Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

katar

Φ Üyeler
  • İçerik Sayısı

    44
  • Katılım

  • Son Ziyaret

katar tarafından postalanan herşey

  1. Bu arada arkadaşım ben senden bilimin kesin bir tanımını istemiyorum. Sadece belli özelliklerini ve olmazsa olmazlarını istiyorum. Zaten amacım tanımdan seni yargılamak değil, sadece bu kavramdan ne anladığını öğrenmek. Saygılarımla...
  2. Sevgili arkadaşım verdiğin tanımla benim verdiğim örnek çelişmiyor. "Futbol yazarı, olayı futboldan çıkarıp spor olarak, vücut gelişimi olarak da bilgi birikimi varsa;sözünü ettiğin karışımı da yapabilmişse" derken, verdiğin bilim tanımına hangi eklemeleri yapmış oluyorsun. Lütfen tanımındaki eklemeleri yaparsan, yani tanımı yeterli hale getirirsen anlaşmazlıklarımız ortadan kalkacak. Çünkü, kavramlara farklı anlamlar yükledikçe anlaşma olanağımız yok. Dediğin kitabı okumadım, ama şu an bilgenin tanımına girmeyelim bence, bilim kavramından devam edelim. Saygılarımla...
  3. Sevgili arkadaşım, sonunda sorunumuzu ve birbirimizi anlamamamızın nedenini anladım. Bu senin bilim tanımında yatıyor. Sanırım burada yürekle duyguları kastediyorsun. (Etmesen de çok önemli değil) O zaman bir insanın edindiği bir bilgiye göre, yeteneğini ortaya koyup akıl yürütmesi bilimdir. Haklısın arkadaşım, o zaman din bilimdir. Gerçekten bu tanıma uyan her türlü eylem bilimselse, sonuna kadar haklısın. Bir spor yorumcusunun bir maç hakkındaki verilerden, aklını kullanarak yetenekle sunması da bilimdir. Çarpıttığımı söyleme, senin tanımına uyuyor. Meğer sorun bilim kavramından anladığımız manaların farklı olmasıymış. Senin bilim tanımına göre haklısın, din fazlasıyla bilimseldir. Sanırım bu konuda anlaştık.
  4. Merhaba sevgili Çoban Evren ve canlıların nasıl oluştuğunu fizik, kimya, biyoloji vs. inceliyor. Bunların bir usta tarafından yapıldığını incelemeleri için öncelikle, evrenin bir usta tarafından yapıldığını bulmaları gerekir. Buradaki kritik nokta şu: Hep her şeyin bir yaratıcısı olduğunu kabul ediyorsunuz ve bu kabul üzerine bütün sorularınızı soruyorsunuz. Halbuki sorduklarınızın anlam kazanması için öncelikle bir yaratıcının olduğu bulunmalı. Bilim şu ana kadar öyle bir veriye ulaşmadı. Bu aşamada bilim haklı olarak bir ustanın varlığından söz edemez ve etmemeli de. Not: Sorunuzu yanlış anlamış olabilirim. Lütfen yanıtım alakasız kaldıysa, sorunuzu açar mısınız...
  5. Konun ortasında, konuyu kişiselleştirip, hakaret etmeye başladın. Yanıt verince de "lafı budaklandırıp uzaklaştırdın" diyorsun. Arkadaşım ben kendi adıma konuşuyorum, başkaları adına konuşmuyorum. Ayrıca kendinden emin olmak ahlaken olumsuz bie davranış değil. Bence sen de kendinizden emin konuşuyorsununuz ama ben bunda eleştirecek bir yan görmüyorum. Hangi cümlemde saklı? Dehaların bir arkadışına yazdığı mektup, bir roman hakkındaki düşünceleri, hoşlandıkları müzikler hakkında fikir beyan etmedikleri de mi bilmsel oluyor? Newton'un insan psikoloji hakkında bir düşüncesini açıklaması veya diğer bir bilim adamının inancını açıklaması yaptıkları eyleme bilimsellik katmaz. Okuduğu çeşitli müzikler hakkında fikir beyan eden bir bilim adamı da, hayatında bilim ve bu müzikler hakkında fikirleri ortak bir şekilde yürütüyor diye bu fikirler bilimsel nitelik mi kazanıyor. Bilimsel olan, bir dehanın tüm hayatı, tüm düşünceleri değildir. Senin düşüncene göre deha hayatında bilim de yapıyor, X'i de yapıyor. O zaman X bilimseldir. Her yazında bunu tekrarladın durdun. Böyle bir mantık mı olur? Arkadaşım sen bilim kavramından anladığını yazarsan daha iyi anlaşacağız. Lütfen buraya anladığın bilimin tanımını yapar mısın?
  6. Sevgili ali0_1 Son kez söylüyorum ben bilim adamları tanrıya inanmaz demiyorum, sadece yaptıkları bilimsel çalışmalara inançlarını karıştırmazlar diyorum. Bunu defalarca söyledim, siz hala "amacım sizin dinsiz bilimciler anlayışınızı yıkmak" diyorsun. Aklınıza kalıplaşmış bir düşünce yerleştirmişsiniz, ben ne kadar "öyle düşünmüyorum" desem de, siz "öyle düşünüyorsun" diyorsunuz. Sevgili arkadaşım sen bu forumun bekçisi misin? Ne demek "sen kimsin, bir dur" demeye geldim. "Bana bilmiş gibi konuşuyorsun" diyorsun, sen "benden izinsiz burda kuş uçmaz" formatına girmişsin. Ben bu tartışmayı daha fazla kişiselleştirmek istemiyorum. Konu hakkında konuşacaksak, devam edelim. Farklı bir başlıkta "bilim nedir, ne değildir"i tartışalım. Bilimin ilkelerini tek tek ortaya koyalım, koyarken de kaynak gösterelim. Sevgili nizamulmulk, ben kendi aklımı hiç övemdim. Ama genel olarak bence akıl hiç de küçümsenecek bir şey değil. Doğruya akıl olmadan ulaşamayız. Akıl konusunda sana katılamayacağım.
  7. Sevgili nizamulmulk "Allahın varlığına deliller "diye başlığı bahsettiğin arkadaşlar açmış. "Ben Allahın yokluğuna dair" diye bir başlık açmadım. Buna rağmen ben bu başlıktaki yazlılarımın çoğunda verilen bir tanrı tanımına göre böyle bir tanrının olamaycağına işaret etmek için çabalıyorum. Bu başlıktaki yazımın büyük kısmı bu konu üstüne. Sen ispat külfetini diğer arkadaşlara yüklediğimi söylüyorsun. Bence bu başlığı bir baştan okursan iyi olur. Sevgili nizamulmulk evrende kusursuzluk olduğunu nerden çıkardın? Sakat doğan çocuklar, bebekken hücre çoğalma mekanizmasını kontrol edemeyen (yani kanser) vücutların olması kusur değil mi? Veya iki başlı doğan bir insanın fazla yaşayamaması...Tarih boyunca bir depremde bazı toplumların yok olması veya bir çok çağda görünen ani iklim değişiklikleri nedeniyle bir çok canlı türünün yok olması da kusursuzlukla açıklanamaz. Bir aslanın hayatını devam ettirmesi için başka canlıların canına kıyması gerektiği de kusursuzlukla açıklanmaz. Bazı canlıların soyunu devam ettirmesi için dış cevreye binlerce yavru bırakması ve ancak bunların çok az bir kısmının hayatını devam ettirmesi de pek kusursuzlukla açıklanmaz. Sonuçta canlı soyunu devam ettirebiliyor ama gidilen yol herhalde pek hoş değil. İnanın bu paragraf daha çoook uzatılabilir. "Dünyanın ,insanın, gezegenlerin, hayvanların mikroorganizmaların kusurlarıyla birlikte var olmalarını neyle açıklıyorsunuz?" diyorsan, bunu ben değil doğa bilimleri açıklıyor. Her geçen gün daha fazla bir bilgi birikimi ile açıklıyor hem de. Kimsenin elinde sihirli değnek yok, bilinmeyenler her zaman olacaktır. Önemli olan bilinmeyene ulaşmak için uygulanan doğru yöntem, yani bilimdir.
  8. Bu forumda sorguculuklarını dine karşı göstermeleri forumun din forumu ile ilgili olmasından kaynaklandığını söylememe gerek yok herhalde. Sivas olaylarında Alevileri suçlaman, Nasrettin Hoca'nın hırsızın yanında ne kadar suçlu olması gibi bir şey. Herkes kendi değerlerini, düşüncelerini eleştireni yaksaydı, ne olurdu? Mesala Kuran 'da inanmayanları akılsızlıkla itham edilmesinde ateistler ve diğer inançlardaki insanlar müslümanları yaksaydı, siz çıkıp "ama Kuran tahrik etti" diyecek miydiniz?" Lütfen kendini yakılan insanların yerine koyun. Artık insanların vahşiçe yakıldığı bir olaydan sonra, "tahrik ettiler" demeyin, insani değerler adına... Acaba ekonomik sisteme bakışlarından dolayı kominizme eğilimli olmasınlar!? Hacı Bektaş'ın olmayabilir, ama Şeyh Bedrettin'in fazlası ile var. Yani, ufak değil büyük bir delil var. Kan yolu ile geçmiyor, kültür yolu ile geçiyor. Bir Alevi ailenin çocuğunu bir Sünni ailenin yanına verirseniz Sunni gibi olacaktır. Bir Sünni ailenin çocuğu için de aynı şey geçerlidir.
  9. Merhaba nizamulmulk, Söylediklerine büyük oranda katılıyorum. Yalnız müslüman değil, insan olan herkesin bu tip boykotlara katılması gerekir. Ben zaten mümkün olduğunca bu tip uluslararası büyük kapitallerin mallarını almaktan kaçınıyorum. Ben sadece boykot nedenini açıklarken, mantıklı açıklamalar getirilmesini istiyorum.
  10. Sevgili ali0_1 Yazdıklarımı okumuyorsunuz herhalde. Bana bilimsel bir kaynaktan Einstein'ın çalışmlalarında (mesala matematiksel formüller içinde) dini inancını yansıttığı bir yer gösterebilir misiniz? Ben dini inancını tamamen bırakmalı demiyorum, sadece bilimsel çalışmalarında dini inançlarına yer vermediklerini söylüyorum. Bunu daha kaç kere söylemem gerekiyor. Bilim anlayışı elbette belirli bir disiplin içinde, belli kurallar çerçevesinde olacaktır. Yoksa, yoldan geçen birinin yaptığı bir çalışma bile bilimsel nitelikli olurdu. Bilim anlayışı elbette belli kalıplara bağlı olmalıdır, tıpki diğer disiplinler gibi. Şimdiye kadar nasıl bu kurallar çerçevesi gerektiğinde değiştirilmişse, bundan sonra da değiştirilebilir ama bu da belli kurallar çerçevesinde olmasını değiştirmeyecektir. Bu kurallar çervesi sayesinde herkesin ortak şekilde kabul ettiği bilimsel gelişmeler oluyor. Dünya çapında nasıl bir araştırma bekliyorsunuz benden üstad. Yahudilik ile ilgili kitabı ortaya atan sizsiniz, bunun Einstein'ın bilimsel çalışmalarına olan etkilerini örneklerle sizden bekliyorum. Bu kitabı yazdığına göre bilimsel çalışmalarında bu inancından faydalanmıştır demekle olmuyor. Saygılar...
  11. Sevgili Çiğ tanesi sen çizgi grafikte allah yazısını görüyor musun? Konumuz bu!
  12. Ayet-süre grafiğinin çizgi grafiğini de çıkardım. Şimdi Allah yazısını görüyor musunuz? Acaba inanmayanlar mı mucizeyi göremiyor, yoksa inanmak isteyen arkadaşlar mı öyle görmek istiyorlar. Şimdi Allah yazısını gören arkadaşlara soruyorum, bu grafiği Allah yazısına benzettikten sonra bir milyon farklı yazıya da herhalde benzetilir.
  13. Merhaba çiğ tanesi, Öncelikle biz burda kişiler ile değil, düşünce ve inançlarla uğraşıyoruz. Herkes gibi bizimde düşüncelerimizi yazmaya hakkımız var. Kimseye hakaret etmiyoruz. Kimsenin düşüncesini iletmesini de engellemiyoruz. Bir ateist dinle ilgilenmezse zaten ateist olmazdı. Çelişki yaratacak bir durum yok ortada. Bu arada foruma resimlerin nasıl yapıştırıldığını bilen arkadaş var mı? Resim ekle deyince bir URL adresi istiyor. Resimlerimizi nereye yükleyip de bu URL'yi yazacağız.
  14. Merak ediyorum grafiğin, yazıya benzetilmesi gösterilmek isteniyorsa, sütun değil çizgi grafik çizilmeliydi. Acaba niçin çizilmedi? Sevgili Kralx, elinde veriler hazır durumda çizgi grafik çizmen 1 dakikanızı almaz, lütfen onu da çizip buraya ekler misin?
  15. Merhaba İlkçağ bilim anlayışıyla karıştırıyorsun şu anki bilimi. (çağdaş bilimi) Senin dediklerin Yunan dönemi bilim anlayışında kaldı, artık çağdaş bilimin nitelikleri bellidir. Ben sana en önemli ilkesini söyliyeyim. Kuşku duymak. Felsefesinde kuşkuya yer vermeyen her türlü felsefe bilim dışıdır. Buna sadece doğa bilimleri değil, toplum bilimleri de dahildir. Einstein'ın kitabını duymadım da, okumadım da. Siz biliyorsanız neresi bilimsel anlatın. Einstein'ın düşüncelerinde mistik fikirler de olabilir ama bunların bilimsel literatürde geçerliliği yoktur. Aksini iddia ediyorsan, mistik düşüncesini referans alan bilimsel bir yayın getir. Einstein'ın hayat felsefesi mistiktir, bilimsel nitelikte bir teori ortaya koymuştur. O zaman bilim temelini din gibi mistik düşüncelerden alır diyorsan, bunun yanıtı kocaman bir hayırdır. Bilim, bilim adamlarının hayatlarının tümünün oluşturduğu bir disiplin değildir. Hayatlarında bilim felsefesine uygun çalışmaları sadece bilimsel bir nitelik taşır. Bilim adamları teist olabilirler, ama inançlarını çalışmlarına yansıtmışlarsa, artık o çalışmanın bilimsel değeri kalmaz. Bilim adamı isterse gelmiş geçmiş en ünlü bilim adamı olsun.
  16. Sardunyam yazdığım kısımda sanki sen yapmışsın gibi anlatmışım kusura bakma, amacım bu değildi yalnız. Bunun maillerle size ulaştığını duymuştum. Olayı anlatmak için o tarzı kullandım. Burada sorun olan hiç eleştirisel bakmamanız. Şimdi tek tek harfleri karşılaştırmayı gereksiz buluyorum. Harflerle aşama aşama oynandığı açık, istersen bir kez daha bak. Zaten 2-3 aşamada oluşan küçük farklılıklar sonunda alakasız bir durum oluşturuyor. Ben yazıyı sadece altta verilen arapça karşılığı ile karşılaştırdım. Arapçada harflerin farklı yazılışı olduğunu bilmiyordum. (Garip bir durum) Ama bunu hazırlayanlar elbetteki en fazla benzeyeni koymuşlardır. Ayrıca harflerin birden fazla benzeri varsa bu bir şeylere banzetme olasılığını artırır. Ayrıca, arapça harfler latin harfleri gibi süreksiz değil, bu nedenle her sözcük bir şeylere benzetilebilir. Ayrıca yazı benzese bile cola, yanlış hatırlamıyorsam coca bitkisinden yapılıyordu. (veya bitkinin ismi benzer bir şeydi). Bu nedenle bu ismi seçmiş olmaları normal. Yani bunu isteyerek yapmış olma ihtimalleri pek yok gibi. Sevgilerimle...
  17. Teşekkürler bilimselci Arapça Allah yazısı iki ayrı eğriden oluşuyor. İki eğrinin arasındaki o boşluk neyi ifade ediyor!? Grafikte orada ihmal edilemeyecek kadar yüksek sutunlar var. Haydi onu geçtik, grafikte o yazıyı bir en-boy oranıyla karşılaştırın! O yazıyla grafik alakasız. Yazıda max boy, enin 2 katından biraz fazla. Grafikte ise boy ene göre çok daha uzun.
  18. Merhaba Sardunyam Önce yazıyı ters çevirdin, niye o zaman yazıyı arapçası ile karşılaştırmadın? Sonra dikkatle bakın deyip, harflerin şekillerinde oynamalar yaptın. Sonra da Arapçası ile karşılaştırdın. On da bile farklılıklar var. Coca yazısındaki ortadadki c harfi ile senin arapça harfin arasında bir benzerlik mi var. Arapçası yazılan kapalı bir eğri, c harfinin ise yarısı açık!!! Bunun gibi bir çok çarpıtma var. Şimdi nasıl her şeyde mucize gördüğünüzü anlıyorum. Saygılar...
  19. Hayret bir şey, bilim adamı olan mistik konular hakkında konuşamaz diye bir şey mi var? Bilim adamının yaptığı her şey bilimsel midir? Mesala bir arkadaşına yazdığı herhangi bir mektup bilimsel bir niteliğe mi sahiptir. Görecelik kuramı bir çok bilimsel yayında referans olarak gösteriliyor, o yahudi tasavvufu ile ilgili eseri referans gösterilmiyor. Arkadaşlar elinize şu liseler için hazırlanan bir felsefe kitabı alın, orda bir din felsefesine bir de bilim felsefesine bakın. farkı anlayacaksınız.
  20. Merhaba ali0_1 Bence sen açılan konuyu baştan oku. Senin anladığın gibi bir şey yazmıyor. Ben başlığı açan arkadaşın bir tür sanat yaptığını sanıyorum ama bu forumda yazan bazı arkadaşların düşüncelerine bakınca yazdıkları direkt kendi düşüncesi de olabilir. Ayrıca şunu da söyleyeyim aklını kullanan insan duvarın arkasında ne olduğunu da bulur. (Bak:elektromagnetik dalgalar) Arkadaşlar uluslararası kabul görülen akademik çalışmalara bakın, evrim teorisinin geldiği noktayı görün. Din felfesefesi ile bilim felfesefi arasındaki farkı öğrenin, o zaman bir din bilimsel olabilir mi görürsünüz. Kendi iddia ettiklerine şüphe ile bakmayı günah sayan bir inanç nasıl bilimsel olur? Şühhe olmadan bilim olmaz.
  21. Kusura bakmayın arkadaşlar Coca-cola yazısını tersini çevirip, sonra bazı harflerin şeklini değiştirip bakın arapçada ne yazıyor demek klomik olmuyor mu? Bence de Coca-Cola içmeyin. Bunun mantıklı bir çok sebebi var ama böyle mantık dışı oyunlar yapmayın. O zaman cola turka yazısınıd a aynı şekle sokun, muhammed yok anlamı çıkar. Arkadaşlar harflerle bu kadar oynarsınız, her türlü oyunu yaparsınız. Bunu tahmin etmek bu kadar mı zor?
  22. Belki gözlerim bozuktur, renk körüyümdür. Anlatmak bu kadar mı zor, çok ince bir ayrıntı mı var? Biri anlatsa incileri mi dökülür.
  23. Merhaba su damlası Alevilerin sorgucu olduklarını siz söylediniz, ben de kabul ettim. Herhalde, sorguculuğun ikinci aşamasına geçip araştırmacı da olsalardı demek istediniz. Bu durumda alevilerden değerli bilim adamları da çıkar dedim. belki hiç sanmama rağmen sizin dediğiniz gibi dindar olurlardı. Mistiklikten kastım; bilimsel, rasyonel olmayan her türlü felfesefe, inanç vs. Şunu tekrar söylemek istiyorum. Sorguculuk(şüphe) olmadan araştırmacı olunamaz. Aleviler sorgucu olmuşlardır ama araştırmacı yani sorgulamadan sonraki aşamaya geçememişlerdir. Aleviler, sunnilerin içinde asimile olsaydı, bu sefer sorgucu olma avantajlarını da kaybedeceklerdi. Aleviler bir anda, sihirli değnekle dinden daha doğrusu sünni islam inancından uzaklaşmamışlardır. Bu bir sürecin, bir sorgulamanın sonucudur. Bence pasif sorguculuktan çok, ilk dediğiniz salt sorguculuk daha doğru bir tanımlaydı. Ayrıca şunu da söyleyim, bu topraklarda ortalama bir insan, alevi de olsa, hiç bir siyasi, ekonomik, sosyal düşünce ve felsefeyle, islam dininden daha içi içe olmamıştır. Alevi de olsa çocuk yaşlardan itibaren beyinlerine Allah fikri sokulur. Burada hayır şu felsefe, ideoloji beyinlere daha çok sokulur diyen çıkmaz herhalde. Merhaba nizamulmulk, Aleviler sadece dine karşı sorgucu değillerdir. Emek sonucunda elde edilen kazanımların paylaşımlarına karşı da oldukça sorgucudurlar, insan ilşkilerine karşı da sorgucu ile yaklaşırlar. Din, ırk ayırımlarına karşı da sorgucudurlar. Alevilerden çok fazla komünist çıktığını siz söylediniz. Komünizmin temelinde emek ve paylaşım vardır. Demek ki, mevcut ekonomik sisteme de şüphe ile bakıyorlar. Aleviler hiç bir bilimsel gelişmenin öncüsü olamamışlardır, tıpkı sünniler gibi. Sivas, Maraş olaylarını hatırlayınca iyi ki, sünniler aleviler gibi nefretle büyümemişlerdir diyorum. Herhalde, o zaman Hitler'i aratırlardı. Ben alevilerin sivas olayları gibi topluca bir katliam gerçekleştirdiklerini hatırlamıyorum. ( Başbağlar katliamı bir terör örgütünün olayıdır. Sivas olaylarını yapanlar ise halk sayılan bir topluluktu) Belki alevilerde de katliamlar sonucu kinle yetiştirilenler vardır ama sünniler kadar bu durumu eyleme dökmediler henüz.
  24. herkese merhaba tamam inanmayanlar bu mucizeyi görmüyor ama en azından gören müslüman arkadaşlar ne gördüklerini bir anlatsa.
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.