Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

4,5 milyon kat daha hızlı internet mi? Aston Üniversitesi bunu mümkün kılıyor


Önerilen İletiler

  • Admin

4,5 milyon kat daha hızlı internet mi? Aston Üniversitesi bunu mümkün kılıyor

Aston Üniversitesi'ndeki araştırmacılar çığır açan yeni bir gelişmeyle, ortalama ev genişbantından 4,5 milyon kat daha hızlı bir internet veri iletim hızına ulaştı. Bu benzeri görülmemiş hız, daha önce fiber optik sistemlerde kullanılmamış olan belirli yeni dalga boyu bantları kullanılarak elde edilen, şimdiye kadar kaydedilen en hızlı hızdır.

web-3963945.jpg

Uluslararası işbirliğinin bir parçası olarak ekip, tek bir standart optik fiber kullanarak saniyede 301 terabit veya saniyede 301.000.000 megabit hızında veri aktardı. Bunu bir perspektife oturtmak gerekirse, Ofcom'un Eylül 2023'te yayınlanan Birleşik Krallık ev geniş bant performans raporunda ortalama geniş bant hızının yalnızca 69,4 Mbit/s olduğu belirtildi.

Atılımın arkasında

Verilerin başarılı bir şekilde iletilmesi, Aston Fotonik Teknolojileri Enstitüsü'nden Profesör Wladek Forysiak ve Dr. Ian Phillips'in ortak çabalarının sonucuydu. Japonya'daki Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojileri Enstitüsü'nden (NICT) ve ABD'deki Nokia Bell Laboratuvarlarından araştırmacılarla birlikte çalıştılar.

Daha fazla veriye olan talep arttıkça, yeni geliştirilen bu teknolojinin gelecekteki talebi karşılamaya yardımcı olması bekleniyor. Bilim adamları, normal bakır kabloların hız açısından eşleşemeyeceği bir ortam olan ışığı kullanarak bilgi ileten küçük boru şeklinde cam şeritler olan optik fiberleri kullandılar.

Hızın arkasındaki bilim

Ekip bu başarıya, normal fiber optik sistemlerde henüz kullanılmayan yeni dalga boyu bantlarını internete açarak ulaştı. Farklı dalga boyu bantları, optik fiberden iletilen ışığın farklı renklerine eşdeğerdir. Bunu, bu bantlara erişmek için optik amplifikatörler ve optik kazanç dengeleyiciler adı verilen yeni cihazlar geliştirerek başardılar.

Dr. Phillips, Aston Üniversitesi'nde bir yönetim cihazının veya optik işlemcinin geliştirilmesine öncülük etti. Şöyle açıkladı: "Genel anlamda veriler, ev veya ofis internet bağlantısı gibi bir optik fiber aracılığıyla gönderiliyordu. Ancak ticari olarak temin edilebilen C ve L bantlarının yanı sıra, E bandı ve S bandı olarak adlandırılan iki ek spektral bant kullandık. Bu tür bantlara geleneksel olarak ihtiyaç duyulmadı çünkü C ve L bantları tüketici ihtiyaçlarını karşılamak için gereken kapasiteyi sunabiliyordu."

"Son birkaç yıldır Aston Üniversitesi, elektromanyetik spektrumda C bandına bitişik olan ancak yaklaşık üç kat daha geniş olan E bandında çalışan optik amplifikatörler geliştiriyor. Cihazımızı geliştirmeden önce hiç kimse E-bant kanallarını kontrollü bir şekilde düzgün bir şekilde taklit edemiyordu" diye ekledi Phillips.

İnternetin gelecekteki etkileri

Profesör Forysiak şunları ekledi: "Omurga ağındaki iletim kapasitesini artırarak, deneyimimiz son kullanıcılar için büyük ölçüde geliştirilmiş bağlantılara yol açabilir. Bu çığır açan başarı, daha hızlı ve daha güvenilir veri iletimi için iletişim ağlarında devrim yaratmada fiber optik teknolojisinin ilerlemesinin kritik rolünü vurguluyor.”

“Mevcut spektrumun daha fazlasını kullanarak sistem kapasitesinin arttırılması (yalnızca geleneksel C bandı değil aynı zamanda L, S ve şimdi de E bantları gibi diğer bantlar da bu bant genişliğini sağlama maliyetini düşük tutmaya yardımcı olabilir). Ayrıca mevcut fiber ağından daha fazla yararlandığı, veri taşıma kapasitesini arttırdığı ve kullanım ömrünü ve ticari değerini uzattığı için daha fazla, daha yeni fiber ve kabloların dağıtımından daha "daha yeşil bir çözüm"dür."

Bu çığır açan deneyin sonuçları Mühendislik ve Teknoloji Enstitüsü tarafından yayınlandı ve Ekim 2023'te Glasgow'da düzenlenen Avrupa Optik İletişim Konferansı'nda (ECOC) son teslim tarihi sonrası makale olarak sunuldu. Bu başarı yalnızca önemli bir sıçramayı temsil etmekle kalmıyor. Veri iletim teknolojisinde ileriye doğru ilerlemekle birlikte, aynı zamanda bu alanda gelecekteki araştırmalar için de yeni bir ölçüt oluşturmaktadır.

Verilerin Aston Üniversitesi'ndeki ekip tarafından bu kadar yüksek hızlarda başarılı bir şekilde iletilmesi, optik fiber teknolojisinin potansiyelinin bir kanıtıdır. Daha fazla veri talep etmeye devam ettikçe, bunun gibi yenilikler bu talepleri karşılamada hayati önem taşıyacak ve aynı zamanda dijital geleceğimiz için daha yeşil bir çözüm sunacak.

Kaynak: Interesting Engineering

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.