yollamak amacıyla DEHAP''ın düzenlediği ''Farklılıklara evet ayrılıkçılığa hayır'' mitingi çerçevesinde bastırılan Türkiye haritasının üzerinde ülkemizde yaşayan alt kültür unsurlarının adlarını bölge bölge yazmışlardı.

Kimler yoktu ki; Arap, Süryani, Çerkez, Rum, Kürt, Ermeni, Laz, Sünnî, Alevî velhâsılı kelâm sayıları onbinleri bile bulmayan alt kültür unsurları bile bir millet olarak gösterilmişti.

Bu haritada sayıları milyonu bulan ''Zazalar'' yoktu; çünkü, bu bölücü etnik çevreler Zazaları da Kürt kabul etmektedirler.

Benim diyeceklerim başka.. Bu bölücü çevreler kendilerini Türk''ten ayrı görürler ve buna binaen bir sürü etnik söylemlere başvururlar: ''Vay efendim biz farklı dil konuşuyoruz, bizim farklı tarihimiz var, farklı kültürümüz var, farklı coğrafyamız var.'' diye...Madem siz kendinizi Türk''ten bu nedenlerle ayrı görüyor ve iddia ediyorsunuz; o hâlde neden Zazaları zorla Kürt''ten sayıyorsunuz?

Zazaların da farklı dili var, farklı töreleri ve coğrafyaları var. Bu inkâr söylemini neden kullanıyorsunuz? Sizler ısrarla ''Türk''üm'' demekten kaçınıyorsunuz da neden bizlere karşı ırkçı davranıyorsunuz? Kendi çapınızda asimile politikası güdüyorsunuz.

Bu söylemleriniz siz ''siyasî Kürtçüler''in ne kadar ırkçı olduklarının apaçık ispatı değil mi? Sorarım sizlere... Ama Zazalar bunların oyunlarına hiçbir zaman gelmemiş, PKK''nın en etkili olduğu yıllardaki terör olaylarına bir bakın…En sakin, olaysız yerler nerelerdir?Zazaların yoğun olarak yaşadığı yerlerdir: Elazığ, Bingöl, Adıyaman, Siverek, Çermik, Çüngüş, Eğil... Zazalar genel olarak kendilerini Türk''ten ayrı görmemişlerdir.

Hem ayrı görmeyi gerektirecek ne var. Hepimiz bu topraklarda yıllardır kardeşçe yaşamadık mı? Kız aldık kız vermedik mi? Aynı olaylara sevinip aynı olaylara üzülmedik mi?

Bu kin ve nefret niye? Bu ayrılık rüzgârları niye? Elin Fransızının, ABD''lisinin *****, ******* olmak niye? Bu yabancılar bizim kara kaşımıza kara gözümüze mi hayran.

Siz hiç bu emperyalist, sömürgecileri menfaatlerinin olmadığı bir yerde gördünüz mü? Evet ben Zaza''yım ama bu benim Türk''e düşman olmamı, ona ihanet etmemi gerektirmez.

Ben Zaza olarak Anadolu''da var olan kültürel zenginliğin, o eşsiz çiçek bahçesinin nadide bir gülüyüm sadece...Ve ben Zaza kökenli bir Türk vatandaşı olarak görüyorum kendimi ve bunu gururla söylüyorum: ''Türk olmak güzel şeydir sevgili Kürtçü kardeşlerim!'' Selâmlar sunuyorum.

Allaha emanet olun, Allah (c.c.) yâr ve yardımcınız olsun!

" A. K. Mektubu yazanın açık adı ve adresi bende… Başına iş gelmesin diye vermedim. Daha önce de benzer birçok mektup geldi… İnsanlarımıza "Sen farklısın!" demek onları tehlikeye atmak, yalnızlığa atmak, cemiyetten uzaklaştırmaktır. Farklı kimliğin anlamı, kendini bul demek değil; sen başka ol, kardeşlerinden uzaklaş demektir. "Türk''üm" demekle kimse "ana" kimliğinden uzaklaşmıyor…

Zaza da, Kürt de alt kimlik olarak göğsünü gere gere "Ben Zaza''yım", "Ben Kürt"üm" diyebiliyor. Ama birliğin mayası "Türk''üm" demektir.

Ortak duygu için bu şarttır. Başkalaşmak isteyenlerin ve başkalaşlaşmaya imzayla, yayınla, şununla, bununla destek verenlerin Kandil Dağına kadar yolu var! Gazetecisi gitsin Kandil Dağında gazetesini çıkaırsın…

Politikacısı gitsin Barzanî''nin veya Talabanî''nin partilerinde söyleyeceğini söylesin. Yazarı, tiyatrocusu, şarkıcısı, türkücüsü aramıza nifak sokmasın…

PKK kamplarında ne yapacaklarsa yapsın… PKK''lı olmayan politikacılara büyük iş düşüyor… Şimdiye kadar gördüğüm, Güneydoğu''ya gidenler PKK''nın taleplerini dillendiriyorlar. ''(DTP)lılar gibi konuşuyorlar… Onlar böyle konuştukça, (DTP) ve PKK kendilerine hak çıkarıyor.

Bu yanlışlığın önü alınmalıdır; birlik ve kardeşlik anlatılmalıdır.

Arslan tekin..

Gönderi tarihi:
Kürt dilleri içinde en çok konuşulan hangisi?

Yani özkürtçe diye bir kavramınız varmı?

,

,

Kürtçe, Orta Doğu ve Yakın Asya’nın Arapça, Türkçe ve Farsçadan sonra en çok konuşulan dilidir. Geniş Hint-Avrupa dil ailesinin Hint-İrani kolunun kuzey-batı İrani grubuna girer ve bu grubun tarihi kökenlerinden en az uzaklaşmış, özgünlüğünü en iyi koruyabilmiş dillerinden biridir. Yapı olarak Ural-Altay dil ailesine giren Türkçe ve bir Sami dil olan Arapçadan çok farklıdır. Dünyada tahminen 15-25 milyon insan tarafından konuşulur. Kürtçenin önemli özelliklerinden biri, hemen her cümlede "gerçek özne"nin yer almasıdır,

,Coğrafi dağılımı

Kürtçe; İran, Irak, Suriye, Ermenistan,Türkiye ,Gürcistan, Türkmenistan, Lübnan, Afganistan, Rusya gibi ülkelerde ve Avrupa'nın birçok ülkesinde konuşulmaktadır. Kürtçe, dünyada tahminen 15-25 milyon[kaynak belirtilmeli] insan tarafından konuşulmaktadır. Ancak bu kişilerin birbirleriyle anlaşmasında güçlükler bulunmaktadır.

Lehçeler

Kürtçenin "lehçeleri" dilbilimciler arasında tartışmalı bir konudur. Mesela Philip Kreyenbroek (1992) Kurmanci ve Sorani'yi "lehçe" olarak tanımlamayı reddetmiştir, zira bu ikisi bazı hususlarda birbirlerinden Almanca ile İngilizce kadar farklıdır. Kürtler de genellikle konuştukları dile "Kürtçe" demez, daha çok Kurmanci, Sorani, dillerinde konuştuklarını söylerler. Bazı tarihçiler, Sorani konuşanların sadece küçük bir azınlığının, o da yakın bir tarihte Kurdi konuştuğunu söylemeye başladığını belirtir.[1]

Kürtlerin konuştukları lehçeler söyle sıralanabilir: Kurmanci, Kelhuri, Sorani. Soranî lehçesi, daha çok Irak ve İran'da, Kırdki lehçesi Doğu Anadolu'da (Kuzey Kürdistan) konuşulur. Kelhuri lehçesi İranının batısında yaygındır. Kurmancî lehçesi ise dünyanın birçok ülkesinde konuşulur.

Kurmanci (Kuzey Kürtçe)

Kurmanci (Merkez Kürtçe, Kurdmanci) en yaygın Kürt lehçesidir. 8-10 Milyon kişiden tarafından Türkiye, Suriye, Irak, İran ve Ermenistan'da konuşulmaktadır. 1930'lu yıllardan itibaren Kurmanci Kürt-Latin alfabesi ile yazılıyor ve şu anda dil genişletme sürecini yaşıyor.

Cizredeki Botani şivesini standard lehçe etmeye çabalar vardır. Bu şive Kamuran Bedirxan tarafından 1920'lerde Kürt grameri üzeri kitabı için temel olarak alınmışdı. Arapça kökenli sözcükleri obür şivelerin ve lehçelerin öz Kürtçe varyanteleriyle değiştirmeye de gayret ediliyor.

Kurmancinin şiveleri: Sanjari, Judikani; Urfi, Botani, Bayazidi, Hakkari, Koceri, Jezire; Aqrah, Dahuk, Amadiyah, Zakhu, Surchi; Qochani, Erzurumi, Birjandi, Alburzi; Herki, Shikaki

Sorani (Orta Kürtçe)

Soraninin yazımı için çoğunlukla Arap-Fars alfabesi kulanılır, son zamanlarda Kürtçe Latin alfabesine geçme teşebbüsleri de olmuştur. Bu lehçede yazılı kaynak nispeten çoktur.

Soraninin dağılımı Süleymaniye'ye kadar uzanan Kürt Baban hanedanlığınla bağlıdır. Bu şehirin ticari gücü Soraninin yaygınlaşmasını sağlamışdır, böylece Kelhuri ve Havrami konuşanların sayısı azalmışdır.

Bugün Sorani, Kurmanci için saf sözcük türetme kökeni olarak görülüyor.

Şiveler: Erbili, Pişdari, Kerküki, Hanakini, Kuşnavi, Mukri, Süleymani, Bingirdi, Garrusi, Ardalani, Sanandaji, Varmava, Garmiyani, Cafi, Yahudi Kürtçesi.

Kelhuri (Guney Kürtçe)

Kurmanci ve Sorani ile birlikte Kelhuri jenetik kürt dil grubunu oluşturuyor. Kelhuri İranının batısında konuşulur. Kelhuriyi konuşanlar genelde Şia Kürtlerdir.

Şiveler: Kermanshahi, Feyli, Luri

,Alfabeler

Mevcut yazılı kanıtlar, Kürtlerin geçmiş tarihlerinde birçok alfabe kullandıklarına tanıklık etmektedir. Buna rağmen Kürtlerin ilkin hangi alfabeyi kullandıkları henüz kanıtlanabilmiş değildir. Bunlar:

1) Masi Sorati alfabesi: Arap tarihçi İbn Vehşiye, 855 yıllarında bitirdiği kitabında Kürtlerin Maso Sorati alfabesini kullandıklarını ve bu alfabeyle yazılmış üç kitabı gördüğünü söyler. Bu alfabenin 36 harften oluştuğunu ve Kürtlerce bu alfabeye altı harf daha eklendiğini söyler.

2) Yezidi Kürtlerinin kullandıkları alfabe: Bu alfabe yüzyıllarca Kürtler tarafından kullanılmıştır. 31 harften oluşan ve sağdan sola doğru yazılan bu alfabeye “Gizemli alfabe” ya da “Hurujul sır” da denmiştir. Yezidilerin kutsal dini kitabı Mushaf-ur Reş ve Kitab el Celve bu alfabeyle yazılmıştır.

3) Arap harflerinden oluşan Kürtçe alfabesi

4) Latin-Kürtçe Alfabesi

Latin harflerini temel alan Kürtçe alfabe 31 harften oluşur.

A B C Ç D E Ê F G H I Î J K L M N O P Q R S Ş T U Û V W X Y Z

a b c ç d e ê f g h i î j k l m n o p q r s ş t u û v w x y z

Bu alfabece karşılanan 31 sesten 8'i ünlü, 23'ü de ünsüzdür. Ünlüler a, e, ê, i, î, o, u, û'dir.,

Acaba diye düşünüyorum;bir dil neden yok sayılır;varlığa rağmen!

Gönderi tarihi:

Sayin Kaplan bey,

Umarim arkadasimizin yazdigi kisa metin sizi ikna etmistir. Eger etmemisse Dunya'ca benimsenen her kaynaga yonelip Kurtcenin varligini, gercekligini ve onemini kendiniz de arastirabilirsiniz. Wikipedia'ya bir gidin isterseniz. Ya da Encarta'ya! Bunlar gercekleri yazan ve akademisyen olsun siradan insan olsun herkesin benimsedigi gercekleri listeleyen kaynaklardir.

Bir de isterseniz Turkiye'de basilmis yayinlardan ve yorumlardan ziyade Kurtcenin ve Kurtlerin yok oldugunu ileri suren herhangi bilimsel bir kaynak varmidir onu arastiralim. Tabii Turkiye'de isine geldigi icin, sirf destek icin bizleri yok sayan binlerce insan var! Turk Akademisyenlerinden tutun siradan vatandaslarimiza kadar!

Dunya'nin kabullendigi bir gercegi, 20 milyonun konustugu bir dili yok saymak nedir ve buna ne denir? Lutfen yakistirmasini artik kendiniz yapin!

O L M U Y O R!

O L A M A Z!

Sayin Kaplan bey,

- Zazalar'da Kurtlerin farkli bir dil konusan insanlaridir. Liceliyim yani ben de Zazayim. Bizler Kurt ya da Zaza oldugumuz icin hic bir zaman Turklere ya da Araplara dusmanlik beselemedik. Beslemedegimiz gib her alanda yardim ettik. Bunun tarihte ornekleri cok. Bir Kurt Selahattin Eyup olmasaydi cok sevdigimiz Islam dini bile bugun var olamaya bilirdi! Ya da Kurtlerin verdigi mucadele olmasaydi Kurtulus Savasi kazanilamayabilinirdi! Yine Kurtlerin destegiyle nasil Anadolu'nun kapilarinin Turk halkina acildigini da unutmayin!

Bizim derdimiz ne biliyormusunuz? Bizim derdimiz bu yaptigimiz yardimlardan sonra, Turk halkini kardes gibi saydiktan sonra bizlere yapilanlardir. Dilimizin yasaklanmasidir, Kulturmuzun yasaklanmasidir, cocuklarimiza kendi simlerimizi dahi veremememizdir, bizlerin YOK sayilmasidir. ustune ustluk bir de carpik siyasi olusumlarla uzerimize siddetle gidilmesidir! Zazaysaniz lutfen anlayin artik!

- Bir de oz Kurtce varmidir diye soruyorsunuz ki sayin Mavi Olmayan Gokyuzu size gereken cevabi verdigi bir takim gercekleri siralayarak. Sagulsun! Size sorum. Oz Turkce nedir ve nerede konusulur? Turkiye'de ki Turkce'ye siz Oz Turkce mi diyorsunuz? Yoksa Kazaklarin ya da Ozbeklerin konustugu dillere mi? Bu arada Kazaklar ve Ozbekler kendilerini Turk saymiyorlar bazen onu da biliyormusunuz? Ha bir de isterseniz Turkce'nin ozlugunu arastiralim.

Bakin yazdiklarim arasinda kac tane Turkce olmayan kelime var biliyormusunuz? Bizler kurumlarimiz olmadigi halde, baski oldugu halde, yasaklandigi halde hala Kurtce dilini yasatiyoruz. Taktir etmelisiniz!

Gönderi tarihi:
Sayin Kaplan bey,

Umarim arkadasimizin yazdigi kisa metin sizi ikna etmistir. Eger etmemisse Dunya'ca benimsenen her kaynaga yonelip Kurtcenin varligini, gercekligini ve onemini kendiniz de arastirabilirsiniz. Wikipedia'ya bir gidin isterseniz. Ya da Encarta'ya! Bunlar gercekleri yazan ve akademisyen olsun siradan insan olsun herkesin benimsedigi gercekleri listeleyen kaynaklardir.

.

.

.

Bakin yazdiklarim arasinda kac tane Turkce olmayan kelime var biliyormusunuz? Bizler kurumlarimiz olmadigi halde, baski oldugu halde, yasaklandigi halde hala Kurtce dilini yasatiyoruz. Taktir etmelisiniz!

Kurtcenin varligini, gercekligini ve onemini çok araştırdım ve farlı fikirlerdeki bir çok kitabıda okudum ayrıca Wikipedia'ya da baktım Zaza ve kurmanci dillerinin arsaındaki o büyük farkıda okudum.

daha öncede söyledim SAKLANAN GERÇEKLER(ZAZALAR VE KURMANCİLER)Yazar DR.MAHMUT RİŞVANOĞLU krndisi yanlış hatırlamıyorsam urfanın Rişvanoğlu kürt aşiretlerindir.

Okumanızı tavsiye ederim...Kürtlerin nereden ve nasıl geldiklerini zaza ve kurmnci dillerinin biri biri ile nasıl alakaları olduğunu vs. belgelere dayanarak çok açık bir şekilde ifade etmiştir.daha önce söylediğim gibi bir çok kitap okudum kimileri kürtleri kötülemek için yazılmış kimileride Kürtleri abartarak dünyanın hakimi olarak göstermişlerdir.

o nedenle Sn.Mahmut RİŞVANOĞLU'nu tavsiye ederim.

Zazalar'da Kurtlerin farkli bir dil konusan insanlaridir diyorsunuz bakın bunu siz kabullene bilirsiniz fakat gördüğünüz gibi çoğu zazalar sizin gibi düşünmüyor...Hatta bu politik oyunlarla zazaları asimile ettiklerini düşünüyorlar.

bakın arkadaşım kimse ne kürdü ne lazı nede başkasını inkar etmiyor....Tutturmuşsunuz inkar evet bu ülke hepimizin bu bayrak hepimizin hepimizin bu bayrağa bu millete aynı duygular ile bağlı olmamız gerekmiyormu? hepimiz kardeşiz bu güne kadar kerdeşçe yaşamadıkmı?

Yahu kardeşim dilin nasıl yasaklandı nerede yasaklandı?allah aşkına bu yasaklar yanliz sizdemi oluyor?Hangi kültürünüz yasaklandı?

Bu yasaklar olmuş olsaydı kurmanci-zaza dilleri ve kültürü bu zamana kadar gelebilirmiydi...Çoktan asimile olmazmıydı?

Bu gün yüzlerce türkçe bilmeyen vatandaşlarımız var...nasıl yasaktır bu?mantığınız alıyormu?

çocuklarınıza isim verecekseniz kendi soyunuzdan olan Selahattin, Eyup isimlerini kullanmanız gerekmiyormu?nasıl bir çelişki bu anlamak mümkün değil.

carpik siyasi olusumlarla uzerimize siddetle gidilmesi pkk ya yapılan opersyonlar içinmi söylüyorsunuz anlamadım..!

1932 yılında "Türk Dilini Tetkik Cemiyeti"kurulmuştur. Bu cemiyet aynı yıl içinde "Türk Dil Kurumu" ismiyle çalışmalarını Atatürk'ün yakın gözetimi altında sürdürmüştür

bu devrimle beraber kurulan cumhuriyet bu güne kadar devam etmiştir.

Bu gün dünya üzerinde çeşitli Türk lehçeleriyle konuşan 200 milyon Türk vardır.

kazakların ve özbeklerin dilleri farklıdır Onların aslı türktür ve bunu inkar etmiyorlarda...yıllardır başka devletlerin egemenliğinde kalmalarına rağmen yinede asimile olmamışlardır...gururla türk olduklarını açıklamaktadırlar..

Sanırım yazdıklarımda türkçenin özlğünüde anlatabilmişimdir...

Saygılar.

Gönderi tarihi:
Kurtcenin varligini, gercekligini ve onemini çok araştırdım ve farlı fikirlerdeki bir çok kitabıda okudum ayrıca Wikipedia'ya da baktım Zaza ve kurmanci dillerinin arsaındaki o büyük farkıda okudum.

daha öncede söyledim SAKLANAN GERÇEKLER(ZAZALAR VE KURMANCİLER)Yazar DR.MAHMUT RİŞVANOĞLU krndisi yanlış hatırlamıyorsam urfanın Rişvanoğlu kürt aşiretlerindir.

Okumanızı tavsiye ederim...Kürtlerin nereden ve nasıl geldiklerini zaza ve kurmnci dillerinin biri biri ile nasıl alakaları olduğunu vs. belgelere dayanarak çok açık bir şekilde ifade etmiştir.daha önce söylediğim gibi bir çok kitap okudum kimileri kürtleri kötülemek için yazılmış kimileride Kürtleri abartarak dünyanın hakimi olarak göstermişlerdir.

o nedenle Sn.Mahmut RİŞVANOĞLU'nu tavsiye ederim.

Zazalar'da Kurtlerin farkli bir dil konusan insanlaridir diyorsunuz bakın bunu siz kabullene bilirsiniz fakat gördüğünüz gibi çoğu zazalar sizin gibi düşünmüyor...Hatta bu politik oyunlarla zazaları asimile ettiklerini düşünüyorlar.

bakın arkadaşım kimse ne kürdü ne lazı nede başkasını inkar etmiyor....Tutturmuşsunuz inkar evet bu ülke hepimizin bu bayrak hepimizin hepimizin bu bayrağa bu millete aynı duygular ile bağlı olmamız gerekmiyormu? hepimiz kardeşiz bu güne kadar kerdeşçe yaşamadıkmı?

Yahu kardeşim dilin nasıl yasaklandı nerede yasaklandı?allah aşkına bu yasaklar yanliz sizdemi oluyor?Hangi kültürünüz yasaklandı?

Bu yasaklar olmuş olsaydı kurmanci-zaza dilleri ve kültürü bu zamana kadar gelebilirmiydi...Çoktan asimile olmazmıydı?

Bu gün yüzlerce türkçe bilmeyen vatandaşlarımız var...nasıl yasaktır bu?mantığınız alıyormu?

çocuklarınıza isim verecekseniz kendi soyunuzdan olan Selahattin, Eyup isimlerini kullanmanız gerekmiyormu?nasıl bir çelişki bu anlamak mümkün değil.

carpik siyasi olusumlarla uzerimize siddetle gidilmesi pkk ya yapılan opersyonlar içinmi söylüyorsunuz anlamadım..!

1932 yılında "Türk Dilini Tetkik Cemiyeti"kurulmuştur. Bu cemiyet aynı yıl içinde "Türk Dil Kurumu" ismiyle çalışmalarını Atatürk'ün yakın gözetimi altında sürdürmüştür

bu devrimle beraber kurulan cumhuriyet bu güne kadar devam etmiştir.

Bu gün dünya üzerinde çeşitli Türk lehçeleriyle konuşan 200 milyon Türk vardır.

kazakların ve özbeklerin dilleri farklıdır Onların aslı türktür ve bunu inkar etmiyorlarda...yıllardır başka devletlerin egemenliğinde kalmalarına rağmen yinede asimile olmamışlardır...gururla türk olduklarını açıklamaktadırlar..

Sanırım yazdıklarımda türkçenin özlğünüde anlatabilmişimdir...

Saygılar.

Inkar edildi, ve yok edilmeye calistik. Bizler asimile edilemiyoruz, iste sizlerin sorunu bu. Yillardi assimile edemediniz ve edemeyeceksiniz! Iste sorun bu. Eh yok ta edemiyorsunuz. Cunku bu da denendi ve tutmadi yine! Dilimizle, Kulturmuzle her seyimizle variz! Kardesim belgeleri var bunun. Mehmet Ali Birand'dan yazi bile attim. Resmen Devlet icinde Kurtleri asmiliye yonelik duzenlemeler yapildigina dair yilin bilmem kacinda! Okuyun, okuyun da ufkunuz acilsin. Ha bir de Turkiye ve Kurt yayinlari disinda yazilmis yazilari okuyun. Artik ne belge istiyorsunuz? Sizin konustugunu Tuirkce ile Turki diller arasinda dunya kadar fark var. Turkiye Cumhuriyeti diliyle kokuyle tamamen yeni bir olusumdur. Kardesim kalkip Kurtleri bile Turk edebildiniz artik yani pes! Araplar Turk, Kizilderililer Turk! Iste Dunya'ya hakim olma tutkusu bu. Ne Ozbekler ne Kazaklar ne de Kirgizlar kendilerine Turk olarak bakmiyor. Bir arastirin bakalim!

Sizin burada kalkip Kurtce hic yasak degildi, Kurtlere hic eziyet edilmedi demeniz resmen apacik inkar etmektir! Dikkatinizi cekerim. 20 Milyon insan bos yere boylesine kirgin olamaz!

Gönderi tarihi:

Kizilderililerin Türk olabileceklerini ileri süren Türkler degil Amerikallardir,birakin atip tutmayi,Türkler zaten büyk bir millettir ve tarihte hep vat olmuslardir olmayada devam edeceklerdir.Bizim nüfusumuz Kurtulus savasindan sonra 14 milyondu simdi 70 milyon oldu ama biz nüfüsumuzu suni olarak fazla göstermedik,20 milyon Türkiyedeki Kürtlerden bahsetmissiniz,yalanin bu kadarina pes dogrusu.eminimki 20 milyonda Irak ve Suriyede vardir,10 milyonda Iranda vardir baya bir varmissiniz yani,kim saydi sizi acaba.Ben sahsen ülkemi ve insanlarimi tarihimi savunmak icin ne baskalarinin tarihlerine sahip cikarim nede baska medeniyetleri kendi milletime mal ederim.Bunu Kürt irkcilar yapmaktadir ve sizlerde kuzu kuzu inanmakta ve büyük Kürdistan hayalleri ile yasamaktasiniz,Tarihte Kürdistan devleti veya imparatorlugu olmamistir baska adlarlada kurulmus ve yasamis bir Kürt devleti yoktur,birakin artik hikaye anlatmayi.20 milyon kitginmis neden kirginmis Lürtce yasak diye.Kürtce yasak degildi,Kürtcenin sirtindan siyaset yapmak yasakti bu kadar basit bu is.Türkiyenin resmi lisani Türkcedir,yok efendim Türki dillerle Türkcenin alakasi yokmusta dam üstünde saksagan vur beline kazmayi hesabi.Bu ülkede Kürt bölücüler disinda kalan hicbir Kürt kan dökme meraklisi ve heveslisi olmadi.Türkiyeyi Sevr ile bölmeye calisip Ingilizlerin kuyrugunda gezinen Kürt ayrilikcilar Ermenilerle birlik olarak Türk ve Kürt köylerini basarak masum insanlari katletmislerdir aynen PKK nin yaptigi gibi.Asker elbisesi giyerek köyleri basan ve masum insanlari katledenler birde yüzleri kizarmadan Türk askeri katliam yapti yalanlarila dünyayi kandirmaya calistilar.Biz sizleri kimlerin besledigini biliyoruz.Kimlerin sizi kullandiginida cok iyi biliyoruz.Sizin partinin bir vekili üc ay sonra catisma cikacak dedi.Nerede o günler,insallah dogru söylüyordur,belki biraz temizlik olur.

Gönderi tarihi:

Inkar edildi, ve yok edilmeye calistik. Bizler asimile edilemiyoruz, iste sizlerin sorunu bu. Yillardi assimile edemediniz ve edemeyeceksiniz! Iste sorun bu. Eh yok ta edemiyorsunuz. Cunku bu da denendi ve tutmadi yine! Dilimizle, Kulturmuzle her seyimizle variz! Kardesim belgeleri var bunun. Mehmet Ali Birand'dan yazi bile attim. Resmen Devlet icinde Kurtleri asmiliye yonelik duzenlemeler yapildigina dair yilin bilmem kacinda! Okuyun, okuyun da ufkunuz acilsin. Ha bir de Turkiye ve Kurt yayinlari disinda yazilmis yazilari okuyun. Artik ne belge istiyorsunuz? Sizin konustugunu Tuirkce ile Turki diller arasinda dunya kadar fark var. Turkiye Cumhuriyeti diliyle kokuyle tamamen yeni bir olusumdur. Kardesim kalkip Kurtleri bile Turk edebildiniz artik yani pes! Araplar Turk, Kizilderililer Turk! Iste Dunya'ya hakim olma tutkusu bu. Ne Ozbekler ne Kazaklar ne de Kirgizlar kendilerine Turk olarak bakmiyor. Bir arastirin bakalim!

Sizin burada kalkip Kurtce hic yasak degildi, Kurtlere hic eziyet edilmedi demeniz resmen apacik inkar etmektir! Dikkatinizi cekerim. 20 Milyon insan bos yere boylesine kirgin olamaz!

20 milyon kürt adına konuşamasınız.siz bu yetkiyi nerden alıyorsunuz?

bakın kardeşim sizingibi düşünenler dış kaynaklardan oluşan kitapların etkisinde kalmış insanlardır,kendinizinde söylediği gibi...daha öncede yazdım 2 defa, hala anlamamakta ısrar ediyorsunuz siz kendi adınıza konuşun emin olunki sizingibi düşünen kürt vatandaşlarımız çok azdır.onlarında amaçları bellidir.

Üstelik benim yaşadığım gördüğüm şahit olduğum olaylar yeterlidir.ne m ali birandın nede dış kaynaklı kitapların bu doğruları değiştiremez.

Gönderi tarihi:
Kizilderililerin Türk olabileceklerini ileri süren Türkler degil Amerikallardir,birakin atip tutmayi,Türkler zaten büyk bir millettir ve tarihte hep vat olmuslardir olmayada devam edeceklerdir.Bizim nüfusumuz Kurtulus savasindan sonra 14 milyondu simdi 70 milyon oldu ama biz nüfüsumuzu suni olarak fazla göstermedik,20 milyon Türkiyedeki Kürtlerden bahsetmissiniz,yalanin bu kadarina pes dogrusu.eminimki 20 milyonda Irak ve Suriyede vardir,10 milyonda Iranda vardir baya bir varmissiniz yani,kim saydi sizi acaba.Ben sahsen ülkemi ve insanlarimi tarihimi savunmak icin ne baskalarinin tarihlerine sahip cikarim nede baska medeniyetleri kendi milletime mal ederim.Bunu Kürt irkcilar yapmaktadir ve sizlerde kuzu kuzu inanmakta ve büyük Kürdistan hayalleri ile yasamaktasiniz,Tarihte Kürdistan devleti veya imparatorlugu olmamistir baska adlarlada kurulmus ve yasamis bir Kürt devleti yoktur,birakin artik hikaye anlatmayi.20 milyon kitginmis neden kirginmis Lürtce yasak diye.Kürtce yasak degildi,Kürtcenin sirtindan siyaset yapmak yasakti bu kadar basit bu is.Türkiyenin resmi lisani Türkcedir,yok efendim Türki dillerle Türkcenin alakasi yokmusta dam üstünde saksagan vur beline kazmayi hesabi.Bu ülkede Kürt bölücüler disinda kalan hicbir Kürt kan dökme meraklisi ve heveslisi olmadi.Türkiyeyi Sevr ile bölmeye calisip Ingilizlerin kuyrugunda gezinen Kürt ayrilikcilar Ermenilerle birlik olarak Türk ve Kürt köylerini basarak masum insanlari katletmislerdir aynen PKK nin yaptigi gibi.Asker elbisesi giyerek köyleri basan ve masum insanlari katledenler birde yüzleri kizarmadan Türk askeri katliam yapti yalanlarila dünyayi kandirmaya calistilar.Biz sizleri kimlerin besledigini biliyoruz.Kimlerin sizi kullandiginida cok iyi biliyoruz.Sizin partinin bir vekili üc ay sonra catisma cikacak dedi.Nerede o günler,insallah dogru söylüyordur,belki biraz temizlik olur.

Sayin politika,

************* Siz bildiginiz gibi devam edin.

*********** Yine yapilan cirkin siyasetle, derin devlt anlayisiyla Kurt halki katledilmeye yok edilmeye calisiliyor! Cidden yemezler! Istediginiz soyleyin siz. 20 milyonluk Kurt realitesi, diliyle, tarihiyle, kulturuyle vardir ve var olacaktir!

• 2 hafta sonra...
Gönderi tarihi:

hepimizin sıcak kahvelerini yumdumladığı şu anlarda av tüm soğukluğuyla devam ediyor...birey olarak köşemize itilsek bile hepimiz aynı korku ve yorgunlukla bekliyruz... bilançoyu bekliyoruz..yıllarca hesabı görülemeyen bir davanın bilançosunu ...her seferinde bir insan gidiyor..kan akıyor oluk oluk...giderek insana değer verilen insan haklarına vurgu yapılan çağımızda maalesef bir taraftanda insanın en doğal hakkını yaşama hakkını elinden alıyoruz...milenyum çağı dediğimiz çağdasalt aklın geçerliliğini en üst düzeye taşısak bile bugün amaçalrının dahi fevkında olmayan güdüm politikasıyla haraket edip özgürlüklerini dağda bir avuç çapulcuyla arayan insanlarakıllar görüyoruz...tonlarca paramız akıyor bu eli silahlı bir avuç çapulcuya...ve bedenler kaybediyoruz daha ömrünün baharında...çözüm olarak püskürtüyoruz avlıyoruz belki bir sürelik çözüm bulduğumuzu zannediyoruz ancak bilmeliyizki bir bedeni hareket ettiren beyindir beyni bulmadan bedeni parçalasak ne işe yarar..yıllarca yapılan hatalar maalesefki geçmişin tekkerrüründen ibaret kalıyor...biz manşetlermizde kısca tüm medyamızın ana sayfasında kahramanca atılan mermi sesleriyle göğsümüz kabara dursun O YAMYAMLARIN BAŞI GÜLEREK KEYİFLENEREK BUNLARI İZLİYOR....BIYIK ALTINDAN KIS KISLAR BİTMEYECEKMİ....KIS KISÇILARA NE ZAMAN ULAŞACAĞIZ..

Gönderi tarihi:

İki kardeş askeri harekatta karşı karşıya: Bir kardeş, Türk askeri; öbürü PKK'lı

Sınır ötesinde iki kardeş karşı karşıya

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak’ın kuzeyinde PKK hedeflerine yönelik kara harekatı Cizreli Yuruk kardeşleri karşı karşıya getirdi. İngiliz Reuters Haber Ajansı’nın harekatı izlemek için bölgede bulunan muhabiri Daren Butler, bir kardeşi PKK saflarında bir diğeri de Güneydoğu’da askerlik görevini yapan Kamuran Yuruk ile görüştü. Butler’ın Cizre’de bir kahvede görüştüğü inşaat işçisi Kamuran Yuruk, kardeşlerinin durumundan ötürü operasyondan kaygı duyduğunu belirtti. 33 yaşındaki ağabeyi Abdurrahman Yuruk’un 19 yıl önce PKK’ya katıldığını anlatan Yuruk, kendisinin de o dönem onlara katılmayı planladığını ancak ailesinden evlenip iş bulması için baskı gördüğü için bundan vazgeçtiğini belirtti.

“Bir çözüm olduğunu düşünmüyorum. Devlet Kürtler’in isteğini kabul etmeyecek, PKK da dağdan inmeyecek” derken umutsuzluğunu ortaya koyan Yuruk, ağabeyinin dağda olması nedeniyle çok baskıya uğradığını belirtti. Cizreli Namık Durmuş da “Tek isteğimiz barış ve kardeşlik, Kuzey Irak’ta akrabalarımız var ve zarar görmelerini istemiyoruz” dedi. Reuters’ın haberinde Yuruk’un asker kardeşi hakkında güvenlik nedeniyle bilgi verilmediği dikkat çekti.

Gönderi tarihi:
hepimizin sıcak kahvelerini yumdumladığı şu anlarda av tüm soğukluğuyla devam ediyor...birey olarak köşemize itilsek bile hepimiz aynı korku ve yorgunlukla bekliyruz... bilançoyu bekliyoruz..yıllarca hesabı görülemeyen bir davanın bilançosunu ...her seferinde bir insan gidiyor..kan akıyor oluk oluk...giderek insana değer verilen insan haklarına vurgu yapılan çağımızda maalesef bir taraftanda insanın en doğal hakkını yaşama hakkını elinden alıyoruz...milenyum çağı dediğimiz çağdasalt aklın geçerliliğini en üst düzeye taşısak bile bugün amaçalrının dahi fevkında olmayan güdüm politikasıyla haraket edip özgürlüklerini dağda bir avuç çapulcuyla arayan insanlarakıllar görüyoruz...tonlarca paramız akıyor bu eli silahlı bir avuç çapulcuya...ve bedenler kaybediyoruz daha ömrünün baharında...çözüm olarak püskürtüyoruz avlıyoruz belki bir sürelik çözüm bulduğumuzu zannediyoruz ancak bilmeliyizki bir bedeni hareket ettiren beyindir beyni bulmadan bedeni parçalasak ne işe yarar..yıllarca yapılan hatalar maalesefki geçmişin tekkerrüründen ibaret kalıyor...biz manşetlermizde kısca tüm medyamızın ana sayfasında kahramanca atılan mermi sesleriyle göğsümüz kabara dursun O YAMYAMLARIN BAŞI GÜLEREK KEYİFLENEREK BUNLARI İZLİYOR....BIYIK ALTINDAN KIS KISLAR BİTMEYECEKMİ....KIS KISÇILARA NE ZAMAN ULAŞACAĞIZ..

Ve sonra....15 şehit diyor canım ülkemin tarafsız medyası!15 şehit;ne kadar basit!15 fidan devrilirken toprağa ben çözümsüzlüğe itilen çözüme bakakalıyorum.Kahraman askerlerimiz diye nida atarken onlar;herkes kendi kaderini yaşamaya devm ediyor ve yine Kürt sorunu bir askeriş operasyondan arda kalan çözümü umuyor.Bir tv kanalı şehit askerin;çorpsız çoçuklarından prim elde etmeye çalışıyor!Başbakanımız Çanakkale ile ben buradayım diyor;olan mı?Sonucu hep beraber göreceğiz!

Gönderi tarihi:

Kis kiscilara ulasmanin degilde onlari kis kislariyla basbasa birakmanin tek cözümü,Kürt-Türk demeden birbirine kenetlenmek biz sorunlarimizi kenetlenerek cözümleyecegiz demekle olur.Kis kiscilarin tarifi ile yola cikanlarin sonu hüsrandir.25 yildir biz bu terör belasi ile ugrasiyoruz,binlerce insanimizi kaybettik ve etmekteyiz,25 yilda askerin yaptiklari disinda o bölgeye ne verildi.Sadece o bölge degil ama sorun o bölgede oldugu ucun o bölge diyoruz.Emekli Tümgeneral söyle diyordu gecenlerde bir TV söylesisinde;*Sirnak'in icinde su yoktu,halbuki Sirnak'in hemen yanibasinda iki tane dere ve biraz ilerisinde ise Dicle Nehri vardi.Sivil yönetimin yapmadigini biz yaptik ve su getirdik Sirnak'in icine.*generalin bu sözleri cok anlamlidir,bunun anlami askerden terörü sona erdirmesini bekleyenler kendi görevlerini bile yerine getirmemekte ve bu görevi bile askere yüklemektedirler.General devam ediyor;*Her egitim yili basladiginda bölgedeki okullarin badanasini biz yapiyorduk,ögrencilere okul malzemesini biz tedarik ediyorduk...vsvs*bunlar ciddi sorunlardir.Asker illede öldürmek icin savas yapmaz ama savasin özünde ölüm vardir.25 yildir o bölgeye yapilmis olan hicbir yatirim yoktur devlet eliyle,özel sektör eliylede bir yatirim olmamistir.Bölge milletvekilleri gereken inisyatifi göstermek yerine kendi cikarlarini koruyan cevreler icin siyaset yapiyorlar.Kürt sorunu vardir diyen bir iktidarin tek amaci Kürt sorunu slogani ile oy avciligiydi ve onuda basardi,Kürtlerin ona verdigi oylarin hicbir yararida olmadi onu tek basina iktidara tasimaktan öte.2000 li yillarin basinda terör susmus en azindan bir bekleme dönemine gecilmisti,iktidarin elinde o bölgeye gerekli yatirimlarin ve sosyal hizmetlerin götürülmesi icin önemli bir firsat vardi,ama yapmadilar amaclari ülkeyi kalkindirmak milleti refah seviyesine cikarip insanca hayat sartlari sunmak degildi,5 yil Kibrisin satilmasi ile gecirildi,özgürlük yasalari diye AB nin dayattigi ülkenin altini oyma yasalari cikarildi,kalkiniyoruz dene dene ülkede ne varsa yabancilara yok pahasina satildi ve bundanda gurur duyuldu.AB de olmayan yasalarin ve uygulamalarin Türkiyede cikarilmak istenmesi gercekten dikkate degerdi ülke güvenligi acisindan.Ic politikada gerekli atilimi gösteremeyen iktidar dis politikadada Türkiyenin cikarlarini heba etti ve bunlari kamuoyuna basari olarak sundu.Kisacasi askerin terörle mücadelesi yalniz birakildi siyaset ise teröre bulasmadi bile.Bugün ise iktidar ve yandaslarinin ne ile ugrastigini ibretle izliyoruz,yani askerin terörle olan mücadelesine karsi iktidar ve ortaklari türbanla ugrasmaktadirlar,iste asil gercek budur.Bu nedenle Türkiyede terör sona ermez.Siyaset meydaninda Hakkariden gelen bir kizögrenci *Bize spor salonu lazim,tiyatro istiyoruz*diyordu.Yani siyaset meydaninda tek bir kiz ögrencinin agzindan bize türban lazim sözü cikmadi.Ibret alinmasi gerekmiyormu??

saygilarla

saygilarla

Gönderi tarihi:
Kis kiscilara ulasmanin degilde onlari kis kislariyla basbasa birakmanin tek cözümü,Kürt-Türk demeden birbirine kenetlenmek biz sorunlarimizi kenetlenerek cözümleyecegiz demekle olur..

.

.

.

saygilarla

saygilarla

Iste sayin politika,

Sonunda bir konuda anlastik sayilir. Devlet'in Kurt bolgelerini ihmali mesela. Tabii ki bastakiler PKK ya da teror olatyinin bitmesini istemiyorlar. Turk ordusunun varligi ve Turkiye'nin bolgedeki onemliligi soz konusu bor ordu varoldugu surece. Yani Bati'ya hizmet bir nevi! Ha bir de her savas yapildiginda Turkiye'nin belirli kesimlerinin servetlerine servet kattigi da ortada. Basimizdakilerin guc kovalacamasi da ortada. Ve Turkiye'nin onu acilirsa ne buyuk bir guc olacagi da ortada. Iste bu yzden bana sorarsaniz tum su PKK olayi Basimizdakiler tarafindan olusturulmus, yapay bir olaydir! Dunya'nin en buyuk 3. ordusuna sahip Turkiye bu olayi isteseydi coktaaaan bitirirdi! Ister savasarak ister demokratik ve bariscil yolla olsun!

Cozum istenmiyor! Bazilarinin isine gelmiyor! Turkiye Milliyetcilik uzerine kurlmus bir devlettir. Ve halk yillardir Milliyetcilik kullanilarak UYUTULUYOR! Halkin gelismesi onleniyor. PKK olmasa ne ordumuza ihtiyac kalirdi ne de milliyetcilik olayi olurdu. Ki dedigim gibi bir takim insanlarin isine gelmiyor bu olay! Inanin konustugum Turk askerleri bile oldu. Adamlar lanet yagdiriyor sisteme ve kafalarinda bir suru soru isareti oldugunu soyluyorlar! Ortada bir bit yemigi var!

• 2 hafta sonra...
Gönderi tarihi:

İsmet BERKAN: İngilizce ile Kürtçe farkı...

Kaç gündür bunu yazmayı aklımda çevirip duruyorum, yazmak tam da PKK'ya karşı uzun yılların en kapsamlı kara harekâtının başladığı güne denk geldi.

Harekâtla ilgili elde yazı yazmaya yetecek bilgi olmadığı, bu şartlarda söylenebilecek olanlar da zaten herkes tarafından bugün her tarafta söyleneceği için, ben en iyisi türbandan hareketle özgürlük taleplerini sorgulamaya devam edeyim.

Üniversitede başörtüsü kullanma özgürlüğü önemli bir özgürlük sorunumuz. Uzun yıllardır bu böyle. Özgürlükler arasında bir hiyerarşi kurulamayacağına göre ve ayrıca iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi her şeye rağmen geride kalan beş yıllık dönemde özgürlükçülük konusunda çok sayıda önemli adımı atmış bir parti olduğuna göre, onları 'Kendi gündeminizi her şeyin önüne koydunuz' diye eleştirmek çok da doğru olmaz.

Ama öte yandan, AKP'nin Türkiye'deki özgürlük eksikliği sorununa daha bütünsel bir bakışı olup olmadığını sorgulamak, böyle bir bakış açısının izlerine rastlanmıyorsa AKP'yi eleştirmek de herhalde yasak değil.

Türkiye'de yaşayan ve anadili Kürtçe olan milyonlarca vatandaşımızı yakından ilgilendiren bir meselemiz var. Mesele, ilk olarak yıllar önce İstanbul Valiliği'nin o zamanki adı HADEP miydi, DEHAP mıydı, yoksa başka bir şey miydi şimdi hatırlamadığım ama bugünlerde DTP adını kullanan siyasi partinin Nevruz günü kutlamaları için hazırladığı tebrik kartında bu günü kendi dillerinde 'Newroz' olarak yazmasıyla ortaya çıktı. Vali tebrik kartlarını yasakladı.

Ardından pek çok vesileyle konu mahkemelere yansıdı, mahkemelerimiz de gerek bazı vatandaşları gerekse bazı parti yöneticisi siyasetçileri 'Türk alfabesinde yer almayan harfleri kullanmak'tan mahkûm etti.

Ben arkadaşlarıma ukalalık edip İngilizce 'Wish you a hapy new year' diye yeni yıl tebrik kartı atarsam bir şey olmuyor ama bir Kürt bizim alfabemizde yer almayan Q, W ve X harflerinden birini kullanırsa başı derde girebiliyor.

Bana soracak olursanız, en azından üniversite öğrencilerine ne giyeceklerini veya giyemeyeceklerini söylemek kadar komik bir durum bu. Bazı vatandaşlarımıza hangi harfleri kullanıp hangilerini kullanamayacaklarını söylemek kadar komik bir yasak düşünemiyorum bile.

Ya bir vatandaşımız doğan çocuğuna içinde bu üç yasak harften biri olan bir isim koymaya kalkarsa? Koyamıyor elbette.

Belki bunu tam da kara harekâtının yapıldığı gün yazmam daha iyi oluyor. Elbette Türkiye'nin ciddi bir Kürt ayrılıkçı terörü sorunu var. Elbette bu teröre karşı içte veya dışta yasalara uygun olarak yürütülen mücadele meşrudur. Elbette elde silah dağda dolaşan birileri varsa güvenlik güçleri onları yakalamak veya etkisiz hale getirmek için gerekeni yapacaktır.

Ama öte yandan elbette Türkiye, fiili dil yasağı anlamına gelen, 21. yüzyıl için çok komik, çok ilkel, çok geri bir yasağı kaldırmak için ne gerekiyorsa yapmalıdır.

Ama bakın Başbakanımıza, böyle konular açıldığında 'Bekâra karı boşamak kolay' deyip tartışmayı elinin tersiyle itiyor. Almanya'da yaşayan Türklere entegrasyon önerirken, 'Önce kendi dilinizi düzgün öğrenin, onu düzgün öğrenemezseniz Almanca da öğrenemezsiniz' diyen, sonra da Almanya'da Türkçe eğitim verecek liseler açılmasını isteyen Başbakan, Türkiye'de yaşayan Kürtler onun söylediklerinin çok daha azını istediğinde sinirleniyor.

Hayal edebiliyor musunuz, 20 yıl sonra federal Irak'ın Kuzeydeki yöneticisi sıfatıyla Barzani gelmiş Diyarbakır spor salonunda 8-10 bin kişiye hitaben Kürtçe konuşuyor, 'Soydaşlarım' diyor, 'Asimile olmayın ama entegre olun. Sokakta çocuklar gördüm, ne Kürtçeyi ne de Türkçeyi doğru dürüst konuşamıyor. Mutlaka Türkçe öğrenin. Ama önce kendi dilinizi iyi öğrenin ki, Türkçeyi de iyi öğrenebilesiniz. Bizde Türkçe de eğitim veren okullar var, Türkiye izin versin biz de Kürtçe okullar ve üniversite açalım.'

Bu durumu hayal edebiliyor musunuz?

İsmet BERKAN

Radikal

Gönderi tarihi:
İsmet BERKAN: İngilizce ile Kürtçe farkı...

Kaç gündür bunu yazmayı aklımda çevirip duruyorum, yazmak tam da PKK'ya karşı uzun yılların en kapsamlı kara harekâtının başladığı güne denk geldi.

.

.

.

İsmet BERKAN

Radikal

Guzel bir yazi olmus. Dusunudurucu! Ingilizlere, Almalara, Fransizlara o kadar ozeniyoruz ve bu dillerden iki kelime konusmayi marifet sayiyoruz ama 20 milyon kurdun konustugu tarihi ve grameri acisindan cok zengin bir dili, bizim olan bir dili tehlike olarak gorusyourz. Ne guzel olurdu degil mi Bati Turkiye'deki bir Mehmet'in ya da Karadeniz'den bir Temel'in iki uc kelime Kurtce konusabilip Kurt dostlariyla anlasabilmeleri! Bir dusunun!

Gönderi tarihi:

1938-1970 arası isyan yoktu

PKK sorununu 3 ayrı başlık altında değerlendiren Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Yalman’a göre Türkiye yapması gerekenleri zamanında yapmadı. Cumhuriyet dönemindeki isyanlardan sonra 1938'den 1970'e kadar terörün olmadığını hatırlatan Ogeneral Ylman, bu sosyal dönemin doğru algılanmadığını belirtti.

"Kürt yoktur diye eğitildik"

Türkiye'nin sorunu henuz sosyal boyuttayken görmesi gerektiğini belirten Orgeneral Yalman yapılan yanlışları şöyle ifade etti: “O aşamada sorunun 'kendini ifade' olarak tarif edildiğini görüyoruz. Dilini konuşmak, şarkısını, türküsünü dinlemek istiyor, kültürünü yaşamak istiyor. Oysa bizler o dönemde Kürt yoktur diye eğitilmişiz. Kürtleri, Türklerin kolu olarak görüyoruz. O dönemde sosyal istekleri bile biz 'yıkıcı faaliyetler kapsamında görüyoruz."

1978’de PKK’nın kurulmasıyla birlikte askeri dönemin başladığını belirten Orgenaral Yalman, Türkiye’nin o tarihte de meseleyi göremediğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"1978'den sonra Abdullah Öcalan Suriye'ye geçti. Bekaa'da kamp kurrdu. 1982-84 arasında ciddi hazırlıklar yaptılar. O zaman Evren Paşa dönemi, askeri yönetim var. Ancak Apo-PKK olayı nedir, bunlar ne yapıyorlar, ciddi bir çalışma yok. Yönetim pek ciddiye almıyor."

Gönderi tarihi:

Davulla zurnayla dağa çıktı

13 Mart 2008 Perşembe 18:26

Dağdan inen PKK'lılar, dağa neden "çıktıklarını" ve neden "indiklerini" açıkladılar. İşte o açıklamalar;

Dağdan inen PKK'lılar, dağa neden "çıktıklarını" ve neden "indiklerini" açıkladılar. İşte dağa çıkış ve iniş sebepleri...

"BENİ DAĞA ÇIKARTAN O GÜN OLDU"

Yıllarını dağda geçiren Azad, şimdi Almanya'da müzikle uğraşıyor. Evlenmiş, baba olmuş. Ailesi 45 yıl önce Mardin'den Adana'ya göç etmiş... Özel Timler tarafından babası gözaltına alınmış ve 5 yıl hapis yatmış. "Beni dağa çıkaran, babamın acılarına ettiğim bu tanıklıktır" diyor Azad.

AİLEM BENİ DAVUL ZURNAYLA DAĞA YOLLADI

Şöyle diyor Azad: 'Kürtlükle gurur duyuyorduk. Tepkimiz sadece devletin terörle mücadele biçimineydi. Türk arkadaşlarla sorunumuz yoktu. Nevruzda işe gitmiyorduk, Türk arkadaşlar bizi yadırgamıyordu. İşyerinde Kürtlüğümden dolayı hiç yadırganmadım. O dönem mahallede hemen her aileden bir kişi dağdaydı. Küçük Kürdistan diyorduk adına. Düğünlerde Kürdistan bayrağı asıyor, Kürtçe türküler söylüyorduk. Ailem beni davul zurnayla dağa yolladı. Askere gitmek istemiyordum, arkadaşlarım dağdaydı.

TÜRKİYE'Yİ BÖL DESEN DE BÖLMEM

Azad: Eminim bu iş çözülecek. Ben de dâhil kimse bölünmeden yana değil. Bölünme bir 80'ler esprisiydi. Sol rüyaydı ve fanteziden ibaretti. Devletleşme altyapımız yok bizim. Şimdi Türkiye'de olsam sadece oradaki linç kültüründen rahatsızlık duyarım. Bir türlü kendimizi anlatmadık ama Türkler de bizi anlamak istemedi. Ben Kürt'sem Kürt'üm. Ben hiçbir Türk'e sen Kürt'sün demiyorum. Türkiye'yi böl desen de bölmem! O zaman neden bana hâlâ sen Kürt değilsin diyorsun...

• 2 hafta sonra...
Gönderi tarihi:

Kürtçe'nin yasaklı olduğu yıllardır,

Evinden çıkar,yola koyulur,kasabaya varır!

Alacağı bir ekmektir.

Aman derler;sakın Kürtçe konuşma!

Yoksa yersin cezayı!

Ama gelin görün ki ;

Sadece Kürtçe bilen biridir;Türkçe tek kelime konuşamaz.

Yapması gerekeni yapar ve bildiği Kürtçesi ile döner fırıncıya;

BANA TÜRKÇE BİR EKMEK VER!

TVlerde Nevruz yıkımları ve ölenler,

Ortalık kan gölü,

Ergenakonlar,derin devletler,yargısal darbeler...

Yine çözümsüzlüğe kurban verilen sorunlar....

Türbana dolanan Demokrasi!

İnsan gibi olmanın zor olduğu;

İnsan olmanın ise Kafkanın Gregoru'na dönüştüğü;

Tek kelime Türkçe bilmeyen;

Sımsıcak bir yürekle;

Alınteriyle yoğrulmuş bir emekle;

Kürtçe;

Gönderi tarihi:
Kürtçe'nin yasaklı olduğu yıllardır,

Evinden çıkar,yola koyulur,kasabaya varır!

Alacağı bir ekmektir.

Aman derler;sakın Kürtçe konuşma!

Yoksa yersin cezayı!

Ama gelin görün ki ;

Sadece Kürtçe bilen biridir;Türkçe tek kelime konuşamaz.

Yapması gerekeni yapar ve bildiği Kürtçesi ile döner fırıncıya;

TVlerde Nevruz yıkımları ve ölenler,

Ortalık kan gölü,

Ergenakonlar,derin devletler,yargısal darbeler...

Yine çözümsüzlüğe kurban verilen sorunlar....

Türbana dolanan Demokrasi!

İnsan gibi olmanın zor olduğu;

İnsan olmanın ise Kafkanın Gregoru'na dönüştüğü;

Tek kelime Türkçe bilmeyen;

Sımsıcak bir yürekle;

Alınteriyle yoğrulmuş bir emekle;

Kürtçe;

Nedir sizin amacınız?Bu ajitasyonun sonu yokmu?

Sürekli aynı şeyleri dile getirmekten yorulmadınızmı?Üstelik alacağınız cevapları bile,bile ayrıca bu ileti yeni bir başlık için yeterli değil bence daha açmalısınız ki bir şeye benzesin...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.