Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

CENNET... insanlar sırf gökyüzünde ödüllendirilecekleri için mi İNAÇLI? Ben bu yaklaşımı insanı küçültücü buluyorum. Ne yani şimdi...

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:
zaman yaratmak zaman ister, düşünmesi bile bir zamandır, eğer zamandan haberi yoksa nasıl geçtiğini bilmiyorsa buda onun sorunu.

Mesela bir video kasetini düşünün. Şu an izlediğimizi varsayın. Biz şuan 2007. dakikasını izliyor olalım. (doğum yılı kabul edin)

Bu bandın şimdiden öncesi var, şimdisi (yani bizim izlediğimiz kısmı) ve şimdiden sonrası olmak üzere 3 ayrı zaman dilimi var.

Biz şu anda olduğumuz için, öncesini ve sonrasını bilemiyoruz. Çünkü biz o şeridin içindeyiz.

İçinde olduğumuz için yükselerek o bandın tamamını görmemiz mümkün olmuyor.

Ama Allah bu filim şeridinin içerisinde bir yerde hapsolmadığı için, bu bandda geçerli olan zamanla sınırlı değildir.

Ve aynı zamanda bandla sınırlı olmadığı için hepsini biliyor. Dolayısıyla Allahın ilmi de bandla sınırlı değildir.

Zamanı yaratan zamandan münezzehtir.

• Cevaplar 105
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderi tarihi:
Yok ben kabul ettim anlatamıyoruz :)

Son kez deneyeceğim:

Bilgisayar başında oturuyorum ve "AKIL ve İRADEMLE" istediğim tercihi yapıyorum... tamam

Din ve kader diye bir olgunun da varlığından haberim var tamam

Ne yapılmasına ben karar verdim tamam

Ama şimdi bak kaderimde bu tuşa basmak vardı ki ben o tuşa bastım TAMAM?

Şimdi sen şunu söyle:

Allah önceden bu tuşa bassacağımı biliyor muydu bilmiyor muydu???

Cevap 1. Biliyor...

Eğer biliyorsa benim atacağım her adımı ve dolayısıyla cennete mi yoksa cehenneme mi gideceğimi baştan biliyordu ve şimdi sadece izliyor. Bu durumda özgür iradeden bahsedemezsin! Eğlenceliğiz yani...

Yani özgür irade diye bir şey yok...

Cevap 2. Bilmiyor...

Eğer bilmiyorsa bu benim hür irademdir ve kader yoktur. Anı gelince seçimimi yapar kaderimi (GEÇMİŞİMİ) yaratırım.

Yani kader diye bir şey yok...

Şimdi ya cevap 1'i seçin ya da cevap 2'yi seçin... Varsa alternatif bir cevabınız (bu durumda yok; birşey ya vardır ya yok!) onu söyleyin...

Saygılar...

Sayın Yersoy,hayal kırıklığınızın nedenini tam olarak kavrayamasamde,bize sunduğunuz alternatiflerden 1 e oy kullanıyorum.1 diyorum çünkü özgür irade diye bir kavram yok bana göre.Ben bunu yazıyorsam yine Allah izin verdiği için.Bunun karşılığı ya sevaptır ya günahtır ya başka bişeydir ama neyse Allah dilediği kadardır. Bir Yaratan ve ona bağımlı yaratılmış varlıklar dizgesi.Ben bir budistin çocuğu değilsem,ben bir ateist değilsem,ben bir hristiyan değilsem ,kısacası inandığım ve öğrendiğim ne varsa Allah dilediği için öyle. Ben neysem Allah ın dilediği kadarım. O neyi nasıl bilmemi isterse ve bana nasıl bir akıl nasip ederse ben o kadarım.Allah bilir biz bilmeyiz. Mesela siz bunun eğlence olduğunu düşünüyorsanız,Allah öyle düşünmenize izin verdiği için ve aksi düşünmenize izin vermediği için bunu düşünüyorsunuz. Allah ,kimleri seçecekse ne mutlu onlara,ama hiç kimse O seçmemişse kurtulamayacak .Yalnızca O'nun seçtikleri aklanacak.İşte ben bu kadar hiçim,varsın siz kendinizi çok sayın.Ben hiçliğimde huzur buldum,siz çokluğunuzda sevinin.Gün ola... zaman...

Gönderi tarihi:
sayın Muallim-i Âli zamandan münezzen nasıl oluyor o ezeli ve ebedi aynı zamanda zamandan münezzehdir biraz anormal bir durum değilmi?

Araf 7:54. Şüphesiz ki Rabbiniz, gökleri ve yeri altı günde yaratan, sonra Arşa istivâ eden, geceyi, durmadan kendisini kovalayan gündüze bürüyüp örten; güneşi, ayı ve yıldızları emrine boyun eğmiş durumda yaratan Allahtır. Bilesiniz ki, yaratmak da emretmek de O'na mahsustur. Alemlerin Rabbi Allah ne yücedir!

burdaki bu 6 gün neyi ifade ediyor?

zamandan münezzeh diye birşey yoktur kardeşim. zamandan münezzeh olan zaten herşeyden münezzeh olmuşturki yaşamıyordur.

Sana hakvermek durumundayım kendi çapımda.Allah katında 1 gün bizde 1000 gün ,gibi ayetler de var.. Zaman kavramı çok çok geçer ayetlerde..Zaman,mühlet.. Allah ,eksik sıfatlardan münezzehtir,yani her türlü eksik sıfattan uzaktır.Ancak zaman olayını destekleyen,yani zamandan münezzeh oluşunu vurgulayan bir ayet aklıma gelmiyor.evvel ve baki de desek,başı olmayan sonu olmayan da desek,onun katında bir zaman kavramı vardır ve ayetler hep bu yöndedir.Öyle ki yaratırken,ya da son olan kıyamet için hep bir zaman vardır. Zaman bellidir.Zamandan ayrı bir tarif yoktur.Belki olmayan zaman kavramını da O yaratmıştır,biz ne kadar düşünsek neyin ne olduğunu O öğretmeden yani ölmeden ya da ilim vermeden bu konuda kavrayamayız. İyisi mi,bilmediklerimiz hakkında zanla konuşmaları bırakalım derim. Yoksa bana musallat edilebileceklerden endişe duymaya başlarım,çokları gibi.

Gönderi tarihi:
bize sunduğunuz alternatiflerden 1 e oy kullanıyorum.

Cevap 1. Biliyor...

Eğer biliyorsa benim atacağım her adımı ve dolayısıyla cennete mi yoksa cehenneme mi gideceğimi baştan biliyordu ve şimdi sadece izliyor. Bu durumda özgür iradeden bahsedemezsin! Eğlenceliğiz yani...

Şimdi yazacaklarımın hepsi sizin cevabınız üzerine kurgulanmıştır...

E o zaman baştan seçmiştir kimi nereye yollayacağını değilmi? Benim ne günahım vardı da inançsız oldum? Madem biliyordu böyle olacağını, madem kaderimde vardı .... ne günahım vardı değil mi?

Nitekim sizin şu cümleniz olayı biraz açıklıyor ama...

Allah ,kimleri seçecekse ne mutlu onlara,ama hiç kimse O seçmemişse kurtulamayacak .

Bu ne şimdi? Madem beni de o yarattı (doğrularımla yanlışlarımla) neden beni seçmedi? Neden beni cehenemlik yarattı?

Adaletmi bu? Yani hiç birşey bizim seçimimiz değil öylemi? E o zaman neden bizi suçlayıp duruyorsunuz inanmadığımız için? Suçlayacak birisi varsa o da inandığınız kişidir ki biraz adam kayırma seziyorum... Ben suçlu değilim... Beni hor görmeyin... Beni böyle yaratmış... Baştan cehenneme göndermek için... Ben ne yaparsam yapayım cehenneme gideceğim... :(

Ama diyeceksin ki şimdi, "eğer tövbe edersen seni de affeder o affedicidir". E affedeceğini de baştan biliyordu. O zaman biraz yanıp cennete gidebilirim. Ama tövbe etmezsem yine cehennemliğim. Ancak ve ancak bunu seçtikten, seçimimi yaptıktan sonra öğrenebiliriz kaderimde ne olduğunu ve neyi bilip neyi bilmediğini. Yani seçim yine benim seçimim değil. Eğer aksini seçersem ve cehenneme gidersem de bu benim seçimim değil :(

Herneyse arkadaşlar, kusuruma bakmayın, kendimi (sizin inancınıza göre) defolu ürün gibi, bir üretim hatası gibi veya bir eğlencelik gibi hissettim... Çünkü böyle bir durumda tövbe etmeye hiç niyetim yok... Adalet mi bu?

Gönderi tarihi:

Kadınların Cennette karşılaşacakları erkekler (Gılmanlar):

Tur/52/24. Sedefteki inciler gibi olan gencler yanlarinda dolasirlar.

Vakia/56/17-21. Olumsuz gencler yanlarinda, bas agrisi ve donmesi vermeyen bembeyaz bir kaynaktan doldurulmus kaseler, ibrikler, kadehler; sececekleri meyveler, arzulayacaklari kus eti ile dolasirlar. Insan/76/19. Yanlarinda ölümsüz gençler dolasir; onlari gordugunde sacilmis birer inci sanirsin.

İlginç... ;)

Gönderi tarihi:
Cevap 1. Biliyor...

Şimdi yazacaklarımın hepsi sizin cevabınız üzerine kurgulanmıştır...

E o zaman baştan seçmiştir kimi nereye yollayacağını değilmi? Benim ne günahım vardı da inançsız oldum? Madem biliyordu böyle olacağını, madem kaderimde vardı .... ne günahım vardı değil mi?

Nitekim sizin şu cümleniz olayı biraz açıklıyor ama...

Bu ne şimdi? Madem beni de o yarattı (doğrularımla yanlışlarımla) neden beni seçmedi? Neden beni cehenemlik yarattı?

Adaletmi bu? Yani hiç birşey bizim seçimimiz değil öylemi? E o zaman neden bizi suçlayıp duruyorsunuz inanmadığımız için? Suçlayacak birisi varsa o da inandığınız kişidir ki biraz adam kayırma seziyorum... Ben suçlu değilim... Beni hor görmeyin... Beni böyle yaratmış... Baştan cehenneme göndermek için... Ben ne yaparsam yapayım cehenneme gideceğim... :(

Ama diyeceksin ki şimdi, "eğer tövbe edersen seni de affeder o affedicidir". E affedeceğini de baştan biliyordu. O zaman biraz yanıp cennete gidebilirim. Ama tövbe etmezsem yine cehennemliğim. Ancak ve ancak bunu seçtikten, seçimimi yaptıktan sonra öğrenebiliriz kaderimde ne olduğunu ve neyi bilip neyi bilmediğini. Yani seçim yine benim seçimim değil. Eğer aksini seçersem ve cehenneme gidersem de bu benim seçimim değil :(

Herneyse arkadaşlar, kusuruma bakmayın, kendimi (sizin inancınıza göre) defolu ürün gibi, bir üretim hatası gibi veya bir eğlencelik gibi hissettim... Çünkü böyle bir durumda tövbe etmeye hiç niyetim yok... Adalet mi bu?

Suçlamak mı?keşke inanmamakla kalsanız ama kalmamanız da yani inanmayanların rahat durmaması da sabit,inananların acı çekeceği de,sabrının zorlanacağı da.. 2000 yıl önce ne ise şimdide aynı Kitaplarda vurgulananlar.Bu yüzden mucizeler yaa.Özünde şu an yaptığınız ve söylediğiniz herşey yazılı.. Her neyse .Diyanetin sayfasında arama motoruna Diledi yazın,herşey ortada zaten.Allah neyi nasıl dilerse öyle olur.Kendini ne kadar aciz hissedersen o kadar Allah a yakın kulsun zaten.. sen buna defo de,biz buna asıl kurtuluş deriz

Gönderi tarihi:

Adaletmi bu?

Foruma ilk katıldığımda, sayın katakuta'nın imzasında, tam hatırlamıyorum ama, mealen şöyle bir şiir vardı:

Ben de isterem kuşlarla konuşmayı,

Rüzlarlarla uçmayı, denizleri yarmayı,

***** müyem, yetim miyem...

Saygılar...

Gönderi tarihi:
sayın ateistler veya benzeri..

internete kader yazdığınızda birçok bilgi gelecektir karşınıza.

burda müslümanların aklını karıştırmaktan başka hiçbirşe yapmıyorsunuz.

saygılar

rastladığım müslümanların bir çoğunun aklı karışık zaten, umarım düzelirler, bu forumlar müslümanı dahada müslüman yapabilir, belkide tam tersi yapabilir. Kader konusunda herkesin kafası karışık sanırım, bende dahil. Bunu düzeltecek mantıklı bir açıklama lazım ama bugüne kadar öyle bir şey olmadı.

saygılar

Gönderi tarihi:
sayın ateistler veya benzeri..

internete kader yazdığınızda birçok bilgi gelecektir karşınıza.

burda müslümanların aklını karıştırmaktan başka hiçbirşe yapmıyorsunuz.

saygılar

Sayın inanlar ve benzeri....

internette kendi öğretiniz de dahil bir çok bilgiye ulaşabilirsiniz.

eğer aklınız karışıksa, bir öğretiyi savunmadan ve onu korumadan önce öğretinizi öğrenin.

sayılar...

Not: sayın Tarafsız, kaderin mantıklı açıklamasını kimse yapamadı ve yapamayacak da...

Gönderi tarihi:

1-öğretimizi bilmediğimizi iddia ediyorsanız; sizin de bize soru sormamanız gerekmektedir.

2-bazı kardeşlerimiz burda sizin yazdıklarınız yüzünden küfre gidebilir. kalben de olsa..

gerçi siz zaten bunu amaç ednmişsiniz sözüm yok. ama bu benim için endişe verici bir sorun.

nota cvp: aslında mantıklı açıklaması war. risalei nurları okumanı tavsiye ederim. ama tüm önyargılarını kırarak..

saygılar

Gönderi tarihi:
nota cvp: aslında mantıklı açıklaması war. risalei nurları okumanı tavsiye ederim. ama tüm önyargılarını kırarak..

Sayın xprensesx, rica etsem bana o kitabın kısa bir özetini yazabilirmisiniz?

Bu arada o soruyu kader olgusunu öğrenme arzumdan çıktı. Çünkü kader olgusunu öğrenmeye çalışırken, ilgili forumlarda tartışmaları takip edersen göreceksin ki, kadere inanan arkadaşların verdikleri yanıtlar hep çelişkiliydi, yetersizdi, kaçamaktı ve işin içinden çıkamadık. Belki siz yardımcı olursunuz umarım.

Ayrıca ben kendime herhangibir amaç edinmedim. Yanlış anlaşılıyorum. Ben soruyor araştırıyor ve tartışıyorum.

Ve diyorsunuz ya kafası karışan arkadaşlar diye, şunu eklemek isterim:

İnsan ancak sorgulamaya başladığında kafası karışır... Kafası karışan insan sorgulamayı öğrenmiştir...

Saygılar...

Gönderi tarihi:

koca gezegenler boş kalmasın diye mi gönderildik

ihraç fazlası kaderlere taşeronluk mu bizimki ?

ruh adında bir cüppe giydirmişler, deli gömleği

ben mi yazıyorum bunları, onun mu eseri ?

akıl da kendini ruhun altında ezdirecek kadar akılsız değildir hani... ;)

Not: bir yerde okuyup çok beğendiğim bir yazıyı birazcık mantık adına paylaşmak istedim... :)

Gönderi tarihi:
Not: sayın Tarafsız, kaderin mantıklı açıklamasını kimse yapamadı ve yapamayacak da...

Radyonun işleyişini ,aşağıdaki şekilde açıklayan bir akıl hastasının , kaderi nasıl anlattığını çok merak etttim doğrusu yazsanız da bizde öğrensek.

BİR MELAİKE VAR.KIRK BİN BAŞI VAR:HER BAŞINDA KIRK BİN DİLİ VAR.HER DİLDE KIRK BİN TESBİHAT YAPIYOR.64 TRİLYON TESBİHAT AYNI ANDA SÖYLÜYOR.DEMEK Kİ KÜRRE-İ HAVA BU MELAİKE GİBİDİR.YANİ BU MELAİKENİN TESBİHATI ADEDİNCE HER KELİME-İ TAYYİBE HAVA SAYFASINDA YAZIYOR.

Gönderi tarihi:
Radyonun işleyişini ,aşağıdaki şekilde açıklayan bir akıl hastasının , kaderi nasıl anlattığını çok merak etttim doğrusu yazsanız da bizde öğrensek.

BİR MELAİKE VAR.KIRK BİN BAŞI VAR:HER BAŞINDA KIRK BİN DİLİ VAR.HER DİLDE KIRK BİN TESBİHAT YAPIYOR.64 TRİLYON TESBİHAT AYNI ANDA SÖYLÜYOR.DEMEK Kİ KÜRRE-İ HAVA BU MELAİKE GİBİDİR.YANİ BU MELAİKENİN TESBİHATI ADEDİNCE HER KELİME-İ TAYYİBE HAVA SAYFASINDA YAZIYOR.

bıyır :D

Gönderi tarihi:
Sayın inanlar ve benzeri....

internette kendi öğretiniz de dahil bir çok bilgiye ulaşabilirsiniz.

eğer aklınız karışıksa, bir öğretiyi savunmadan ve onu korumadan önce öğretinizi öğrenin.

sayılar...

Kendinizi bilim ile eğitin din ile değil çünki din ile sadece inanılır ama eğitilmessiniz veya geriye doğru gidersiniz, onun için fazla kafaya takmayınız , beyninizi bilim ve teknoloji ile geliştirin, çünki allah insanlara beyin verdi üretsinler diye, yeni buluşlar vs. vs. yani başarıyı tespih sallamakla bulamassınız. di mi ya

Gönderi tarihi:
Kendinizi bilim ile eğitin din ile değil çünki din ile sadece inanılır ama eğitilmessiniz veya geriye doğru gidersiniz, onun için fazla kafaya takmayınız , beyninizi bilim ve teknoloji ile geliştirin, çünki allah insanlara beyin verdi üretsinler diye, yeni buluşlar vs. vs. yani başarıyı tespih sallamakla bulamassınız. di mi ya

Allahın insanlara beyin verdiğinden eminmisiniz? Ben kuranda buna dair tek bir ayet göremedimde.Allah düşünme ve üretme organı olarak sürekl kalbi adres verir.

Gönderi tarihi:

Evet akıl hastası olduğunu doktorlar bu raporuyla gayet güzel ifade etmişler : "Eğer Bediüzzaman'da zerre kadar mecnunluk eseri varsa, dünyada akıllı adam yoktur." :lol:

Allahın insanlara beyin verdiğinden eminmisiniz? Ben kuranda buna dair tek bir ayet göremedimde.Allah düşünme ve üretme organı olarak sürekl kalbi adres verir.

Ey akıl sahipleri diye boşuna hitap ediyor diyorsun yanii...Kalbi adres veriyor ya o bakımdan...Ne kadar az düşünüyorsunuz diye de boşuna hitap ediyor desene...Ne kadar az kan pompalıyorsunuz dese neyse seni anlardık :lol:

Gönderi tarihi:

çok süpersin muallim...

buna en güzel böyle cvp verilirdi...

daha önce de söyledim..

peki bana herşey kendi kendine oldu diyen biri mi yaratıcıyı inkar edecek..

ve bunu derken de kanıtlayamayacak...

???

saygılar

• 2 hafta sonra...
Gönderi tarihi:
peki bana herşey kendi kendine oldu diyen biri mi yaratıcıyı inkar edecek..

ve bunu derken de kanıtlayamayacak...

Herşey kendi kendine oluşu demek bilgisizliktir cahilliktir... Bilimin böyle bir açıklaması yoktur ve olamaz...

Tesadüf diye bir şey yoktur. Her şeyin bir nedeni vardır...

Dini hurafelerin bile bir nedeni vardır. Böylece Tanrı'nın ortaya çıkışının ve aslında olmadığının anlaşılmasının da... Cennet kavramının da insan zihnin de oluşmasının nedenleri var. Cennet ve cehennem kavramlarının tıpkı Tanrı kavramı gibi zamanla evrilmesinin de...

Saygılar...

Gönderi tarihi:
cennet kavramı insan zihnin de mi oluşmuştur?

ben aklımdaki cennete mi inanıyorum?

onun için mi ibadet ediyorum?

Üzgünüm :( ama öyle... Senin adına öyle olmasını istemezdim ama :(

herşeyin bir nedeni olduğunu düşünelim...

en son nedenin nedeni ne?

Hepsinin bir nedeni var. Somut sorabilirsen yanıtlamaya çalışırım bilgim dahilinde...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.