Φ bohem Gönderi tarihi: 1 Ekim , 2006 Paylaş Gönderi tarihi: 1 Ekim , 2006 oy dereler dereler neler bilurum neler dahada yazacaktum yedi beni pireler (burasını ben uydurdum) Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Φ marti_name Gönderi tarihi: 1 Ekim , 2006 Paylaş Gönderi tarihi: 1 Ekim , 2006 ella ella metz ella entu ka viyella entu kağin ağhçkenin yar asti kağsiyuz yalla lusnika erand kişer hayde ertag askişer hedev çağn tsemer gélli yar viyel ertag aşkişer aye garmilig aye modinidal kaoçana yar cutme ğhavag ar aye covelin oğnuke kukuliim kukuli deveğ intsi im sevdan yar yesal astezun kuli Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Φ bohem Gönderi tarihi: 1 Ekim , 2006 Paylaş Gönderi tarihi: 1 Ekim , 2006 ey marti güzel marti nereden çikti buşarki bende yetenek yoktur olsaydi sağa yazacaktum bişarki Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Φ marti_name Gönderi tarihi: 1 Ekim , 2006 Paylaş Gönderi tarihi: 1 Ekim , 2006 ey marti güzel marti nereden çikti buşarki bende yetenek yoktur olsaydi sağa yazacaktum bişarki hahahaha Yükledum gur atıma Tortul Hartamasini Nerden öğrendin yarim Adam aldamasini Yükledum gur atıma Hepta tütün taylari Sayarmisun sevduğum Benum gibi aylari Ah vaylari vaylari Geldi kiraz aylari Onbeş yaşında gızın Sallaniyi şalvari Bir sen söyle bir da ben Alalum ahumizi E gız ananla buban Çeksun günahımuzi Burda horon olmayi Çıkalım düze düze Seni gavurun guzi Galkda gidelum bize de Haydi gidelum haydi Karadağa yaprağa Tarasun seni ninen Goysun gara toprağa Garadenizun gumi Yapayirum yükumu Cilveli gollarına Aldurayum uykumu Ufaktır benum yarim O güğümü tutamaz Neyleyim boyleyari Dar günümde yarama Yari yolladım işe Dayanamaz güneşe Yürü bulutum yürü Gölge eyle güneşe Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Φ bohem Gönderi tarihi: 1 Ekim , 2006 Paylaş Gönderi tarihi: 1 Ekim , 2006 aşkolsuuuuuun beğenmedinmi yoksa şiirimi Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Φ marti_name Gönderi tarihi: 1 Ekim , 2006 Paylaş Gönderi tarihi: 1 Ekim , 2006 Hayde gidelum hayde Dağa k'arayemişa Elun nişanlisina Ben nasil deyim hayde Çiktum çami budadum Endurdum yarisina Boyle sevdami olur Girsun yerun dibina K'izilağaç fidani Tepeden budanur mi İnsan sevduği yardan Bu k'adar utanur mi Endum dere duzina Aşlamayi aşladum Sevdaluk eyi şeydur Ben da yeni başladum Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Φ bohem Gönderi tarihi: 1 Ekim , 2006 Paylaş Gönderi tarihi: 1 Ekim , 2006 habu marti çok zeki mikrobikmi neteki kalbi çok temizdur temizdur o dediysa iyidur Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Φ marti_name Gönderi tarihi: 1 Ekim , 2006 Paylaş Gönderi tarihi: 1 Ekim , 2006 sende tam laz kanı var Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Φ bohem Gönderi tarihi: 1 Ekim , 2006 Paylaş Gönderi tarihi: 1 Ekim , 2006 oy marti ressam marti çok vardur kredi karti rahatina düşkündür olmasa sigara tiryaki evet marti özümü çok seviyorum Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Φ marti_name Gönderi tarihi: 1 Ekim , 2006 Paylaş Gönderi tarihi: 1 Ekim , 2006 damarıma bastın bohem ablamdan zar zor kartı aldım bi digital alayım dedim kendime 12 taksit 2. el 3. ayın borcunu ablama yeni ödedim ve MAKİNAMI ÇALDILAR!!!kodak 7330 offfffffffffffffffff Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Φ bohem Gönderi tarihi: 1 Ekim , 2006 Paylaş Gönderi tarihi: 1 Ekim , 2006 yapmaaa kusura bakma hatırlattım istemeden. aslında butür cihazların garantisi bitene kadar sigortalı olması lazım. benim cep öyleydi garantisi bitene kadar çalmalara karşı sigortalıydı. ama yeterki sağlık olsun herşeyin bi çaresi vardır Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Φ marti_name Gönderi tarihi: 1 Ekim , 2006 Paylaş Gönderi tarihi: 1 Ekim , 2006 3-4 gün oldu çalınalı. ya iyi bişi diildi.şuan 400 ytl.ama ben 2. el olduğu için 200 ytl şarz cihazı pilleri 256mb hafıza kartını peşin fiyatına 12 taksite almıştım.ramazan ramazan baya bi saydım çalana...9 ay çalınmış şeyin borcunu öde işin yoksa.kimbilir bi daha ne zaman alırım Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Φ bohem Gönderi tarihi: 1 Ekim , 2006 Paylaş Gönderi tarihi: 1 Ekim , 2006 seni anlıyorum bişey kaybetmekten nefret ederim. öfkesi yeter bende altın bilekliğimi çaldırdım. bikaçyıl önceydi beyaz altınki, çok pahalıdır. bide babamın hatırası. babamada çok düşkünüm. deli olmuştum. ya aptal yerine konulmuş gibi insan çıldırıyo. Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Φ Yağmur Yüreklim Gönderi tarihi: 28 Mart , 2007 Paylaş Gönderi tarihi: 28 Mart , 2007 Rize belgeseli izlemek isteyenler için Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Φ Yağmur Yüreklim Gönderi tarihi: 29 Mart , 2007 Paylaş Gönderi tarihi: 29 Mart , 2007 ardeşenden derlemeler Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Misafir Süper Kız Çocuğu Özo Gönderi tarihi: 29 Mart , 2007 Paylaş Gönderi tarihi: 29 Mart , 2007 KARADENİZ MUTFAĞINDAN YEMEK TARİFLERİ LAHANA SARMA Karalahana yaprakları haşlanır, suyu atılır. 2. su ile tekrar haşlanır, çıkarılıp sudan geçirilir. Parça et satırla küçük parçalara ayrılır. İçine soğan, domates, maydanoz, karabiber, tuz, pirinç yoğrularak yapraklara sarılır. Yeniden pişirilir. Trabzon'da yakın zamana kadar pirinç yerine mısır yarması (şoromul adı verilen el değirmeninde kabaca öğütülmüş mısır taneleri) kullanılırdı. Tenceredenin dibine yemeğe lezzet vermesi için büyük etli kemik parçaları konulurdu. LAHANA KAVURMASI Lahanalar yıkanp haşlanır, suyu dökülür. Trabzon yağı ile bir miktar içyağı bir sahanda eritilir ve bol miktarda soğanla kavrulur. Haşlanmış barbunya fasülyesi, tuz ve biber ilave edilip kavurmaya devam edildikten sonra en son lahana katılır. Kısa bir süre daha karıştırdıktan sonra sıcak olarak yenilir. *Tüm Karadeniz bölgesinde, farklı isimler ve küçük farklılıklarla yenilir. LAHANA DİBLESİ* Karalahana seçilip haşlandıktan sonra süzlür. Bir tencerede bol soğan ve yağ kavrulur. Haşlanan lahananın yarısı tencereye konulur. Üstüne küp küp doğranan patatesler ve pirinç, karabiber tuz ve kalan lahana eklenir. Bir bardak suyla ağır ateşte pişirilir. Pişirildikten sonra bir kere karıştırııp servis yapılır. * Ordu, Giresun ve Batı Trabzon HARHAŞİ (DUDEYİ)* Saplı karalahana yemeğinin Hopa'daki adı "harhaşi" (haşlama) dır. Arhavi ve batısında ise "dudeyi" (karalahana sapı) adı verilir. İlk önce saplı karalahana haşlanır, suyu dökülür. Yeniden taze su konulur ve haşlanır. İkinci haşlamada iç yağı (alima), acı biber (laşani pipeyi), sıvı yağ (yada tereyağ), tuz konulur. İyice pişirilir, piştikten sonra bir tepsiye çıkarılır. Kökler yanyana sıralanır. Üstüne bol ceviz, bir sahanda 4-5 diş sarmısak, tereyağı atılır. Yemeğin suyundan ilave edilip kaynatılır. Tepsinin üzerine dökülür. Sıcak mısır ekmeği ile yenilir. * Laz yemeği LAHANA EZME/VURMA* Köksüz karalahana haşlanır suyu dökülür. İkinci defa su tazelenir. İç yağı, acı biber, terayağı yada sıvı yağ, tuz konulur. İyice pişirilir. Piştikten sonra ezilir. Yakın zamana kadar bzme işinde otantik mutfak gereçleri kullanılırdı. Trabzon köylerinde "gudal" adı verilen ahşap mikser Rize ve Artvin sahilindeki Laz köylerinde ise "kirza" adı verilen şekil olarak farklı ahşap alet kullanılır. * Tüm Doğu Karadeniz LAHANA ÇORBASI* Ayıklanan lahanalar, el ile küçük parçalara ayrılır, sonra yıkanır. Lahana parçaları kaynar su içine atılır. Lahana haşlanan su dökülür. Yeniden su kaynatılır, ıılık suda bir gün bekletilmiş fasülyeler bu suya atılır ve yeniden haşlanır. Büyük parçalı mısır yarmaları, büyükçe bir kemik parçası (günümüzde et suyu), haşlanmış lahana parçaları ve iç yağı ve çok az mısır unu- arzu edilirse kırmızı biber- ilave edilirek pişirilir. *Tüm Doğu Karadeniz LAHANA TURŞUSU* Haşlanan lahanalar, bidonlara su, sarmısak ve acı biberle birlikte doldurulur. İki hafta bekletildikten sonra soğanla kavrularak yenilir. * Batı Trabzon, Ordu, Giresun LAHANA YEMEĞİ* Yıkanıp küçük parçalara ayrılan lahana yaprakları, kaynar suda haşlanırlar. Haşlanan su dökülür. Başka bir encerede haşlanan suya içyağı, kıyma, doğranmış soğan, tuz , mısır yarması - yöreye göre fasülye- ilave edilirek pişirilir. LAHANA GULİYA * Lahanalar önce ayıklanıp bol su ile yıkanır. Saplarıyla birlikte büyük parçalara ayrılarak bol tuzlu suda, bir kremul vasıtasıyla, bahçedeki gorelin yada evin hayatında bulunan ocağın tavanına bağlanmış olan orta boy kazanda haşlanır. Pileki ya da bir tepsinin dibi yağlanır ve üzerine bayatlamış mısır ekmek artıkları dökülür. Lahananın haşlama suyuyla mısır ekmekleri ıslatılır. Üzerlerine lahana yaprakları serildikten sonra üzerine kızdırılmış yağ gezdirilip saçayğın üzerinde hafif odun ateşinde pişirilir. YABANİ LAHANA (GALDİRİK) YEMEKLERİ* *Ziraati yapılmayan yazın bahçelerde kendiliğinden yetişen "galdirik" karalahanaya benzer bir ottur. Ordu civarında "galdirik" daha doğuda yabani lahana adı verilir. Galdirik yemeği:Temizlenip yıkayıp soğuk suda haşlanır ve süzülür. Yeşil soğan ve pırasayla kavrulur. Galdirik turşusu:Yıkanıp, haşlanan galdirik soğutulduktan sonra tuz, sirke ve sarmısakla birlikte bir kavanoza konulur. Yedi gün bekletildikten sonra sofraya çıkartılır. Galdirik dolması (Sarması): Aynı karalahana sarması gibi, galdirik yaprağı kullanılarak dolmasıda yapılır. YOĞURTLU PEZÜK* Pezük ilk önce seçilip temizlenir, haşlanır, süzülür. Yağda kavrulan pezük hafif ılınınca üstüne sarmısaklı yoğurt dökülür. Fatsa, Kumru köyünde bu yemeğe “borona” adı verilir. * Ordu, PAZI BURMALISI* Haşlanmış pazıların, soğanla kavrulduktan sonra bir hamurun içerisine konulup tepside pişirilmesiyle yapılan bir tür börektir. PAZI YEMEĞİ Pazılar önce ayıklanır daha sonra haşlanır. İnce parçalara ayrılan pazılar Ordu civarında salça, soğan ve yağla kavrulup içine bulgur ve baharat katılarak, Trabzon civarında ise soğan yağla kavrulup içine mısır yarması, nane, soğan (çok eskiden yabani soğan), kılçıkları ayıklanmış hamsi ilave edilerek yapılılır. Sıcak yada soğuk yenebilir. *Ordu, Rize arasında yapılır. PAZI KAYGANA* Yıkanıp, küçük parçalara ayrılan pazılar, ince doğranıp tuzlanmış soğanlar, nane, maydanoz, yumurta ve mısır unu ile karıştırılarak bir tavada iki taraflı kızartılır. Pazıya Lazca sotoliya, Trabzon Rumcası Lames, Giresun Türkçesinde ise Pezük adı verilir. * Tüm Doğu Karadeniz SAKARCA YEMEKLERİ* Sakarca mıhlaması: Sakarca temizlenir, haşlanır ve süzülür. Soğanla ve baharatla kavrulur. Kavrulan sakarca bir kez karıştırılır ve üstü kapatılıp 10 dakika bekletildikten sonra yenmeğe hazırdır. Sakarca Kayganası: Mıhlaması gibi haşlanır, temizlenir ve süzülür. Suyu kalmayacak şekilde süzüldükten sonra börek tavasında önlü arkalı yumurtayla beraber kızartılır. Sakarca Turşusu: Sakarca temizlenip, haşlanıp, süzüldükten sonra soğutulur. Bir kavanoza sarmısak, biber ve sirkeyle konulur. 3 gün bekletilir. Çöklüce Çorbası: Fatsa’nın Kumru Köyü’nde (Kaynak: Necla Demiröz) Sakarca’ya Çöklüce denilir. Doğranan çöklüceler, kavrulan soğan ve salçanın içine atılır. Üstüne pirinç, tuz ve su eklenip çorba kıvamında pişirilir. *Taze sarmısağa benzer, yaprakları daha incedir. Mıhlaması, kayganası, çorbası ve turşusu yapılır. Ziraati yapılmayan, bahçelerde kendiliğinden yabani olarak yetişen sakarca ilkbahar mevsiminde toplanır ve tüketilir. *Ordu - Trabzon arasında yenilir. MANTAR (TİRMİT)* Mantara benzeyen, beyaz, sarı, krem rengi olmak üzere çeşitli formlarda yabani olarak yetişen yöreye özgü bir bitkidir. Haşlanarak bol soğan ve yeşil biberle kavrulur. İsteğe göre yufka rasına konularak da yenilir. Fatsa’da soğan, yeşil biber, domatesle kavrulur ve içine mısır ekmeği doğranır. *Trabzon'un batısı, Ordu, Giresun KEŞKEK* Yörede buğdaya “keşkek” adı verilir, düğünlerde yapılan bir yemektir. Akşamdan bir tencerede ıslatılan keşkek bir gün sonra haşlanır ve ilk suyu süzülür. Ayrıca pişirilen tavuklar, kemiklerinden ayrılarak paraçalanır ve keşkek içine atılır. Birlikte pişirilen karışım servis yapılırken üstüne tereyağlı salça eritilir. *Tüm Batı, ve Orta Karadeniz'de Trabzon'a kadar yapılır. Trabzon'da ise sadece Şal Pazarı (Ağasar) bölgesinde yapılır. Trabzon, Rize, Gümüşhane ve Artvin sahilinde bilinmez ve yapılmaz. HAMSİLİ PİLAV* Temizlenip , yıkanan hamsilerin kılçıkları hamsiler parçalanmadan çıkartılır. Otantik olarak yapılmak istenirse pilekiye, günümüzde ise tepsi yada güvece, hamsiler sırtları tabana bakacak şekilde yanyana dizilirler. Yağda kavrulan soğana, fıstık, kuru üzüm, tuz ve pirinç ilave edilirek iç pilav pişirilir. Pilava az miktarda şeker ve karabiberde katıldıktan sonra pilekideki hamsilerin üzerine yayılırlar. Tepsinin en üst kısmına kalan hamsiler sırtları tavana bakacak şekilde dizilir. Üstüne sıcak tereyağı dökülen tepsi saçyağaı yada fırında pişmeye bırakılır. Hamsiler kuruyup kızardıklarında yemek hazırdır. Lazca "kapçoni pilavi" denilen bu yemeğe Hopa civarında üzüm ve fıstık konulmaz. * Tüm Doğu Karadeniz HAMSİ KAYGANA (KARGANA)* Mısır unu, buğday unutuzlanmış hamsi, maydanoz, süt, yumurta, yağ ve tuz. Tüm bu maddeler doğranarak inceltilir. Biraz sıvı yağla ağır ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Laz bölgesinde maydanoz yerine "kinzi" adı verilen kokulu yöresel bir ot kullanılıp kayganaya süt konulmaz yerine domates, ile sivri biber ilave edilir ve kargana adı verilir. Köylerde toprak zeminli mutfaktaki ateşin üzerine üç saç ayağı kurulur . Bunun üzerinde pileki de pişirilirmiş. Yemeğin üzeri incir yapraklarıyla örtülür, bu yaprakların üzerine köz konularak yukarıdan da ısınması sağlanırmış. *Tüm Doğu Karadeniz sahili HAMSİLİ EKMEK* Özü mısır ekmeği olan ve içinde az miktarda salamura hamsi karıştırılnış bulunan ekmektir. Ekmek pişirmeye tahsisedilmiş pilekide pişer. Bir katıkla değil, pasta veya kurabiye gibi tek başına yenir. Normal ekmekten daha tuzludur. Yanında salatalık veya soğan gibi garnitürler mutlaka bulunmaktadır. Hamsili ekmeğe Lazca kapçon mçkudi, Trabzon Rumcasında ise Hapşozim adı verilir. Hamsili ekmek sade yapılacağı gibi içine pazı, pırasa, lahanada atılarak lezzeti atılabilir. Hamsili ekmek, "hamsi" konulmadan yapılırsa, Doğu Trabzon'da "mertezim" olarak adlandırılır. İlkbaharda yetişen yabani tür bir soğan (adını unuttum), nane (lözme), patates (yemasi), karalahana, iç yağı (steas), mısır unu, tuz yoğurularak pileki’de yapılan bir çeşit ekmektir. Günümüzde yabani soğan bulunması zor olduğundan kullanılmamakta normal soğan ve pırasa ile yapılmaktadır Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.