Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

lennartim'ın/nin Blogu

  • başlık
    21
  • yorum
    49
  • görüntü
    26.493

egitim mi asalet mi önemlidir? bir fikra


lennartim

4.791 görüntü

Osmanlı sarayında Padişah ile Veziri sohbet ediyorlarmış.

Padişah sormuş: Bir insanda önemli olan eğitim midir yoksa asalet mi.

Vezir biraz düşünmüş ve cevap vermiş: eğitim önemlidir Padişahîm.

Padişah: hayir demiş bir insanda önemli olan asalettir vezirim asalet.

 

Vezir itiraz etmiş hayır eğitimdir. Padişah asalet... Vezir eğitim... Tartışma uzayıp gitmiş. Padisah bakmış ki vezir inadından vazgeçmiyor, sinirlenmis vezirine dönüp söyle demiş: mademki çok ısrar ediyorsun sana 3 ay süre veriyorum, gelip bunu bana ispatlayacaksın, ispatlayamazsan kellen gider.

 

Veziri bir korkudur almış ve Padişahın huzurundan ayrılmış. odasina çekilip kara kara düşünmeğe başlamış. Düşünmüş... düşünmüş... gitmis bir kedi bulmuş başlamış kediyi eğitmeye: kedi otur, kedi oturuyor. kedi kalk kalkıyor, kedi yürü, yürüyor, kedi dur, duruyor... Tamam demiş ne söylersem kedi anlıyor ve yapıyor, eğitimi biraz daha ilerletmiş, kedi ön ayaklarını havaya kaldır ve yürü demiş kedi söyleneni aynen yapmış tıpış tıpış yürümeye başlamış. sonra kedinin ellerine küçük bir tepsi tutuşturmuş, kediyi oda içinde yürümeye alıştırmış. Her sabah uyandığında kediye tepsiyi veriyor ve oda içinde tıpış tıpış yürümesini zevkle seyrediyormuş. sonra tepsiye bir fincan koymuş. Kedi ellerinde tepsi ve tepsi üzerinde bir fincanla günlerce oda içinde gidip gelmiş... gidip gelmiş...

 

Bu arada Padişah veziri merak etmiş adamlarını gönderip gidin bakin vezir neler yapıyor bana bildirin demiş. Adamlar gitmişler vezire görünmeden neler yaptığını izlemişler ve Padişaha gördüklerini bir bir anlatmışlar.

 

Vezir imtihan gününün yaklaşmakta olduğunu hesaplayarak kediye son marifetlerini öğretmeğe karar vermiş ve ellerini saklattığı zaman kedi yan odadan çıkıyor ellerinde bir tepsi ve tepsi üzerinde bir fincan kahveyi vezire getiriyor, bekliyor, vezir kahveyi içtikten sonra bos fincanı alıp yan odaya götürüyormuş. Böylece birkaç gün bu eğitim devam etmiş kedi her şeye alıştıktan sonra vezir Padişaha haber gönderip hazır olduğunu bildirmiş. Sarayda büyük bir heyecan... Salonda herkes toplanmış, merakla neler olacağını bekliyorlarmış. Padisah tahtına kurulmuş sessizce duruyor, yaninda veziri bir koltuğa oturmuş etrafa tebessüm eden gözlerle bakıyormuş. Herkes nefesini tutmuş, bütün gözler vezirin üzerinde.

 

Padişah: imtihan baslasın demiş. vezir ayağa kalkmış etrafa mağrur gözlerle baktıktan sonra ellerini şaklatmış, salonun yan odasından bir kedi cıkmış ellerinde bir tepsi, tepsi üzerinde iki fincan Padişah ve vezire doğru tıpış tıpış...tıpış tıpış yürüyor kahve getiriyormuş.salonda müthiş bir sessizlik... Herkes nefesini tutmuş... Gözlerini açmış... Bu olanlara inanamıyormuş.

 

Kedi yavaş yavaş padişaha doğru ilerlemiş, Padişaha tam yaklaştığı sırada, Padisah elini kaftanının cebine sokmuş ve küçük bir fare çıkarmış, kedinin önüne bırakmış. Kedi fareyi görür görmez tepsiyi fırlatıp atmış, kahveler etrafa saçılmış ve ikisi de hızla koşarak yan odaya girip kaybolmuşlar. Salon kahkahadan inlemiş... Bir müddet sonra sessizlik olunca, padişah vezire dönüp söyle söylemiş: Ben sana demedim mi, vezirim, asalet önemlidir asalet. 04.02.2010

10 Yorum


Önerilen Yorumlar

janset cok tesekkür ederim.bir fikra isimli yazimi begendiginize sevindim. ben bu fikrayi tam 52 yil önce (yanlis anlamadiniz tam elli iki yil önce) bir tanidigimdan duymustum.hicbir yerde okumadim,sadece duymustum.onu kafamda toparlayip sitemizdeki arkadaslara ulastirmak istedim.Bence cok anlamli bir fikra.yasamda gördügümüz bircok insanin gayet iyi bir egitimden gectigi halde benliginde asalet yoksa ne kadar kirli,igrenc islere karistigina sahit oluyoruz.Bundan dolayi bu fikrayi insanlarin bellegine tekrar sunabildigim icin mutluyum. saygilarimla

Yoruma sekme

Çok iyi etmişsiniz sevgili arkadaşım. Gerçekten okunması gereken ders verici bir yazı.

Sakıncası yoksa kaç yaşındasınız.?:)

Cevap vermek zorunda da değilsiniz.

Sevgi ve saygılarımla.

Yoruma sekme

Asalet,insanin soylu bir aileden gelmesi olarak kabul görsede aslinda insanlarda aranan asalet,ruh asaletidir.Bu bir yaratilis olayidir."Asil ruh"denilen olgu budur zaten.Bölye ibr ruha sahip olanlar kendilerini egitmesini bilirler,onlar icin yasamin her alani bir okuldur.Demek istedigim,ruhlari asil olmayanlar onlarca üniversite bitirseler,yabanci diyarlarda para ile mastir yapsalarda asaletin verdigi egitime erisemezler.

 

Cok güzel ve ibret dolu bir fikrayi aktarmissiniz...

 

 

saygilarla

Yoruma sekme

Gerçekten çok güzel ve günümüze uyarlanacak bir fıkra. Kıssadan hisse çıkarması gerekenler çok, ama farenin peşinden gitmeyi tercih ettiklerinden böyle bir dertleri de yok zaten.

 

Saygılarımla...

Yoruma sekme

Enişte gerçekten ders alınacak bir fıkra..senin sohbetinden,bilgilerinden her zaman yararlanıp her zaman örnek almışımdır..Örnek insan,örnek eş ve babasın..

 

Saygı duyup bir o kadar da sevdiğim ikinci abim,babamsın.. clover.gif:)

 

Saygılar clover.gif

Yoruma sekme

EĞİTİM, TABİİ Kİ GEREKLİ, AMA RUH ASALETİ BAMBAŞKA BİR ŞEY BİR DE AİLEDEN GELEN BİR ASALET VARSA, O ZAMAN DAHA DA GÜZEL OLUR.ASLINDA FIKRA GİBİ YAZIDA ,GÜZEL BİR MESAJ GİZLİ.TEŞEKKÜRLER PAYLAŞIM İÇİN..

Yoruma sekme

Çok güzel ve anlamlıydı, Sevgili lelnnartim...clover.gif

 

 

''

Asalet boyda değil, soyda olmalı '' ymış, ama ben yine de eğitimin çok önemli bir değer olduğuna inanıyorum. Önemlisi de; kişinin kendini eğitmesi sanırım.

Yoruma sekme
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.