Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

• Admin
Gönderi tarihi:

Trump'ın Son Yaptığı Tarif Geri Adımı İçeriden Bilgi Ticareti Soruşturması Açılması Çağrılarında Artmaya Yol Açtı

Insider-Trading-Investigation.jpeg

'Utanç Verici Bir Kayıp Aldı: Trump, Tarifelerin Durdurulmasının Ardından 'Sadece Gözünü Kırpmadı, Eğildi' Diyen Fox News Sunucularından Beklenmedik Tepkilerle Karşı Karşıya; İçeriden Bilgi Ticareti Soruşturması Çağrıları Artıyor

Donald Trump ve daha sadık yandaşları tarifelerdeki 90 günlük duraklamayı kutluyor olsalar da, asla yapmayacağını söylediğinde geri çekildiğini ve asla kabul etmeyeceği bir şekilde teslim olduğunu belirten beklenmedik köşelerden eleştiriler aldı.

Perşembe günü, geri adım atmasının nedeni sorulduğunda başkan, "Esnek olmalısınız" dedi. "Burada bir duvar var ve içinden geçeceğim diyebilirdim ve sen duvardan geçemezsin. Bazen duvarın altından, etrafından veya üzerinden geçebilmelisin."

Fox News'daki "The Five" programının sunucularından Jessica Tarlov, geri adım atmadı, "Trump bunun "Anlaşma Sanatı" olmadığını veya sakin olamayacağını bile kabul etti... Sadece geri çekilmedi, eğildi. Trilyonlarca dolar kaybedildi"

Peki başkan ilk başta neden pes etti? Sadece bir hafta önce, birçok önde gelen Cumhuriyetçinin karşılıklı tarifeleri yeniden gözden geçirmesini sağlamaya çalıştığı sırada Trump, politikasının değişmeyeceği konusunda ısrar etti.

CNN'in konuya aşina üç yetkiliyle görüştüğüne göre, Çarşamba günü, genellikle güvenli olan ABD devlet tahvili piyasalarında yaşanan sert satışların ardından, başkanın stratejisinin ekonomik sonuçlarının potansiyel olarak felaket niteliğinde ve danışmanlarının tahmin ettiğinden daha kötü olduğu anlaşıldığında her şey değişti.

Hazine Bakanlığı'nın tahvil piyasasındaki gelişmelerle ilgili büyüyen endişesinin, Trump'ın Çin hariç her ülke için tarifeleri durdurma kararında büyük rol oynadığını söylediler.

Hazine Bakanı Scott Bessent, Trump'a Çarşamba günü, durdurma duyurusundan önce gerçekleşen bir toplantıda endişelerini doğrudan iletti ve Trump'a brifing veren Beyaz Saray ekonomi yetkililerinin paylaştığı endişeleri vurguladı. CNN'in haberine göre, önemli iş müttefikleri de Trump'ın tahvil piyasasının oynaklığına odaklanan Beyaz Saray görüşmelerinde geri çekilmesi gerektiğini savundu.

Trump Çarşamba günü muhabirlere, "Tahvil piyasası çok karmaşık, izliyordum," dedi. "Tahvil piyasası şu anda güzel. Ama evet, dün gece insanların biraz huzursuz olduğunu gördüm."

Fox Business Channel'dan Charles Gasparino, başkana laf atmaktan çekiniyor gibi görünüyordu. "Burada ne olduğunu açıklığa kavuşturalım. Kim teslim oldu ve neden," diye başladı. "Bunu vatansever olduğum için söylemek istemiyorum, Amerikalıyım ama teslim olan Beyaz Saray'dı... ve bunun nedeni tahvil piyasası."

"Açık olalım. Trump zaferi elde etmedi," diye yazdı bir X kullanıcısı, Trump'ın anlaşma yapma tarzına hayranlık duyan MAGA tugaylarına karşı mücadele ederek. "Aşağılayıcı bir kayıp elde etti."

Bir MAGA kullanıcısı şöyle karşılık verdi: "Görünüşe göre bir gol atmış."

Trump, Wall Street'teki büyük kazançların kredisi olarak kabul ederken, duraklamaya yol açan trilyon dolarlık kayıpları görmezden gelerek teslimiyetini kesinlikle bir zafer olarak değerlendiriyordu.

Trump, Oval Ofis'te muhabirlere "Bu, borsa tarihinin en büyük artışı. Bu oldukça iyi," dedi. "Devam ederseniz, dört hafta öncesine geri döneceksiniz."

Bessent ve diğer yetkililer, tarifeleri duraklatma kararının bir geri çekilme sinyali vermediğinde ısrar ettiler. Bunun yerine kararı, başkanın ulusları pazarlık masasına getirmek için hesaplanmış bir stratejisinin parçası olarak çerçevelemeye çalıştılar.

Bessent, "Bu ana kadar yoluna devam etmesi için büyük bir cesaret, büyük bir cesaret gerekiyordu," dedi.

Bu arada, Senatör Adam Schiff Çarşamba günü, başkanın tarifeleri duraklatma kararına herhangi bir içeriden bilgi ticaretinin eşlik edip etmediğine dair bir soruşturma planladığını söyledi.

"Beyaz Saray'a, başkanın tarifelerde bir kez daha geri adım atacağını önceden kim biliyordu? Ve insanlar bundan para kazanıyor mu?" diye sormak için yazıyorum. Kaliforniyalı Demokrat. "Beyaz Saray'daki ve yönetimdeki insanların içeriden bilgi ticareti yapması için çok fazla fırsat var."

Duraklama, küresel hisse senedi endekslerinde keskin bir toparlanmaya yol açsa da, S&P 500 %9,5 ve Nasdaq %12,2 yükselerek 2001'den bu yana en iyi gününü yaşadı, ancak iyimserlik kısa sürdü. Perşembe öğlene kadar, ABD-Çin arasındaki ticaret gerginliğinin artması ve Beyaz Saray'ın Çin ithalatlarına uygulanan tarifelerin daha önce belirtilen %125 yerine %145'e çıkarılacağı yönündeki açıklamaları nedeniyle piyasalar bu kazanımların yarısından fazlasını geri aldı.

Kaynak: ABSN

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.