Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yaşlandıkça Uyumak Neden Bu Kadar Zorlaşıyor?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Yaşlandıkça Uyumak Neden Bu Kadar Zorlaşıyor?

Tatlı Rüyalar Yok

Bütün gece savaş, enflasyon ya da politika hakkında endişelenerek uyanık olmasanız bile, bu uyuduğunuz anlamına gelmez. 50 yaşın üzerindeki pek çok insan için değerli bir rüya durumu yoktur çünkü düzgün bir gece uykusu yoktur. Uykusuzluk yaşlı yetişkinler arasında sıklıkla görülür ve erken uyanmayı, uykuya dalmanın daha uzun sürmesini ve gece boyunca sık sık uyanmayı içerir. İşte geceleri sizi ayakta tutabilecek şeylerden bazıları.

Uyku Apnesi

mae-815567.jpg

Bu yaygın durum, uyku sırasında üst hava yolunun tıkanması ve hava akışının durmasıyla ortaya çıkar. Aşırı kilolu olmak, 40 yaşın üzerinde olmak ve erkek olmak, pek de sessiz olmayan, uykuyu bozan bu sendromun riskini artırıyor. Tedavi edilmezse kalp durması ve ani ölüm iki olası sonuçtur. Neyse ki tedavi edilebilir.

Şişmanlık

Bu kaçınılmazdır; yaşlandıkça metabolizmanız yavaşlar ve doğru egzersiz yapmazsanız ve doğru beslenmezseniz kilo alırsınız. Bu ekstra dolgu genellikle apne gibi uyku bozukluklarıyla ilişkilidir. Johns Hopkins araştırmacıları göbek yağını kaybetmenin daha iyi uykuya yol açabileceğini buldu. Diğer yönde de işe yarıyor: Uluslararası Obezite Dergisi'ndeki bir rapor, uyku sorunlarının muhtemelen kilo vermeyi zorlaştırdığını ortaya çıkardı.

Prostat Sorunları

Erkekler yaşlandıkça prostat bezleri sıklıkla büyür. İyi huylu prostat hiperplazisi olarak bilinen bu durumun yaygın bir belirtisi, geceleri idrara çıkma sıklığının artmasıdır. Yatmadan önce sıvı alımının sınırlandırılması, kafeinli içecekler ve çikolata gibi yiyecekler gibi bilinen idrar söktürücülerden kaçınılması gibi, gece boyunca idrara çıkma ihtiyacının azaltılmasına da yardımcı olabilir.

Menopoz

Büyük "M." ile eğlence asla bitmez. Ateş basması ve ruh hali değişiklikleri yeterli değilse, menopozla ilgili sorunların uzun listesine uykusuzluğu da ekleyin. Menopoz ve menopoz sonrası dönemdeki kadınlar uykudan daha az memnun kaldıklarını ve %61 kadarı uykusuzluk yaşadıklarını bildirmektedir. İyi haber: Eğer savrulup duruyorsanız doktorunuz size yardımcı olabilir. Uykudaki değişim kısmen hormon oranlarındaki değişime bağlı olabilir ve bu tedavi edilebilir.

Kalp Sorunları - Göğüs Ağrısı

Yaşlandıkça kalp kaslarımız yıpranır ve bu da kalp sorunlarına neden olur. Uykusuzluk ile kronik kalp yetmezliği arasında bir bağlantı vardır. Göğüs ağrısı rahatlamayı, uykuya dalmayı ve uykuda kalmayı zorlaştırabilir. Daha da kötüsü, uzanmak nefes darlığına neden olabilir ve bu da sorunu daha da kötüleştirir. Sonuç olarak kronik kalp yetmezliği yorgunluğa ve uykunun bölünmesine neden olabilir.

Horlama

Horlama hayatın her döneminde ortaya çıksa da yaşlandıkça daha sık görülür. Boğazdaki kas tonusunun kaybı, boyun çevresinde yağ birikintileri ve boğazın daralması, hava yolunda daha az yer bırakır; dolayısıyla iğrenç gece horlamaları ortaya çıkar. Uyku Vakfı, hava yolu içindeki ve çevresindeki gücü artırmaya yardımcı olacak bir dizi sözlü egzersiz önermektedir. Kilo vermek yardımcı olacaktır... tıpkı didgeridoo oynamak gibi. Didgeridoo mu? Evet didgeridoo.

GERD/Asit Reflü

Mide yanması yaşamak hiç eğlenceli değil; bu yüzden uyuyamamak daha da kötü. Ne yazık ki burada dikkat edilmesi gereken tehlikeli bir döngü var. Evet, gastroözofageal reflü hastalığı uyku bozukluğuna neden olur, ancak uyku yoksunluğu da GÖRH'yi daha da kötüleştirir. GERD hastası olduğunuzda uzanmanız önerilmez. Bu bir Catch-22 değil mi? Ne yapacaksın, ayakta mı uyuyacaksın? Doktorlar akşam 7'den sonra yiyecek alımının sınırlandırılmasını ve yumuşak bir diyete sadık kalınmasını tavsiye ediyor.

Sirkadiyen Ritimindeki Değişiklikler veya Bozukluklar

Yaşlandıkça derin uykuya ulaşma yeteneğimiz sınırlıdır. Yaşlı insanların yatakta daha az zaman geçirmesinin nedenlerinden biri de budur. Sirkadiyen fonksiyon yaşlanmayla birlikte bozulur. Bunu dinamik bir saat, davranışımızda, fizyolojimizde ve metabolizmamızda sürekli değişen bir ritim olarak düşünün. Yaşlandıkça bu ritimdeki kalıplar değişerek uyumayı zorlaştırır.

İlaçlar

Yaşlanmak, parçaların aşınmaya başlaması anlamına gelir. Onları çalışır durumda tutmak çoğu zaman ilaç almayı gerektirir. Elbette daha uzun yaşıyoruz, ancak reçeteli ilaç kokteyllerini de bırakıyoruz; her birinin kendine özgü yan etkileri var. Örneğin tiroidinizle ilgili bir sorununuz varsa ve ilaç seviyeniz ayarlanmamışsa, iyi bir gece uykusu çekmek yerine kendinizi tavana bakarken bulabilirsiniz. Herhangi bir ilaca başlamadan önce daima doktorunuza danışın ve yeni ilaçların, özellikle de uykusuzluk içeriyorsa, olası yan etkilerini öğrenin.

Gürültü Sorunları

Gürültü, uykunun "hafif aşaması" sırasında uykuyu bölme eğiliminde olduğundan ve yaşlılar zaten bu "derin aşamaya" ulaşmakta zorluk çektiğinden, bu "gece çarpmalarının" yaşlıları gençlerden daha fazla uyandırması şaşırtıcı değil. O kahrolası araba alarmı, komşunun havlayan köpeği, açık bir pencerenin önünden geçerken konuşan insanlar bile rahatsız edici olabilir. Uyumaya fırsat bulamadan gürültünün sizi uyandırdığını fark ederseniz, bir çift gürültü önleyici fiş deneyin.

Depresyon

Yaşlandıkça bazı beyin fonksiyonları bozulabilir. Bilişsel yeteneklerimiz azalır ve bu da yaşlıların psikolojik ve duygusal refahını etkileyebilir. Depresyon genellikle uyku problemlerinde bir faktördür ve ele alınması gerekir. Sorunun kökenine inmek için bir doktora gidin.

Güneş Işığına Sınırlı Maruz Kalma

Yaşlı insanlar genellikle yeterince doğal, dış mekan ışığı ve güneş ışığı alamazlar. Bu, sirkadiyen ritmin bozulmasına neden olarak iyi bir gece uykusunu engelleyebilir. Bu özellikle hareket kabiliyeti kısıtlı veya dış mekana erişimi kısıtlı olanlar için geçerli olabilir. Bir yatağa veya tekerlekli sandalyeye mahkumsanız veya başka nedenlerden dolayı ihtiyacınız olan güneş ışığını alamıyorsanız, ışık terapisini vücudunuzun iç uyku saatini düzenlemenin bir yolu olarak düşünebilirsiniz.

Huzursuz bacak sendromu

Willis-Ekbom Hastalığı olarak da bilinen huzursuz bacak sendromunun oranları, insanlar 50 yaşına geldikten sonra artıyor. Bu sinir bozucu durum, sanki bacaklarınızı sürekli hareket ettirmeniz gerekiyormuş gibi geliyor; Biraz uyku yakalamaya çalışırken yorucu olabilir. Sebeplerin düşük demir seviyeleriyle ve demirin beyindeki dopamin seviyelerini nasıl etkilediğiyle ilgili olabileceği düşünülüyor. Doktorlar semptomları hafifletmek için yatmadan bir saat önce parlak ışıkların sınırlandırılmasını, sıcak banyo yapılmasını ve papatya çayı içilmesini ilaçsız seçenekler olarak öneriyor.

Termoregülasyon Kaybı

Yaşlandıkça sıcak kalmak zorlaşır. Bunun nedeni vücudun çekirdek sıcaklığını koruma ve düzenleme yeteneğini kaybetmesidir. Bu, erken kalkmaya zorlayarak veya uygun zamanda uyuyamamaya neden olarak uykunun bozulmasına neden olabilir.

Yanlış Yatak

Ağrılar ve sızılar, özellikle eklem ağrıları, uyku bozukluklarına neden olabilir. Vücudumuz değiştikçe yataklarımız da değişmeli. Eklem ağrısı, artrit veya herhangi bir gerginlikten şikayetçiyseniz ve bu durum uykunuzu bölüyorsa, yeni bir yatak almayı düşünmenin zamanı gelmiş olabilir.

Kaynak: Cheapism

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.