Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Nerede tassavvurda onu sığacağı bir yer ki misli tasvir edilebilsin!


kemal_kaan

Önerilen İletiler

Aslında tasavvuf ilmiyle inanmayan insanları ikna etmek çok zordur. Çünkü kur-an ilmi her ilmin kaynağıdır tasavvufsa kur-an ilimlerinden bir katredir ve daha çok inancı kökleşmiş bireylerin kabul edeceği bir uslubu vardır. Ama burdan size dikkatinize sunacağım bir konu var.

 

MESNEVİ nin 115-120. beyitlerinden bir alıntı:

Güneşin vucuduna delil, yine güneştir. Sana delil lâzımsa güneşten yüz çevirme.

Gerçi gölgede güneşin varlığından bir nişan verir, fakat asıl güneş her an can nuru bahşeyler.

Gölge sana gece misali gibi uyku getirir. Ama güneş doğuverince ay yarılır (nuru görünmez olur).

Zaten cihanda güneş gibi misli bulunmaz bir şey yoktur. Baki olan can güneşi öyle bir güneştir ki, asla gurub etmez.

Güneş, gerçi tektir, fakat onun mislini tasvir etmek mümkündür.

Ama kendisinden esîr var olan güneş, öyle bir güneştir ki, ona zihinde de, dışarda da benzer olamaz.

Nerede tasavvurda onun sığacağı bir yer ki misli tasvir edilebilsin!

 

Burda 7den 70 e hepimizin bildiği güneşten delil getiriliyor. Ben konuyu şuraya getireceğim bir güneş ki inkarı asla düşünülemez zira her gün bize gerek ısısıyla gerekse ışığıyla nefes gibi hayat kaynağı oluyor. İnsan oğlu güneşin her an hepimizi birden ısıttığını(dur şu insanı ısıtayım sonra sana gelirim demeden) bildiği ve inkar edemediği halde; onunda üstünde bir varlığın bize daima hayat veren bir kudretin var olabileceğine neden ihtimal vermiyor.(tabii bu sözüm inkarcılar için)

 

Güneş batmış olsada biz onu göremesekte biliyoruz ki biz onun ısısıyla yaşıyoruz zira güneşin biraz uzaklaşması dünyanın donması ve mahlukatın yok olması demek. Güneşin bu özelliğini bilindiği ve itiraf edildiği halde beyitte geçen "Baki olan can güneşi öyle bir güneştir ki, asla gurub etmez" e nede inanılmaz. İnsan vücudu o kadar hassas dengelerle dolu ki tesadüfe hiç yer yok bırakın vücudu bir hücre bile tesadüfle izah edilemez acaba bu hücre bu kadar işi kendi kendince mi yapıyor yoksa onu idare eden bir kudret mi var. Güneşin bu kadar uzak olmasına karşın en gizli noktları bile ısıtabildiğine şahitsek, ALLAH ın bütün eksikliklerden Münezzeh bir baki kudretin bu hücreyi idare etmesine hiç şaşırmamalıyız Görünmemeside EL-BATIN ve EL-MÜTEAL sıfatlarındandır. Her şeyden gizli ve her şeyden yüce olmasındandır ve bizim onu göremeyişimiz bizim yaratılışımızdandır Gerçi bu kadar delilden sonra görme isteği ne diye.

Son olarak ALLAH'ın hiç bir şeye benzetilemeyeceğini düşünerek mesneviden aldığım güneş örneğinin benzetme değil delil amaçlı olduğunu belirtmek isterim.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

mevlana bir felsefisttir sözleri kendisini bağlar, mevlana için peygamber değil fakat kitabı var, denmiştir bu mtasavvufların yaptığı tatlı sözlerle insanları mistik istidraci bir dünyanın içine çekip MAHVETMEKTİR!!! 13 senenin ardından yarı kabul edildiğim bu mistik dünyadan kurtularak gerçekleri bulmanın sevinci içindeyim .. saygılar..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Mevlana felsefist değildir. Ama dine ve özellikle islama saldırıların olduğu şu dönemde mevlana gibi bir zat ın bu din- islam çizgisinde oluşu bir kısım insanı rahatsız etmiş olacak ki onu başka bir görüşe sahip olarak göstermeye çalışmışlardır. Zira bu gün islama saldırılarda tutundukları en kuvvetli nokta terör ve gericiliktir. Ama mesneviye bakıldığında hem teröre en ufak bir pirim verecek yer bulunamıyor hemde değil bu gün belki 100 yıl sonraki insanlara hitap edecek bir hoşgörü ve saygı vurgulanıyor. Kitabı var ama pegamber değil sözü de yine o günün büyük alimleri tarafından söylenmiş ve mevlana nın dervişlikteki makamı dindeki büyüklüğü vurgulanmıştır. Ama şurası bir gerçektir ki Mevlana nın dini görüşleri fikirleri günümüz insanına pek hitap edememektedir. Bu zannımca şudur ki mevlana yaşadığı çağda islam en güzel devrelerinden birini yaşıyodu zira milletin çoğunluğu müslüman vede dinine bağlı; ayrıca anadolunun her tarafında dervişler halkı aydınlatıyor her tarafta mevlana gibi yüzlerce derviş var. İşte mesnevi böyle bir devrede yazılmıştır. İnsanların kalbinde şüphe olmayan bir devirde Bu bakımdan mesnevi o günün insanlarına hitap eden bir kitaptır. Ama günümüze baktığımızda öyle düşünce akımları çıkmışki... Mesela kominizm,ateizm... Bu düşünce akımları haliyle Mevlana gibi dervişlere tabii olup yaşayan insanlara soğuk duş etkisi yapıyor kalplerine şüphe düşürüyor. Ve de özellikle türküyede medyanında yayın politikaları bu düşüncelere paralel olarak yapılıyor. Bu durum mevlana gibi eski zaman alimlerini anlaşılmaz hale getiriyor Zira o dönemde dinin doruk noktaları yaşanıyordu o mistik düşüncelerden haz alıyordu günümüzde ise bediuzzaman ın dediği gibi dinin köklerine saldırı var. Bİz mevlanayla dorukları yaşamaya çalışıyoruz ama öte yandan köklere saldırı olduğu için şüpheye düşüyoruz takdir edersinizki dinde şüpheye yer yoktur. Çok şükür ALLAH her devreye ihtiyacını veriyor o günün insanlarına mevlana bu günün insanlarına bediüzzaman. Ama yinede bu kadar saldırıya rağmen bir insan dinini kuvvetli bir şekilde muhafaza edebilmiş ise mevlanadan çok ders alabileceğine inanıyorum. saygılar...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.