Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

bir sey sordum ama cevap vermekten okadar korktunuz kı bunu anlayamadım nedense!ve devamlı arkadaslar bana sen soylede bılelım gıbı gereksız sorular yonelttıler!bunları anlamak cok guc ,hanı bır sey varmıscasına kımse kendını one atamıyor. veya cevaplayamıyor, kı buna mecburda degıller. acaba dedım su takıldı aklıma:gercekten bılmedıklerı veya yanlıs anladıkları bır allahamı rest edıp ısyan ettıler, vaya bılmedıklerı anlamadıkları allahamı ınanmıs olmak ıstemedıler?

arkadaslar fıkırler curutulur, yok edıle bılır, sız nasıl cekersenız oyle gelebılır, veya yuceltılır, bır yere sıgdırılamaz, benım fıkırlerım bır yol uzerınde veya zıhnımın sınırları ıcınde degıl! bırsey yazarken yeterınce tarafsız olmaya calısıyorum, banane ıslamdan, banane hrıstıyanlıktan, banane allaha kım ınanmıs kım ınanmamıs, benım aradıgım ve gostermek ıstedıgım nokta bu degıl! benım ıstedıgım konulara bır ılk olsun, yoksa senın dogruların benım dogrularımı goturur veya tam tersı bunları konusmak bıle ıstemıyorum........

gelelım benım anladıgım allaha, ben bunu enel hakk konusunda bıraz acmıstım ama tamamını degıl o konu uzerınden bırazda burda devam etmek ıstıyorum, sımdıden herkese saygılar.....

nedir ALLAH?

ben, konuya baslamadan once hep merak ettıgım su olay vardır. daha dunya olusmadan ve galaksiler sekıllenmeden once, ınsan hayatına deger bırsey daha yokken! hatta benım ozum bıle yokken! ben nerdeydım? yuzum hangı tasa yerlesmıstı?benı sekıllendıren o sey ve bana hayat enerjısını ve bunu kullanma yetenegını veren o sey neydı?

bunlar buyuk muammalar, ınsan dogumunun anısını gercekten yıtırıyor.ben tanrıyı burda! bu ılk patlama anında arıyorum, ve benı sekıllendırdıgı ve bana hayat verdıgı ılk noktada arıyorum, herseyden ozgur bır sekılde arıyorum,müslüman olabılmek ıcın arıyorum....

nedir allah buna en guzel cevabı kuranda buldum ben,ayet soyle dıyordu:

(EN'ÂM suresi 95. ayet)

Diyanet Çevirisi Şüphesiz Allah, taneyi ve çekirdeği yarıp filizlendirendir. Ölüden diriyi çıkarır. Diriden de ölüyü çıkarandır. İşte budur Allah! Peki (O’ndan) nasıl çevriliyorsunuz?

buna en acık ornek olarakta allahın 99 ısmınden ılerlemek ıstıyorum...kı bunlar mılyarlar hatta trılyarlar kadardır ama ben ıslamın uyardıgı 99 ısmınden hareket etmek ıstıyorum. cunkı bazı arkadaslar somut orneklerle ılerlemekten bahsedıyordu....

ALLAH:tek olan,butunlugunde kuskusuz olan enerjı

nedir bu enerji? arkadaslar enerjı parca parca degıldır,ama aktıgı kanaldan gecerken onun ısmını alır.ama enerjı tektır.enerjı dıyorum cunku bu anlatmak ıstedıgım enerjı bıle degıl daha farklı daha bagımsız sıgdırılamaz bır sey kısıtlanamaz ve sanılamaz bır sey.buna ornek vermek gerekırse: bır ınsanın hayat enerjısını veya doganın hayat enerjısını alalım elımıze, veya hernedıyorsanız, bır ınsanın hayat enerjısı tektır! ıcımızde cesıt cesıt enerjı yoktur! bu enerjı ,sex kanalıylada gele bılır ,sıddet kanalıylada gelebılır, enerjı aktıgı kanalla ısımlendırılır. ve bız bunları ısımlendırırız, yoksa enerjı yanı ruh veya hayat enerjısı tektır! degısmez anlık gelgıtlere ugrar, bız sadece onu dısarı belırlı sekıllerde, alıstıgmız sekıllerde akıtırız ,bu akıtma ıster psişe şeklinde olur. ister biyolojik bir şekilde olur, o bizim isteğimizle ve bizim dogrultumuzda olarak şekillenir.ama kaynak tektır!

bu acıklamaya gore arkadaslar dıger 99 ısmın acıklamasını getırmek ıstıyorum. yorumlarınızı sabırsızlıkla beklıyorum, sızın yorumlarınızla konuya daha derınden acıklık getırmek ıcın yorumlarınızı beklıyorum.......

saygılar....

• Cevaplar 55
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderi tarihi:
hayhak

Hayır isimledirmedim, bir varlığı ortaya (somut olan şey) koydum ama ismi yok, ismi olmayan bir şey yok değildir, ben senin ismini bilmiyorum ama bu senin yok olduğun anlamına gelmez, seni bir yerlerde buluşursak rahatlıkla bilebilirim, somutluğunu anlayabilirim.

saygılar

bence ben tam anlatmak ıstedıgım seyı anlatamadım veya sen anlamadın! ismi olmayan bir sey, yanı herneyse sey bıle dememek lazım o bıle bır ısımdır aslında, ama neyse ısmı olmayan bır sey, aynı zamanda herseydır ama aynı zamanda hıc bırseydır.bunu suna benzete bılırsın

bır kac ay olabılır heralde bır sayfada soylemıstım ama tam anlasılmadı sanırım cok ılgınc bır cevap gelmıstı cunku :)

bır kagıt dusun ortasında bır delık olsun, bu delık hem kagıttandır ama hemde kagıttan degıl

ben burda ısımsızlık olarak boyle bır seyden bahsettım! sana, sen cok farklı bır yone cektın. veya ben senı ona ıttıysem ozurdılerım.....

ama su bır gercek tanrı hem kagıttakı delık, hemde kagıttakı delık degıl! bunu anlamak bıraz guc, ama yenı bır ıletı gelcek bundan sonra, onu bır oku derım ozaman daha ıyı anlata bılırım kendı fıkırlerımı......

heeeeee bırde tanrı kavramında bır arkadasımızla uzay mevzusu gecmıstı, onuda soyle acıklayayım sayın tarafsız: hıc bır sey tanrıdan neden buyuk degıldır? eger bırsey tanrıyı kapsarsa, tanrı o kapsayan olur. mantık tanrıyı kavrarsa, mantık tanrı olur. o yuzden ıslamda tanrı buyuktur (yuce,üstün,güçlü,galip) der. bunlarıda o acılan ıletıde, bu sayfada tektek sızınle paylasacagım...........

sevgılerımle........

Gönderi tarihi:
bence ben tam anlatmak ıstedıgım seyı anlatamadım veya sen anlamadın! ismi olmayan bir sey, yanı herneyse sey bıle dememek lazım o bıle bır ısımdır aslında, ama neyse ısmı olmayan bır sey, aynı zamanda herseydır ama aynı zamanda hıc bırseydır.

hayhak

Gördüğün gibi Tanrı hakkında varlık aleminden başka hiçbir bilgi yok ! bence bizim en büyük sorunumuz illede O'nu tanımlamaya çalışmak. Hakkında hiçbir bilgi sahibi olmadığımız bir şeyi nasıl tanımlayabiliriz yada isimlendirebilirizki !

Dinlerin bu belirsizlikten dolaya ortaya çıktığını düşünüyorum, hakkında hiçbir bilgi sahibi olunmayan bir şey hakkında, mantıklı masallar uydurulması olayı !

ama su bır gercek tanrı hem kagıttakı delık, hemde kagıttakı delık degıl! bunu anlamak bıraz guc, ama yenı bır ıletı gelcek bundan sonra, onu bır oku derım ozaman daha ıyı anlata bılırım kendı fıkırlerımı......

Yine Tanrıyı tanımlama çabası ! sanki hakkında bir çok şey biliyormuşuz gibi ! Tanrı hakkında benim bildiğim tek şey, bu varlığın etkenidir, yani kendisidir. Varlıktan ayrı düşünemiyorum, düşünürsem bir şeyin içine sığdırmış oluyorum. Nereye bakarsak bakalım bir gerçek varlık söz konusu, uzay var içinde materyaller var, bütün bunlar bana sahibi çağrıştırıyor. Belkide gördüğümüz varlık hatta kendimiz bile başka bir sınırı olmayan bu bütünlüğün (Tanrı) bir parçasıyız. Yani Tanrı bu bütünlükten ayrı olarak vardı ve sonra bu bütünlüğü yarattı diye düşünemiyorum, bu şekilde düşünmek her zaman mantık çıkmazıyla sonuçlanıyor.

saygılar

Gönderi tarihi:
hayhak

Gördüğün gibi Tanrı hakkında varlık aleminden başka hiçbir bilgi yok ! bence bizim en büyük sorunumuz illede O'nu tanımlamaya çalışmak. Hakkında hiçbir bilgi sahibi olmadığımız bir şeyi nasıl tanımlayabiliriz yada isimlendirebilirizki !

Dinlerin bu belirsizlikten dolaya ortaya çıktığını düşünüyorum, hakkında hiçbir bilgi sahibi olunmayan bir şey hakkında, mantıklı masallar uydurulması olayı !

bizim zihinlerimiz madde üzerine yogunlaşmış veya yogunlastırılmıstır bundan kusku yoktur!madde bır gercek veya degıldır bunu bılemeyız ama modern bılıme gore madde bır gercek degıl bır asamadır,bu yuzden bugun modern bılım maddenın otesıne gecmeye calısıyor!bunu surdan fark etmen acısından soyluyorum sayın tarafsız maddeyı farketmen ıcın bır maddeyle karsı karsıya geldıgınde aranızda bır bag olusur bır enerjı olusur bu duyumsama veya bır baskasey ıste gercek olan sey o dur!

neden madde ıle orneklendırılıp anlatılıyor?bız onun ustunde bır dusunce yapısına sahıp degılız!bıraz daha ırdelersek bızı bıle olusturan seyler dusuncelerımızdır!bunu madde saydıgımız sey uzerınden veya soyut saydıgımız sey uzerınden dusuncelerımız gerceklestırebılır, buna bırsey demıyorum,ama elımızde mukemmel bır gercek var buda bılınc'tır!...bu bılıncı olusturan bırsey veya ılk bılınc neyse ıste o tanrıdır,enerjıdır,guctur veya allah veya sen nedıyorsan......

Yine Tanrıyı tanımlama çabası ! sanki hakkında bir çok şey biliyormuşuz gibi ! Tanrı hakkında benim bildiğim tek şey, bu varlığın etkenidir, yani kendisidir. Varlıktan ayrı düşünemiyorum, düşünürsem bir şeyin içine sığdırmış oluyorum. Nereye bakarsak bakalım bir gerçek varlık söz konusu, uzay var içinde materyaller var, bütün bunlar bana sahibi çağrıştırıyor. Belkide gördüğümüz varlık hatta kendimiz bile başka bir sınırı olmayan bu bütünlüğün (Tanrı) bir parçasıyız. Yani Tanrı bu bütünlükten ayrı olarak vardı ve sonra bu bütünlüğü yarattı diye düşünemiyorum, bu şekilde düşünmek her zaman mantık çıkmazıyla sonuçlanıyor.

bundan ne suphe sayın tarafsız ama sunu herzaman soyluyorum tanrıyı anlamadan ne ınancımızı bılebılırız nede ınancsızlıgımızı ıkısınıde acıklayamayız!..anlamak dıyorum tanrıyı cunku anlamak fıılı bır ıslevın nasıl devınım seklınde oldugunu farketmektır.anlamaktan kasıt bu,yoksa tanrıyı bır sekılde bılmek ona sınır tayın edıp hapse sokmak olurdu,bu yuzden senın su yukarıda soyledıgın terımı cokca kabul edıyorum, ve sadece bunlara anlamak fıılını kullanıyorum....

saygılar....

Gönderi tarihi:

Nedir Allah?

Allah:

İnsanoğlunun korkularının ve endişelerinin bir simgesidir. İnsan yaşamının ilk zamanlarında böyle ortaya çıkmıştır.

Durağan değildir. Özellikle bilgi birikiminin artmasıyla birlikte sürekli kendini yenileyen bir kavramdır. Gelişimi, bir insan ömründen daha uzun süreler alır. Tıpkı dilin gelişmesi ve değişmesi gibi yavaş yavaş gerçekleşir. Evriminin son halinde tek bir varlık halini almış olup tamamen maddi dünyanın ötesine bürünmüştür. İnsanoğlunun korku ve endişelerine cevap olmakla birlikte, her ne kadar tartışılsa da, ahlak kurallarını düzenlemede büyük rolü vardır. En azından bu misyonu üstlenmiştir. Cezalandırıcı ve mükafatlandırıcı gibi, yalakası olan insanoğlunu yakından ilgilendiren özellikleri ölümün ötesinde bulunacağı umulur. Bu özellikleri ona imanı gerekli kılmıştır. Bu iman sistemlerine din adı verilir. Din, tanrının somut dünyadaki etkisidir. Bilmem yeterli mi?

Buna bir de insanın ********* yansıımasını ekleyelim... İnsanoğlu soru sorar ve cevabını bulamadığı anda topu tanrıya atar

Mesela:

daha dunya olusmadan ve galaksiler sekıllenmeden once, ınsan hayatına deger bırsey daha yokken! hatta benım ozum bıle yokken! ben nerdeydım? yuzum hangı tasa yerlesmıstı?benı sekıllendıren o sey ve bana hayat enerjısını ve bunu kullanma yetenegını veren o sey neydı

bunlar buyuk muammalar, ınsan dogumunun anısını gercekten yıtırıyor.

(aslında yıllar önce bu soru şu haldeydi: dünya neyin üzerinde durmakta?; Yer neden sarsılmakta? Bu şimşek neden çaktı?)

ve herzamanki gibi insanoğlu acele etmekte bu soruların yanıtı için...

Mesela:

ben tanrıyı burda! bu ılk patlama anında arıyorum, ve benı sekıllendırdıgı ve bana hayat verdıgı ılk noktada arıyorum, herseyden ozgur bır sekılde arıyorum,müslüman olabılmek ıcın arıyorum....

(tıpkı yıllar önce volkanların altında aradıkları gibi kendi kafalarında yarattıkları şeyi aramaktalar hala....)

Ama şunu düşünemiyor insanoğlu,

Büyük patlamadan öce başka evrenler olamazmı? Bu evrenler sürekli daralıp genişlemekte, sürekli patlayıp yok olmakta ise?

Sonra uzayı soruşturmakta bizim insanoğlu:

Uzay için nasıl sonsuz diyebiliyorsun ? Sürekli genişlemesi onun sonsuz olduğunu göstermez ki ? Sadece boyutları artıyor o kadar...

gibisinden bilimi anlamadan kulaktan dolma bilgilerle bilimi hem yermekte hem alet etmeye çalışmaktadır.

Ama iyi ki daha düşünen ve bilimi takip eden onu anlayan mantıklı insanlar da vardır bu insanlar arasında:

Genişlemekle sonsuz boşluğun bir alakası yok, genişleyen sonsuz boşluğun içinde bulunan materyaller olabilir ancak !

Boşluk genişler mi be kardeşim :)

Buradan çıkan sonuç ne?

Tarih tekerrür etmekte,

İnsanoğlu öğrendikçe dini tabular (Allah ve ona iman şekilleri) değiştirmektedir.

Bunu görmek için zekaya değil önyargısız sorgulamaya ihtiyaç vardır.

Neyseki bilim çalışmaya devam etmekte. Araştırmaların sonuçları bir gün insanoğlunu doyurucu cevaplar verecektir. Ama yinede açık kalan binbir soruyla, ölümden korkan insan yine öteki dünyaya inanmaya zorunlu kalacak ve bunun için iman edecektir...

Saygılarımla...

Gönderi tarihi:

yersoy benim merak ettiğim bir şey siz ölüme nasıl bakıyorsunuz ? yani dünyada zulmedenlerin cezası yanına mı kalacak yani ? (Bush gibi mesela) Ölüme bakış açınızı çok merak ediyorum. Ölmek sizin için ne anlama geliyor. Bilim ölüme çare buldu diyelim. (olmayacak bir şey ayrı konu). Mezarlarında cesetleri çürümüş gitmiş kemik yığını olarak kalmış bedeni nasıl canlandırcak. Bilim Ölen yok olup gider kalan sahalar bizim mi diyecek bu aşamada...

Gönderi tarihi:

Allah’ın Sonsuz Büyüklüğünün ve Kudretinin Delilleri Apaçıktır

İnsanların birçoğu Allah'a inandıklarını söylerler. Ancak gerçekte Allah'ı gereği gibi tanıyıp takdir edemezler. "Çünkü bunun için "akıl sahibi olmak gerekir.

Allah'ı gereği gibi tanımak ve takdir etmek için akıl gerekir derken burada kastedilen "zeka" değildir. Akıl ve zeka birbirinden tamamen farklı iki kavramdır. Zeka, bir insanın biyolojik olarak sahip olduğu zihinsel kapasitedir. Akıl ise sadece müminlere ait bir özelliktir. Allah'tan korkup sakınan takva sahibi müminlere Allah Katından büyük bir nimet olarak verilir. Akıl, Allah'ın samimi kullarına verdiği bir nur, bir anlayıştır. İnsanın takvası ölçüsünde bu anlayış, yani sahip olduğu akıl seviyesi de artar.

Akıl sahibi insanın en belirgin özellikleri, Allah'tan korkup sakınması, daima vicdanına uyması, her olayı, gördüğü herşeyi Kuran'a göre değerlendirmesi ve Allah'ın rızasını aramasıdır.

Bir insan, dünyanın en zeki, en bilgili, en kültürlü insanı dahi olsa eğer bu özelliklere sahip değilse "akılsız" olacaktır ve birçok gerçeği göremeyecek, kavrama yeteneğinden yoksun kalacaktır.

Zeka ile akıl arasındaki farkı şöyle bir örnekle de belirginleştirebiliriz: Bir bilim adamı, örneğin vücudun sinir sistemi ile ilgili, yıllarca çok derin ve detaylı araştırmalar yapmış olabilir. İnsan bedeninde gerçekleşen olağanüstü sinir iletimleri konusunda dünyanın en bilgili kişisi de olabilir. Ancak eğer akıl sahibi değilse, bu kişi sadece sinir hücreleri arasındaki işlemler ile ilgili bilgileri taşıyan bir insan olmaktan öteye gidemeyecektir. Yani sahip olduğu bu bilgilerin ardındaki önemli gerçeği kavrayamayacaktır. Oysa akıl sahibi bir insan, sinir sistemindeki mucizevi özellikleri, bu sistemin detayındaki mükemmellikleri görerek, bu kadar kusursuz bir yapının ancak ve ancak bir Yaratan'ı, üstün akıl sahibi bir tasarlayıcısı olması gerektiğini anlar.

İnsanların bir kısmı Allah'ın varlığına inanmazlar, bir kısmı ise Allah'ın varlığına aklı ve vicdanı ile düşünerek değil, kendilerine öyle öğretildiği için inandıklarını söylerler. Ancak düşünmedikleri ve akıllarını kullanmadıkları için Allah'a kesin bir bilgiyle iman etmenin gereklerini yerine getirmezler. Oysa akıl sahibi müminler Allah'ın varlığının ve yaratışının delillerini akılları ile görür ve sonsuz kudret sahibi olan Allah'tan içleri titreyerek korku duyarlar.

Gönderi tarihi:
yersoy benim merak ettiğim bir şey siz ölüme nasıl bakıyorsunuz ? yani dünyada zulmedenlerin cezası yanına mı kalacak yani ? (Bush gibi mesela) Ölüme bakış açınızı çok merak ediyorum. Ölmek sizin için ne anlama geliyor. Bilim ölüme çare buldu diyelim. (olmayacak bir şey ayrı konu). Mezarlarında cesetleri çürümüş gitmiş kemik yığını olarak kalmış bedeni nasıl canlandırcak. Bilim Ölen yok olup gider kalan sahalar bizim mi diyecek bu aşamada...

Sorunuzu samimiyetle yanıtlayım. Gerçi bu cevabı başka bir forumda da yazmıştım ama olsun...

Öncelike insan beyni ile bazı hayvanların beyinlerini karşılaştıralım. Yani azçok zekaya (ya da içgüdü diyebiliriz) sahip hayvanlarla. Örneğin köpekler. Benim bir cocker köpeğim var. Olukça zeki bir köpek. Öğrenmeye meyilli. Gerçi bir çok davranışı psikolojik açıdan içgüdü yada şartlanma olarak yorumlanır ama... Herneyse, bu hayvanlar sizinle paylaştıkça bir şeyler öğrenir ve davrnanışlarını ona göre geliştirirler. İnsanı ayıran özellik ise beyinlerinin öğrendiklerini yorumlama ve geliştirme özelliğine sahip olmasıdır. Yani şartlanmanın dışında bir çok özellik kazanmışlardır milyonlarca yıl süren evrimlerinin ardından. Bir köpek öldüğünde ben ne olacağım diye sormaz. Çünkü bunu düşünme yetisi zaten yoktur. Hayatta kalma amacını güder sadace. Ancak günün birinde "düşünme" yetisini kazanmış olsa aynen bizim gibi neden yaratıldığını, burada ne işi olduğunu ve ölünce ona ne olacağını sorgulamaya başlayacaktır. Ve kimbilir onlar da kendilerine has dinler geliştireceklerdir bu kaygılar ve korkular sayesinde. Öldükten sonra "yok olmayı" kabullenemeyecekleri için öteki dünya kavramını belki onlar da yaratacaklardır. Nitekim hangi canlı türü "ölmek" "yok olmak" ister?

İnsan beyni bizim bilgimizin çok daha ötesinde öyle bir mekanizma ki... Bunu hiç tartışmaya gerek yok... İnsanlık tarihini bile kronolojik sırada inceleseniz beyinlerindeki evrimlerinin (öğrenme, gelişme, bilgi birikimi) ne büyük bir ivmeyle ilerlediğini anlayabilirsiniz. Gelelim ölüme. Çok üzgünüm keşke böyle olmasaydı, bunu istemezdim ama, maalesef öldükten sonra (şu anki bildiğimiz kadarıyla) bilincimiz sönecek. Yani yok olan şey, o müthiş mekanizmanın yaşam boyu gördüklerinin, öğrendiklerinin bir yansıması olan "bilinç"tir. Bu size göre ruh aslında. Ve ölümü kabul edemeyişinden olsa gerek, insanoğlu öldükten sonra bilincinin yani ruhunun da olmayan yerlerde yaşayacağına inanır. Dinler tarihine biraz bakın bu konunun da (ölümden sonra yaşam) bir evrimi olduğunu göreceksiniz. Geriye kalan bedenimiz ise çürür... Bunu bilimin gelişmesine bırakmak çok daha yararlı olur. Yoksa havanda su döveriz...

Saygılar

Bilim ölüme çare bulmaz demek pek doğru bir yaklaşım değil. Ama şu bir gerçek ölmüş birini diriltmek çok daha zor.

Gönderi tarihi:

Akıl ise sadece müminlere ait bir özelliktir.

İşte çok akıllıca (!) bir tespit!!!!!!!!

Zeka ile akıl arasındaki farkı şöyle bir örnekle de belirginleştirebiliriz: Bir bilim adamı, örneğin vücudun sinir sistemi ile ilgili, yıllarca çok derin ve detaylı araştırmalar yapmış olabilir. İnsan bedeninde gerçekleşen olağanüstü sinir iletimleri konusunda dünyanın en bilgili kişisi de olabilir. Ancak eğer akıl sahibi değilse, bu kişi sadece sinir hücreleri arasındaki işlemler ile ilgili bilgileri taşıyan bir insan olmaktan öteye gidemeyecektir. Yani sahip olduğu bu bilgilerin ardındaki önemli gerçeği kavrayamayacaktır. Oysa akıl sahibi bir insan, sinir sistemindeki mucizevi özellikleri, bu sistemin detayındaki mükemmellikleri görerek, bu kadar kusursuz bir yapının ancak ve ancak bir Yaratan'ı, üstün akıl sahibi bir tasarlayıcısı olması gerektiğini anlar.

İşte o akıllıca (!) tespitin akıllıca verisi!!!

İnsanların bir kısmı Allah'ın varlığına inanmazlar, bir kısmı ise Allah'ın varlığına aklı ve vicdanı ile düşünerek değil, kendilerine öyle öğretildiği için inandıklarını söylerler. Ancak düşünmedikleri ve akıllarını kullanmadıkları için Allah'a kesin bir bilgiyle iman etmenin gereklerini yerine getirmezler. Oysa akıl sahibi müminler Allah'ın varlığının ve yaratışının delillerini akılları ile görür ve sonsuz kudret sahibi olan Allah'tan içleri titreyerek korku duyarlar.

Buda akıllıca (!) bir yorum!!!

Gönderi tarihi:
sayın yersoy anlamıyormusunuz yada anlamamayamı çalısıyorsunuz Allahın varlığı apacık ortadadır görmesini bilen gözler görür....

Vermiş olduğunuz akıl kimdedir tanımı herşeyi ortaya koymakta...

Gönderi tarihi:
bizim zihinlerimiz madde üzerine yogunlaşmış veya yogunlastırılmıstır bundan kusku yoktur!madde bır gercek veya degıldır bunu bılemeyız ama modern bılıme gore madde bır gercek degıl bır asamadır,bu yuzden bugun modern bılım maddenın otesıne gecmeye calısıyor!bunu surdan fark etmen acısından soyluyorum sayın tarafsız maddeyı farketmen ıcın bır maddeyle karsı karsıya geldıgınde aranızda bır bag olusur bır enerjı olusur bu duyumsama veya bır baskasey ıste gercek olan sey o dur!

neden madde ıle orneklendırılıp anlatılıyor?bız onun ustunde bır dusunce yapısına sahıp degılız!bıraz daha ırdelersek bızı bıle olusturan seyler dusuncelerımızdır!bunu madde saydıgımız sey uzerınden veya soyut saydıgımız sey uzerınden dusuncelerımız gerceklestırebılır, buna bırsey demıyorum,ama elımızde mukemmel bır gercek var buda bılınc'tır!...bu bılıncı olusturan bırsey veya ılk bılınc neyse ıste o tanrıdır,enerjıdır,guctur veya allah veya sen nedıyorsan......

saygılar....

Herşey maddedir (enerji) aksini gösteren bir delil veya kanıt yok !

Madde ve enerji döngüsü dışında hiçbir şeyi algılayamayız, zihnimiz buna müsaade eder ama hayalden öteye geçmez

Madde ve enerji ötesi hiçbirşey tanımlanamamıştır ve zerre kadar bir delili yoktur !

Bilinç madde sonuç ilişkisidir, başka bir tanımlama için herhangi bir delil yoktur !

Boşluk genişler mi be kardeşim

yersoy, "Genişlemekle sonsuz boşluğun bir alakası yok, genişleyen sonsuz boşluğun içinde bulunan materyaller olabilir ancak " demişim ve sen bu cevabı vermişsin, anlayamadım !

İnsanların birçoğu Allah'a inandıklarını söylerler. Ancak gerçekte Allah'ı gereği gibi tanıyıp takdir edemezler. "Çünkü bunun için "akıl sahibi olmak gerekir.

Akıl sahibi insanın en belirgin özellikleri, Allah'tan korkup sakınması, daima vicdanına uyması, her olayı, gördüğü herşeyi Kuran'a göre değerlendirmesi ve Allah'ın rızasını aramasıdır.

verdinaz

içi doldurulamayacak bir yaklaşım, evrensel olarak bir şey ifade etmiyor ! sadece belli bir gruba hitap ediyor !

saygılar

Gönderi tarihi:
yersoy, "Genişlemekle sonsuz boşluğun bir alakası yok, genişleyen sonsuz boşluğun içinde bulunan materyaller olabilir ancak " demişim ve sen bu cevabı vermişsin, anlayamadım !

Ben sizin tanımınızın doğruluğunu belirledim ve "uzayın genişlemesini" sonsuz boşluğun genişlemesi sanan zihniyetlere sordum o soreuyu. Açık değilmiydi?

Sizin alıntınızı mantıksal yaklaşıma örnek vermiştim. Bir daha dikkatli bakarsanız yanlış anlama ortadan kalkacaktır.

Sagılar...

Gönderi tarihi:

Allah'ı gereği gibi tanımak ve takdir etmek için akıl gerekir derken burada kastedilen "zeka" değildir. Akıl ve zeka birbirinden tamamen farklı iki kavramdır. Zeka, bir insanın biyolojik olarak sahip olduğu zihinsel kapasitedir. Akıl ise sadece müminlere ait bir özelliktir. Allah'tan korkup sakınan takva sahibi müminlere Allah Katından büyük bir nimet olarak verilir. Akıl, Allah'ın samimi kullarına verdiği bir nur, bir anlayıştır. İnsanın takvası ölçüsünde bu anlayış, yani sahip olduğu akıl seviyesi de artar.

Bir insan, dünyanın en zeki, en bilgili, en kültürlü insanı dahi olsa eğer bu özelliklere sahip değilse "akılsız" olacaktır ve birçok gerçeği göremeyecek, kavrama yeteneğinden yoksun kalacaktır.

E valla aferin!... Çok akıllıca ve zekice düşünülüp, kaleme alınmış bir yazı.

Gönderi tarihi:
E valla aferin!... Çok akıllıca ve zekice düşünülüp, kaleme alınmış bir yazı.

Dikkate bile alınmaması gerekir ama yine de cevap vermeden olmuyo işte!

İnanmayanlar akılsız!

Bunu söylemek de akıl işi oluyor!!!

Şiddetle kınanması gereken bir zihniyet!!!

*******!!

Gönderi tarihi:
Ben sizin tanımınızın doğruluğunu belirledim ve "uzayın genişlemesini" sonsuz boşluğun genişlemesi sanan zihniyetlere sordum o soreuyu. Açık değilmiydi?

Sizin alıntınızı mantıksal yaklaşıma örnek vermiştim. Bir daha dikkatli bakarsanız yanlış anlama ortadan kalkacaktır.

Sagılar...

yersoy, direkt benim cevabımın altına böyle bir yanıt verince karışmış biraz, durum anlaşıldı, saygılar

Dikkate bile alınmaması gerekir ama yine de cevap vermeden olmuyo işte!

İnanmayanlar akılsız!

Bunu söylemek de akıl işi oluyor!!!

Şiddetle kınanması gereken bir zihniyet!!!

katılıyorum, verdinaz'ın yazısı abartılı olmuş bencede

Gönderi tarihi:
Nedir Allah?

Allah:

demiş arkadaş ben acıklamasını yapmıstım ama bır daha alıntılayayım suraya

ALINTI(hayhak @ Nov 19 2007, 01:22 PM)

bir sey sordum ama cevap vermekten okadar korktunuz kı bunu anlayamadım nedense!ve devamlı arkadaslar bana sen soylede bılelım gıbı gereksız sorular yonelttıler!bunları anlamak cok guc ,hanı bır sey varmıscasına kımse kendını one atamıyor. veya cevaplayamıyor, kı buna mecburda degıller. acaba dedım su takıldı aklıma:gercekten bılmedıklerı veya yanlıs anladıkları bır allahamı rest edıp ısyan ettıler, vaya bılmedıklerı anlamadıkları allahamı ınanmıs olmak ıstemedıler?

arkadaslar fıkırler curutulur, yok edıle bılır, sız nasıl cekersenız oyle gelebılır, veya yuceltılır, bır yere sıgdırılamaz, benım fıkırlerım bır yol uzerınde veya zıhnımın sınırları ıcınde degıl! bırsey yazarken yeterınce tarafsız olmaya calısıyorum, banane ıslamdan, banane hrıstıyanlıktan, banane allaha kım ınanmıs kım ınanmamıs, benım aradıgım ve gostermek ıstedıgım nokta bu degıl! benım ıstedıgım konulara bır ılk olsun, yoksa senın dogruların benım dogrularımı goturur veya tam tersı bunları konusmak bıle ıstemıyorum........

gelelım benım anladıgım allaha, ben bunu enel hakk konusunda bıraz acmıstım ama tamamını degıl o konu uzerınden bırazda burda devam etmek ıstıyorum, sımdıden herkese saygılar.....

nedir ALLAH?

ben, konuya baslamadan once hep merak ettıgım su olay vardır. daha dunya olusmadan ve galaksiler sekıllenmeden once, ınsan hayatına deger bırsey daha yokken! hatta benım ozum bıle yokken! ben nerdeydım? yuzum hangı tasa yerlesmıstı?benı sekıllendıren o sey ve bana hayat enerjısını ve bunu kullanma yetenegını veren o sey neydı?

bunlar buyuk muammalar, ınsan dogumunun anısını gercekten yıtırıyor.ben tanrıyı burda! bu ılk patlama anında arıyorum, ve benı sekıllendırdıgı ve bana hayat verdıgı ılk noktada arıyorum, herseyden ozgur bır sekılde arıyorum,müslüman olabılmek ıcın arıyorum....

nedir allah buna en guzel cevabı kuranda buldum ben,ayet soyle dıyordu:

(EN'ÂM suresi 95. ayet)

Diyanet Çevirisi Şüphesiz Allah, taneyi ve çekirdeği yarıp filizlendirendir. Ölüden diriyi çıkarır. Diriden de ölüyü çıkarandır. İşte budur Allah! Peki (O’ndan) nasıl çevriliyorsunuz?

buna en acık ornek olarakta allahın 99 ısmınden ılerlemek ıstıyorum...kı bunlar mılyarlar hatta trılyarlar kadardır ama ben ıslamın uyardıgı 99 ısmınden hareket etmek ıstıyorum. cunkı bazı arkadaslar somut orneklerle ılerlemekten bahsedıyordu....

ALLAH:tek olan,butunlugunde kuskusuz olan enerjı

nedir bu enerji? arkadaslar enerjı parca parca degıldır,ama aktıgı kanaldan gecerken onun ısmını alır.ama enerjı tektır.enerjı dıyorum cunku bu anlatmak ıstedıgım enerjı bıle degıl daha farklı daha bagımsız sıgdırılamaz bır sey kısıtlanamaz ve sanılamaz bır sey.buna ornek vermek gerekırse: bır ınsanın hayat enerjısını veya doganın hayat enerjısını alalım elımıze, veya hernedıyorsanız, bır ınsanın hayat enerjısı tektır! ıcımızde cesıt cesıt enerjı yoktur! bu enerjı ,sex kanalıylada gele bılır ,sıddet kanalıylada gelebılır, enerjı aktıgı kanalla ısımlendırılır. ve bız bunları ısımlendırırız, yoksa enerjı yanı ruh veya hayat enerjısı tektır! degısmez anlık gelgıtlere ugrar, bız sadece onu dısarı belırlı sekıllerde, alıstıgmız sekıllerde akıtırız ,bu akıtma ıster psişe şeklinde olur. ister biyolojik bir şekilde olur, o bizim isteğimizle ve bizim dogrultumuzda olarak şekillenir.ama kaynak tektır!

bu acıklamaya gore arkadaslar dıger 99 ısmın acıklamasını getırmek ıstıyorum. yorumlarınızı sabırsızlıkla beklıyorum, sızın yorumlarınızla konuya daha derınden acıklık getırmek ıcın yorumlarınızı beklıyorum.......

saygılar....

Buna bir de insanın ********* yansıımasını ekleyelim... İnsanoğlu soru sorar ve cevabını bulamadığı anda topu tanrıya atar

Mesela:

demiş yersoy arkadasımız ve su acıklamayı yapmıs allah ıcın ne kadar korkuyorsa artık :)

ALINTI(yersoy @ Nov 14 2007, 09:56 AM)

İnsanoğlunun korkularının ve endişelerinin bir simgesidir. İnsan yaşamının ilk zamanlarında böyle ortaya çıkmıştır.

Durağan değildir. Özellikle bilgi birikiminin artmasıyla birlikte sürekli kendini yenileyen bir kavramdır. Gelişimi, bir insan ömründen daha uzun süreler alır. Tıpkı dilin gelişmesi ve değişmesi gibi yavaş yavaş gerçekleşir. Evriminin son halinde tek bir varlık halini almış olup tamamen maddi dünyanın ötesine bürünmüştür. İnsanoğlunun korku ve endişelerine cevap olmakla birlikte, her ne kadar tartışılsa da, ahlak kurallarını düzenlemede büyük rolü vardır. En azından bu misyonu üstlenmiştir. Cezalandırıcı ve mükafatlandırıcı gibi, yalakası olan insanoğlunu yakından ilgilendiren özellikleri ölümün ötesinde bulunacağı umulur. Bu özellikleri ona imanı gerekli kılmıştır. Bu iman sistemlerine din adı verilir. Din, tanrının somut dünyadaki etkisidir. Bilmem yeterli mi?

:)

misal ben allahtan korkmuyorum! bu anlatılan sekılde, sımdı yersoyun reddettıgı allah ıle benım ınandıgım allah arasında nasıl farklar var sız dusunun? yersoyun anlattıgı allahı anlayamıyorum (hanı bızı kucukken korkuturlardı bak ıgnecı gelıyor dıye uyu uyu yoksa sana ıgne yapar :) ) onun ıcın bır sey dusunemeyecegım! ama oyle sanıyorumkı kafasında bır allah yaratıp onu yıkmıs, bu yazıyı ben aynı suna benzetıyorum bır cocugun domıno taslarından yaptıgı sekıller, ve tasların bırıne vurunca hepsının yıkılması gıbı bır sey dusunuyorum

(aslında yıllar önce bu soru şu haldeydi: dünya neyin üzerinde durmakta?; Yer neden sarsılmakta? Bu şimşek neden çaktı?)

ve herzamanki gibi insanoğlu acele etmekte bu soruların yanıtı için...

bır soru sormustum alakasız bır seyle cevap verıldı hatta sasırdım nasıl bagdastırıldı ama zannedersem tesadufı oldu :)

(tıpkı yıllar önce volkanların altında aradıkları gibi kendi kafalarında yarattıkları şeyi aramaktalar hala....)

amam tanrım bu ne kotu dusunce boyle!... hatta ufffff!....... bak yersoy kardesım hersey dusunceyle var olur! aramızdakı farkı anla sımdı, tamam dıyelım ben dusuncemde bır tanrı yarattım ve onu aradım buldum ve ınandım. pekı sen dusuncende nasıl bır tanrıyı yok ettın? ve hatta nasıl ona ulasıp onun olmadıgını ıdda ettın? veya onun tanrı oldugunu nasıl anladında kabullenıp yok ettın? cok ıyı bılınırkı bır seyı yok etmen ıcın once onun varlıgını kabullenmen gerekır. yanı bu soyledıgın seylerden bır seyler cıkaramıyorum, yanı kısaca sunu anlamanı temennı ederım ben: rasyonellestırıyorsam, sende karsıtı bır sekılde rasyonellestırıorsun ;)

Ama şunu düşünemiyor insanoğlu,

Büyük patlamadan öce başka evrenler olamazmı? Bu evrenler sürekli daralıp genişlemekte, sürekli patlayıp yok olmakta ise?

neden olmasın bunun ıcın bırsey denmedı zaten

Buradan çıkan sonuç ne?

Tarih tekerrür etmekte,

İnsanoğlu öğrendikçe dini tabular (Allah ve ona iman şekilleri) değiştirmektedir.

Bunu görmek için zekaya değil önyargısız sorgulamaya ihtiyaç vardır.

buna katılıyorum ama su katıldıgım cumle bana sunu hatırlatıyor:yıllar once parkta sıgara ıcıyordum, yaslı bır adam gelıp bana sıgaranın kotulugunu anlattı, adamı dınledım ve dogru soyledıgını farkettım ama bır garıplık vardı. adamında elınde sıgara vardı :) gulmemek ıcın kendımı zor tuttum ve adama sunu sordum:pekı ıyı guzelde sen neden ıcıyorsun o zaman? adamda cıt yok! bır kac dakıka suratı kızararak oturdu ve sonra kalkıp uzaklastı, sanırım benı anlamıssındır yersoy,ne olursan ol bır gorusun ıcınde var olursun! sayın yersoy bundan kacıs malesef yok! o yuzden tarafsız gorus on yargısız cart curt bunlar gecersız ve anlamca zayıf karakterkerdır, soylenmeye bıle degmez.

Neyseki bilim çalışmaya devam etmekte. Araştırmaların sonuçları bir gün insanoğlunu doyurucu cevaplar verecektir. Ama yinede açık kalan binbir soruyla, ölümden korkan insan yine öteki dünyaya inanmaya zorunlu kalacak ve bunun için iman edecektir...

bak ne guzel soyluyorsun ıste, bılım calısmaya devam edecek! ben hep soruyorum dınler bılıme karsı bır yasakmı getırmıs?dınlerle bılımı karsı karsıya getıren nedır?dınde bır cok kez hadıslerde ayetlerde hatta unlu alımlerın bır cogu bılım hakkında bınlerce sey soylemıs, peygamberler hıc bırısı dememıskı bılım gunahtır, yapmayın ve hıc kımse bılımı kotulememıstır.sımdı sayın yersoy sız neden herseyde bılımı one atıyorsunuz?bız bılımımı reddedıyoruz?yoksa sız bızım bılımden uzak oldugumuzumu soyluyorsunuz?bılımı neden reddedelım?bakım sız cok guzel bırsey soyluyorsunuz yanı ateıstler.bırsey hakkında bılgılerı olmadıgında yada bılımın daha o alanda calısmaları olmadıgında dıyorsunuzkı: bılım bunuda kesfedecek misal olume care buluna bılır dıyorsunuz, yanlız olmus bır ınsanı uyandırmak zor olabılır dıyorsunuz, yanlıssam duzeltırsınız bunlar sızın kelımelerınız.ama bılım bugun maddenın otesıne gecmeye hazırlanıyor elde kesın bulgular bulamaya bılır, ama ıslevlerın dongulerını sabıt bır sekılde kesfede bılır, yanı sunu demek ıstıyorum sonunun nerde oldugunu bılmedıgı noktalara kadar ulasa bılır! yanı kesıfler yapabılır! belkı bır melek veya bır seytan bulamayacak ama buna daır donguler kesfedıle bılecek, ama adı farklı olabılır ama yontemı farklı olabılır. bunun ıcın bırsey dıyemeyecegım.bunun dısında zıra bılımın yaptıgı arastırmalar zaten var olan seyler: yercekımı,veya dunyanın donusu,geoıd olması,vs.vs.bunların bılınmesı ve arastırılması ınsanlık ıcın onemlı seyler, ama bılım sadece su anda bunların ıslevlerı uzerınde, bunlar bızım cok ısımıze yaramıyor demıyorum! tabıkı yarıyor ama bunlar zaten olan seyler, bılımın bunları kesfetmektekı amacı, sızlerın dedıgı gıbı dınlerı yok etmek degıl! bılım taraflı olarak kullanılamaz! bılım bunları ınsanlıgın ıyılıgı ıcın yapıyor tabıkıde bunların ıslevlerını kuranda veya bır baska dınde bulmak zor ama bunlarla ılgılı hepsınde bırer acıklama ve dogrusunun bu oldugunu gosteren ayetler vardır. ve son olarak sunu soyluyorum kuran sadece ve sadece en buyuk ozellıgı ınsanın ruh-bılınc dunyasına ve sınırlarına hıtap eder ınsanın kendısını kesfetmesıne yardımcı bır kıtaptır. zaten zamanı gelınce onada ıhtıyacın kalmaz.

Gönderi tarihi:

Din deyince hemen Bilimin arkasina saklanip bilimi dinden ayri göstermeye calisanlara bizzat Bilim adamlarinin sözleri ile cevap vermeye calisacagim,cünkü ilim varsa dinde vardir,din yoksa ilimde yoktur.

*STUART MILL(1806-1873)iNGILIZ FILOZOFU,

Din itikadini,cehalete istinat ettirmek hem hatali ve hemde faydasizdir.Ilim olmayinca itikadin olmayacagini kabul etmek lazimdir.

*Lamartin(1790-1869)Yazar

Muhammed,iman sayesinde bir itikadi yasatmistir,bu itikad ALLAH'in birligidir.Insan büyüklügü hangi ölcülerle ölcülürse ölcülsün,Muhammed'den daha büyük bir insan olamaz.

*BERNARD SHAW(1856-1950)Yazar

Ben sasilacak bir sahsiyet olan Muhammed'i tetkik ettim.Benim görüsüme göre onu insanligin kurtaricisi olarak tanimak lazimdir.

Muhammed'in dini her asra hitap edecek kudrette yegane dindir.ORTA CAGLARDA CEHALET sebebiyle Muhammed'in dinini kötüleyenler ve onu Isa'nin düsmani olarak görenler olmustur.

*DEFATSCH WILLY-BILIM ADAMI

Islam dini cok iyi bir din.Kuran essiz bir kitaptir.Bu kitabi anlatabilecek alimler yetistirdiginiz gün Islamiyeti bütün dünyaya yayma serefi siz Türk'lere nasip olacaktir.

*GOETHE

Bilim ve sanata malik olanlar dinede sahiptirler.

*THEOPHILIUS LINDSAY-1723-1808

Allah'in oglu olmayacagini günden güne anlayan biz Hiristiyanlar Muhammed'in makulat ve ihtisam dolu dinine daha fazla meylediyoruz.

*EDWARD LUTHER KISSEL-PROF.BIOLOGIE-SAN FRANSIZKO

Madde kendi kendini yaratamiyacagina göre bir yaraticiya ihtiyac vardir ki oda ALLAH'tir.

*Prof.Dr.Claude M.Hatevai

Icad ettigim makine hala calismaktadir.böyle bir alet ancak akil,zeka ve bir plan ile olur.Kainattaki düzende akil,zeka ve plan olmadan tesadüfen meydana gelmez.Kainattaki bu düzeni maddicinsten,bir varlik meydana getiremez.Modern Fizik bana ögretmektedirki,kainat kendi kendini tanzim etmekten ve yönetmekten acizdir.Ben ALLAH'in varligina inaniyorum.

*Dr.Donald Robert Cor-Jeo-Kimya profesörü

Bu kainat ALLAH'in kudretinin tezahür ettigi bir meydandir.Kainata hakim olan Nizam ALLAH'in varligi icin bir delildir.Ilim ile din ve kutsal kitaplarin söyledikleri arasinda mutabakat vardir.Ilim,esya ve hadiselere hakim olan tabiat kanunlarini kesfettikce Allaha daha cok yaklasiliyor.

*Prof.Dr.Albert Macomb Windhis-Biologi

DNA maddelerini yaratan ALLAH'tir biz degil.Biz sadece onun yaratmis olduklarini kesfetmis oluyoruz.

*PROF.Dr.Andro Cinovasivi-FIZYOLOJI-CHICAGO ÜNI.

ALLAH'in yoklugunu gösteren akli ve ilmi hicbir delil görmedim ve okumadim.ATEISTLER ALLAH'in varligini ispat icin maddi delil arar.Halbuki ALLAH madde olmadigi icin bularin istekleri yersizdir.Insan ister inansin ister inanmasin bu konuda serbesttir.Yalniz inanmayanlar ortaya cikacak olanlarada katlanmalidirlar.

*Prof.Dr.Gergel Davids-FIZIK-MINNESOTA ÜNI.

Ilim ilerledikce ve hurafeler yikildikca insanin dini konlara ilgisi artiyor.Ilim adamlarinin cogu,ibadetlerini yerine getirmiyorlarsada ALLAH'a inanmaktadirlar.

*CHARLES BURTON-

Ilim ve Fen alanindaki son gelismeler ALLAH'in varligini ispat etmektedir.

.*Prof.Dr.CECIL HAMAR-BIOLOGI-SAINT LOUIS ÜNI.

Yere göge,kuslara, bitkilere,insanlara velhasil herseye baksam Yüce bir yaradanin varligini görürüm.

................................................................................

.............................................................................

Bu isimlere daha yüzlercesini binlercesini ilave edebiliriz,***************

saygilarla

Gönderi tarihi:
Herşey maddedir (enerji) aksini gösteren bir delil veya kanıt yok !

Madde ve enerji döngüsü dışında hiçbir şeyi algılayamayız, zihnimiz buna müsaade eder ama hayalden öteye geçmez

Madde ve enerji ötesi hiçbirşey tanımlanamamıştır ve zerre kadar bir delili yoktur !

Bilinç madde sonuç ilişkisidir, başka bir tanımlama için herhangi bir delil yoktur !

Bilinç veya İrade yazmayacağım sebebi ateistler pek kavrayamıyorlar olsun onların sorunu ben yanlız bir tek şey yazıp soracağım "ÇİÇEĞİN KOKUSU; YANİ KOKU NEDİR? MADDE'MİDİR, GÖRÜNÜRMÜ" yanlız bunu izah etsin inanmayanlar ha bilimsel olarak öyle ya siz ve şürekalar görmediklerinize inanmıyorsunuz sonra bir soru daha soracağım.

Gönderi tarihi:
[ ben yanlız bir tek şey yazıp soracağım "ÇİÇEĞİN;KOKUSU YANİ KOKU NEDİR? MADDE'MİDİR, GÖRÜNÜRMÜ" yanlız bunu izah etsin inanmayanlar ha bilimsel olarak öyle ya siz ve şürekalar görmediklerinize inanmıyorsunuz sonra bir soru daha soracağım.

Soru sormadan önce biraz araştır olur mu? Kötü durumlara düşüyorsun...

Koku maddedir.

Gönderi tarihi:
Cevap vermeden önce "DELİL'İNİ" göster ******* olmaz.

;)

oooffff! çıktı yine!

Kardeşim, millet aşkın kimysasını çözmüş sen daha koku konusunda ********* gidiyorsun yahu

Boşuna demiyoruz bilim yapın yapamıyorsanız takip edin diye...

wikipedia:

Koku, koku alma duyusuyla hissedilen, genelde çok küçük konsantrasyonlarda havada çözülmüş olarak bulunan kimyasal maddelerden herbiridir. Fragrens ve aroma terimleri genelde kozmetik ve gıda endüstrisi tarafından hoş kokuları anlatmak için kullanılır. Kokular algılamaya göre pis ve hoş kokular olarak ayrılabilir.

Koku havada çözülmüş haldeki koku verici moleküllerin verdiği histir. Kokuların çoğu organik bileşikler tarafından oluşsa da hidrojen sülfit ve amonyak gibi inorganik maddeler de kokabilir.

Kokunun etkisi iki basamaklı bir süreçte ele alınabilir. Birincisi Fizyolojik faz ;burundaki stimulus bölgesinin reseptörler ile hissetmesi. Ardından Psikolojik faz başlar. Stimuluslar insan beyninin koku almadan sorumlu bölgesi tarafından uyarılır ve çalışması sağlanır. Bu nedenle kokunun objektif ve analitik olarak ölçülmesi imkansızdır.

Koku hissi tamamen kişisel özellikler gösterir; bunun yanında ise kokuya verilen tepki cinsiyet,yaş,sağlık durumu gibi nedenlere başlı olarak değişir.İnsanların kendi vücüt kokuları gibi alışık oldukları kokular dışardan gelen ve alışık olmadıkları diğer kokulara göre daha az algılanırlar.

Çoğu kimseye göre koku alma süreci bir maddenin içeriği hakkında ufak da olsa bilgi verir.Buna rağmen flavorist ve perfumer ler sadece koklayarak kompleks karışımların içindeki çok ufak miktarda kimyasalları bile ayırdedebilirler.

-http://www.kali.com.tr/bilgi.html-

KOKU NEDİR?

Havada gaz halinde bulunan koku moleküllerinin (kimyasal maddelerin) burun yoluyla algılanıp beyindeki merkezde duyum haline gelmesi olayıdır. İnsan burundaki 5 cm2 bir alanda bulunana 10 kadar koklama hücresi koku moleküllerini beyne taşır (Hayvanlardaki koklama hücre sayıları daha fazladır. Örneğin; köpeklerdeki hücre sayısı 22 dir.). Koku merkezde duyum haline geldikten sonra bir takım davranış ve tepkilerin oluşmasına neden olur.

Örneğin duyulan taze ot, yaprak ve yeşillik kokusu, ferahlık, yaşam heyecanı ve baharı anımsatır. Güzel bir çiçek kokusu da, huzur, mutluluk ve rahatlık duygusu verir. Koku duygu dünyamızı etkileyen en önemli öğedir ve de insan bunun bilincine daha ilk çağlarda varmıştır. Ve koku ilk çağlardan bu güne değin insan yaşamında vazgeçilmez en önemli madde olmuş ve olacaktır. Daha da önemlisi insan hayatının mekanikleştiği günümüz dünyasında, kokunun varlığına daha da fazla (kişisel maddeler, ev ve endüstriyel maddelerde vb...) ihtiyaç duyulmaktadır

yeterli mi?

Al bir de senin Harun amcanın sitesinden:

-http://www.kokutatmucizesi.com/kokualmasistemi.html-

KOKU ALMA SİSTEMİ

Koku olarak tanimladigimiz aslinda nesnelerden buharlasan kimyasal tanecikler, yani moleküllerdir. Taze çekilmis kahve kokusu olarak algiladigimiz kokunun kaynagi kahveye ait uçucu koku molekülleridir. Buharlasma ne kadar yogun olursa, meydana gelen koku da o denli belirgin olur. Firinda pismekte olan bir kekin bayat bir keke oranla daha çok kokmasinin nedeni firindaki kekten daha çok koku zerresinin ortama yayilmasidir. Çünkü sicagin etkisiyle koku molekülleri havada serbest hareket etmeye baslar ve genis bir alana yayilabilirler. Tas, demir, cam gibi maddeler ise oda sicakliginda buharlasmadiklarindan dolayi kokmazlar.

Ne oldu gülücükler gözkırpmalar filan şimdi???

Gönderi tarihi:
Ne oldu gülücükler gözkırpmalar filan şimdi???

Aslında aramızdaki fark'ta burada benim sorum'un amacı (GÖRÜNÜR'MÜ VE "madde"mi) idi fakat sorumu anlamayıp sonra bir soru daha soracağımı "ES" geçmiş malum inanmayan birde "HY" amca diye yazıp aklınca gırgır geçmiş yanlız şu kadar yazacağım o örnek verdiğin "HY" sitesininde olan yazılara en azından bir göz atsa idin olay meydana çıkarda (sizin açınızdan) bu itibarla aramızdaki fark meydana çıktığından yazmaya değmez olay bitmiştir.

:lol:

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.