Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kobanê direnişinin filmi; NuJîn


evrensel-insan

Önerilen İletiler

32282.jpg

 

Kobanê’de IŞİD’e karşı verilen savaşın tanığı olan Yönetmen Veysi Altay çektiği görüntüleri NûJîn: Yeni Yaşam adıyla belgesel film yaptı. Filmin Diyarbakır’daki galası 11 Ekim’de yapılacak.

 

Kobanê’deki halkın IŞİD’e karşı verdiği direniş belgesel film oldu. En şiddetli çatışmaların yaşandığı süreçte Kobanê’de bulunan Veysi Altay, çektiği görüntüleri 45 dakikalık bir filmle beyazperdeye taşıdı. NûJîn: Yeni Yaşam adlı yapım, üç YPJ (Halk Savunma Birliklerinin Kadın Gücü) ve bir YPG (Halk Savunma Birliği) gerillasının hikayesine odaklanıyor. Film, “Kadın yaşamdır, yaşam direniştir, direniş de Kobanê’dir” sloganıyla, Kobanê’de IŞİD’e karşı, Elif Kobanê, Viyan Peyman ve Arjînadlı gerillaların savaşın içindeki gündelik yaşamı ve verdikleri mücadeleyi konu alıyor. Film IŞİD’in 15 Eylül’deki Kobanî saldırısına karşılık savaşçıların 5 aylık direnişine ayna tutuyor. 

Yönetmen Altay, belgeselin, Kobanî’deki mücadelenin küçük bir kesitini oluşturduğunu ve bu direnişle ortaya çıkan yeni bir yaşam ve Ortadoğu’nun örneği olduğunu söylüyor. Kobanê’de kurulmak istenen sistemin adını filme verdiklerini belirten Altay, Kobanê’de yaşanan savaş içerisinde çektiği görüntüleri kamuoyuna yansıtmak isteyen bir gazeteci olarak orada bulunduğu belirtti. Altay, “Film fikrini düşünecek zamanımız bile yoktu. Sıcak bir dönemdi. Çok zor şartlarda çekimler yaptık. Sonrasında yaptığımız çalışmayı bir belgesele dönüştürme fikri doğdu. Belgeselin dört karakterinden ikisi savaşta yaşamını yitirdi. Hatta bir arkadaş, yaptığımız röportajdan iki saat sonra yaşamını yitirdi. Onların anısına da böyle bir film çalışması oldu” diyor.

3 Eylül’de İstanbul’da galası yapılan filmin Diyarbakır’daki gösterimi ise Cegerxwîn Kültür Merkezi’nde 11 Ekim günü saat 19:00 da yapılacak. Yapım 13, Ortadoğu Sinema Derneği ve Kayapınar Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleşen film izleyicilerini bekliyor.
Veysi Altay’ın mayın mağdurlarını anlatan Eksik Hayatlar, Cizre’de 1990-95 yılları arasında devlet tarafından kaybedilen yada katledilen insanların hikayelerini  anlatan Faîlî Dewlet ve 33 yıl boyunca oğlunu arayan Berfo Ana’nın hikayesini anlatan Berxwedana 33 salan-DayikaBerfo (33 Yıllık Direniş-Berfo Ana) adlı belgeselleri bulunuyor. Ayrıca Em ênWenda (Kaybolan Biz) adlı kayıpları ve Cumartesi Anneleri’nin mücadelesini anlatan kitap da Altay’ın çalışmaları arasında. (Diyarbakır/EVRENSEL)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.