Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

MİT


İSTİHBARAT

Önerilen İletiler

mit gizli veya halka kapalı değildir. mitin sadece, istihbarat ve kontr espiyonaj kısımları halka kapalıdır. bunun dışında kurum, halka karşı interaktiftir.

 

neticede bir istihbarat örgütüdür. ne kadar istihbarat yapmıştır bu tartışılır. ama var olan bir gerçek ortadoğunun en başarısız istihbarat örgütlerinden birisidir. bir dönem 12 eylül de kızını evlendirecek paşaların, damat adayları hakkında bilgi edinmek ve onalrı takip ettirmek için bile kullanıldığını mehmet eymür anılarında anlatır. ve Mit tarihi boyunca yoğun olarak iç çatışmalarla meşgul olmuştur. 90 alrdan sonra ortaya çıkan ve bir çok hesaplaşmada suçlanan Hiram Abas- Fuat Doğu grubu, Mehmet Eymür- Atasagun grubu. bunların iç çatışmaları kimi zaman 1, ve 2, mit raporlarında olduğu gibi işi gizli belgeleri basına sızdırmaya kadar bile vardırmıştır.

 

mit asıl amacı olan dış istihbarat ve kontr espiyonajdan çok, iktidar mcüadelelerinde ve sivil asker gerginliklerinde taraf olmuştur. Yurt dışına gönderildiği her görevde bir ay içinde deşifre olup sınırdışı edilen, ve mossad la olan ilişkisi yüzünden topa tutulan bir adam Hiram Abas bile dayıları sayesinde mitte önemli yerlere gelebilmiştir. Özal, General Eşref Bitlis, ve Hiram Abas'ın ölümleri bu gün bile bir çok kafa karıştırıcı senaryoya malzemedir. Hükümet, Ordu ve İstihbarat güçlerinin bu en önemli üç isminin Biri kalp krizi, Biri uçak motorunun donaması sonucu kazada ölemsi, birinin de arabasında başından vurularak öldürülmesi, ve üçününde birbirlerine en yakın isimler olması, hala bir çok soru işaretinin sebebidir.

 

1, ve 2, mit raporundan sonra (mehmet eymür tarafından basına sızdırılan) Mitte yeniden düzenlemeye gidilmiştir. buna rağmen, Mit devlet içinde yararlı bir organizasyondan çok bir problem haline gelmiştir.

 

1960 da o zamanki adıyla MAH olan MİT in cia ajanlarında maaş alır hale gelmiş pozisyonunun oraya çıkması, yakalanan cia ajanalrının sorgularında maaşa bağladıkları Mit ajanlarının listesini vermesi gibi hadiselerden sonra, Menderes'in 6-7 eylül olaylarını başlatmak için Mit'e Atatürk'ün Selanik'te ki evini bombalatması ( bu oalyla ilgili oalrak dönemin Mit şefi anı kitabından "büyük bir istihbarat zafer" diye bahsetmektedir) vakasının ortaya çıkması üzerine Askeri İstihbarat kurulmuştur. İstihbarat işinin büyük kısmı bu günde Askeri İstihbarat tarafından yürütülmektedir.

 

Mit'in dış ve iç istihbarat ta kullandığı para militer kimseler Çakıcı, Oral Çelik, Çatlı vs. Çokbüyük fiyaskoalrla sonuçlanmıştır. geniş pasaportlar alan bu kismeler uyuşturucu işine karışmış, ve üzerlerinde Mit antetli emirnameler olduğu halde avrupada kilolarca eroinle yakalanmışlar, ve sorgularında Mit'in avrupadaki bir çok ajanını deşifre etmişlerdir.

 

Yine Mit tarafından saklanan Mehmet Ali Ağca, hangi istihbarat örgütünden aldığı kesin oalrak bilinmemekle birlikte, Mit ve diğer arkadaşlarından habersiz Papa'ya başarısız bir suikast girişiminde bulunmuştur ( bilinen bir şey varki Papa Jean Paul, Gladio'nun Vatikan ilişkilerinde problem çıkarmış ve italya da ki temiz elelr operasyonuna destek vermiştir, ondan önceki papada zehirlenerek ölmüştür)

 

1, Mit raporudna açığpa çıakrılan bu gibi olaylardan sonra Mit içidne bir çok kez yenidne yapılanmaya ve tasfiyelere gidilmiştir, ve ağırlıklı oarak Mit şefleri asker kökenliler olmaktadır. buradaki amaç başıbozukluğa karşı hiyerarşik yapıda yetişmiş asker kökenli ajanlara ağırlık vermek.

 

bir de Mit'in iki askeri darbeyide bağlı bulunduğu Başbakanlığa bildirmemesi, bu günde hala hükümetlerde Mit'e karşı olan güvensizliğin ana sebeplerindendir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.