Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Nutuk`un Gizli şifresi

 

Beyin cerrahi Dr.Muammer Yüksel ile biyofizik uzmanı Dr.Erhan Kiziltan,bir bilimsel arastirma için bir araya gelip çalismaya baslar.Bu arastirma için gerekli olan bilgisayar programini Dr.Erhan Kiziltan yazar.Programin çalisip çalismadigini denemek için o sirada bilgisayarda tam metni hazir olarak bulunan Atatürk'ün 15-20 Ekim 1927 tarihleri arasinda CHP kongresinde okudugu Büyük Nutuk'unu programa koyarlar.Bir süre sonra,program Nutuk'un içinde her kelimenin kaçar kez tekrarlandigini ortaya çikarir.Iki bilim adami,ilk olarak Nutuk'da 19'ar kez tekrarlanan kelimeleri ilk kullanim siralarina göre bir araya getirerek bir metin ortaya çikarirlar.19 rakami Atatürk'ün hayatinda önemli bir yer tutmaktadir. ÇÜNKÜ;

 

*Atatürk,19.yüzyilin bitmesine 19 yil kala 1881 de dogdu.1881 19'un 99 kati.

 

*1881,Rumi takvime göre 1297'ye denk gelir.1+2+9+7:19

 

*Selanik'de dogdu.Selanik sözcügünün ''ebced'' (Arapça'da her harfin sayisal bir degeri oldugunu belirten hesap) hesabiyla degeri 171' dir.171 19'un 9 katidir.

 

*Nüfüs kütügünde sira numarasi 19'dur.

 

*Nüfus Cüzdani numarasi 999814'tü.Bu sayi 19'un 52 bin 621,789 kati.

 

*Istanbul Harp Okulu'na 1900'de kayit oldu.1900 19'un 100 katidir.Bu sirada yasi 19'du.

 

*Harp Akademi'sine 57.inci devre olarak girmisdir.57 19'un 3 kati.

 

*Atatürk Harp Okulunu 20'nci olarak bitirdi.Subaylardan birisi yabanciydi.Bu nedenle mezun olan 19'uncu subay oldu.

 

*Yüz basi olarak orduya katilis sirasi 38'di.19'un iki kati.

 

*Çanakkale Savaslari'nin zaferle sonuçlanmasinda büyük rol oynayan 19.uncu tümeni kurdu.

 

*19 mayis 1915' de albay oldu.

 

*Komutani oldugu alayin numarasida 38' di.19'un 2 kati.

 

*Komutani oldugu bir baska alayin numarasi 57'ydi.19'un 3 kati.

 

*19 Mart 1916'da tuggeneral oldu.

 

*19 Aralik 1904'de Yildiz Sarayi'na çagrildi.

 

*19 Mayis 1919'da Samsun'a çikarak Kurtulus Savasini baslatti.O zaman 38 yasindaydi.Yani 19'un 2 kati.

 

*Atatürk'ü Samsun'a götüren Bandirma vapurunun 19 yolcusu vardi.

 

*Samsun'da 19 gün kaldi.

 

*4 Temmuz 1919'da Erzurum'a gitti.19 gün sonra 23 Temmuz'da Erzurum Kongre'sini topladi.

 

*4 Eylül 1919 Sivas Kongresi'nden 114 gün sonra 27 Aralik 1919'da Ankara'ya gitti.114 19'un 6 kati.

 

*Mili Mücadele'ye baslanmasi için komutanlariyla yaptigi konusmanin tarihi 19 Kasim 1919'du.

 

*TBMM'nin kurulmasina 19 Mart 1920'de karar verdi.

 

*19 Eylül 1921'de merasellik ve gazilik ünvani aldi.

 

*Gençlige Hitabe'de 19 cümle vardir.

 

*Mustafa Kemal Atatürk adinda 19 harf var.

 

*Atatürk'ün Latife Hanim ile olan evliligi 912 gün sürdü.912 19'un 48 kati.

 

*10 Kasim 1938'de öldü.1938 19'un 102 katidir.

 

*57 yil yasadi.19'un 3 katidir. Yasaminin ilk 19 yilinda askerlige hazirlandi.Ikinci 19 yilinda asker olarak hizmet verdi.Üçüncü 19 yilinda ise ülkenin kurtaricisi ve devlet baskani olarak görev yapti.

 

*Öldügünde yataginin altinda bulunan otomatik silahta 19 mermi vardi.

 

*Cenaze namazi 19 Kasim 1938'de Dolmbahçe Camii'nde kilindi.

 

*Atatürk'ün ölümü üzerine silah arkadasi Ismet Inönü'nün Türk Milletine yazdigi beyanname 19 cümledir.

 

*Cenazesinde çalinan Chopin'in cenaze marsinin numarasi 19'dur.Bu marsta 19 nota vardir.

 

*Miras olarak 19.000 lira birakmisdir.Yani 19'un 1000 kati.

 

*''Ne mutlu Türküm Diyene'' cümlesi 19 harfdir.

 

*''Istikbal Göklerdedir'' cümlesi de 19 harfdir.

 

*Istanbul Akaretler'de kaldigi evin numarasi 19'dur. Iste bu nedenle,NUTUK'da 19'ar kez tekrarlanan kelimelerden bir metin olusturan Dr.Muammer Yüksel ile Dr.Erhan Kiziltan,Osmanlica sözcükleri günümüz Türkçe'sine çevirir bazi eksik cümleleri,anlamini bozmayacak sekilde tamamlar.Sonuçta ortaya su sasirtici metin çikar.

 

''TÜM SEÇKIN TEMSILCILER MILLETE HIZMET ETMEK YERINE GÖREVLERINI YERINE GETIRMEMEKTEDIRLER. BUNLARIN KANUNLARA BILFIIL UYMALARI GEREKTIGINI BELIRTINIZ.

 

SUNU SÖYLEYINIZ:

 

YAKIN ZAMANA KADAR MEVCUT FAALIYETLERI BASKA GÖZLE GÖRMEYE ÇABALAYANLAR ARTIK DURUMUN FARKINA VARMISLARDIR.KUMANDANLARIN (ASKERLER VE YÖNETICILER) HIZMET ETMELERINE SIZ ENGEL OLUYORSUNUZ.OLAYLARI TAM OLARAK DÜSÜNEN HER KISI BUNUN NEDENININ HÜKÜMET OLDUGUNU GÖRÜR.TÜM BASKANLIK SISTEMI BIZCE SUISTIMAL EDILMEKTEDIR.TOPLANACAK TARAFLAR SAYICA AZ OLSA BILE AZAMI SAYIDAKI DÜSMANIN KARSISINDA DURMALIDIR.BU ÇAGRIYI YAPMASI GEREKEN YÜZ BASILARDIR. BÜYÜK SEREFLI CEPHE DÜSÜNÜLMELIDIR.

 

Bu metin 2 bilim adamini çok sasirtir.Çünkü günümüz Türkiye'si ile ilgili ipuçlari vermektedir.Bir baska deyisle Atatürk,100 yil önceden Türkiye'de olup bitecekleri görmüs gibidir.Dr.Muammer Yüksel ve Dr.Erhan Kiziltan arastirmalari sirasinda 19'ar kez tekrarlanan sözcükler de bulur.Bu sözcüklerle olusturdaklari metin ise,Türkiye'deki bölücülük hareketinin ne asamaya geldigini 100 yil önceden gösterir gibidir. ''MAKSADIN ANLASILIYORDU.TARIHI VILAYETIN AHALISINI BÖLÜP DIYARBAKIR KÜRT DEVLETININ KURULMASINA YOL AÇMAK. MEMLEKETIN IÇINDE BULUNDUGU DURUM KESINLIKLE BIRISININ DURUMA MÜDAHALE ETMESINI GEREKTIRCEKTIR. IÇINDE BULUNULAN SOMUTSUZ KOSULLAR GEREGINCE BAGIMSIZ GRUPLAR HAREKETE GEÇECEKTIR. YIRMI VAKIT SONRASINDA BU DEGERLENDIRMEYI KIM YAPACAK VE EYLEME GEÇECEKTIR.

 

Bu metinde yer alan ''YIRMI VAKIT'' ifadesini ilgi çekici bulan iki bilim adami bir arastirma yapar.Vardiklari sonuç sasirticidir.Güneydogu'da bir Kürt devleti kurmak için yola çikan Abdullah Öcalan PKK'yi 1978'de kurmustur.Öcalan 1999'da yakalanmistir.Bir baska deyisle eylemlere basladigi yil ile yakalandigi yil arasinda 21 sene vardir.Bu da Atatürk'ün ''YIRMI VAKIT'' deyimine uygun bir zamandir.Iki bilim adaminin yorumuna göre,bu 20 vakit dolmustur.Ve ülkenin bölünmesini engellemek için eyleme geçilmesi zamani gelmistir.Nutuk'u iki bölüm halinde kitaplastirildigini göze alan Dr.Muammer Yüksel ile Dr.Erhan Kiziltan,kitabin 'belgeler' bölümünde de

 

19'ar kez geçen sözcükleri arayip bulur ve yeni bir metin ortaya çikarir. ''DÜSÜNDÜKLERINI AÇIKÇA SÖYLEYEN PEK ÇOK KISININ ORTAK FIKRI;HÜKÜMETIN BUGÜN DÜNYAYA YAKIN DURMASININ ASIL NEDENININ SECIMLE KENDILRINE VERILEN GÜCÜ KULLANARAK SISTEME RESMEN AYKIRI FIKIRLERI UYGULAMAYA CALISMASIDIR.GERCEK YÜZÜ BELLI OLMAYAN AZINLIKTA OLAN YÖNETIM MERKEZI, GERCEK YÖNETIMIN,ANKARA'NIN DIKKATINI CEKMEK ZORUNDADIR.RÜSVETCI VALILERIN (YÖNETICILER) CUMHURIYET ILKELERI YERINE KENDI ÇIKARLARINA YÖNELMELERI MÜDAHALEYI GEREKTIRIR.''

 

Dr.Muammer Yüksel ile Dr.Erhan Kiziltan bu son metni günümüz Türkiye'sini anlattigini düsünüyor.Iki bilim adami bu çalismayi kitap haline getirdi.'Neden Kitap'tan çikan ve ''NUTUK'DAKI GIZLI HITAPE'' adini tasiyan kitabin önümüzdeki günlerde epey tartisma yaratacagi ortada.Çünkü kitapta Atatürk'ün Gençlige Hitabe'sinin hangi anlama geldigi ve hitabedeki uyarilarin hangi zaman diliminde geçerli olacagi da yine 19 formülü ile açiklaniyor.

 

Sonuç olarak; ZAMANININ ILERISINDEKI ADAM OLARAK NITELENEN ULU ÖNDER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN 100 YIL ÖNCE YAZDIGI NUTUK,GÜNÜMÜZ TÜRKIYE'SININ IÇINDE BULUNDUGU DURUMU ÇOK NET OLARAK ORTAYA KOYUYOR

 

www.kuvvaimilliye.net

  • 3 hafta sonra...
Gönderi tarihi:

nutuk resmi ideolojiyi savunan bir devlet kitabıdır. bilim kitabı değildir, deney falan yoktuur içinde, tarih kitabı değğildir, tarihi kritik yoktur içinde bir anı kitabıdır, yazarının her anı yazarının yaptığı gibi olayları kendi açısından anlattığı bir anı kitabtır. dogmatik olmaya bilime hakaret etmeye gerek yok.

ha siz derseniz ya serdar dontaç dinleyeceksin ya bunu okuyacaksın o zaman belki düşünürüm, ama 12 yaşımda orjinalinden okuduğum ( ki atatürkçüler ve kemalistler atatürkün ne yazdığını sadeleştirmeden ve yeni yazıya aktarmadan anlayamazlar ) bu kitabta lütfen mucize, büyü , sihir , fal aramayın, bir anı kitabıdır hepsi bu. Eğer bu devletin kurucusu tarafından yazılmasaydı bu kadar ünlü de olmazdı.

 

 

bozan

Gönderi tarihi:

sayın bozan,

 

bir anı kitabı deyip çekilmeyin içinden, ki siz tarih okumuşsunuz, bunu söylüyorsunuz, tarihi bilmenin ve dün bu devlet kurulurken hangi badirelerden geçmiştir bilmenin önemi büyüktür bilirsiniz... aksi halde aynı hatalar yeniden yapılır, ki yapılmaktadır.

 

Nutuk, bir anı kitabından fazladır, bu devletin kurucusunun yazmış olması elbette önemli bir etkendir ama asıl önemli olan nutukla bir devrin hatalarının nelere mal olduğu, onlardan arınmanın yolları ve neticelerini anlatması bakımındanda bir başyapıttır... birinci ağızdan, tarihi yazan adamın, o dehanın kurduğu devleti emanet ettiği yeni nesile bir yol gösterici, bir tecrübe kitabıdır.

 

orjinalinden okumak ne güzel bir şans, sadeleştirilmiş Türkçe ile okunmasıda önemlidir. ve her vatandaşın okuması, bilmesi ve değerlendirmesi gerekir...

 

nutuk okullarda okutulmalıdır, Atatürk'ü anlamak için bir çelenkle heykellerinin önünde saygı duruşunda bulunmaktan çok daha önemlidir. ama zaten anlatılmak istenmiyor, onu bir fantastik kahraman gibi algılatıp, kiminin böyle tepkisi çekiliyor, kiminin de gözünde bir kahraman olarak kalıyor... ki biz Fatih Sultan Mehmet'i de hakkıyla tanımıyoruz oda bir fantastik fatih olarak kalıyor akıllarda... oysa tarihi bilmek, o tarihi yazanların hangi şartları nasıl değerlendirdiğini bilmek önemlidir.

bu açıdan insanlar ikiye ayrılıyor, bir kısmı o kahramanlara ve yaptıklarına karşı, bir kısmı ise özümsemeden sadece ideolojik kahraman ilan ediyor... her iki açıdanda yapılan hatalar ve önyargılar tarih bilmemekten kaynaklanan hataları tekerrür ettiriyor...

Gönderi tarihi:

"Nutuk" Gerçek ders kitabı niteliğindedir. Gerçek hayat bilgisi. Net gerçeklik. Öğretici yoldan, yol yordam kitabıdır.

 

Bay Bozanın fikirlerini yanına koyduğunuzda, Bay Bozanın fikri portresini net şekilde görürsünüz. Bay Bozan Fikriyatı nedir? Amacı nedir? Daha bir netleşir.

 

Commandante; "Çelakıl'ın" yaptığına eş bir çalışmayla ne yapılmak istendiğine dikkat etmek gerekiyor derim. Nutuk, gerçekliğiyle kavranırsa yeterlidir.

Bu esrarengizleştirme operasyonu aklın yollarını tıkar diye düşünüyorum.

Gönderi tarihi:

sevgili bozan:

nutuk ilk defa 1927 yılında okunmuş bugün yıl 2007 aradan 80 yıl geçmiş ve bu nutuk kimbilir kaç nesillere ulaşacak..

 

nutuk 36,5 saat süren bir tarihi hitabedir.

 

aksine; tarihe hitap ettiği için tarihi bir kitaptır.

Gönderi tarihi:
sayın bozan,

 

bir anı kitabı deyip çekilmeyin içinden, ki siz tarih okumuşsunuz, bunu söylüyorsunuz, tarihi bilmenin ve dün bu devlet kurulurken hangi badirelerden geçmiştir bilmenin önemi büyüktür bilirsiniz... aksi halde aynı hatalar yeniden yapılır, ki yapılmaktadır.

 

Nutuk, bir anı kitabından fazladır, bu devletin kurucusunun yazmış olması elbette önemli bir etkendir ama asıl önemli olan nutukla bir devrin hatalarının nelere mal olduğu, onlardan arınmanın yolları ve neticelerini anlatması bakımındanda bir başyapıttır... birinci ağızdan, tarihi yazan adamın, o dehanın kurduğu devleti emanet ettiği yeni nesile bir yol gösterici, bir tecrübe kitabıdır.

 

orjinalinden okumak ne güzel bir şans, sadeleştirilmiş Türkçe ile okunmasıda önemlidir. ve her vatandaşın okuması, bilmesi ve değerlendirmesi gerekir...

 

nutuk okullarda okutulmalıdır, Atatürk'ü anlamak için bir çelenkle heykellerinin önünde saygı duruşunda bulunmaktan çok daha önemlidir. ama zaten anlatılmak istenmiyor, onu bir fantastik kahraman gibi algılatıp, kiminin böyle tepkisi çekiliyor, kiminin de gözünde bir kahraman olarak kalıyor... ki biz Fatih Sultan Mehmet'i de hakkıyla tanımıyoruz oda bir fantastik fatih olarak kalıyor akıllarda... oysa tarihi bilmek, o tarihi yazanların hangi şartları nasıl değerlendirdiğini bilmek önemlidir.

bu açıdan insanlar ikiye ayrılıyor, bir kısmı o kahramanlara ve yaptıklarına karşı, bir kısmı ise özümsemeden sadece ideolojik kahraman ilan ediyor... her iki açıdanda yapılan hatalar ve önyargılar tarih bilmemekten kaynaklanan hataları tekerrür ettiriyor...

Kim tarih okumus sayin Sardunyam?

Gönderi tarihi:
Kim tarih okumus sayin Sardunyam?

 

sayın bozan, tarihi orjinal dilinde okuduğunu söylüyor ve eğitimini tarih üzerine görmüş kendisi

o açıdan sordum bende, tarih bilmek o tarihi ezberlemek midir, yoksa tarihin neden, sonuç ve gelişme yönlerini bilmek midir?

 

sayın politika, ben tarihin şartları ile değerlendirilmesini ve aynı hataların tekrarlanmaması açısından iyi bilinmesi gerektiğini düşünüyorum, ama anlamadığım şey tarihin vuku bulmuş olaylarını değerlendirirken tarihi yapan kişilerin bazı görüşlerine katılmamaktan ötürü kişisel bir hoşgörüsüzlük göstermelerini anlamıyorum. İnsanları yapmış oldukları faydalı işlerle değerlendirmek gerekir...

 

selamlar

Gönderi tarihi:

Güzel bir araştırma paylaşım için teşekkürler.Ama kitaplarda şifre arama olayları abartıldı buaralar.herşey 19 a bağlanmış,diyelim ki 1+9=10 burdan 1+0=1 we herşeyin 1 sayısına göre yorumladığını hesaplıyalım,buna göre araştırmacılar nutuk u neye bağlıcaktılar? :stuart: bence seçilen bir sayıya göre hareket edip te sonuç diye bazı sonlara warılması pek zor birşey deil...

Gönderi tarihi:
Kim tarih okumus sayin Sardunyam?

 

Sayin arkadasim ne Tarihi okumasi bunlarin birinci derecede Tarih okudum okuturum ve de cizerim diyerek

Tarihi kendilerine göre düzenleyip ,,TÜRK Kültür Tarihinden uzak olduklari icin onu kendilerine siper ederler

Cünkü bunlarin Tarihi yoktur..,.

 

Bunlarin Tarihi Arap halkinin beceremedigi Milliyetciligi,ne soyunmaktir.,.,

Bunlar Türk halkinin dilinden anlamazlar.,.,ki,.,Tarihinden,Anlasinlar

 

Saygilar

 

:shuriken: yamyam frakfurt

Gönderi tarihi:

Nutuk’taki ifade aynen şöyledir. 1927 baskısını kullanıyorum:

 

“Efendiler, pek uzun ve münakaşalı devam eden bu manda müzakeresi, taraftarlarını iskât edecek [susturacak] mutavassıt [orta yolcu] bir çare ile hitam buldu [sona erdi]; hem de bu çareyi teklif eden yine Rauf Bey oldu... Bu teklif ittifâk-ı ârâ [oybirliği] ile kabul olundu. Kongre divan riyasetinin [başkanlığının] imzalarıyla bu yolda bir mektup tesvid olunduğunu [müsveddesinin hazırlandığını] hatırlıyorsam da, bu mektubun gönderilebilip gönderilmediğini pek iyi hatırlamıyorum. Esasen bu mektuba suret-i mahsusada [özel olarak] ehemmiyet atf etmiş değildim.” (s. 68)

 

“Yalnız Amerika senatosuna yazılan ve malumunuz olan bir mektuba kongre kararıyla 5 kişi vaz’-ı imza etmiştir [imza atmıştır] ki, bu meyanda bendenizin de imzam vardır.” (s. 92)

 

Nutuk tan yorumsuz.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.