Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Araştırma: Dindar insanlar daha mı mutlu? Bilim bu konuda oldukça açık


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Araştırma: Dindar insanlar daha mı mutlu? Bilim bu konuda oldukça açık

Dinin dünyadaki etkisine ilişkin tartışmalar uzun süredir devam etmektedir. Ancak bu tartışmanın bilimsel açıdan büyük ölçüde çözüme kavuşturulmuş bir yönü var. İstatistikler ve ampirik kanıtlar açısından bakıldığında, dindar insanların mı yoksa dindar olmayanların mı daha mutlu olduğu hakkında ne kadar bilgimiz var?

candlelights-2179184.jpg

Görünüşe göre çok fazla. Genel olarak sağlık ve din üzerine literatür oldukça geniştir. Örneğin, konuyla ilgili araştırmaları özetleyen bir Oxford University Press kitabı neredeyse 900 sayfadan oluşuyor. Bu "Din ve Sağlık El Kitabı"ndaki analizde, sağlık ile "dindarlık ve öznel refah, mutluluk veya yaşam doyumu" ölçümleri arasındaki ilişki üzerine 326 makaleyi incelediler ve bu çalışmaların %79'unun dinsel olduğunu bildirdiğini buldular. insanlar daha mutluydu, yalnızca %1'i daha az mutlu olduklarını bildirdi (geri kalanlar hiçbir bulgu bulamadı veya karışık bulgular buldu).

Elbette bir şeyin birbiriyle ilişkili olması nedensellik anlamına gelmez; dolayısıyla din ve mutluluğun birlikte gitme eğiliminde olması dinin mutluluğa neden olduğu anlamına gelmez. Yine de aynı Oxford kitabı, insanların farklı dini müdahalelere rastgele atandığı ve bunların yarısından fazlasında insanları basitçe onları teşvik eden çeşitli müdahalelere atayan, neden-sonuç ilişkisi kurmanın altın standardı olan rastgele kontrol denemeleri olan bir düzine çalışma buldu. Daha dindar olmak mutlulukta ölçülebilir artışlara yol açtı.

Mutluluk ile dindarlık arasındaki ilişkinin bulgusu o kadar sabit ki, birçok araştırma makalesi bunu başlangıç noktası olarak alıyor. Örneğin, en prestijli sosyal bilim dergilerinden birinde, dindarlığın işsizlikle başa çıkmayı kolaylaştırıp kolaylaştırmadığı (bazı uyarılarla birlikte öyledir) hakkında yakın zamanda yayınlanan bir makale, bunun “iyi bilinen bir araştırma bulgusu… Dindarlar dindar olmayanlardan daha mutludur.”

Peki mutluluğu gerçekte nasıl ölçebiliriz? Aslında oldukça kolay. İnsanlara sadece ne kadar mutlu olduklarını sormanın, çok çeşitli diğer refah ölçümleriyle ilişkili olduğu gösterildi; böylece araştırmacılar, mutluluk kavramı üzerine yapılan araştırmalar için geçerli olan bir ankete mutlulukla ilgili tek soruluk bir ölçümü kolayca dahil edebilirler. .

Mutluluk-inanç ilişkisi o kadar güçlü ki, verileri böldüğünüzde veya soruyu sorduğunuz hemen hemen her şekilde ortaya çıkıyor. Bazen araştırmacılar "karmaşık" derler ama aslında öyle değildir. Negatif bir ilişki bulan çalışmaların %1'indeki çok özel birkaç bağlam dışında, bu konuda bir analiz yaptığınızda, dindarların neredeyse her zaman daha mutlu olduğunu görürsünüz.

Örneğin, neredeyse her yıl, Amerikalılar arasında Genel Sosyal Araştırma adı verilen, çok çeşitli soruların yer aldığı geniş bir anket dağıtılıyor. Yıllardır bu anket şu basit soruyu soruyor:

Hep birlikte ele alındığında, bugünlerde işlerin nasıl gittiğini söylersiniz; çok mu mutlu olduğunuzu, oldukça mutlu olduğunuzu mu yoksa çok mutlu olmadığınızı mı söylersiniz?

"Çok mutluyum", "Oldukça mutluyum" ve "Pek mutlu değilim" şeklinde yanıtlar mevcut.

Son üç yılda (2018, 2021 ve 2022) yapılan anketleri incelediğinizde ve kaç kişinin kiliseye ne sıklıkta gittiklerine göre kendilerini mutlu olarak tanımladıklarına baktığınızda, model açıktır.

Spesifik olarak, dini hizmetlere sık sık katılan neredeyse her 3 kişiden 1'i "çok mutlu" olduğunu söylerken, katılmayanlar arasında bu oran yaklaşık 5'te 1'dir. Bunun tersine, dini hizmete sık sık katılanların yaklaşık %15'i "çok mutlu olmadıklarını" söylerken, dini hizmetlere sık sık katılanların yaklaşık %15'i "çok mutlu" olduklarını söylüyor. katılmayanlar için bu oran %23'tür.

Sık sık katılanların %15'inin hala "çok mutlu olmadığı" gerçeği elbette, hayatımızda mutluluğu etkileyen sadece dinden çok daha fazla şey olduğunu ve dindarlığın her derde deva olmadığını gösteriyor. Yine de genel model kaçınılmazdır.

Ama neden? Sosyal yaratıklar olduğumuz ve dinin 2024 yılında yetersiz kalacak değerli sosyal bağlantılar ve ağlar sağladığı doğrudur.

Birçok kişi bunu olası bir neden olarak gösteriyor. Bir rol oynadığına şüphe yok. Bununla birlikte, dini inançlar ve dua gibi inancın daha bireysel, daha az sosyal yönleri de refah üzerinde olumlu etkiler göstermektedir. Sizi kollayan daha yüksek bir güce inanmanın ve onunla iletişim kurmanın faydalarına ilişkin bu kanıt, bu güvenliğin yaşamın birçok alanında güvenlik ve refaha da yansıdığını gösteriyor.

Kaynak: DN

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.