@@democrossian Ben genel konuya cevap yazdım fakat siz ülkemize göre kavramı değiştirmeye çalışıyorsunuz.
Laiklik ve sekülerizm kavramları Türkçede sıklıkla eşanlamlı kullanılır.Laiklik, dinî kişi ve kurumların devletin işleyişine ve devlet kurumlarına müdahale etmemesi; devletin de din işlerine karışmaması anlamına gelir. Fransız sekülerizmi olarak da anılan laiklik kavramı, daha kapsamlı olan sekülerizm hareketinin bir parçasıdır.http://tr.wikipedia.org/wiki/Sek%C3%BClerizm
Laik ülkenin laikliği benimseyen bireyleri olabilir fakat laik Ali, laik Ahmet olmaz. Laik başbakan olur, laik cumhurbaşkanı olur, laik genel kurmay başkanı olur yani mevkiyi dolduran birey hangi dine mensup olursa olsun o mevkiye geldiği an tarafsız olur.
Laik Ali olmaz çünkü Ali devlet yönetmiyor devletin yönettiği ülkede yaşıyor. Ali başbakan olursa o zaman laik bir başbakan olmak zorundaır çünkü laik bir ülkenin başbakanı olmuştur.
Müslüman laik olabilir mi? Laikliği benimser fakat ben laik bir müslümanım diyemez çünkü devleti yönetmiyor. Devleti yönettiği an zaten Müslümanlığı yönetime karıştıramaz. Tüm din mensuplarına ve inançsızlara eşit mesafede durmaya mecburdur. İstediği kadar muhafazakar olsun devlet yönetimine geldiği an herkesin inancına eşit bakmak zorundadır.
Kavramları yerli yerinde kullanmak bir propaganda kabul ediliyorsa bu kavram dünyanın her yerinde bu şekilde kullanılır. O zaman tüm dünyada propaganda yapılıyor. Biraz fazla abarttığınızın farkında mısınız?
Ayrıca laikliği benimseyen bireyler başkalarının inançlarına ve inançsızlıklarına saygı duymalıdır. Duymuyorsa laikliği benimsemiyor demektir.