Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kutup Ayısı


kaan_bebeto

Önerilen İletiler

Kutup ayıları kutup bölgesinde yaşayan etobur canlılardır. Ağırlıkları 800 kilograma, boyları 2,5 metreye erişir. Kutup ayıları, buzlarla kaplı bir yaşama alanında yaşadıkları için onları soğuktan koruyan beyaz kalın kürkleri vardır. Bu kürk yüzmeye de elverişlidir. Suyun içindeyken tüyler bir araya gelerek birbirine yapışır ve kutup ayısı su geçirmez yumuşak bir dalış elbisesi giymiş gibi olur.

 

kutup_ayisi3.jpg

 

Kutup ayılarının bedeninin aşırı ısındığı zamanlar bile olur.

 

Bu nedenledir ki, çoğu zaman kutup ayıları hararetlerini gidermek için vücutlarını buza sürterler.

 

Kürkünün bu özellikleriyle kutup ayısı 37 derece olan beden sıcaklığını, suyun içinde ya da üstünde olsun, uzun süre koruyabilmektedir.

 

 

 

Kutup ayılarının kürkleri beyaz tüylü gibi görünse de her bir tüy aslında içi boş şeffaf bir tüp gibidir. Bu tüpler, güneş ışınlarını doğrudan ayının derisine ileterek onun ısınmasını kolaylaştırır.

 

Derilerinin hemen altındaki kalın yağ tabakası onları kutup soğuğundan korur. Parmaklarının arasındaki oyuklar sayesinde buz yüzeyini vakum etkisiyle kolayca kavramasını sağlar. Böylece buz üzerinde uzun mesafeleri kaymadan kolaylıkla yürüyebilir.

 

Böylece saatte 10 kilometre hızla yüzebilir ve 100 kilometre gibi bir mesafeyi dinlenmeden katedebilir . Geniş ayakları yüzmelerini de kolaylaştırır.

 

 

 

Kutup ayıları çok iyi yüzerler. Hiç dinlenmeksizin yaklaşık 100 kilometre yüzen kutup ayıları görülmüştür. Vücut ısılarını korumak için küçük kulakları ve küçük kuyrukları vardır. Kulak ve kuyrukları küçük olduğu için bunların yüzeyindeki damarlar yoluyla ısı kaybetme olasılığı en aza inmiş olur.

 

Yaşadıkları bölgeler buzlarla kaplı olduğu için kutup ayıları su içmezler. Vücutları için gereksinim duydukları suyu aldıkları besinlerdeki yağları parçalayarak elde ederler. Bu yüzden de yağlı besinler yemeleri gereklidir.

 

Kutup ayısı bu uçsuz bucaksız buz çölünde avlanmak için uzun mesafeleri kat etmektedir. Bu arada güvendiği bir duyusu vardır: koklama. Kutup ayısının burnu oldukça hassastır. Öyle ki 30 km ötedeki bir fokun kokusunu bile rahatlıkla duyar.

 

 

 

Sadece dişi ayılar kış uykusuna yatmak için kendilerine yuva kazarlar. Erkek ayıların kış uykusu ise “yürürken kış uykusu” olarak adlandırılabilir. Erkek kutup ayıları, kış uykusu sırasında vücut ısılarını, kalp atış hızlarını ve metabolizmalarını düşürürler ancak, buna rağmen yürümeye, avlanmaya ve beslenmeye devam ederler.

 

Anne adayı kutup ayısı ise kış uykusuna girdiği dönemde hiç enerji harcamamak ve yavrularının daha iyi beslenmesini sağlamak için metabolizmasının hızını düşürür. 7 ay boyunca metabolizmasındaki yağı proteine çevirir ve yavrularının beslenmesini sağlar. Bu 7 aylık süre boyunca kendisi hiç beslenmez. Kalp atışı oranını dakikada 70'den 8'e kadar indirebilir ve metabolizmasını yavaşlatır. Bu dönemde yemek yemediği gibi doğal ihtiyaçlarını da karşılamaz. Böylelikle yavrularını doğuracağı dönemde fazla enerji harcamamış olur.

 

 

 

Buzdan bir dünyada, hayatından oldukça memnun yaşamakta olan kutup ayıslarının sırrı, onların bu koşullara uygun olarak yaratılmış olmalarıdır. Yüce Allah her canlıyı olduğu gibi, kutup ayısını da ihtiyaçları doğrultusunda en mükemmel tasarımla yaratmıştır.

 

alıntıdır...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...

26068397395264.jpg

 

 

Kutup ayısı avı çevrecileri ayaklandırdı

Kutup ayıları için şimdiye kadar en büyük tehlike, küresel ısınma olarak biliniyordu.

 

Ancak, nesilleri tükenen ayıların yeni "düşmanı" turistler oldu. Kanada şirketlerinin 35 bin dolardan başlayan

 

fiyatlarla pazarladığı "rehber, ısıtmalı çadır, özel kızaklar ve çeken köpekler"

 

paketini alan zenginler, kutup ayısı avına çıkıyor.

 

Turlar ortalama 1-2 hafta sürüyor ve müşteriler toplam 6 kutup ayısı öldürüyor.

 

Hayvan hakları ve çevre örgütleri ise bu "turistik" gezilere ateş püskürüyor.

 

Dünyadaki 22 bin kutup ayısının yüzde 60'ının yaşadığı Kanada, yurt dışından gelen avcılara izin veren tek ülke.

 

Rusya, Amerika ve Grönland sadece kendi vatandaşlarına av izni tanırken, Norveç ava izin vermiyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 7 ay sonra...

81625.jpg

 

Kutup ayıları için koruma alanı...

 

 

 

Alaska'da, kutup ayılarını korumak için bir alan oluşturulacağı bildirildi.ABD İçişleri Bakanlığının balıkçılık, parklar ve hayvanların korunmasından sorumlu yetkilisi Tom Strickland, soyu en fazla tükenme tehdidiyle karşı karşıya olan kutup ayılarını korumak için, Fransa'nın yüz ölçümünden biraz daha küçük bir alanın ayıların korunmasına ayrılacağını belirtti.

 

 

 

Strickland, Kuzey Kutbunda küresel ısınmadan dolayı buzulların erimesinin o bölgedeki yaşayan ayılar için en ciddi tehdidi oluşturduğunu söyledi.

 

Amerikalı yetkili, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin, eski Başkan George Bush yönetiminin aksine, "kendisini tamamıyla kutup ayısının korunmasına adadığını" ifade etti.

 

 

 

Bush yönetimi, Alaska'daki petrol ve doğal gaz aramalarını engellememek için kutup ayılarına koruma bölgesi oluşturtmamıştı.

 

Kararı memnuniyetle karşılayan çevreci örgüt Sierra Club, ABD'nin kararını, kutup ayılarını koruma yönünde atılmış

 

"çok önemli bir ilk adım" olarak niteledi.

 

 

 

Örgütün başkanı Carl Pope, yayımladığı yazılı açıklamada, "Küresel ısınma ve denizde petrol aramalarının yarattığı tehlikelere karşı mücadele

 

etmemiz gerekiyor" dedi.

 

 

Kutup ayıları için oluşturulacak bölgenin yüz ölçümü 520 bin kilometre kare olacak

 

ve Alaska sahiline yakın bir dizi adayı, Kutup bölgesindeki buzulları ve Alaska sahili boyunca uzanan toprakları ve nehirleri içine alacak.

 

 

 

~~~

 

Arada bir de olsa, böyle haberleri de okumak güzel oluyor..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.