Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Beninli girişimci bitki atıklarını kömüre dönüştürüyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Beninli girişimci bitki atıklarını kömüre dönüştürüyor

AA17MV5l.img?w=768&h=517&m=6

ECO SIKA, Benin (Reuters) - Mısır kabukları, manyok kabukları, hindistancevizi kabukları ve diğer organik atıklar, Roland Adjovi'nin Benin'in pişirme yakıtı için kullanılan ağaçlarının yok edilmesini yavaşlatmaya yardımcı olacağını umduğu kömür işinin geleneksel olmayan hammaddeleridir.

Batı Afrika ülkesinin ormanlık arka ülkesinden kömür yığınları taşıyan bitmek bilmeyen kamyon konvoylarından dehşete düşen 36 yaşındaki girişimci, 2017'de daha sürdürülebilir bir alternatif aramak için ilham aldı.

Odun kömürü, Benin'de ikinci ana pişirme yakıtı kaynağıdır ve talep artmaktadır. Dünya Bankası verilerine göre ülke, 2010'da 2,5 milyon tona kıyasla 2017'de 3,3 milyon tondan fazla odunu odun kömürüne çevirdi.

Adjovi, küçük ekibinin artık tarımsal atıklardan briket yaptığı Eco Sika adlı işletmesinin genel merkezinde, "Bize ormansızlaşmayla mücadele etmemiz söylendi ve yine de tüm bu kömür çuvalları kasabalarımıza gönderiliyor," dedi.

"Ayrıca kullandığımız pirinç kabuğu da var, muz kabuğu, ananas kabuğu - bulursak sürdürülebilir kömüre dönüştürüyoruz."

Birleşmiş Milletler gıda ajansı (FAO) 2017 raporunda, dünyadaki kömürün %60'ından fazlasının, esas olarak ormanlardan ve ormanlık alanlardan elde edildiği ve ormanların bozulmasına neden olduğu Afrika'da üretildiğini söyledi.

FAO'ya göre sürdürülebilir şekilde yalnızca küçük bir hacim üretiliyor. Adjovi de bunu değiştirmeye çalışanlar arasında yer alıyor.

O ve çalışanları, organik atıkları briketler halinde işlenen ve kilogram olarak veya daha büyük çuvallarda satılan karbonize bir toza yakmadan önce topluyor, ayırıyor ve kurutuyor.

Talep kulaktan kulağa büyüdü dedi.

30 yaşındaki Nicole Guelley, yanan küçük bir ocakta bir tencere fasulyeyi karıştırırken, "Küçük bir miktarla, dört çocuğum ve kendim için yemek yapıyorum ve hala bir kısmı kalıyor. Odun kömüründen daha ekonomik," dedi. Eko Sika yakıtı.

BM Çevre Programı, Etiyopya, Kamerun, Kenya ve Tanzanya'daki benzer projeleri de vurgulayan 2022 özetinde, bu tür yenilikçi kömür üretiminin "daha fazla orman bozulmasını ve biyolojik çeşitlilik kaybını önlemek için acilen gerekli olduğunu" söyledi.

Kaynak: Reuters

leaf-1001679.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.