Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

İktidar sorumluluktan kaçma, savcılık gizleme çabasında


evrensel-insan

Önerilen İletiler

ANKARA (DİHA) - Yüzü aşkın kişinin yaşamını yitirdiği Barış Mitingi'ne dönük bombalı saldırıyla ilgili siyasi iktidar sorumluluk almaktan kaçınırken, saldırıyı araştıran savcılık ise soruşturma dosyasını mağdur aileler ve hukukçularla birlikte bir bütünen kamuoyundan gizleme uğraşında. Soruşturma ile ilgilenen HDP Hukuk Komisyonu üyesi Av. Pınar Akdemir, saldırıda sorumluluğu ve ihmali olanların silsile içerisinde yargılanmaya açık hale getirilmeleri gerektiğini kaydetti.

Ankara'da gerçekleştirilmek istenen Barış Mitingi'ne yönelik gerçekleştirilen ve yüzü aşkın kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırıyla ilgili siyasi iktidar, hala sorumluluk almaktan kaçma çabasında. Saldırıyla ilgili sadece Ankara İl Emniyet Müdürü ile iki şube müdürünü görevden alarak tepkileri hafifletmeye çalışan hükümet, daha önce Suruç ve Diyarbakır'da yaşanan bombalı saldırılarda olduğu gibi "yayın yasakları" ve soruşturma dosyasına getirdiği "gizlilik" kararlarıyla da kamuoyunu bu gündemden uzak tutmaya çalışarak, olayın üstünü örtme telaşında.

Alınan yasak ve gizlilik kararlarıyla sürdürülen hukuksuzluklar, patlamanın daha ilk anlarından başladı. Patlama olduğu anda, ambulans ve sağlık çalışanlarından önce alana polisler gelerek, patlamanın olduğu patlamadan sağ kurtulanlara gaz bombaları sıktı.

Yine savcı da patlamadan ancak 1,5 saat sonra olay yerine gelebildi. Sonrasında savcıların sayısı 4'e çıktı.

Patlama ile ilgili soruşturma dosyası ise bir bütünen TEM Şube Müdürlüğü'nde yürütülmesi gerekmesine rağmen, dosyaya bakan tek ekip müdürlükteki PKK Masası birimi. Dosya kapsamında şu ana kadar 3 kişi gözaltına alındı. Her üç kişi de canlı bombalarla bağlantıları oldukları iddiasıyla gözaltına alındı.

'Ambulans ve polislerin delillerin üzerinde gezdiğine şahit olduk'

Soruşturma aşamasıyla ilgili yaşana gelişmeleri değerlendiren HDP Hukuk Komisyonu üyesi Av. Pınar Akdemir, öncelikle patlama esnasında olay yerinde yapılan inceleme üzerinde durdu.
Akdemir, ayrıntılı bir araştırma yapılması gereken olay yerinde, delillerin üzerinde ambulansların ve polislerin gezdiğine şahit oldukları dile getirdi. Yine savcıların avukatlar olarak kendilerini alandan çıkarmaya çalıştığını paylaşan Akdemir, açılan soruşturma dosyasına getirilen kısıtlama kararı ile ise dosyanın hem kendilerinden ve müştekilerin ailelerinden hem de cenaze yakınlarından kaçırılmaya çalışıldığını ifade etti.
Olay yerinde yapılacak inceme için Adli Tıp'çısından, sağlıkçısına ve savcısına kadar tam bir görevlendirmenin olmadığını kaydeden Akdemir, yine yeterli oranda bir görüntülemenin yapılmadığını söyledi.

'Gizlilik kararı'nın üzerinde tarih bile yok!

Çıkarılan bu "gizlilik" kararının hukuka aykırı olduğunu da söyleyen Akdemir, alınan kararın üzerinde alındığı tarihin bile yer almadığını paylaştı. Akdemir, kararı şu sözlerle eleştirdi: "Bir güvensizlik var ortada. Eğer bu dosyanın mağdurları bu dosyaya ulaşamıyorsa, gelişmelere hakim engelleniyorsa, bu şüphelilere yönelik alınan bir karar değil, katliamın mağdurlarına yönelik bir kısıtlılık kararı olduğunu söyleyebiliriz. Biz bu kısıtlılık kararının Adana MİT TIR'ları dosyasında olduğu gibi sorumlularının bağlarından ve ilişkilerinden endişe edildiğinden verilmiştir."

Savcılık ailelere ve avukatlara duyarsız

İlk gün hukukçular olarak kendi çabamızla yaralılar başta olmak üzere görgü tanıklarını ifadelerini alma noktasında iletişim bilgilerini tespit ettiklerini belirten Akdemir, aynı şekilde cenazelerin teşhisi için ailelerin getirilip götürülmesi noktasında da ailelere eşlik ettiklerini ifade etti. Akdemir, ama savcılık merciinin soruşturmayı bizzat terörle mücadele üzerinden yürütürken aileleri ve ailelerin avukatlarını muhatap alma noktasında duyarsız yaklaştığını kaydetti.

'Davutoğlu'nun söylemleri suçtur'

Akdemir, Davutoğlu'nun açıklamalarının da ciddi olarak araştırılması gereken iddialar olduğunu kaydetti. 'Canlı bombaların listesi elimizde var' söyleminin bizzat ülkenin Başbakanı tarafından dile getirildiğini ve bu söylemin çok açık ve net bir itiraf olduğunu belirtti.
AKP hükümeti tarafından çok sert tartışma ve eylemlere rağmen yasallaştırılan "İç Güvenlik Paketi"ne işarete eden Akdemir, "Bugün bir insan bildiri dağıttığı için tutuklanabiliyorsa, IŞİD gibi kanlı bir çetenin canlı bomba listesinde bulunan kişilerin tutuklanmaması skandaldır. Bu kapsamda Davutoğlu'nun söylemleri hukuken bulunduğu konuma yasal olarak sorumluluk yükleyen söylemlerdir" dedi.

'Davada AİHM'e gitmek için koşulları oluşmuştur'

Akdemir'e göre, katliam davası dosyasının AİHM'e götürülmesi için de tüm koşullar oluşmuş durumda. Akdemir, "AİHM başvuru kriterleri tam da bu kriterlerdir. İç hukukta bunu çözmenin pratiği olmayacağı hallerde AİHM 'başvuru yapabilirsin' diyor. Bu anlamda bu dosyada AİHM önüne gidilebilecek esaslı dosyalardan biridir" diye konuştu.

'Yargılamaya açık hale getirilmelidir'

Dosya kapsamında yetkililerin görevden alınmadığını, sadece görevden uzaklaştırıldığını kaydeden Akdemir, "Bu silsile içerisinde yer alan tüm amir, tüm devlet güvenlik memurlarının, gerekirse sorumlulukları olan tüm bakanların yargılanmaya açık hale getirilmesi gerekir" talebinde bulundu.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

3 gün önce istihbarat alan devlet, alana yakın olan failleri yakalamamış.

 

Ankara'da barış mitingi öncesi bombalı saldırı düzenlediği belirtilen Yunus Emre Alagöz ve Ömer Deniz Dündar soruşturma kapsamında görüntülerin incelenmesiyle kimlikleri tespit edildi. Devletin, ankara'daki mitingten 3 gün önce mitinge yönelik bombalı saldırı istihbaratı aldığı, buna rağmen alana 10 dakika uzaklıkta kahvaltı yapan saldırganların yakalanmaması ve alanda hiç polis olmaması devletin katliama göz yumduğu ihtimallerini kuvvetlendirdi.

 

Ankara katliamının faili olduğu açıklanan Yunus Emre Alagöz ve Ömer Deniz Dündar görüntülerden ve DNA’dan tespit edildi. Suruç katliamındaki canlı bombanın abisi olan Yunus Emre Alagöz’ün 4 aydır aranmasına ve ailesinin yetkililere ihbar etmesine rağmen yakalanmamıştı. Güvenlik zaafiyeti yok iddialarına rağmen ellerinde liste olduğunu açıklayan devlet, mitin günü listede ismi bulunan 2 kişinin alana girmesine göz yumdu.
Ankara’da yapılacak mitingten 3 gün önce devlet yetkililerine mitinge yönelik bombalı saldırı olabileceği yönünde istihbarat geldiği ve bu saldırıyı devletin elinde bulunduğuyla övündüğü 16 kişilik listeden birilerinin yapacağı bilgisi paylaşıldı.
Devletin aldığı istihbaratta saldırganların listesi vardı
Hürriyet’in haberine göre, Ankara Başsavcılığı ile İstihbarat ve TEM polislerinin yürüttüğü soruşturmada görüntüler incelenerek, 2 canlı bombanın kimliğine ulaşıldı. Görüntülerde, faillerin Gaziantep’ten araçla Ankara’ya gelerek miting alanına 10 dakikalık mesafedeki bir yerde kahvaltı yaptıkları ortaya çıktı. Türkiye’nin en merkezi yerinde devletin oluşturduğu ve 3 gün öncesinden alınan istihbaratla mitinge saldırı yapabilme ihtimali olanların yer aldığı canlı bomba listesindeki iki kişinin miting alanında 10 dakika mesafede kahvaltı yapmasına rağmen suçluların yakalanmaması devletin güvenlik zaafiyetini ortaya çıkarıyor. Bakanların yaptığı “güvenlik zaafiyet yok” açıklaması ise devletin bu katliama göz yumduğu ihtimallerini kuvvetlendiriyor.
İstihbarata rağmen polis ancak yaralılara biber gazı atmak için geldi
Hürriyet’te yer alan haberde, alınan istihbarat doğrultusunda Ankara’da operasyon yapıldığı ancak listedeki hiç bir şüpheliye ulaşılmadığı aktarıldı. Ancak istihbarat doğrultusunda saldırganlar hala dışarıdayken miting alanında hiç polisin bulunmaması, polisin saldırıdan sonra yaralılara biber gazı ve coplarla saldırması devletin içindeki IŞİD destekçileri olması ihtimallerini yükseltiyor.
İstihbarat bilgisi, fotoğraf ve kimlik bilgilerinin olmasına rağmen saldırının nasıl önlenemediği tartışılırken, bu noktada zafiyet gösterdikleri değerlendirilen Ankara Emniyet İstihbarat ile Güvenlik Şube müdürleri görevden alındı. Güvenlik ve soruşturma konularındaki eksiklik en üst düzeyde iken konuyla ilgili bakanlıklar için cezai işlem uygulanmıyor, bakanlar istifa etmiyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.